EMMC - що це за тип накопичувача

Anonim

eMMC (вбудована Multi Media Card) – це одна форма пам'яті, яка складається з флеш картки NAND та контролера, що знаходяться в загальній схемі. Чіпи найчастіше вбудовуються в материнську плату ПК чи ноутбука. Контролери, які знаходяться в eMMC, можуть передавати інформацію до сховища, це з урахуванням Search Storage дає можливість процесору обладнання зберегти свою швидкість та продуктивність для виконання інших завдань. Крім цього, накопичувачі майже не споживають електроживлення в ноутбуках для збереження інформації.

Що таке сховище eMMC і як воно працює

Чипи eMMC, як правило, зустрічаються в комп'ютерах і смартфонах, що мають обмеження щодо продуктивності, тим більше на відміну від дорогих багатофункціональних пристроїв. За фактом можна зустріти схеми eMMC у дешевих ноутбуках, планшетах, телефонах, комп'ютерах.

Якщо потрібно знайти щось компактне з невеликою вартістю, ймовірно, потрібно звернути увагу на обладнання з чіпом eMMC. Також воно підійде для людей, які вже мають зовнішній накопичувач та підписані на хмарне сховище. Це обумовлено тим фактом, що ноутбуки зі схемою eMMC в основному мають незначний обсяг пам'яті. Тому, якщо необхідно зберегти велику кількість файлів та іншої інформації, знадобиться функція зовнішнього накопичувача, якщо планується використовувати eMMC у ПК.

Також існує інший фактор, про який потрібно не забувати - як планується застосовувати комп'ютер. ПК з платою eMMC переважно краще використовувати для користувачів, які планують застосовувати його для перегляду веб-сторінок та відеороликів, і більше не виконувати жодних інших завдань.Ці пристрої зовсім не підходять для надто складних рішень.

Як працювати з еММС, дивіться на відео:

Переваги і недоліки

Плюси та мінуси Дешева пам'ять, завдяки цьому знижується загальна ціна пристрою Надійна технологія Невеликі розміри, що не вимагатиме значного місця в обладнанні Енерговитратно Сильний шум Повільна робота

Що таке SSD-сховище і як воно працює

SSD – це один із різновидів внутрішнього сховища, що складається з багатьох схем флеш-пам'яті інтерфейсу SATA, що переміщує інформацію та забезпечує електроживлення накопичувача.

В порівнянні з класичними дисками, SSD не вимагатимуть рухомих елементів, як електродвигуни приводу для розпізнавання інформації. Так, їм не потрібно великої кількості електроенергії, щоб зробити читання даних. Ці накопичувачі працюють набагато швидше, на відміну жорстких дисків.І, на кшталт чіпів eMMC, вони застосовують флеш-пам'ять NAND, це дає можливість пристроям витрачати не таку велику кількість електроенергії під час зберігання інформації.

Твердотільні накопичувачі, як правило, застосовуються у великих, багатофункціональних пристроях. Ці ПК є більш дорогими та мають більший обсяг оперативної пам'яті для зберігання інформації, на відміну від ноутбуків eMMC та смартфонів. Більший розмір пам'яті пояснюється тим, що ССД самі по собі більше за габаритами.

Оскільки ці пристрої часто мають на увазі значні обсяги, SSD накопичувач відмінно підходить для людей, яким потрібно зберегти багато інформації на своєму ноутбуку.

Крім цього, вартість є важливим моментом під час розгляду ССД. Хоча найчастіше сховище коштує цих грошей (SSD найчастіше працюють швидше, у них вища продуктивність і швидкість, більше пам'ять, на відміну від обладнання eMMC).

Що краще еММС або ССД, дивіться на відео:

Переваги і недоліки

Плюси та мінуси Безшумна робота – у цих накопичувальних дисках відсутні рухливі елементи, тому їхню роботу практично нечутно. Набагато витриваліші, через відсутність механічних елементів – жорсткі накопичувачі можуть витримати випадкове падіння або тривалу вібрацію. Працює на більш високій швидкості, в порівнянні з HDD. Практично не нагрівається під час підвищених навантажень. Є обмеження часу експлуатації – швидко зношуються. У середньому жорсткий накопичувач дозволяє забезпечувати приблизно 9000-13000 циклів передачі. Більш дорогі пристрої можуть обробити до 10 000 разів. Так чи інакше експлуатація жорстких дисків розрахована в середньому на 5 років. Висока вартість. Приблизна ціна цього зовнішнього накопичувача складає 90-100 EURO. Звичайно, це буде залежати від компанії-виробника та розміру сховища.

