Як правильно користуватися сенсорним телефоном для чайників

Anonim

Сучасні смартфони мають безліч функцій, про які багато хто навіть не знає або ж забуває з часом. Ця стаття буде корисна як досвідченим користувачам, які могли забути про деякі можливості мобільних пристроїв, так і тим, хто тільки купив смартфон.

Як налаштувати смартфон після покупки

Одразу після покупки необхідно зробити його базове налаштування. До неї відноситься вибір мови, активація передачі даних, введення даних від свого облікового запису Google. У ряді випадків система додатково попросить ввести дані і від інших облікових записів.

Android-смартфон

Все налаштування складається з кількох послідовних кроків.

Крок 1

У більшості телефонів налаштування починається з вибору мови. Користувачеві пропонується список усіх мов, які підтримує ця операційна система, з яких слід вибрати найбільш підходящу. Після цього натискають на активну кнопку Далі.

Крок 2

Далі потрібно підключити смартфон до мережі Wi-Fi. Вибирають домашню мережу та дотримуються інструкцій. Цей пункт можна пропустити, але цього не рекомендується.

Крок 3

Вводять пароль від домашньої мережі вай-фай і потім натискають кнопку підключити.

Крок 4

Тут може бути запропоновано оновити операційну версію, встановлену на смартфон, на більш актуальну. Крім цього система може запропонувати перенести всі дані з іншого пристрою на Андроїд. Якщо вам це не потрібно, просто натискають на кнопку Пропустити.

Крок 5

Потрібно створити обліковий запис Google. Якщо вона вже є, то просто вводять дані. Якщо облікового запису немає, натискають на кнопку Створити та дотримуються вказівок. Цей пункт пропускати не рекомендується, оскільки не буде доступу до магазину програм.

Крок 6

Водять свою електронну адресу Gmail. Потім натискають кнопку Далі і вводять пароль.

Крок 7

Натискають на кнопку Прийняти. Це означає, що користувач погоджується з політикою конфіденційності Google.

Крок 8

Система пропонує встановити всі програми, які були встановлені на старий смартфон.

Крок 9

Слід активувати сервіси Google. Рекомендовано поставити галочки біля всіх пунктів, а потім натиснути на кнопку Далі.

Крок 10

Тут потрібно ознайомитися з основними елементами інтерфейсу, після чого натиснути кнопку ОК.

Крок 11

Чекають завантаження та встановлення всіх програм, які були на старому смартфоні. Цей процес може забрати багато часу.

На цьому первинне налаштування можна вважати закінченим. Залежно від марки смартфона дії можуть дещо відрізнятися, потрібно просто дотримуватися інструкцій на екрані.

Процес налаштування iPhone

Процес налаштування iPhone відрізняється, але тут теж немає нічого складного. Спочатку потрібно зробити активацію Айфону, без якої використовувати мобільний пристрій неможливо.

Крок 1

Увімкнувши Айфон, користувач бачить привітання кількома мовами. Тут потрібно дотримуватися інструкцій на екрані. Для людей з поганим зором можна одразу активувати функцію VoiceOver або «Збільшення».

Далі вибирають мову, країну або окремий регіон. Від цих параметрів залежить, як відображатиметься час, дата та контакти.

Крок 2

Запускають функцію «Швидкий початок», якщо є інший пристрій на операційній системі iOS, з версією 11 і вище. Для цього слід розмістити два пристрої поруч і слідувати інструкції на екрані. Якщо іншого яблучного пристрою немає, потрібно натиснути на кнопку «Налаштувати вручну».

Крок 3

Активація. Тут потрібно підключитися до інтернету або iTunes. У рядку Айфонів можна налаштувати функцію Touch ID або Face ID. Завдяки цій функції можна знімати блокування та розплачуватись за покупки за допомогою відбитка пальця. Після натискання продовжити, можна ці натсройки виконати і пізніше.

Далі задають пароль, що складається із шести цифр, щоб захистити свої дані. Якщо немає бажання ставити занадто складний пароль, слід в налаштуваннях змінити параметри код-паролю.

Крок 5

Відновлення та перенесення даних. Якщо є резервна копія iCloud або iTunes, можна перенести всю інформацію на новий пристрій. Якщо такої копії немає, то натискають на розділ «Налаштувати як новий».

