Безкоштовні фоторедактори для комп'ютера

Anonim

Зробити гарну фотографію – це ще половина дії. Для по-справжньому хорошого зображення його потрібно ще обробити, тому що навіть при найвдалішому кадрі та кращій технікі неминучі невеликі дефекти. Та й просто, налаштування того ж кольорового балансу – це необхідна річ як для фотографа, так і для простого користувача.

Однак, той самий Adobe Photoshop – річ досить дорога і, м'яко сказати, підходить не всім. У цьому випадку є великий вибір альтернативних програм-редакторів для Windows, частина з яких за функціоналом виявляються навіть кращими за продукт від Adobe.

Рейтинг безкоштовних програм

Досить стара програма, яка відрізняється «олдскульним» дизайном, в якому буде досить складно розібратися. Однак, після ознайомлення працювати буде не складно.
Найменування Опис Рейтинг
PhotoScape X Краща програма для редагування зображень. Функціонал включає як базові інструменти для обробки (обрізання, форматування), так і більш поглиблені (ускладнена робота з кольором).

Конкретно версія Х відноситься до повністю безкоштовних, тому її функціонал трохи обмежений, на відміну від класичної «платної» версії.

★★★★★
Krita Програма, спочатку створена, як аналог Photoshop для малювання. Власне, і зараз – це головна функція програми. Однак тут також реалізовані й інструменти для редагування. ★★★★★
Fotor Простіший додаток, що дозволяє швидко відретушувати фото новачкові завдяки інструменту авторедактування. Але тут є і звичайні інструменти для редагування, але вони спрощені. ★★★★★
Paint.NET ★★★★★
Canva Гарний і простий додаток з приємним і сучасним інтерфейсом. Найбільше воно підходить для новачків, тому що всі інструменти працюють автоматично (переважно – фільтри). Інші інструменти також є, але їх не так багато. ★★★★★
RAWTherapee Унікальна програма, яка здатна працювати із зображеннями формату RAW (класичний для фотоапаратів). Функцій багато, але для новачка робота буде ускладнена інтерфейсом. ★★★★★
Picasa Простий фоторедактор від Google, який часто поширюється як вбудована програма. З функцій – лише базові. Робота з кольором виконана на примітивному рівні. ★★★★★
GIMP Простий графічний редактор, який найбільш поширений як програма для малювання. Однак прості функції та інструменти тут також реалізовані. Але їх небагато. ★★★★★
Pixia Досить старий додаток, який інтерфейсом нагадує класичний Paint, але з можливістю працювати з шарами. ★★★★★
PixBuilder Studio Також додаток із застарілим інтерфейсом та мінімум функцій. За своєю структурою воно дуже схоже на Photoshop версії CS3. ★★★★★

PhotoScape X

За відгуками користувачів – найкращий безкоштовний фоторедактор для комп'ютера. Тут можна створювати колажі, так і працювати з одиночними фотографіями. Функціонал дуже схожий на Фотошоп, за винятком обмежених інструментів «пензлів» і більш мізерним колірним редактором.

Плюси та мінуси Широкий функціонал Сучасний зручний інтерфейс Додаткові функції У порівнянні з класичною версією, частина функціоналу відсутня Якість роботи 10 Додаткові функції 7 Набір функцій 9 Простота освоєння 8 Разом 8.5 Найкраще з безкоштовних програм.

Krita

Ця програма взяла від відомого Photo shop функцію роботи з пензлями. У Криті є величезний набір, який можна вільно докачувати з Інтернету, що ще більше розширить можливості роботи. З іншого, найкраще реалізована робота з шарами та квітами.

Освоїти додаток, можливо, буде важкувато новачкам, оскільки інструментом багато і у всіх них потрібно вміти орієнтуватися.

Плюси та мінуси Широка можливість роботи з пензлями Сучасний інтерфейс Сумісність з графічними планшетами Велика кількість додаткового софту та уроків Іноді виникають помилки Якість роботи 6 Додаткові функції 10 Набір функцій 9 Простота освоєння 5 Разом 7.5 Прекрасний додаток для художників, який також має фото.

Fotor

Досить простий додаток для ретушування знімків. Перевага цієї програми – це можливість роботи одразу у форматі RAW. Фотографії можна групувати у колажі. Як редагування є як автоматична ретуш (але не завжди працює коректно), так і ручне налаштування.

Загалом у програмі близько 60 вбудованих фільтрів та ефектів + ​​різних інструментів.

Плюси та мінуси Приємний, хоч і застарілий скевоморфічний інтерфейс Велика кількість фільтрів та ефектів Робота у форматі RAW та інших. Основний упор зроблено на фільтрах Не завжди коректна робота автоматичного режиму Якість роботи 9 Додаткові функції 4 Набір функцій 7 Простота освоєння 6 Разом 6.5 Програма з багатьма ефектами та фільтрами.

