Як відновити Андроїд на телефоні або планшеті

Anonim

Операційна система Android встановлена ​​на кожному другому смартфоні планети. За оцінками експертів, їй користується кілька мільярдів людей. Переважна більшість не має претензій до Андроїд, але в деяких людей все-таки виникають проблеми.

В основному користувачі скаржаться на лаги та вильоти з додатків. Ця ситуація досить часта, а виходом із ситуації є переустановка системи чи очищення телефону від вірусів. Але разом з тим люди стикаються з іншою проблемою, коли операційна система взагалі виходить з ладу.Подібна ситуація здається практично безвихідною, проте є кілька способів порятунку від помилки.

Причини пошкодження системи Андроїд

Перед тим як визначити, що знадобиться людині для переустановки ОС, виділимо основні причини, які призводять до виходу Андроїд з ладу. Ця інформація допоможе уникнути виникнення проблеми в майбутньому.

З часом смартфони перестають підтримуватися виробниками, нові версії операційної системи перестають приходити, після чого деякі люди вирішують скористатися так званими кастомними прошивками. Вони дозволяють встановити на старий телефон останню версію Андроїд або взагалі іншої ОС, але в цій ситуації великий ризик, що гаджет перетвориться на цеглу. Виробництвом кастомних прошивок займаються любителі, інколи ж вони спеціально створюють їх для викрадення особистих даних власника смартфона. Так відбувається не завжди, але іноді після установки піратської ОС апарат виходить з ладу і вимагає ремонту.
Причина Опис
Некоректне встановлення попередніх оновлень Операційна система Android постійно оновлюється і приблизно раз на 1-2 місяці користувачі виконують встановлення чергової версії прошивки. Перед цим рекомендується зарядити смартфон мінімум до 50%, а також зробити скидання до заводських налаштувань. Однак багато користувачів не беруть до уваги ці рекомендації.У результаті ОС встановлюється не до кінця, у зв'язку з чим людина має справу з несправною системою, яку неможливо експлуатувати.
Установка піратської версії ОС
Віруси Якщо хтось думає, що віруси з'являються тільки на комп'ютерах Windows, він сильно помиляється.Зараження навіть нерідко відбувається на пристроях Android. Вірус потрапляє на телефон після відвідин підозрілих сайтів або завантаження сумнівних файлів. Деякі з них не лише впливають на швидкість роботи смартфона, а й на загальне функціонування. Трапляється так, що вірус повністю виводить з ладу мобільний гаджет.
Несправність заліза Кожен смартфон має певний термін придатності. Зазвичай це два роки, після чого виробник не може гарантувати працездатність пристрою. З часом виснажується акумулятор, а процесор і оперативна пам'ять, що відповідають за обробку інформації, стають непридатними для подальшої експлуатації. У такому разі переустановка системи допоможе вирішити проблему лише на якийсь час. Оптимальним варіантом буде покупка нового смартфона.

Як видно з наведеної таблиці, причин, чому злетіла операційна система Android, може бути кілька.Розібратися, що саме стало виходу смартфона з ладу, досить складно. Втім, це й не потрібне. Головне – зрозуміти, через що злітає прошивка, і що робити, щоб уникнути повторних інцидентів.

Спосіб вирішення проблеми завжди буде один – перевстановлення операційної системи. Звичайно, у випадку несправності заліза, це не врятує смартфон. Але все-таки потрібно спробувати зробити все можливе, щоб повернути гаджет до життя.

Попередження та рекомендації перед відновленням

Не можна виконувати перепрошивку смартфона відразу, не розрахувавши всі ризики. Наслідки можуть призвести до повторного виходу гаджета з ладу, після чого доведеться знову робити операцію, але вже з дотриманням усіх вимог та рекомендацій. Тому рекомендується відразу взяти до уваги всі попередження, щоб після перепрошивки смартфон запрацював як новий.

Основні вимоги:

  • Перед відновленням системи телефон необхідно зарядити мінімум до 50%. Це допоможе уникнути некоректної установки прошивки.
  • Виконати скидання до заводських налаштувань. Цей пункт користувачі часто обходять стороною, а дарма. Якщо накочувати прошивку відразу, то на її роботу можуть вплинути віруси, якими заражений смартфон.
  • Встановлювати лише офіційні прошивки. Звичайно, багато людей без проблем накочують кастомні ОС, однак у такому випадку велика ймовірність виходу смартфона з ладу. Адже неліцензійні прошивки робляться любителями, і їхня працездатність не перевіряється належним чином.