Крок 6

Вводять Apple ID та пароль або натисніть «Ні Apple ID або забули його?». Якщо таких ідентифікаторів кілька, можна використовувати різні акаунти для сервісів. При вході з використанням раніше створеного Apple ID може з'явитися запит на код підтвердження зі старого пристрою.

Крок 7

Налаштування Siri. Потрібно проговорити кілька фраз, щоб сервіс запам'ятай голос власника Айфона.

Крок 8

Вибір параметрів для аналізу програм, True Tone та кнопки «Додому». За бажанням вибирають пункт для відправлення даних розробникам програми.

Все, після цього залишається тільки натиснути кнопку «Почати роботу». Потім можна повноцінно використовувати свій мобільний пристрій.

Змінити заставку на робочому столі, а також мелодію виклику можна трохи пізніше.

Як користуватися смартфоном - корисні жести для керування

Можна дуже полегшити собі життя, переставши багато разів натискати на екран смартфона. Для цього є корисні жести, про які, до речі, знають не всі.

  1. Миттєвий доступ до швидких налаштувань. Для цього на розблокованому смартфоні потрібно провести пальцем зверху вниз екраном. Після цього з'являється низка кнопок. При повторному проведенні пальцем на екрані вниз відкриваються додаткові налаштування. Тут буде точка доступу, автоповорот екрану, економія заряду батареї та синхронізація.
  2. Повернення кнопки Додому. Це може знадобитися під час перегляду ролика на YouTube. Пальцем проводять зверху вниз по екрану, після цього з'являється потрібна кнопка та ще дві навігаційні кнопки.
  3. Робить карти тривимірними. При відкритій карті внизу екрана проводять двома пальцями, після цього активується режим 3D. Для повернення у вихідне положення знову проводять пальцями внизу екрана.
  4. Швидка активація камери.Іноді бувають моменти, коли треба швидко зробити знімок або зняти відео. Виявляється, запустити камеру можна навіть у випадку, якщо смартфон заблокований. Для цього потрібно кілька разів натиснути на кнопку живлення мобільного телефону. Ця функція спрацює, якщо встановлена ​​ОС п'ятої версії або вище. В Айфонах достатньо провести по заблокованому екрану праворуч наліво.
  5. Робота з браузером Хром. Щоб оновити сторінку досить швидко провести пальцем зверху вниз. Можна збільшити певну область. Для цього на потрібну частину сторінки швидко натискають двічі пальцем. При цьому другий дотик має бути утримуючим.
  6. Швидко видалити зайве слово. Потрібно слово виділяють рухом екраном зліва-направо. Після виділення потрібно видалити або скопіювати слово.
  7. Перегортання вкладок у Хромі. Можна швидко перемикатися між відкритими вкладками, для цього слід проводити пальцем зліва-направо або у зворотному напрямку.

Всі ці прийоми значно полегшують роботу зі смартфоном, особливо, якщо потрібно швидко зробити певні налаштування.

Як захистити смартфон від пошкоджень

Щоб новенький смартфон довгі роки служив вірою і правдою, потрібно дотримуватися ряду рекомендацій:

  • Одразу після покупки гаджета купити та встановити на нього захисне скло;
  • Купити чохол або бампер;
  • Не тримати смартфон довгий час на морозі. Особливо чутливі до холодного повітря Айфони;
  • Не можна допускати повної розрядки акумуляторної батареї;
  • Для тривалої служби акумулятор щоразу потрібно заряджати повністю.

Крім цього, рекомендується акуратно поводитися зі смарфтфоном. Не варто носити його в кишені разом із ключами та іншими предметами, які можуть подряпати скло.

Як заощаджувати заряд акумулятора

Щоб економити заряд акумуляторної батареї, слід дотримуватись ряду рекомендацій:

  • Для заряджання слід використовувати тільки зарядний пристрій з комплекту поставки;
  • Не можна перегрівати мобільний пристрій, по можливості смартфон слід зберігати в прохолодному місці;
  • Не варто тримати гаджет постійно підключеним до адаптера;
  • Заряджати мобільник потрібно при необхідності, не потрібно чекати, поки телефон розрядиться повністю.

Для економії заряду батареї слід вимкнути і автоматичну синхронізацію. Цей процес теж дуже садить батарею.

