Що краще - Айфон або Андроїд

Anonim

Критерії вибору, переваги та недоліки Айфона та Андроїда. Що вибрати, порівняльна таблиця, вартість, оновлення програм та безпека мобільних пристроїв.

Айфон – переваги та недоліки

Плюси та мінуси Будь-яка техніка від Еппл викликає асоціації добробуту та достатку. Цей телефон дозволяє підняти статус. Все обладнання Apple пов'язане одне з одним. Тобто можна розпочинати перегляд кінофільм на одному смартфоні та завершити на іншому мобільному з такого ж місця. Гарантія Чудова підтримка програм. Високий рівень безпеки.Завантажити програми можна лише з офіційного сайту. Смартфон захищений від крадіжки. Дуже дорога ціна. Щодо недорого коштують лише старі моделі телефонів. Дороге сервісне обслуговування. Ремонт iPhone коштує дешевше, ніж такі ж роботи з телефоном на базі Android. Закрита система, власники смартфонів майже нічого не можуть поміняти у налаштуваннях. Агресивне політичне ставлення до оновлень. Оновлення найчастіше відбуваються в автоматичному режимі. Одна сім картка і неможливість поставити додаткову флеш пам'ять.

Андроїд – переваги та недоліки

Плюси і мінуси Різноманітність смартфонів, що виготовляються. Телефони на базі Android виготовляють різноманітні виробники. Величезний розкид щодо цінової політики. Можна знайти як дорогу, і бюджетну модель. Слот під другу Сим картку пам'яті знаходиться практично в кожному телефоні. Можна зробити тонкі налаштування. На смартфонах навіть змінити вигляд ярликів на робочому столі.Погано організовано оптимізацію. Через деякий час пам'яті не вистачає і потрібно видалити файли вручну. Велика кількість вірусних програм навіть безпосередньо розробники визнали цю проблему. Погана синхронізація із програмним забезпеченням. Більшість програм розробляється пізніше, на відміну від iOS.

Ще краще – Айфон або Андроїд

Характеристика iOS Android
Розмаїття налаштувань Спочатку їх небагато. Але після джейлбрейка їх можна значно збільшити. Велика кількість налаштувань. Смартфон можна легко підлаштувати «під себе».
Зручність у використанні Всі маніпуляції проводити нескладно, але небагато функцій для кастомізації Спочатку, здається, що все дуже складно, але смартфон можна налаштувати під себе
Google сервіси Сервіси існують, але набагато менше, на відміну від Андроїд ОС розробив безпосередньо Google, тому більше сервісів
Голосове керування Так Так
Многозадачность Присутня нормальна багатозадачність, у деяких випадках недостатньо функцій закриття додатків, але до цього можна звикнути. Присутня багатозадачність
Ігри Айфон – це чудовий мобільний пристрій. Велика кількість ігор, розроблені зокрема для ПК. У цьому випадку хороших ігор небагато. Є лише ті, що перейшли з Айфон, але не більше. І та якість недостатньо хороша. Саме своїх ігор під операційну систему мало. Це обумовлено великою кількістю моделей різних смартфонів, відмінністю параметрів, екранів і т.д.
Веб-серфінг Максимально зручний серфінг для мобільного пристрою. На різних смартфонах по-різному, у цьому випадку важко оцінювати.
Навігаційна система Є Гугл Мепс плюс можна придбати додаткові карти. Так
Друк тексту Найкраща у смартфонах, якщо екран сенсорний. Встановлено Swype
Робочий стіл, віджети На робочому столі одні ярлики. Віджети відсутні. Стильно, привабливо, але деяким користувачам хочеться все змінити Віджети присутні. Робочий стіл піддається налаштуванням під себе.
Екран От 5, 5 дюйма Від 5 дюймів
5G Так Так
Пам'ять Від 4 Гб Від 3 Гб

Зовнішній вигляд

Встановлені тренди дизайну постійно відбиваються на зовнішньому вигляді ОС. Від великих ярликів мода перейшла до подовжених іконок і сьогодні візуально практично всі операційні системи схожі одна на одну.

iOS

від Еппл давно не оновлювалася. Домашній екран досі розділений на док та ярлики додатків, що забираються в папки.

Після презентації iOS 14 в ОС створили сторінку з віджетами. Її можна відкрити свайпом у правий бік. На сторінці з блоками відображається фотогалерея, календар, погода і т.д. Панель віджетів налаштовується під користувача. Всі програми доступні.

У цьому можна відзначити, як і переваги, так і недоліки - iOS не змінюється, навіть коли користувач хоче налаштувати ОС під особисте користування. У цьому випадку можна лише поставити свої шпалери і змінити розташування програм, зокрема програми в доці.

