Як зробити голосніше звук на комп'ютері

Anonim

Інший звук на комп'ютері не дотягує до бажаних параметрів. Якщо користувач хоче добитися від бюджетних колонок звуку, як на музичному центрі, він навряд чи досягне успіхів. Але якщо при 100% гучності звук ледве чутний з динаміків, тоді необхідно розібратися в причинах такого явища.

Причини тихого звуку на комп'ютері

Існує безліч причин погіршення звуку, одні відносяться до апаратних поломок, інші до програмних збоїв.

Апаратні неполадки виглядають так:

  1. Застарілий роз'єм для підключення колонок. Ця проблема нерідко виникає у старих моделей комп'ютерів, де використовується застаріла аудіокарта. Також неполадки можуть виникнути через природне зношування роз'єму, якщо користувач експлуатував його занадто часто протягом довгих років. Допоможе лише заміна роз'єму.

  2. Вихід з ладу аудіоплати. Плата, як і будь-який інший елемент комп'ютера, з часом зношується та перестає працювати. Допоможе заміна аудіоплати новою, робочою моделлю.
  3. Якщо власник ПК користується сабвуфером, то неполадка може критися в ньому самому. Дана техніка теж періодично виходить з ладу і потребує ремонту або заміни.

  4. Використання неякісного аудіокабелю. Купівля бюджетного кабелю від невідомого виробника нерідко закінчується необхідністю придбання нового виробу.

Обов'язково потрібно протестувати аудіопристрій, навіть якщо на перший погляд здається, що проблема в роз'ємі або кабелі.

Як додати звук за допомогою тонкомпенсації та еквалайзера

Windows має особливу опцію, яка може суттєво вплинути на гучність звуку в ПК. Вона називається тонкомпенсацією. Функція допомагає усувати відмінності гучності з урахуванням особливостей людського сприйняття. Якщо у користувача спостерігаються регулярні проблеми зі звуком, рекомендується включити цю опцію і надалі не відключати її.

Інструкція виглядає так:

  1. Необхідно клікнути на іконку «Динамік».
  2. Потім, у меню, що відкрилося, вибрати розділ «Пристрої відтворення».

  3. Далі натиснути правою кнопкою миші на пункт «Динаміки» та вибрати «Властивості».

  4. Відкриється меню налаштувань, в якому користувачеві необхідно натиснути «Покращення» та поставити галочку навпроти пункту «Тонкомпенсація».

  5. В кінці потрібно натиснути «Ок», щоб зберегти виставлені налаштування.

Після зміни параметрів рекомендується включити будь-який аудіозапис, щоб протестувати поліпшення.

Також варто скористатися еквалайзером, щоб покращити гучність та якість відтворення звуку. Інструкція виглядатиме аналогічним чином, тільки в останньому пункті потрібно поставити галочку не тільки біля тонкомпенсації, а й поряд з пунктом «Еквалайзер».

Перевірка роз'ємів і проводів

Нерідко проблема з поганим відтворенням звуку криється в поганому контакті між навушниками та звуковою картою. Під час відтворення можуть з'являтися шуми, перешкоди, переривання, гучність звуку погіршується. Всі перелічені причини є приводом оглянути роз'єми та дроти.

Спорчений провід у навушників нерідко відразу видно, оскільки виріб візуально деформується, з'являються помітні розриви. Несправність може також виникнути всередині дроту. Щоб її обчислити, необхідно увімкнути будь-який музичний трек та акуратно промацувати шнур на предмет неполадок. Якщо під час торкання певної зони починаються стрибки звуку, шуми чи пропадання музики, значить саме там знаходиться розрив.

Спорчений шнур можна перепаяти, відремонтувати або замінити новим виробом. Для перевірки навушників також рекомендується підключити їх до іншого пристрою. Якщо звук йде без проблем і нарікань, то причина поганого звучання криється в ПК, а не в аксесуарах.

Якщо у користувача зносився або зламався роз'єм на звуковій карті, тут допоможе ремонт цього елемента, або використання зовнішньої звукової карти.

Сучасні знімні звукові карти за своїми розмірами не відрізняються від звичайної флешки, тому їх легко носити з собою або підключати до різних пристроїв. Сучасні моделі видають якість звуку не гірше за вбудовані аудіокарти.

Перевірка та оновлення драйверів

Досвідчені користувачі при виникненні проблем зі звуком відразу починають перевіряти драйвера. І це має сенс, адже в кожній третій проблемі зі звуком винна неправильна настройка драйверів або їх відсутність.

Нерідко за відсутності драйверів звук також повністю відсутній. Але якщо користувач змінював версію Windows або вносив інші серйозні зміни в систему, звук може і не пропасти, але якість відтворення серйозно погіршиться.Основне вирішення проблеми криється в установці нових, відповідних драйверів, що відповідають версії Windows.

Інструкція виглядає так:

  1. Перш за все необхідно зайти в диспетчер пристроїв. Для цього потрібно одночасно натиснути WIN+R, після чого ввести devmgmt.msc і натиснути Ок.

