Як прошити Андроїд в домашніх умовах через комп'ютер

Anonim

Щоб прошити Андроїд, знадобиться завантажити нову версію операційної системи і ретельно підготувати пристрій, якщо йдеться не про встановлення регулярних оновлень. Але така операція може перетворити смартфон на «цеглу», тобто повністю позбавити його функціональності. Розглянемо, у яких випадках перепрошувати пристрій самостійно можна, а яких краще звернутися до майстру.

Навіщо потрібна перепрошивка

Сам процес перепрошивки в більшості випадків проводиться автоматично при регулярному оновленні ОС. В інших випадках вона зовсім не потрібна, якщо це лише бажання користувача - встановити нову версію та подивитися на оновлення.

Зазвичай цю операцію проводять, коли:

  • спостерігаються серйозні програмні збої, є віруси у файловому менеджері, існують інші проблеми, які безпосередньо впливають на продуктивність телефону;
  • з'явилося оновлення.

Встановити нову ОС в домашніх умовах може вийти тільки в окремих випадках, які не вимагають від користувача спеціальних знань. Якщо це регулярне оновлення, власнику смартфона взагалі нічого не доведеться робити. Коли йдеться про зміну вихідного коду, все стає на порядок складніше.

Власникам телефонів і планшетів на Android рекомендується не намагатися самостійно займатися цим процесом, оскільки він може призвести до незворотних змін коду, які зроблять з пристрою марний набір схем.

На деяких пристроях самому поставити нову систему без порушення угоди та програмної цілісності пристрою не вийде.Наприклад, це актуально для пристроїв Apple. Але, крім іншого, багато сучасних смартфонів нерідко перешкоджають перепрошивці. Це зумовлюється тим, що виробник регулярно підвищує рівень безпеки та надійності техніки, що призводить до зменшення ризику витоку інформації.

Як знайти прошивку на Андроїд

Офіційні прошивки тестуються та перевіряються розробником, завжди з'являються у вільному доступі на офіційних форумах компанії та приходять як системні оновлення на смартфони та планшети. Їх не потрібно завантажувати самому, достатньо дозволити завантаження в "Налаштуваннях" пристрою. Інші стабільні версії також представлені на всіляких офіційних платформах і можуть завантажуватися в будь-який час. Офіційне оновлення встановлюється без комп'ютера і не вимагає ні додаткових пристроїв, ні будь-яких знань від користувача.

Пользовательские версії системи є кастомними, тобто є пакети, які тестувалися розробниками і, відповідно, можуть працювати зі збоями чи взагалі запускатися на конкретних пристроях.При завантаженні таких файлів потрібно бути гранично обережними, оскільки їхню коректну роботу не гарантує жоден із творців-любителів.

Слід зазначити, що будь-які кастомні версії ОС не є офіційними, вони не тестуються розробниками Android та смартфонів, тому можуть працювати з серйозними збоями або взагалі не встановлюватися на пристрій.

Як підготувати смартфон

Зробити всі необхідні приготування можна як з ПК, так і без ПК.

Підготовка:

  • бекап чинного програмного коду, тобто файл, що містить всі дані користувача - зберігати файл потрібно на сторонньому носії, щоб завжди мати доступ до копії;
  • повний заряд телефону та відсутність серйозних програмних збоїв - встановлення нової версії ОС може проводитися довго, тому пристрій слід повністю зарядити, перевірити на помилки ПЗ та усунути їх по можливості;
  • всі комплектуючі смартфона і він сам повинні бути справними, тому оновлювати ОС при механічних пошкодженнях суворо не рекомендується.

Прошиваємо Андроїд за допомогою комп'ютера

Поміняти прошивку на Андроїді через комп'ютер досить легко. Завдяки різноманітним утилітам можна зробити це дуже швидко, заздалегідь зберігши бекап на іншу карту пам'яті.

Перед встановленням необхідно:

  • поставити одну з доступних утиліт, якщо такі потрібні - для кожної марки існують свої варіанти, які можна знайти на сайтах компаній;
  • переконатися в тому, що кожен комплектуючий смартфон повністю справний, у тому числі USB-кабель, через який планується підключати два пристрої;
  • перед початком кожен елемент повинен бути справний, не можна використовувати техніку за наявності механічних пошкоджень, що впливають на апаратну та програмну частини.