З зручних режимів присутнє випадаюче вікно з переходом у різні функції, наприклад, будильник, ліхтар, доступ до яскравості дисплея, перегляду обсягу оперативної пам'яті пристрою, що залишилася і т.д.д. Перелік функцій, що випадають, налаштовується. Меню можна відкрити свайпом вгору.

Андроїд

Чистий Андроїд є основою, куди всі виробники встановлюють власну оболонку. Однак принцип залишається схожим: на основній сторінці знаходиться кілька ярликів швидкого доступу, док і пошукова система Google. Інші програми можна відкрити свайпом у праву сторону, а свайп у ліву частину показує віджети. Вони на Андроїд знаходяться переліком блоків.

Свайп вниз дозволяє відкрити меню з налаштуваннями. В Андроїді їх більше, на відміну від Еппл: є демонстрація екрану, навігатор, знімок з дисплея. Інші налаштування залежать від інтерфейсу пристроїв і можуть розміщуватись хаотично або плутати власника смартфона. Наприклад, у Samsung досить схожі ярлики орієнтації дисплея.

Однак можливості кастомізації дизайну явно поставили Андроїд у цьому відношенні вище, на відміну від iOS. Тут можна поміняти безпосередньо іконки програм, їх зовнішній вигляд і т.д.

Загалом, і візуально, і за способом управління головний екран двох ОС схожий. Що стосується зручності, то це більше питання звички.

Продуктивність

У Айфона вона набагато краща, на відміну від Андроїд. Незважаючи на те, що кількість ядер і технічні параметри телефонів на ОС Андроїд можуть значно перевищувати Еппл. Тим більше відмінність у продуктивності ОС сильно відображається на швидкості включення програм та серфінгу за допомогою WiFi.

Так як ОС для Айфон розроблялася фірмою Еппл, то творці знають, які параметри мають їх смартфони. Так, під час використання телефонів не трапляється жодних зависань, незалежно від кількості активних програм.

Що вибрати, Айфон або Андроїд, дивимося на відео:

Камера

Користувачі, яким потрібне фото високої якості, як правило, вибирають Айфон. Всі смартфони від Еппл характеризуються чудовою якістю камер, що дозволяє робити фотографії навіть уночі. Крім цього, камера на iPhone дає можливість отримати якісне фото навіть коли об'єкт зйомки рухається.

У кожному Айфоні знаходиться така оригінальна функція, як Спогади, вона дає можливість в автоматичному режимі створювати відео в стилі кіно. Причому як матеріали використовуються фото за вказаний часовий проміжок. Найчастіше iPhone робить якісніші фото.

Вартість

Смартфон на Андроїд виготовляється за аналогією з комп'ютером – всі деталі вибираються за допомогою розрахунку кінцевої ціни телефону, а комплектуючі виробляють різні заводи. Результатом цього є величезна кількість цін на смартфони.Тому вартість цих пристроїв може відрізнятися від високих до бюджетних.

Телефони Еппл коштують набагато дорожче, це політика компанії. Причому смартфон проходить жорсткий процес тестів перед виходом ринку, а внутрішні параметри визначаються під малу кількість виробів. Цим зумовлений такий невеликий вихід нових пристроїв – щорічно виготовляють не більше трьох моделей.

Чому Айфон кращий за Андроїд, дивимося на відео:

Безпека

Існують і інші параметри, які дозволяють визначити, що вибрати iOS або Android. Це безпека.

iOS

В ОС від Еппл встановлені нескладні правила: файли зберігаються або на мобільному телефоні, або у хмарному сервісі. Облікові записи з iCloud зламують нечасто, після цього систему постійно перевіряють та роблять оновлення. Всі відомості про користувача надійно захищаються.

Пристрій блокується за допомогою пароля. У старих телефонах – відбиток пальця TouchID, а у нових моделях – розпізнавання облич Face ID. Такий самий захист передбачається деякими творців програм - зазвичай банківських.

Android

Андроїд дає можливість захисту з допомогою пароля навіть окремих документів чи програм. Якщо потрібно приховати певну інформацію, можна скористатися другим простір - очищеною копією системи, де знаходяться інші файли. Щоб увійти до неї, також потрібен пароль.

При цьому Андроїд схильний до вірусних програм і зламів. Це результат відкритості системи. Багато телефонів на Андроїд до цих пір мають захист за допомогою відбитка пальця.

Оновлення

Оновлення ПЗ - явно одне з тих, що iOS може робити краще, на відміну від Андроїд. Якщо смартфон iOS відповідає всім умовам для отримання нової обшивки, вона оновлюється відразу після включення.

Процедура оновлення не настільки гладка з Андроїд. Google пропонує прямі оновлення лише для власних розробок.

