Чому не працює камера на телефоні і що робити

Anonim
Більше половини покупців купують смартфон, відштовхуючись від характеристик його камери. Якісні знімки – це показник високого класу пристрою. І тим сумнішою стає ситуація, коли на телефоні перестає працювати камера. Коли користувач відкриває програму, він бачить лише чорний екран.

Чому не працює камера на Андроїді – можливі причини

Зробити фото в таких умовах неможливо. А смартфон, у якого не працює камера, стає практично марним гаджетом. Щоб запропонувати кілька способів вирішення проблеми, спочатку необхідно розглянути причини появи помилки.

1. Програмний збій

За роботу камери, як і будь-якої іншої функції смартфона, відповідає програмне забезпечення. Тобто для того, щоб зробити фото, на будь-якому девайсі потрібно відкрити спеціальний додаток. Якщо в його роботі стався збій, то не варто навіть дивуватися, чому телефон не фотографує.

Найчастіше такі помилки виникають у людей, які завантажують сторонні програми камери. Їх дуже багато в Google Play, проте всі вони мають вбудовану рекламу. Іноді подібні вставки виводять з ладу головний функціонал смартфона, обмежуючи фотоможливості.

Крім установки неофіційного софту до збоїв у роботі камери наводять невдалі оновлення операційної системи. Як правило, виробники швидко усувають баги, випускаючи наступну версію прошивки.

2. Несумісність додатків

Стандартне ПЗ, що відповідає за роботу камери, далеко не завжди видає бажаний результат на практиці. У зв'язку з цим власники Андроїд-смартфонів змушені завантажувати додаткові програми, щоб робити красиві знімки.

Однак, якщо підійти до цього процесу без підготовки, можна натрапити на сиру програму, яка вилітатиме після кожного запуску. Крім того, в деяких випадках завантажене програмне забезпечення просто не сумісне із залізом смартфона. Найбільше проблем мають власники девайсів на процесорах MediaTek і Exynos.

3. Вірус

Шкідливі файли та програми втручаються у всі рівні роботи смартфона. Це не лише загально швидкодія системи, а й можливість функціонування окремих додатків. Випадково завантажений файл вносить корективи до коду програми, через що замість стандартної камери з'являється чорний екран, який не дає зробити фото.

4. Проблема з прошивкою

Операційна система сильно впливає на функціонування всіх програм смартфона. Тому, якщо у власника пристрою виникли проблеми з камерою, цей варіант як основна причина потрібно обов'язково розглянути.

Помилки в роботі прошивки з'являються в ряді сценаріїв:

  • коли стоїть застаріла система;
  • коли встановлено сире оновлення;
  • коли людина користується кастомним складанням.

Найбільшу небезпеку становлять так звані кастомні прошивки, які не мають нічого спільного з офіційним софтом. Установка такої ОС призводить до багатьох проблем, серед яких відключення програми камери. Такий збій може статися, якщо користувач не оновився до актуальної версії.

Трохи рідше вильоти відбуваються після встановлення чергових оновлень. І тут зазвичай проблема пов'язана навіть не з новою версією прошивки. Перед встановленням усіх оновлень виробники рекомендують виконувати скидання до заводських налаштувань. Якщо нехтувати цією порадою, у роботі пристрою з'являються різні помилки. А відключення камери – одна з них.

5. Кеш

Додаток камери зберігає деякі дані користувача. Це так званий кеш, який згодом здатний заповнити весь вільний простір смартфона. На щастя, він легко видаляється через налаштування смартфона. І зазвичай очищення кешу дійсно вирішує проблему з функціонуванням камери.

6. Неправильне налаштування фото

Користувач може змінювати параметри камери на свій розсуд. Однією з важливих налаштувань є вибір місця, куди зберігатимуться фотографії. Тобто внутрішня пам'ять пристрою або картка SD.

Якщо в одному з вибраних сховищ недостатньо вільного місця, телефон не зможе фотографувати. Тому рекомендується обов'язково перевірити наявність доступної пам'яті, перш ніж робити знімок.

7. Механічні пошкодження модуля

Розбираючи причини виникнення проблеми, не можна уникнути сторони можливих неполадок із самим модулем камери. Так, він захищений склом, але при падінні сенсор запросто може зрушити. Якщо останнім часом телефон падав, то цілком ймовірно, що саме це спричинило появу помилки.