  2. У диспетчері можна буде побачити список різних функцій та інструментів, слід відшукати «Звукові, ігрові та відеопристрої», відразу під цим пунктом буде вказано назву звукової карти. Якщо найменування відсутнє, то драйвера не встановлені на даному ПК.
  3. Для оновлення драйверів необхідно клацнути правою кнопкою миші за назвою аудіокарти та вибрати пункт «Оновити». Якщо драйвера вже оновлені до останньої версії, система видасть відповідне оповіщення.

Налаштування аудіодрайвера

На гучність звуку також впливає аудіо-драйвер. Якщо правильно його налаштувати, то можна вдвічі покращити гучність та якість відтворення. Один з найпопулярніших драйверів називається Re altek. Варто розглянути докладну інструкцію на його основі.

Насамперед необхідно вибрати пристрій. Коли користувач підключає пристрій до звукової карти, драйвер Re altek просить вказати, що за девайс був підключений. Від правильності обраного пристрою частково залежить гучність та якість відтворення.

Також варто звернути увагу на програвач VLC. У нього у функціоналі є можливість збільшення звуку до 125%. Утиліта ідеально підходить для ПК зі слабкими звуковими картами.

Програвачі та плагіни

Установка якісного програвача допомагає покращити звучання музики на комп'ютері. Є ряд популярних та перевірених програм, які мають масу корисних та цікавих функцій.

Назва Опис Рейтинг
AIMP Програвач, що має колосальну популярність. Вважається лідером серед усіх програмних плеєрів для Windows. Має 32-бітну обробку звуку та унікальний еквалайзер. Утиліта доступна 42 мовами світу. ★★★★★
Winamp Програвач, багатьом відомий ще й 2000-х років. Програма не втрачає своєї популярності завдяки зручному та зрозумілому інтерфейсу, а також відмінному звучанню. Є гнучка система налаштувань звуку. Утиліта працює на ПК з будь-якою продуктивністю. ★★★★★
Foobar 2000 Аудіоплеєр, який завжди йде в ногу з часом. Foobar 2000 залишається затребуваним завдяки багатому функціоналу, високій якості звуку та регулярним оновленням. ★★★★★
KMPlayer Мультифункціональний програвач з гнучкими налаштуваннями. Програма швидко стала затребуваною серед меломанів. Утиліта зручна в експлуатації та має багатий функціонал. Може відтворювати всі відомі формати файлів, що забезпечує деталізоване звучання з точністю до біта. Відмінний плюс KMP – можливість відтворення файлів із ZIP та RAR архівів без розпакування. ★★★★★
JetAudio Універсальний аудіоплеєр з гнучким налаштуванням звучання. Завдяки багатоформатності, утиліта здатна замінити ряд програм для конвертування, запису та перекодування треків. JetAudio також дозволяє накладати на музику різні ефекти. ★★★★★

Програми для посилення гучності

Слабкий звук з акустичної системи комп'ютера – це досить поширена проблема, яка виникає у власників ПК та ноутбуків. Насолода від прослуховування музики швидко випаровується через низький рівень басів, приглушених низьких і високих частот. Можна спробувати придбати якісні навушники, але цей спосіб не завжди дає позитивні результати. Варто розглянути рейтинг програм для посилення гучності. Усі утиліти мають масу позитивних відгуків.

Назва Опис Рейтинг
DFX Audio Enhancer Безкоштовна та доступна програма зі зрозумілим інтерфейсом та безліччю функцій. DFX покращує якість звуку з фільмів, музичних треків, ігор та відеозаписів. Головний плюс програми у її простоті, з утилітою зможе розібратися навіть новачок. Через розділ «Equalizer» можна досягти найбільш правильного та ефектного звучання з колонок. Це не просто додаток, а повноцінний плагін, який створює віртуальну аудіокарту, що працює спільно з драйвером звуків. ★★★★★
Hear Відмінна програма для власників Mac та Macbook. Утиліта дозволяє досягти покращення якості звуку, навіть за відсутності професійної аудіокарти. Програма автоматично обробляє звук з усіх запущених програм, будь то Opera, iTunes, Safari. ★★★★★
Razer Surround Це універсальний комплекс функцій, який робить звук більш об'ємним, деталізованим і глибоким. Користувач отримує чіткий звук через навушники або колонки, без необхідності придбати додаткову апаратуру. Є можливість придбання розширеної версії Razer Surround, яка містить додатковий функціонал. Ключ для ліцензії коштуватиме 20$. ★★★★★
Volumez Ця програма вважається альтернативою системному інструменту керування гучністю. Утиліта має велику кількість функцій: регулювання гучності, вибір варіанта оформлення індикаторів, складання розкладу регулювання гучності. Головна перевага програми полягає у безкоштовному доступі до всіх інструментів. Утиліта не входить до топових підсилювачів звуку, вона лише допомагає більш детально відрегулювати якість звукового потоку. ★★★★★
SRS Audio Sandbox Якісний плагін для аудіосистеми комп'ютера, який автоматично обробляє всі звукові доріжки. Покращує якість звуку з відео та аудіозаписів, фільмів та голосових файлів. Під час ініціалізації утиліти відбувається встановлення спеціального драйвера, який надалі стає основним. ★★★★★