Як на Андроїді перенести програми на SD-карту

Anonim

У сучасних смартфонах існує безліч способів для перенесення інформації з внутрішнього сховища на знімну карту пам'яті. Звичайно, переважна кількість складена з прикладних додатків.

Способи перенесення додатків

Якщо розглядати перенесення на прикладі пристроїв Xiaomi, то в першу чергу можна скористатися внутрішнім сервісом MIUI. Як додаткові програми найчастіше використовуються:

  • Link2SD;
  • Folder mount;
  • App MGR 3;
  • Clean Master;
  • Перемістити в SD Card та інші.

Також варто враховувати індивідуальні системні можливості різних версій операційних систем Android. Далі знаходиться докладний розбір найпопулярніших методів перекачування даних.

Які програми можна перенести

Широкий вибір мобільних додатків поділяється на кілька категорій – з можливістю перенесення та вбудовані в корінь системи. У разі перекачування певної програми на знімну картку SD більшість елементів залишаються в надрах пам'яті пристрою. За таких обставин величезну роль відіграє рівень автономності програми. Якщо в утиліті передбачено перенесення системних елементів, тоді працездатність повністю збережеться.

Однак бувають програми, в яких системні складові поміщаються глибоко в корінь пристрою, тому при переносі може відмовити не лише дана програма, а й пов'язані з нею утиліти.Отже, подібні програми категорично не рекомендується переміщувати на картку пам'яті.

Можливість переміщення програм багато в чому залежить від намірів автора збірки. Якщо розробник цілеспрямовано виготовив утиліту із системними файлами, які не поміщаються глибоко в корінь, тоді користувач досягне бажаних результатів.

Використовуємо штатні інструменти Android

Завдяки можливості Android Marshmallow наступні версії операційних систем зазнали зміни з боку обробки інформації на знімних накопичувачах. З цього моменту користувач може використовувати елемент як внутрішній сховища, так як ОС розглядатиме накопичувач як сектор розширеної пам'яті пристрою. Але варто враховувати головний недолік цього способу. Після перенесення певних програм флеш-накопичувач стане зашифрованим, тобто, на інших смартфонах зчитувати інформацію з карти не вийде.

Для початку потрібно створити резервну копію інформації, після чого встановити накопичувач у смартфон. У вікні відкриється повідомлення, в якому буде інформація про нову карту. Користувачеві потрібно вибрати розділ із установкою. Найголовніший фактор для успішного зчитування інформації - вибір режиму використання накопичувача:

  • Android 4-8 версії – Use as Internal Storage;
  • Android 9 версії – Phone Storage.

У деяких випадках подібний розділ не з'являється, тому доведеться виконувати установку вручну. Для цього потрібно зайти в налаштування сховища і знайти інструмент із форматуванням зовнішнього накопичувача. Пристрій запропонує переміщення інформації та програм на знімну карту. За умовчанням система має надати інформацію про те, скільки місця звільниться у смартфоні.Для перенесення варто натиснути кнопку «Перенесення контенту».

Adoptable Storage – функція, яка відповідає за перенесення даних із внутрішньої пам'яті на зовнішню карту. Як правило, всі дані з картки пам'яті автоматично стираються після того, як елемент форматується у вигляді внутрішнього сховища.

Android 9.0 Pie

Для тих пристроїв, які не мають можливості підтримувати адаптований склад пам'яті, можна скористатися ручним перенесенням інформації на знімний накопичувач. Які дії слід зробити:

  1. Відкрити головні налаштування телефону та перейти до розділу App Info.
  2. Знайти програму, яку необхідно перенести на карту пам'яті.
  3. Клікнути на графічну кнопку «Storage/Change/Virtual SD card.
  4. Далі потрібно натиснути на клавішу «Перемістити».

Для перенесення у внутрішнє сховище необхідно здійснити зворотні дії. Однак в останньому пункті потрібно вибрати вкладку Internal shared Storage. Подібні дії потрібно робити постійно, коли виймається або змінюється знімний накопичувач.

Android 7.0 Nougat

Для перенесення програми або іншої інформації на SD-карту необхідно скористатися головними налаштуваннями телефону. Якщо певні програми не можуть переміщатися, навпроти них не буде кнопки «Перемістити». Щоб перенести дані на картку пам'яті, потрібно зайти в параметри системи і знайти розділ з програмами. У списку вибрати потрібну програму, яку потрібно перемістити, і натиснути на найменування. Далі потрібно відкрити блок зберігання та натиснути на клавішу «Змінити».У рядку слід вибрати знімний накопичувач і натиснути кнопку переміщення.

