Де знаходиться кеш у телефоні та як його подивитися

Anonim

Кеш (cache) – це файли, які створюються різними програмами (або системою) під час їх використання. Такі файли, як правило, не зберігають будь-якої важливої ​​інформації про користувача, але потрібні для швидкої роботи. У деяких випадках кеш може виступати як позитивний елемент, так і як негативний.

Що таке кеш у телефоні

Наприклад, встановивши якусь онлайн-гра на пристрій, кеш поступово почне накопичуватися в пам'яті. Як кеш можуть бути різні дані, які були завантажені з сервера та збережені на накопичувачі. Одна з причин, через яку це може статися, – прискорення завантаження гри або програми.Щоб повторно не завантажувати з сервера потрібні дані кожного входу і використовується кешування. Необхідні файли будуть “одноразово” завантажені та збережуться у потрібному місці. Як ще один приклад можна навести звичайний браузер.

У деяких випадках кеш може навіть шкодити пристрою. Програми мало звертають уваги на вільну пам'ять та охоче займають у системи кожен мегабайт (а то й гігабайт) для своїх потреб – створення нових кеш-даних. Найчастіше страждають девайси з малим обсягом внутрішньої пам'яті, вона просто забивається. Іноді звідси випливає і те, що смартфон (або планшет) починає працювати повільніше через банальну нестачу пам'яті.

Типи кешу

Можна виділити кілька типів кешу в телефоні:

  • Системний. Виробляється системними програмами. Не рекомендується очищати (та й користі в цьому практично немає, оскільки системний софт не створює кеш у великих обсягах);
  • Dalvik Cache (до Android 4.4) або ART Cache (починаючи з Android 5.0). Формується віртуальною машиною Dalvik, яка є частиною ОС Android. Практично лише завдяки цій машині ми можемо запускати взагалі будь-які програми. Фактично це файли компіляції (складання) кожної встановленої програми. Як і у випадку з системними кеш-даними, очищення Dalvik cache не приносить ніякої користі, якщо йдеться про звільнення місця;
  • Користувальницький. Цей вид найбільше може засмічувати пам'ять пристрою, оскільки виробляється всіма встановленими додатками. Саме цей тип мається на увазі, коли йдеться про очищення сміття в системі та звільнення пам'яті.

Де знаходиться кеш у телефоні

Для Android

Знаходження кеш-даних також залежить від їх типу.

  • Якщо говорити про програми та ігри, то в 99% випадків усі дані зберігаються в каталозі внутрішньої пам'яті за наступною адресою: Android\data\папка програми.
  • У папці Android іноді присутня “сусідна” папка для “data” з ім'ям “obb”. Тут також зберігається кеш, але в основному залишають тут різні ігри. Те, що зберігається в “obb” очищати не можна, тому що це не просто файли, які можна спокійно видалити, це те, що життєво необхідне для роботи гри. всі додатки користуються лише папкою "data" для зберігання будь-яких даних. А деякі системні часові файли, у свою чергу, також зберігається в доступному каталозі Android.
  • А ось Dalvik Cache (або ART Cache) – більш недоступна сутність. Так як такі тимчасові файли зберігаються в кореневому каталозі, недоступному для звичайного користувача, щоб знайти їх, необхідно отримати root права та знайти папку /data/dalvik-cache у кореневій директорії.

Для iOS

В системі iOS немає прямого доступу до файлової системи, та вона і влаштована зовсім інакше. про кеш на iPhone, iPad буде далі.

Навіщо чистити кеш

Єдина і справді вагома причина очищення – звільнення пам'яті. І якщо системний кеш не так багато займає внутрішньої пам'яті, а Dalvik або ART Cache чистити сенсу немає (при кожному запуску системи він буде створюватися автоматично), то ось толк від очищення кешу користувача дуже навіть є.

Той самий Google Chrome браузер вже не соромиться займати у системи по 400, 600, а то й більше мегабайт на свої тимчасові файли. Тих же 600 мегабайт може вистачити на розміщення у пам'яті 5-10 додатків! Почистивши кеш від кількох подібних Chrome програм можна звільнити до кількох гігабайт пам'яті під свої потреби.

Як очистити кеш

Розглянемо очищення на пристроях Android.