Як користуватися інтернетом на смартфоні

Сучасні смартфони є у багатьох, але часом виникають проблеми з їх налаштуванням. На жаль, консультанти при купівлі мобільних телефонів рідко пояснюють, як правильно налаштовувати інтернет, тому користувачам доводиться самим розбиратися з цим питанням.

Налаштування та використання мобільного інтернету

Чаще всього при першому підключенні смартфона до мережі користувач отримує налаштування інтернету автоматично, їх слід зберегти. Але буває і так, що цього не відбувається і доводиться налаштовувати мобільний телефон ручним способом. Для налаштування Айфону слід відкрити меню Налаштування і перейти до підрозділу «Мобільна мережа». Тут знаходимо постачальника послуг, потрібна інформація є в розділі Оператори. Вибирати потрібно виходячи з оператора та типу підключення, яке має бути активно – це може бути 2G і 3G.

Іноді і цей варіант не підходить, тому потрібне повне ручне налаштування. У цьому випадку в меню вибираємо пункт Мобільна мережа, далі Точка доступу та підпункт Створити нову. Ось тут потрібно запровадити такі дані:

  • Ім'я підключення – тут можна ввести будь-яке ім'я;
  • APN - для кожного з операторів він різний (вказувати потрібно у форматі - internet.beeline.ru);
  • Ім'я користувача, воно має відповідати імені оператора, наприклад, beeline;
  • Далі вводять пароль, який також має відповідати імені мобільного оператора.

Дані для ручного налаштування можна дізнатися на сайті мобільного оператора. Якщо всі введені дані коректні, можна переходити до підключення. Для цього проводять пальцем по екрану зверху вниз і в меню натискають на кнопку «Мобільні дані».

Налаштування та використання WiFi

Wi-Fi – це бездротова мережа, до якої можна підключитися у спеціально відведених місцях. Це можна зробити вдома, у ресторанах, метро та місцях громадського користування. На відміну від мобільного інтернету, вай-фай забезпечує більшу швидкість інтернету, при цьому з'єднання безкоштовне.

Щоб підключити смартфон до мережі вай-фай, його власнику не потрібні спеціальні програми, це дуже проста процедура і займає мінімум часу. Для початку відкривають головне меню на мобільному пристрої, потім знайти розділ Налаштування і зайти в нього. Тут з'являється нове віконце, де представлено список доступних Wi-Fi підключень. Якщо його немає, то потрібно пересунути бігунок в активне становище і вибрати той вай-фай, до якого потрібно отримати доступ.

Бує, що деякі мережі захищені паролем, у цьому випадку потрібно ввести ключ. Якщо дані введені коректно, смартфон підключається до такої мережі і після цього можна користуватися інтернетом.

Як користуватися програмами на смартфоні

Частина програм доступна на головному екрані, а ось повний список можна побачити в розділі «Всі програми». Щоб відкрити список програм на екрані, необхідно:

  • Провести по екрану пальцем знизу вгору, після цього з'являється значок «Всі програми»;
  • Вибирають зі списку потрібну програму.

Які програми варто завантажити

Після покупки новенького смартфона та його налаштування, рекомендується встановити кілька додатків.

Opera VPN (Android, iOS);

Microsoft Outlook (Android, iOS);

Google Фото (Android, iOS).

Окрім цього рекомендується встановити месенджери та соціальні мережі, якими планується користуватися.

Скачувати всі програми рекомендується з плей маркету. Перед скачуванням рекомендується звернути увагу на кількість зірок та відгуки.

Цікаві функції смартфонів

У всіх смартфонів є цікаві функції, про які мало хто знає. Завдяки цим опціям користування мобільними пристроями стає більш простим.

NFC

NFC – це сервіс, аналогічний Bluetooth. Перевагою NFC є вища швидкість з'єднання між пристроями. Менший радіус дії робить цю технологу максимально безпечною.

Чаще всього цей сервіс використовується для оплати послуг та передачі файлів. Наприклад, рахунок вбудованого NFC-чіпа можна швидко оплатити покупки в магазині, без використання банківської картки.

Сканування QR-кодів

«Сканер QR та штрих-кодів» – це одна з важливих програм для сучасного мобільного пристрою. Ця програма надзвичайно проста у використанні: камеру треба направити на QR-код, після чого програма автоматично розпізнає його. При цьому немає необхідності робити фотографії, натискати додаткові кнопки або змінювати масштаб.

«Сканер QR та штрих-кодів» можна використовувати для сканування кодів на спеціальних купонах, для отримання додаткових кодів та економії грошей.