Що краще – EMMC або SSD

Порівнювати зміни двох різновидів пам'яті буде дуже справедливо, оскільки накопичувачі на материнській платі застосовують у трохи різних сферах. Як уже згадувалося, eMMC ставиться для планшетів та смартфонів, SSD – встановлюють у ноутбук та комп'ютер. Але існують моменти, за якими їх таки можна порівняти.

Швидкість

Якщо відкрити накопичувач SSD, то можна побачити ряд чіпів, що виглядають на кшталт СД-карток. Вони виконують лише завдання читання/запису. Установка кількох чіпів для експлуатації обладнання дає можливість зробити баланс у роботі, щоб усі мікросхеми можна було довше використовувати, це означає, що пам'яттю ССД можна довше користуватися.

Якщо відкрити eMMC, можна побачити, що тут використовується лише одна мікросхема. Так, за всі операції читання/запису відповідає лише єдиний чіп. Звичайно, це означає, що час його експлуатації буде нижчим, на відміну від SSD цього ж обсягу.

Так, можна припустити, що шлюз eMMC NAND нагадує на односмугову трасу, ССД - на 32-смугову дорогу. З урахуванням однакового обсягу інформації, SSD буде швидше.

Надійність

Об'єктивні дослідження, в яких порівнюються надійність жорстких дисків eMMC та ССД відсутні (і необхідно пам'ятати, що бувають різні види технологій NAND, що теж впливає на даний фактор), проте багато відгуків користувачів вказують на користь вищої надійність класичних SSD. Але і для багатьох eMMC, де вказано гарантійний час експлуатації, він найчастіше становить не менше п'яти років.

Головна причина така сама - тільки єдина мікросхема, якщо розглядати eMMC. І, незважаючи на наявність функцій балансу зносостійкості та інших технік продовження часу експлуатації для eMMC дисків, в ССД ці ж методи реалізовані набагато якісніше (і оновлюються в сучасних моделях, а це не часто стосується eMMC).

Інший момент, який складно піддається доказам (але за цим теж можна скласти логічний ланцюжок): трапляються відомості, що під час застосування однаковим виробником одних мікросхем жорстких дисків SSD та eMMC для останніх робляться чіпи з не таких якісних матеріалів.

У плані надійності необхідно звернути увагу на інший важливий фактор: період експлуатації флеш дисків при інших однакових параметрах (термін користування, обсяг завантаженої інформації) залежатиме від розміру. Так, 128 Гб eMMC з технологією MLC прослужить більше за часом, на відміну від ССД на 32 Гб.

Продуктивність

Пам'ять eMMC та комп'ютер відносно швидкі, але найчастіше вони набагато повільніші, на відміну від обладнання, яке оснащено диском ССД.

На сьогоднішній день об'єм диска eMMC досягає швидкості відправлення інформації до 450 МБ/сек. При цьому SSD (у тому числі продуктивні за технологією PCIe), що значно відрізняються за швидкістю, мають період читання в межах від 550 Мб/сек до 3,5 Тб/сек.

Ціна

eMMC набагато дешевше, на відміну від SSD дисків, якщо справа дійшла до вартості. Хоча eMMC має певні обмеження, вони не такі дорогі. Можна зустріти велику кількість недорогих комп'ютерів eMMC, що коштують менше 400$, а деякі моделі навіть дешевші за 250$.

Можна купити нові комп'ютери з жорстким диском SSD в онлайн-магазинах (з розміром 258 ГБ з диском SSD) за вартістю 550-650 $. Природно, існує обладнання, яке є дорожчим, що досягає 1000 $, проте вартість найчастіше залежатиме від виду встановленого SSD, обсягу диска, ліцензійного Windows та інших параметрів, які включені до комп'ютера.

eMMC SSD
Габарити Такі ж габарити, як у класичного чіпсету 1, 15 см за шириною і 1, 3 см за довжиною Стандартні габарити SSD дисків знаходяться в межах 2, 2 см за шириною і 1, 6-11 см за довжиною
Спосіб зберігання інформації Флеш-пам'ять Твердотільний диск
Застосування Телефони, планшети, ноутбуки, фотокамери Ноутбуки та ПК
Швидкість передачі информации Найбільша швидкість знаходиться в межах 450 МБ/сек. З урахуванням модифікації швидкість іноді сягає 3500 Мб/сек.
Зберігання інформації Швидше під час зберігання маленьких файлів Швидше зберігання «важких» файлів