Android 5 Lollipop

На даній версії операційної системи стоїть найслабший слот для підтримки карт пам'яті в порівнянні з новими ОС. Однак переміщення можливе, слід лише правильно скористатися налаштуваннями смартфона. Звичайно, у разі перенесення даних на операційних системах Android 5 користувачі часто стикаються із проблемами, а точніше обмеженнями. Багато залежить від того, чи передбачив таку можливість розробник програми. Також варто зауважити, що інформація переміщається частково, тому цілісність пакета може бути пошкоджена. Щоб перевірити працездатність програми, варто лише відкрити спеціальний розділ, в якому буде докладна інформація про елемент. Завдяки такому підходу можна розібратися з наявністю програм, які можна повернути назад у внутрішнє сховище.

Щоб успішно перенести інформацію на карту пам'яті, слід відкрити системні налаштування та знайти блок додатків. У вікні з'явиться список встановлених програм. Користувачеві необхідно вибрати потрібну та натиснути на вкладку зі сховищем, після чого підтвердити переміщення на знімний накопичувач. Як правило, під час процесу клавіша підсвічується сірим світінням, тому в цей час не рекомендується паралельно проводити інші операції. Також варто зауважити, що навпроти деяких утиліт кнопка з перенесенням не буде. Це означає, що розробники не передбачили можливість експорту.

Використання сторонніх програм

У багатьох випадках пристрої з операційною системою Андроїд не здатні самостійно перенести файл із внутрішнього сховища на карту пам'яті. Чи це складність самого додатка або обмежені можливості ПЗ, провести процедуру не вийде.У такому разі єдиним виходом буде використання сторонніх програм. Звичайно, перед встановленням такого софту варто враховувати технічні параметри програми та можливості власного пристрою. Багато застарілих смартфонів не зможуть підтримувати більшість програм, про які йтиметься нижче. Не рекомендується використовувати дані програми на версіях Android нижче 4.0.

Перемістити в SD Card

Одна з найефективніших і водночас простих програм «Перемістити в SD Card» легко впоратися з експортом файлів на знімний накопичувач.

Особливість утиліти простий і зручний інтерфейс. Крім перенесення програми у списку функцій є:

  • точне сортування інформації, враховуючи дату, ім'я та розмір встановленого файла;
  • пошук програмного забезпечення в телефоні та в мережі;
  • Відображення детальної інформації про встановлені програми. Враховується розмір, місце, назва та точний час.
  • переміщення з картки пам'яті у внутрішнє сховище.

Програма здатна повноцінно функціонувати практично з усіма моделями та марками смартфонів. Більше стабільна робота забезпечується на операційних системах не нижче 5 версії. Для допоміжних інструментів необхідно отримати права адміністратора.

AppMgr 3

Особливістю утиліти вважається можливість одночасного переміщення декількох файлів у різні папки. Завдяки програмі можна самостійно вибирати місце на пристрої, куди в майбутньому встановлюватимуться інші програми.

Серед додаткових можливостей можна відзначити:

  • прання та експорт інформації за допомогою простого перетягування;
  • сортування даних з урахуванням найменувань, часу та розміру;
  • надання стильних віджетів для робочого столу;
  • повідомлення про можливість проведення певних процедур;
  • Видалення КЕШ пам'яті, а також внутрішніх і програм користувача;
  • перегляд вигідних пропозицій в офіційному магазині Play Market.

Зазвичай AppMgr 3 являє собою бустер, ніж стандартний менеджер для перенесення файлів. Однак, ця програма не підтримується на більшості сучасних смартфонів. Наприклад, Xiaomi, Huawei та Vivo не здатні забезпечувати стабільну роботу утиліти.

Folder Mount

Ідеальний варіант для стабільного переміщення програм разом з кеш-файлами. Єдиною умовою є наявність прав адміністратора. Однак, якщо користувач забезпечить для свого пристрою ROOT-права, тоді вийде маніпулювати навіть системними файлами.У такому випадку варто дуже відповідально підійти до проведення подібних процедур, тому що це може призвести до поломки телефону.