Якщо смартфон оснащений кількома модулями камери, не зайвим буде перевірити працездатність інших. Для цього необхідно перейти зі стандартного режиму в макро або надширокий кут.У випадку, коли не працює лише один із режимів, вина повністю лежить на пошкодженому сенсорі.

Як виявити причину

Після того, як ми розібрали всі причини, які призводять до неполадок у роботі камери, потрібно розібратися, що саме призвело до збою в роботі. Алгоритм буде єдиним, тому всім власникам, які зіткнулися з проблемою, потрібно діяти за таким сценарієм:

  1. Оглянути смартфон зовні на наявність механічних пошкоджень. Через них не тільки може зрушитися або прийти в непридатність модуль камери, але і вийти з ладу апаратна частина.
  2. Перевірити наявність вільного місця в пам'яті пристрою для збереження знімків та відео.
  3. Впевніться, що зовнішній накопичувач коректно відображається, якщо в якості місця збереження вибрано SD-карту.
  4. Спробувати зробити фото через стороннє застосування камери.
  5. Перевірити наявність оновлень для операційної системи смартфона.
  6. Провести діагностику виявлення вірусів.

Кожен етап дуже важливий, так що не варто нехтувати жодним із запропонованих кроків. Візуальний огляд смартфона – лише мала частина того, що може зробити користувач для виявлення причин виникнення проблеми. Необхідно в тому числі переконатися в наявності вільного місця, і в крайньому випадку спробувати зробити фото через іншу програму камери. Можливо, винен вбудований софт, що не дає скористатися цією функцією.

Як полагодити камеру на телефоні

Виявлення конкретної причини дозволяє швидко позбутися помилки в роботі камери. Якщо ви зрозуміли, що призвело до збою, то, напевно, вже знаєте подальший план дій. Наприклад, у разі нестачі вільного місця необхідно очистити пам'ять.

Якщо переконатися у можливій причині зі стовідсотковою точністю не вийшло, слід діяти за перевіреним алгоритмом.Далі пропонуємо ознайомитися з кількома кроками, на одному з яких обов'язково вдасться позбавитися помилки. Вони допомагають у вирішенні всіх проблем, які не пов'язані з механічним пошкодженням модуля камери.

Перезапустіть смартфон

Здається, дуже проста дія не здатна вплинути на працездатність камери, проте в більшості випадків проблема дійсно вирішується банальним перезавантаженням смартфона. Це відбувається через те, що в операційній системі стався збій.

Видаліть кеш і скиньте налаштування камери

Якщо збій у роботі камери не вирішується перезавантаженням девайса, є сенс спробувати очистити кеш програми. Можливо, він досяг критичної позначки, у зв'язку з чим програма не здатна повною мірою відобразити свій інтерфейс.

Для очищення кешу необхідно:

  1. Відкрити налаштування смартфона.
  2. Перейти до розділу «Додатки».
  3. Вибрати програму, що відповідає за роботу камери.
  4. Клікнути на «Очистити дані» та «Очистити кеш».

Практика показує, що відразу після виконання операції камера починає працювати. Але при скиданні даних та кешу доведеться заново виставляти налаштування дозволу знімків, відео та інших параметрів.

Видалить програми, що використовують камеру

При першому запуску програми, завантаженої на телефон, ПЗ просить підтвердити кілька дозволів. Серед них може бути доступ до камери. Як правило, перевірені програми не завдають ніякої шкоди, але рекомендується видалити такі програми або заборонити їм доступ до функцій камери.

Для виконання операції потрібно відкрити налаштування, а потім перевірити всі програми. У пункті "Дозволи" може бути вказана камера. Якщо це так, потрібно деактивувати повзунок. Потім залишиться перевірити працездатність смартфона в плані фото чи відео.

Обновіть Андроїд

Не виключено, що камера не працює просто через несумісність програмного забезпечення. Зазвичай воно викликане встановленням неактуальної прошивки. Зайдіть в налаштування смартфона та перевірте, чи немає в даний момент доступних оновлень.

Якщо вони є, обов'язково завантажте актуальну версію ОС на мобільний пристрій.

Перед встановленням оновлень рекомендується зробити скидання до заводських налаштувань.

Встановіть стороннє застосування камери

Не найкращим, але цілком допустимим способом виходу із ситуації є використання сторонніх додатків камери. Відкрийте Google Play та введіть відповідний запит. Система видасть масу програм, за допомогою яких можна робити фото.