Paint.NET

За своїм зовнішнім виглядом додаток має спрощений зовнішній вигляд, що робить його не найзручнішим у плані навігації. Однак, тут є все необхідне для роботи: кольорова ретуш, шари та фільтри.

Також є можливість роботи з плагінами, які можна спокійно докачати з інтернету.

Плюси та мінуси Великий набір ефектів Робота з шарами Робота з багатьма форматами зображень Доступ до історії дій Встановлення додаткових інструментів здійснюється лише плагінами Якість роботи 8 Додаткові функції 3 Набір функцій 9 Простота освоєння 5 Разом 6.3 Досить проста програма, яка дозволяє працювати з плагінами.

Canva

Одна з новітніх програм, яка тільки набирає популярності. Особливо воно подобається новачкам через простий інтерфейс і приємний дизайн. Все це пов'язано з тим, що спочатку воно з'явилося на Android та iOS.

Правда, це робить функціонал трохи обмеженим. Працювати з домашніми сімками цілком можна, але робити щось більш професійне буде складніше.

Плюси та мінуси Приємний та простий дизайн Зручність та простота в роботі Є все необхідне Упор зроблений на фільтри Не підходить для професійного використання Якість роботи 10 Додаткові функції 4 Набір функцій 7 Простота освоєння 10 Разом 7.8 Відмінний редактор, портований з мобільних пристроїв.

RAWTherapee

Досить складна програма, в якій упор зроблений на роботу з форматом RAW. Це значно піднімає цей редактор у рейтингу «професіоналізму». Однак, працювати новачкам буде важко через надлишок функцій.

Слід зазначити можливість поглибленої роботи з кольором.

Плюси та мінуси Дуже широкий вибір інструментів Можливість роботи з квітами, як у Lightroom Підходить для професіоналів Досить складна для освоєння Якість роботи 10 Додаткові функції 10 Набір функцій 9 Простота освоєння 3 Разом 8 Один із професійних фоторедакторів

Picasa

Найпростіший фоторедактор, який часто є вбудованим на ноутбуках. Тут є лише базові функції + кілька додаткових. Все це робить Picasa трохи професійнішим і зручнішим за Paint.

Однак, до «плюсів» можна віднести можливість роботи навіть на слабких комп'ютерах.

Плюси та мінуси Простий інтерфейс Робота навіть на слабких пристроях Зображення можна зберігати багатьма властивостями Не можна змінювати розмір файлу Довге завантаження Якість роботи 5 Додаткові функції 3 Набір функцій 4 Простота освоєння 8 Разом 5 Класичний базовий додаток для повсякденної роботи.

GIMP

Схоже на Krita додаток. Тут також особливий упор зроблений на кисті і на додатковий софт, що скачується. В основному - це класичний фоторедактор.

Єдине – з якоїсь причини редактор не можна завантажувати на деякі пристрої. Програма просто видає помилку, усунути яку досить важко.

Плюси та мінуси Зручний інтерфейс Велика кількість функцій Можливість встановлення плагінів Не завжди вдається встановити Якість роботи 5 Додаткові функції 10 Набір функцій 10 Простота освоєння 6 Разом 7.8 Зручна програма, що дозволяє працювати з графічними планшетами.

Pixia

Досить старий і невеликий фоторедактор, який здатний виконувати лише базові вимоги користувача. В основному – тут є все необхідне і зазвичай саме цей редактор вибирають новачки, оскільки навчившись тут азам, буде простіше перейти на складніші та професійніші додатки.

Програма відмінно працює на слабких ПК через просту архітектуру. При цьому максимальний розмір файлу складає 10240 x 10240, що цілком вистачить навіть для професійних фотографій.

Плюси та мінуси Просте в освоєнні Наявність всіх базових функцій Підтримка роботи з планшетами Немає російської мови Застарілий дизайн Якість роботи 10 Додаткові функції 3 Набір функцій 9 Простота освоєння 7 Разом 7.3 Просте як у плані дизайну, так і в освоєнні додаток-фоторедактор.

PixBuilder Studio

Один із «найгірших» серед «кращих» фоторедакторів, які не відрізняються великою кількістю функцій, ані приємним інтерфейсом. Сама собою програма дозволяє виконувати лише базові маніпуляції + дає можливість роботи з шарами.

Також, як і вищезгадані фоторедактори, цей чудово підходить для слабких ПК.

Плюси та мінуси Є базові функції Підходить під слабке ПЗ Незручна архітектура Мало додаткових інструментів Якість роботи 7 Додаткові функції 3 Набір функцій 6 Простота освоєння 5 Разом 5.3 Як проста обробка відмінно підійде, але для більш серйозної роботи краще взяти щось інше.