Щоб не втратити дані під час скидання до заводських налаштувань, необхідно створити резервну копію.

Дотримання описаних вище вимог допоможе без проблем відновити смартфон. Якщо все буде зроблено точно за інструкцією, гаджет продовжить свою роботу і зможе довгі роки тішити користувача своїми можливостями.

Проводимо Hard Reset

Як правило, люди готові дотримуватися всіх вимог щодо перепрошивки смартфона, але ігнорують рекомендації щодо виконання скидання налаштувань. Адже цей пункт дуже важливий, адже саме через те, що його багато хто не враховує, відбувається неполадка в роботі операційної системи.

Якщо телефон дозволяє користуватися інтерфейсом, можна виконати скидання прямо з меню. Для цього потрібно:

  1. Відкрити налаштування пристрою.
  2. Перейти до розділу «Відновлення та скидання».
  3. Натиснути на «Скинути налаштування».
  4. Підтвердити дію.

Як підтвердження смартфон може попросити ввести PIN-код, графічний ключ або скористатися Touch ID (Face ID). Ці дані користувач вводить при первинному налаштуванні і застосовує активуючи стартовий екран гаджета.

На жаль, у багатьох людей у ​​роботі Андроїд виникають настільки серйозні проблеми, що смартфоном стає неможливо користуватися. Відбуваються вильоти зі стандартних програм або апарат зовсім не запускається. Зневірятися в такому випадку не потрібно, оскільки існує альтернативний спосіб скинути налаштування.

Наприклад, можна виконати операцію зі смартфоном у вимкненому стані. Потрібно увійти в меню Recovery та натиснути кнопку Delete all user data або Hard reset в залежності від моделі пристрою. Далі поговоримо про те, як увійти в інженерне меню, і якими функціями воно дозволяє скористатися.

Входимо в меню Recovery

Інженерне меню – єдиний інструмент, який допоможе у перепрошивці смартфона, якщо пристрій вийшов з ладу. Recovery – це особливий термінал, що має мінімальний дизайн.Здебільшого він використовується саме для відновлення операційної системи. Також тут виконується скидання до заводських налаштувань.

Щоб потрапити в меню, потрібно:

  • Затиснути верхню гойдалку гучності та кнопку живлення.
  • Утримувати нижню гойдалку гучності та кнопку включення.
  • Одночасно натиснути на кнопку живлення та «Home».

Немає необхідності застосовувати всі наведені комбінації. Для входу в меню потрібно лише одна. Але проблема полягає в тому, що комбінація відрізняється в залежності від виробника смартфона. Іноді користувачам доводиться перепробувати кілька варіантів перед тим, як відкриється Рекавері.

Робимо бекап з консолі відновлення

Створення резервної копії (backup) – обов'язковий пункт для тих, хто хоче перевстановлення системи за всіма правилами, але при цьому не втратити збережені файли. На справному телефоні операція виконується за кілька кроків:

  1. Відкрити настройки.
  2. Перейти до розділу «Відновлення та скидання».
  3. Натиснути на «Створити резервну копію».
  4. Вибрати тип копіювання даних.
  5. На час перепрошивки скопіювати отриманий файл на інший пристрій (наприклад, комп'ютер).

Якщо бекап вдається виконати стандартними засобами, потрібно скористатися алгоритмом, наведеним вище. Інакше можна створити резервну копію через консоль відновлення ADB, яку потрібно завантажити на комп'ютер. Далі слідує:

  1. Підключити смартфон до ПК.
  2. Розпакувати архів з програмою ADB.
  3. У папці, що з'явилася, створити файл devices.cmd.
  4. Всередині файлу прописати команди «echo», «off adb devices» та «pause».
  5. Запустити файл, що вийшов.
  6. Після відкриття командного рядка натиснути «Enter».
  7. Прописати команду «adb reboot recovery».

Якщо всі дії виконані правильно, через деякий час буде отримано файл з резервною копією. Його необхідно тримати на комп'ютері до того моменту, як операційна система на телефоні не буде коректно перевстановлена. Далі потрібно відновити дані через меню працюючого мобільного гаджета.