Хмарне сховище

Хмарне сховище дозволяє зберігати в інтернеті свої дані. Хмарне сховище можна придбати у стороннього постачальника хмарних сервісів, сплачуючи за фактом послуги. Постачальники хмарних ресурсів відповідають за їх стан, безпеку та надійність. Доступ до даних можна отримати незалежно від розташування.

Багато постачальників таких ресурсів пропонують клієнтам додаткові сервіси, які призначаються для збору, захисту та аналізу даних у великих обсягах.

Сканер відбитків пальців

Сканер відбитків пальців можна знайти практично у всіх топових смартфонах. Ця функція дозволяє максимально убезпечити свій мобільний пристрій. Але не варто покладатися тільки на цю технологію, краще одночасно використовувати сканер та пароль.

Вже відомі випадки, коли смартфони зламували, використовуючи фотографію руки. Мало того, зловмисники можуть отримати копію відбитка пальця навіть з дисплея мобільного пристрою.

Варто розуміти, що старі моделі сканерів можуть не розпізнавати спітнілі або мокрі руки.

Управління сторонніми гаджетами

Дана технологія дозволяє дистанційно переглядати інформацію на інших пристроях, що працюють на будь-якій операційній системі. При цьому пристрої можуть знаходитися на будь-якій відстані один від одного, це не перешкода.

Віддалений доступ оптимально підійде тим користувачам, які змушені часто їхати у відрядження і при цьому потребують доступу до інформації, залишеної вдома на комп'ютері або планшеті.

Нічний режим екрана

Функція «Нічний режим» зараз доступна на багатьох смартфонах Андроїд. Вона дозволяє користуватися особливим фільтром, для зниження навантаження на зір та зменшення кількості синього світла, яке випромінює кожен смартфон.

В плеймаркетах можна завантажити різні програми, для встановлення нічного режиму. Найпопулярнішою програмою зараз є Фільтр синього кольору.

Як навчити бабусь і дідусів користуватися смартфоном

При навчанні людей похилого віку потрібно використовувати прості слова. Складна термінологія може бути незнайома дідусям і бабусям.

Якщо у літньої людини з'явився інтерес до смартфону, то слід починати з азів. Для початку потрібно пояснити, як приймати дзвінок, змінювати гучність, надсилати смс-повідомлення та шукати контакти. Далі слід показати налаштування: зменшення та збільшення яскравості екрана, закриття програм та збільшення або зменшення розміру тексту.

Після освоєння простих функцій можна переходити до більш складних. Тут потрібно показати, як правильно надсилати листи та фотографії. На першому етапі на екрані не варто встановлювати багато ярликів, тут слід залишити лише ті програми, які будуть використовуватися найчастіше.

Якщо до облікового запису прив'язаний магазин додатків, слід роз'яснити, коли за програми потрібно платити. Також потрібно показати, як включати Wi-Fi та вводити пароль.

Часті проблеми при використанні смартфона

При користуванні смартфоном можуть виникати проблеми різного характеру. У деяких випадках можна впоратися самотужки, в інших випадках потрібна допомога фахівця.

Проблема Рішення
Несправність дисплея. Причиною може бути поломка шлейфу або матриці. Усунути проблему може лише фахівець, але треба пам'ятати, що іноді такий ремонт обходиться дорожче, ніж покупка нового смартфона.
Постійне перезавантаження. Проблема в збою операційної системи. Проблему має вирішувати фахівець.
Не бачить оператора стільникового зв'язку. Це може бути виробничий шлюб, необхідна діагностика в сервісному центрі.
Телефон, що впав у воду. У цьому випадку його можна почистити зсередини, але навіть за такого розкладу велика ймовірність того, що коректно працювати пристрій не буде.
Смартфон не включається. Це пов'язано з поломкою плати. Для початку можна спробувати розрядити його до 10%, а потім зарядити до максимуму.
Здуття корпусу. Виникає при відшаруванні дисплея від корпусу. Це тривожний сигнал, пристрій потрібно нести негайно в ремонт.

Сучасний смартфон – це справжній помічник. Завдяки цьому мобільному пристрої можна не лише спілкуватися з друзями та рідними, але також виходити в інтернет, вчитися та працювати. У смартфонів є безліч додаткових можливостей, знаючи про які можна значно спростити своє життя.