Додатки та ПЗ

Певні програми, які потрібні для входження до головних служб Google, не встановлюються спочатку, тому їх необхідно завантажувати в Гуг Плей. Для багатьох просунутих користувачів це не проблема, але для новачків це може бути складним і навіть дратівливим процесом.

Розглядаючи магазини додатків, Еппл Апп Стор набагато краще завдяки новим додаткам, на відміну від Google. Розробники, які хочуть розмістити програми в Апп Стор, зобов'язані проходити тривалий і дорогий список перевірок, але результат – це якість.

iOS

Епл стежить за своїми додатками щодо безпеки. Завантажити можна лише програми, доступні в магазині App Store. Для решти дій необхідно знову прошивати смартфон, що виключає подальшу гарантію. Тому асортимент додатків є обмеженим.

Окрім цього, не всі програми в різних країнах можна завантажити. Так, якщо ви вирішили протестувати гру, яка ще не вийшла в конкретному регіоні, потрібно переставляти магазин додатків на іншу країну. Причому всі програми, навіть якщо вони є в магазині зазначеної країни, більше не оновлюються.

Андроїд

Андроїд дає можливість завантажувати програми одночасно з кількох сервісів: Google Плей, магазину Андроїд, сервісу інтерфейсу користувача, який додається компанією-виробником та будь-який apk-файл.

Щоб мати доступ до програми з магазину іншої держави, потрібно лише знайти в пошуковій системі apk додатки і завантажити. Оновлюється воно таким самим методом. Однак гарантувати якісну роботу цих програм розробники системи, звичайно, не зможуть.

Так чи інакше, Андроїд дає можливість ставити різні програми, зокрема, що змінюють налаштування: зовнішній вигляд екрану, додаткові віджети та багато іншого. При цьому асортимент додатків набагато більший.

Скачування файлів на телефон

В Плей Маркет знаходиться безліч чудових безкоштовних додатків. В App Store хороші програми є платними.

При цьому в App Store всі програми ретельно тестуються. Тому тут гарантують, що кожна встановлена ​​програма, як мінімум, не завдасть шкоди смартфону. У Плей Маркет більше можливостей нарватися на віруси, що шкодять смартфону.

Санкційні тонкощі

Для Андроїд

Компанія Google з 10 березня не дає можливості російським користувачам Андроїд оплачувати за програми та підписки, які оформлені за допомогою Google Play. У варіанті магазину програми сьогодні є практично недоступними задля будь-якого методу проводити оплати, зокрема поповнення рахунку магазину з допомогою подарункових карток чи мобільного.При цьому відсутня можливість оплачувати послуги пошукових систем, на кшталт Google Ван або Ютуб Преміум і Мьюзік.

Однак безкоштовні програми є доступними без обмежень, якщо творці спеціально не зробили це виключення з російського рынка.

Користувачі телефонів з операційною системою від Google до цих пір можуть завантажувати програми в обхід Google Play - у форматі APK-файлу. Це стосується як програм, що пішли з вітчизняних магазинів за своєю ініціативою, так і додатків, що потрапили під європейські санкції. Таким чином, наприклад, програма санкційного банку ПСБ у форматі APK, яка вже знаходиться на сайті.

Для iOS

В Епп Стор не доступною є функція оплати за допомогою банківських карток. На сьогоднішній день до облікового запису неможливо прив'язати як карти Віза та МайстерКард, так і карти «Мир», хоч з осені 2021 р. ця можливість у Епп Сторі була. Під час спроби додати картку «Мир» з'являється помилка.

Нескладно зрозуміти, що це обумовлено зупинкою діяльності деяких компаній у Росії, а також з небажанням безлічі творців додатків працювати з Росією.

Власники телефонів Епл зможуть створювати додатковий ID в іншій державі та входити до нього за допомогою Епп стор. Згадайте, як закачували раніше Pokemon Go? Ситуація така сама. При цьому асортимент програм відповідає каталогу тієї держави, яка була обрана у процесі реєстрації. Переключатися між обліковими записами в Епп Стор можна завжди, програми на телефоні працюють незалежно від того, який запис активний зараз. Є тільки одне, щоб оновити їх, потрібно буде заново «перепаролитися».

Крім того, в інтернеті можна легко знайти пропозиції з купівлі подарункових карток від AppStore, наприклад, з Америки. Так, навіть вдасться поповнювати баланс у США, щось потрібно придбати в цій країні.

Тобто, можна скористатися додатками, що пішли з території Російської Федерації на вимогу їх творців. Якщо певну програму в принципі прибрали з Епп Стор, через санкції, то її скачування на Айфон не вийде.

Ці ж санкції стосуються двох ОС, але на суб'єктивну думку багатьох користувачів, на сьогоднішній день перемагає iOS. При цьому в Еппл не повністю лімітовані оплати за програми, сервіси та підписки в Епп стор.