Інструкція з використання досить проста:

  1. Під час включення система автоматично перевірить наявність прав адміністратора.
  2. Далі потрібно відкрити вікно для завантаження файлів.
  3. У рядку, що з'явився, вписати назву програми, яку необхідно перемістити.
  4. Додатковий розділ запросить адресу, що містить кеш-файли програми (Android/obb).
  5. У рядку з призначенням слід вписати місце для перенесення файлів.
  6. Коли операція успішно здійсниться, слід натиснути на галочку у верхній частині екрана.

У порівнянні з попередніми утилітами Folder Mount є простим менеджером для перенесення інформації, тому в системі відсутні додаткові функції.

Link2SD

Достатньо вимоглива, але незамінна програма, якщо необхідно перемістити зашифровані файли. Явна перевага у тому, що з стабільного функціонування необов'язково отримувати права адміністратора. Також Link2SD здатний переміщати інформацію, яка перебуває під захистом системи пристрою. Тобто це дає можливість не тільки для масового експорту, а й для примусового.

Для переміщення даних слід запустити програму та вказати назву файлу, над яким потрібно провести маніпуляцію. Здійснити процедуру допоможе інструмент "Link to SD Card". Ця функція переносить безпосередньо додаток і кеш-файли, що додаються. Також є можливість масового перенесення (одночасно кілька файлів), для цього потрібно вибрати кнопку «Multi Select». Коли користувач вибере список файлів, що переносяться, необхідно повернути в головне меню і натиснути «Link to SD Card».

Варто уважно ставитися до цієї можливості, оскільки часто багато програм після примусового експорту перестають стабільно функціонувати. Зрештою доведеться видаляти вміст.

Інструкція з перенесення програм на SD-карту на телефоні через ПК

Даний метод вважається найефективнішим, проте для проведення процедури знадобиться маса часу та перелік певних додатків:

  1. На смартфон необхідно встановити програму Activity Launcher, яка забезпечить синхронізацію.
  2. На ПК завантажити та розпакувати архів AFTISS.CMD, що забезпечує перенесення файлів.

В першу чергу потрібно з'єднати телефон з ПК за допомогою звичайного USB-шнура. Після синхронізації в налаштуваннях смартфона необхідно вибрати режим заряджання через USB та змінити його на передачу інформації.Далі необхідно завантажити драйвера для конкретної моделі гаджета, але у разі наявності Windows 10 це не потрібно. Драйвера можна знайти на офіційному сайті виробника техніки.

Наступний крок – розпакування раніше завантаженого архіву AFTISS.CMD. Користувачеві потрібно відкрити головний файл, після чого запуститься вікно з командним рядком. У ньому необхідно вибрати розмір пам'яті знімного накопичувача, який перекодується під внутрішнє сховище. Рекомендується виставляти трохи більше 25%. Звичайно, вибір залежить від наявності вільної пам'яті на флешці, але якщо елемент буде об'ємний (32-64 ГБ), тоді можна виставити половину пам'яті. Після визначення необхідно натиснути на «Enter» та дочекатися закінчення операції.

Тепер необхідно перейти до налаштування телефону. Для цього потрібно відкрити програму Activity Launcher та підтвердити запуск за допомогою кнопки «ОК». У верхній частині екрана слід вибрати інструмент «Останні дії», після чого розпочнеться завантаження.

Зрештою користувачеві доведеться переглянути до розділу з налаштуваннями і вибрати вкладку з усіма додатками. Після вчинених дій система автоматично перекине на сторінку із встановленими утилітами. Тепер потрібно вибрати програму для перенесення:

  1. Відшукати у списку потрібний елемент.
  2. Відкрити сторінку з програмою.
  3. Клікнути на розділ сховища.
  4. Натиснути опцію «Змінити».
  5. У вікні, що з'явиться, вибрати картку пам'яті.

Переміщення системних файлів за допомогою даного методу неможливе.

Як повернути картку пам'яті в початковий стан

Ця процедура займає набагато менше часу, ніж перенесення інформації. Для початку необхідно повернути файли назад у внутрішнє сховище.Потім потрібно перезавантажити ОС телефону і зайти в сховище. Вікно з інструментами запропонує очистити картку пам'яті, після чого знімний накопичувач форматується і повертається до початкового стану.