Як встановити Андроїд на телефон

Anonim

У 2019 році всі Андроїд-пристрої на ринку продаються з встановленим програмним забезпеченням. Тому установка ОС потрібна лише у виняткових випадках.

Коли потрібна установка Андроїд з нуля

  • Вихід з ладу робочого ПЗ або його частин під час експлуатації;
  • Покупка пристрою з кривою прошивкою;
  • Невдале оновлення ОС;
  • Помітне зменшення швидкості роботи системи у зв'язку з її перевантаженням невидаленим ПЗ та файлами;
  • Покупка іноземного нерусифікованого пристрою з глобальною китайською прошивкою.

Всі причини зводяться до того, щоб зробити пристрій швидше та функціональнішим. Але для вдалої перепрошивки доведеться ретельно підібрати програмне забезпечення, і виконати установку відповідно до інструкцій. Будь-який невірний крок може остаточно вивести смартфон або планшет з ладу.

Що необхідно для встановлення Android

Для встановлення ОС Android знадобиться робоча версія прошивки. Пошукайте її через пошукові системи або на тематичних порталах, таких як 4pda. Почитайте відгуки про вибраний варіант, переконайтеся в його стабільності і в тому, що він підійде до вашого типу пристрою.

Крім того, вам знадобляться:

  • Персональний комп'ютер, через нього заливатиметься прошивка.
  • USB-кабель, переконайтеся, що він щільно сідає у роз'єм смартфона або планшета та комп'ютера, одне недовготривале пропадання контакту може коштувати вам мобільного пристрою.
  • Інструкції, незважаючи на те, що загальний алгоритм перепрошивки універсальний, кожен крок виконується на різних моделях по-своєму. Перед початком роботи переконайтеся, що кожен крок інструкції зрозумілий, вивчіть тонкощі налаштування свого смартфона або планшета.
  • Резервна копія прошивки, встановленої на пристрої. Якщо щось піде не так у ході роботи або результат вас не влаштує, буде можливість повернутися до початкового стану.
  • Драйвер смартфона на ПК. Найчастіше вона вже є, але якщо мобільний пристрій не розпізнається комп'ютером, варто пошукати драйвера або оновлення для них. Почніть пошук з фірмових сайтів виробників вашої моделі.

Використовуйте для перепрошивки ОC Windows версії 7 і старше. Оцініть ризик і ще раз обміркуйте необхідність перед тим, як приступити до справи.

Просте оновлення

Щоб покращити продуктивність і стабільність системи, додати нові функції не завжди потрібні складні дії.Виробники мобільної техніки регулярно випускають оновлення для неї. Як правило, смартфони або планшети перевіряють їх наявність автоматично та пропонують оновитися користувачеві. Але щоб самому перевірити наявність оновлення:

  1. Відкрийте налаштування.
  2. Виберіть пункт «Оновлення ПЗ».

  3. Натисніть «Завантаження та встановлення».
  4. Натисніть «Встановити», якщо з'явиться така кнопка.

Якщо оновлення не потрібне, система напише про те, що ви використовуєте останню версію програмного забезпечення. Додаткову інформацію ви можете дізнатися про поточну версію та рівні виправлень безпеки.

Так само в налаштуваннях оновлення ПЗ ви можете встановити автозавантаження нових версій по Wi-Fi мережам без запиту дозволу користувача.

Встановлюємо через ПК

Щоб повноцінно поміняти прошивку потрібно підключити до ПК мобільний пристрій через кабель USB. Для встановлення знадобиться спеціалізоване ПЗ.

Встановити програмне забезпечення на комп'ютер

Перш ніж почати працювати встановіть необхідне ПЗ, пропонуємо 2 варіанти:

  • Fastboot– доступно окремо або у складі Android Software Development Kit. Щоб не витрачати зайве місце на hdd/ssd, краще завантажуйте окремо.
  • ADB (Android Debug Bridge) Run.

Виконання завантаження нової версії ОС через обидві програми приблизно однакові, але Android Debug Bridge простіше.

Коли ПЗ встановлено, перевірте його працездатність, для этого:

  1. Приєднайте мобільний пристрій до USB-кабелю.
  2. Відкрийте меню пуск на комп'ютері.
  3. Введіть у графу «Знайти програми та файли» слово «cmd.exe».
  4. Натисніть
  5. Клікніть лівою кнопкою миші по файлу cmd.exe в списку.
  6. Для перевірки ADB введіть напис «adb devices» і натисніть Enter. Система повинна вивести кілька рядків, в одному з яких буде вказано дані підключеного апарата. Якщо ви отримали повідомлення, що складається з трьох рядків і серед них немає даних про підключені пристрої, значить adb працює, але не бачить смартфон або планшет.

  7. Щоб перевірити роботу Fastboot, спочатку введіть команд «cd » і натисніть Enter, де замістьвкажіть директорію зі встановленою програмою. Далі спробуйте ввести команду fastboot flash. Система видасть повідомлення про очікування підключення пристрою, якщо воно не підключене.