Відновлюємо Андроїд без доступу Root

Для відновлення системи потрібно завантажити файл прошивки. Знайти його можна на просторах інтернету, зокрема на офіційному сайті виробника смартфонів. Завантаживши файл із робочої ОС, його потрібно помістити на згадку про телефон. Зробити це можна завантаживши оновлення спочатку на комп'ютер, а потім перекинувши на гаджет через кабель USB.

Коли всі підготовчі операції виконані, можна переходити до відновлення системи:

  1. Відкрити інженерне меню смартфона.
  2. Натиснути на «Reboot system».
  3. Вибрати «Apply update from external storage».
  4. Підтвердити виконання операції.

Далі залишиться почекати кілька хвилин, після чого операційна система у своєму оновленому вигляді встановиться на смартфон. Якщо все виконано правильно, достатньо включити пристрій і продовжити насолоджуватися його роботою.

Програми від виробника смартфона

У деяких користувачів виникають проблеми з відновленням системи через меню Recovery. Причин тому може бути безліч, і немає сенсу зупинятися на них докладно. У ситуації, коли людина потребує швидкого відновлення ОС, слід вдаватися до іншого варіанту перепрошивки.Таким може стати використання програм, які розробив сам виробник смартфона.

Для цього користувачеві потрібно перейти на сайт своєї фірми-виробника. У розділі ПЗ слід вибрати програму, яка підходить для відновлення операційної системи. Зрозуміло, через велику кількість марок смартфонів, існує порівнянна кількість програм для перепрошивки. Тож розглянути їх усе просто не вдасться. Наприклад візьмемо утиліту Kies, актуальну на пристроях Samsung.

Для перепрошивки потрібно:

  1. Завантажити програму Kies на комп'ютер.
  2. Увійти в інженерне меню на смартфоні.
  3. Підключити його до ПК.
  4. Відкрити розділ «Функції» утиліти Kies.
  5. Клікнути на ім'я підключеного смартфона.
  6. Скопіювати рекавері-код, що з'явився на екрані.
  7. Натиснути кнопку «Відновити».

Приблизно той же алгоритм відповідає програмам від інших виробників.

Використовуємо відновлення з резервних копій за допомогою спеціального ПЗ

Заключний етап приведення смартфона до початкового вигляду – відновлення віддалених файлів після скидання заводських налаштувань. Зазвичай операцію вдається без використання стороннього ПЗ. У цьому немає нічого складного, якщо раніше було створено відповідний файл. Після відновлення системи його необхідно перекинути на смартфон і зробити кілька кроків:

  1. Відкрити налаштування телефону.
  2. Клікнути на пункт «Відновлення та скидання»,
  3. Натиснути «Відновити резервну копію».
  4. Вибрати файл бекапу.
  5. Підтвердити операцію.

На відновлення може піти від пари до 20 хвилин. Все залежить від того, скільки файлів користувач помістив у бекап. Але що робити тим, кому не вдалося повернути резервну копію через меню смартфона? Таким людям можна порадити скористатися спеціальним програмним забезпеченням. Однак виконати операцію вийде тільки в тому випадку, якщо раніше вдалося створити цей backup.

Наразі найстабільнішими програмами зі створення та відновлення резервних копій є такі:

  • Titanium BackUp.
  • Easy BackUp & Restore.
  • Helium.

Потрібно вибрати одну із запропонованих програм, а далі – дотримуватися інструкцій, наведених у самому додатку.

Якщо нічого не допомогло

Відновлення системи – непроста справа для новачка. Особливо якщо перепрошивку доводиться виконувати на неробочому пристрої. Як ми розібралися, відновити систему можна й у такому разі. Важливо лише врахувати всі вимоги і чітко дотримуватися кожного пункту інструкції.

На жаль, не у всіх вдається перепрошити смартфон. Таких людей можна зрозуміти, адже без належної підготовки виконати відбудову дуже складно. Якщо подібна ситуація стосується саме вас, то, по-перше, рекомендується ще раз повторити всі викладені вище кроки для перепрошивки гаджета.

Якщо смартфон знаходиться на гарантії, то при виникненні проблем з ОС, його можна сміливо віддати в сервісний центр, де за виконання операції не повинні вимагати гроші. Якщо гарантійний термін минув, смартфон зможуть відновити працівники будь-якого сервісу не дорожче, ніж за 1000 рублів.