Вбудованими способами

Існує найпростіший спосіб очищення тимчасових файлів – за допомогою вбудованого диспетчера програм у налаштуваннях пристрою. Цей метод не вимагає установки взагалі ніякого стороннього софту і здійснити таке можна на будь-якому девайсі.

  1. Переходимо в налаштування пристрою.
  2. Шукаємо пункт "Всі програми", "Диспетчер додатків" або подібне (на різних версіях Android і в різних оболонках пункти можуть трохи відрізнятися), переходимо в нього.

  3. З'являється список усіх додатків користувача. Натиснувши рядок з будь-якою програмою, відкриється наступне меню:

  4. Очищаємо кеш натисканням на відповідну кнопку.

Сторонними додатками

Більше просунуте рішення – встановити програму, яка зробить все самостійно. У переважній більшості випадків програми, які очищають кеш, здатні чистити і сміттєві файли, що не використовуються, наприклад, дублікати.

Завдяки такому підходу не потрібно вручну очищати кеш кожної програми, можна лише надати необхідні для роботи дозволу "очиснику" і натиснути 1-2 кнопки.Утиліта виявить шляхи, якими лежать сміттєві файли і тимчасові файли і сама видалить їх, звільнивши пам'ять на внутрішньому накопичувачі або карті пам'яті.

Вручну

І про останній спосіб очищення, який також не вимагає встановлення стороннього софту. Він вимагає трохи більше зусиль і при цьому ефективний рівно настільки ж, наскільки і попередні 2 (якщо не менше).

  1. Відкриваємо будь-який файловий менеджер, встановлений на пристрої.
  2. Переходимо до каталогу внутрішньої пам'яті, відкриваємо папку Android (може виглядати приблизно так: “/storage/emulated/Android/”, “/emulated/0/Android/”, “/Android/”).
  3. Відкриваємо папку “data” та шукаємо папку з додатком, кеш якого необхідно очистити. Для очищення потрібно просто видалити папку з цією програмою. Наприклад, для видалення кешу Google Chrome необхідно видалити папку “com.android.chrome”.

Бонус: найкращі програми для очищення кешу на Android

Серед найбільш корисного софту з очищення в цілому можна виділити 3 програми: SD Maid, CCleaner та Avast Cleanup. Перша, напевно, найкорисніша та ефективна завдяки тому, що дозволяє чистити сміття та наводити лад у будь-яких каталогах файлової системи, потрібно лише надати root доступ. Але SD Maid може успішно працювати і на девайсах без "рута", як і інші 2 додатки.

SD Maid

Це професійний інструмент для очищення системи від сміття. Безліч можливостей: пошук дублікатів, видалення кешу додатків або системного кешу і навіть просунутого диспетчера додатків. Можна налаштовувати очищення за розкладом і не лише. Одна з кращих утиліт з оптимізації та прибирання сміття.

CCleaner

Відома багатьом програма очищення системи на Windows, портована і на мобільні пристрої на базі ОС Android.Традиційно простий і зрозумілий інтерфейс, перегляд докладних даних про вільну та зайняту пам'ять (у тому числі і про оперативну), аналіз сховища та розбиття файлів на типи (можна дізнатися, скільки пам'яті зайнято картинками, музикою та ін.). В окремій вкладці можна переглянути список усіх встановлених програм і подивитися, скільки пам'яті займає кожна.

Avast Cleanup

“Молода” програма з очищення від сміття від розробника антивірусного програмного забезпечення Avast. Очищає, може і не так ефективно, як SD Maid або CCleaner, але дозволяє відстежувати темпи розрядки акумулятора і проводити аналіз пристрою, щоб виявити проблеми. Тут можна створювати профілі з оптимальними налаштуваннями енергозбереження та збільшувати час автономної роботи пристрою.

Назва Короткий опис Рейтинг
SD Maid Обов'язковий додаток для тих, хто стежить за порядком. Безліч функцій та можливостей. З доступом root ефективність значно зростає. ★★★★★
CCleaner Давно зарекомендувала себе програма. Ефективна практично на будь-якому пристрої. ★★★★★
Avast Cleanup Новичок серед програм для очищення, але також гарний. Якщо SD Maid і CCleaner загострені тільки на очищенні, це більш універсальна утиліта. ★★★★★