Якщо використовуєте ADB Run, а не Fastboot, то для перевірки програми потрібно запустити її exe файл, а не cmd.exe. Якщо ви побачили меню з 16 пунктів на білому тлі, то програмне забезпечення працює.

Завантажити прошивку на пристрій

Перемістіть прошивку в одну директорію з файлом програми Fastboot або ADB Run.

Fastboot

Встановлювати прошивку через Fastboot доведеться з командного рядка текстовими командами. Щоб відкрити командний рядок, скористайтесь інструкцією з попереднього розділу, а саме пунктами 1-5.

Конкретний алгоритм введення команд змінюється в залежності від типу пристрою. Але суть залишається однією – потрібно вивести пристрій у потрібний режим роботи, усунути блокування системи, якщо є, та запустити перепрошивку. Перелік команд для цього дивіться у таблиці 1.

Команди для перепрошивки смартфона або планшета

Проблема Рішення
Потрібно увійти в режим завантажувача даних Введіть команду «adb reboot bootloader».
Потрібно встановити прошивку Введіть команду "fastboot flash cache .img". Замість «» вкажіть назву образу, що знаходиться в одній папці ПЗ. Враховуйте регістр літер. При будь-якому розбіжності імен система повідомить про це.
Потрібно перезавантажитися Введіть команду «fastboot reboot-bootloader», щоб після включення мобільний пристрій знову увійшов у спеціальний режим для перепрошивки.

Введіть команду fastboot reboot, щоб після перезавантаження перейти у звичайний режим роботи смартфона або планшета.

Потрібно розблокувати завантажувач даних Введіть команду "fastboot oem unlock" або "fastboot flashing unlock"
Потрібно розблокувати завантажувач за допомогою ключа Введіть команду fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0x. Замість "" вкажіть значення ключа. Ключ – це код розблокування завантажувача, отриманий на офсайті вашого смартфона. Якщо коду немає, розблокування в такий спосіб краще не проводити, оскільки телефон перетвориться на цеглу без потрібного коду.

Кожна з вищеперелічених дій відразу ж призводитиме до реакцій у відповідь з боку системи мобільного пристрою. Більшість команд потрібно буде підтвердити на смартфоні чи планшеті. Виконуйте вказівки на екранах пристроїв.

Перевага способу в тому, що відсутність інтерфейсу та різних додаткових функцій:

  • мінімізує ризик виходу з ладу для ПЗ під час перепрошивки;
  • робить ПЗ максимально гнучким, ви можете знайти більше команд для більш широкого спектру потреб.

Але якщо для вас робота з консоллю – непотрібне ускладнення процесу, спробуйте ADB Run. Його інтерфейс мінімальний, але він є і не доведеться вводити довгі команди.

Якщо Fastboot вас влаштовує, подивіться як він працює на конкретному прикладі у відео.

https://www.youtube.com/watch?v=0TaYH-Us6Pk

ADB Run

Fastboot вже включено до пакету ADB Run. У меню програми він розташований під номером 5, серед інших пронумерованих дій.

Алгоритм дій такий:

  1. Натисніть «5» та Enter. Переконайтеся, що поруч із цифрою 5 написано Fastboot.
  2. Натисніть «3» та Enter. Переконайтеся, що поруч із цифрою 3 написано Recovery.
  3. Знайдіть і запустіть файл образу з прошивкою через простий провідник у вікні.
  4. Чекайте на закінчення процесу.

Все набагато простіше. Як і для попереднього підрозділу, програмне забезпечення ADB Run дає додаткові можливості. Для спільного ознайомлення з інтерфейсом та іншими функціями перегляньте відео.

Обновити Recovery на вашому пристрої

Якщо прошивка стане криво або щось не сподобається при позитивному результаті, назад шляху не буде. Але цей шлях можна створити, якщо заздалегідь перейматися збереженням резервної копії системи.

Режим відновлення в куплених телефонах дозволяє повертати смартфони на заводські налаштування та оновлювати їх. Щоб розширити функціонал, потрібно замінити Recovery Mode іншою. Приклад доступної програми – Clockworkmod Recovery (CWM).

CWM додатково ви зможете:

  • просто встановлювати сторонні прошивки;
  • оновлювати систему;
  • створювати резервні копії;
  • відновлювати з бекапів;
  • використовувати функції керування мобільним пристроєм через ADB;
  • скидатися на заводські налаштування;
  • переформатувати жорсткий диск.

Встановіть CWM через Fastboot. Для цього:

  1. Скачайте образ програми CWM.
  2. Перейменуйте образ у recovery.img.
  3. Помістіть img-файл в одну директорію з Fastboot.
  4. Приєднайте пристрій до комп'ютера.
  5. Запустіть cmd.exe.
  6. Відкрийте директорію з fastboot командою «cd », замість «