Змінити поточну версію ОС правильно вийде лише за дотримання всіх пунктів. В іншому випадку, установка може пройти некоректно. При прошивці за допомогою утиліт необхідно користуватися інструкціями, які передбачені їх виробником.

Для процесорів МТК добре працює утиліта SP Flash Tool. Щоб встановити ОС з її допомогою, слідуємо інструкції:

  1. Поміщаємо файл у папку на диску С. У назві шляху не можна вказувати кирилиці.
  2. На рядку Preloader потрібно зняти галочку. Це дозволить завантажувачу відновити смартфон при невдалому встановленні файлу. Якщо галочку не зняти, самому повернути працездатність планшету або смартфону не вийде.
  3. Натискаємо на кнопку Donwload і підключаємо до комп'ютера пристрій, на який планується встановити ОС.
  4. Після завершення установки необхідно відключити пристрій від ПК і, якщо він вимагатиме, перезавантажити його.

Перше завантаження після перепрошивки нерідко займає більше десяти хвилин. Якщо процес завершився успішно, смартфон увімкнеться вже з новою версією системи.

Для процесорів Spreadtrum працюють інші інструменти. Наприклад, Research Download. Інструкція до нього:

  1. Файл переносимо в папку на диску С. Після цього запускаємо програму.
  2. У вікні налаштувань вказуємо папку, в якій зберігається файл.
  3. натискаємо на Play, щоб підготувати ПЗ до підключення пристрою.
  4. Якщо корпус смартфона або планшета дозволяє вийняти батарею, робимо це. Якщо ні - вимикаємо та затискаємо кнопку зменшення гучності.
  5. Якщо установка успішна, з'явиться повідомлення Passed.
  6. У програмі натискаємо «Стоп» і перезавантажуємо пристрій.

Прошиваємо Андроїд з SD-карти

Цей варіант не вимагає додаткових пристроїв, оскільки файл інсталятора зберігається на внутрішню карту пам'яті смартфона або планшета. Відповідно, установка теж проводиться з неї.

У такому випадку знадобиться завантажити додаткову утиліту, яка дає доступ до певного інтерфейсу. Її можна знайти у Google Play. Підійде будь-який платний чи безкоштовний інструмент. Вибирати його варто на підставі оцінок та відгуків користувачів, щоб знайти працююче ПЗ. Так як всі додатки подібного типу працюють за одним і тим же принципом, сенсу шукати конкретне немає.

Розглянемо процес на прикладі програми ROOT Manager:

Запускаємо утиліту і переходимо до розділу ClockworkMod Recovery. Там шукаємо модель смартфона, на який встановлюється ОС.

  • Активуємо установку.
  • Після закінчення перезавантажуємо пристрій.
  • Після цього переходимо до інструменту Recovery.

Прошиваем через Recovery

Далі потрібно перейти в меню відновлення, яке дозволить забезпечити коректну зміну вихідного коду телефону. Щоб це зробити:

  1. Щоб увійти в Recovery, використовуємо комбінацію, яка зазвичай вказується в інструкції до пристрою або на сайті його виробника.
  2. Натискаємо на рядок wipe data, щоб очистити пам'ять. Після цього перезавантажуємо телефон, виходячи із меню. Запускаємо його знову.
  3. Починаємо встановлення за допомогою кнопки Install. Не забуваймо вказати шлях до файлу. Таким чином встановлюється прошивка через SD-карту.

Що робити, якщо перепрошивка не вдалася

В більшості випадків, якщо установка просто не вдалася, достатньо відновити попередню версію системи і всі файли користувача за допомогою раніше створеного бекапу. Якщо ж виникли якісь серйозні збої і пристрій не працює коректно, знадобиться звернутися до надійного сервісного центру. У деяких ситуаціях смартфон чи планшет не підлягатимуть ремонту, тоді їх доведеться викинути чи віддати на запчастини. Такий стан називається «цегла» - пристрій не відповідає на команди користувача.

Якщо ж смартфон або планшет все ж таки реагує на якісь команди і є відгук, необхідно відновити систему за допомогою файлу-бекапу.

Це складна операція, яку краще не проводити самостійно, якщо немає відповідних знань та досвіду. Коли мова заходить про регулярне оновлення, все набагато простіше.