Якщо у всьому різноманітті додатків для камери досить складно розібратися, рекомендуємо дочитати матеріал до кінця. Далі ви зможете ознайомитися зі списком найкращих програм для фото та відео на Андроїд.

Виконайте хард ресет

Hard Reset – це операція, яка є скиданням до заводських налаштувань. У тій ситуації, коли не вдається вирішити проблему рекомендованими методами, відкат програмного забезпечення стає кардинальним, зате дуже дієвим заходом.

При виконанні хард ресета видаляються всі файли, що зберігаються в пам'яті смартфона. Так системі вдається позбутися вірусів і різного роду збоїв, які не можна ліквідувати окремо.

Виконати Hard Reset можна за допомогою телефону:

  1. Відкрийте налаштування.
  2. Перейдіть до розділу «Відновлення та скидання».
  3. Натисніть на «Скинути налаштування».

Якщо телефон сильно глючить і не дозволяє впоратися з виконанням завдання стандартними методами, допускається хард ресет через інженерне меню пристрою. Щоб його відкрити, потрібно вимкнути девайс, а потім затиснути кнопку живлення та одну з гойдалок регулювання гучності. Залежно від моделі комбінація може бути іншою.

У системному меню, яке представлене англійською мовою, потрібно натиснути кнопку «wipe data/factory reset». Після цього буде скинуто налаштування, включаючи всі файли пристрою.

Зробіть перепрошивку

Нарешті, можна накотити на смартфон іншу прошивку. Рекомендується відвідати офіційний сайт виробника пристрою. У спеціальному розділі мають бути представлені працюючі версії операційної системи, які функціонують безпомилково.

В якості альтернативного варіанта багато власників смартфонів використовують кастомні прошивки з інтернету. Але в даному випадку ніхто не зможе гарантувати безпеку при встановленні та подальшій експлуатації.

Якщо нічого не допомогло

На жаль, не всім виходить вирішити проблему, пов'язану з роботою камери смартфона. Ситуація нечаста, але від цього вона не стає нерозв'язною. Вихід є завжди, тому обов'язково ознайомтеся з тим, як позбутися помилки, якщо нічого не допомагає.

Запитання експерту Як зрозуміти, що проблема пов'язана не з програмним забезпеченням, а самим модулем камери?

Якщо всі запропоновані способи вирішення проблеми не призвели до отримання бажаного результату, то помилка з'являється однозначно через несправність блоку камер. Уважно огляньте смартфон. Можливо, зрушив чи розбився сенсор. Як полагодити камеру?

У домашніх умовах операцію виконати досить складно. Але, якщо модуль камери просто трохи зрушив, можна спробувати. Для цього розберіть смартфон і переставте сенсор так, щоб він виявився навпроти захисного скла. Чи дорого міняти камеру в сервісі?

Якщо проблема справді в блоці камер, її необхідно замінити. Зробити це найкраще в сервісному центрі, проте операція коштуватиме чимало. З урахуванням закупівлі комплектуючих загальна сума виходить у 7-10 тисяч рублів. А деякі недобросовісні майстри замість потрібного сенсора можуть встановити дешевший аналог.

Бонус: 5 кращих програм для камери

Коли глючить стандартний додаток для камери, можна завантажити стороннє ПЗ, яке часом справляється із завданням навіть краще. Не секрет, що деякі програми фотографують із вищим рівнем деталізації. Пропонуємо ознайомитися з рейтингом, в якому зібрано 5 таких додатків.

Назва Опис Рейтинг
Google Камера

Кращий додаток, який витягує максимум із встановленого сенсора камери. Правда коректно взаємодіє програма тільки зі смартфонами на Snapdragon. ★★★★★
Open Camera

популярна програма, яка має багато налаштувань для професійної зйомки (ISO, експозиція, HDR та інші). ★★★★★
Kuji Cam

Додаток, орієнтований на користувачів, які розміщують фотографії в соцмережах. У Kuji Cam є безліч цікавих ефектів, здатних прикрасити фото. ★★★★★
Camera MX

Одна з найзручніших, але при цьому досить функціональних програм для створення фото. ★★★★★
Sweet Selfie

Надпопулярний додаток, який перетворює будь-які селфі. Півтора мільйона відгуків із середнім балом 4, 6 говорять самі за себе. ★★★★★