Шумопридушення в навушниках

Anonim

Технологія активного шумоподавлення дозволяє власнику навушників залишатися наодинці з музикою, що прослуховується. Власник подібних девайсів не чутиме шум машин, що проїжджають, плачуть дітей і гучні розмови людей, що проходять повз. Навіть сильний вітер не здатний перешкодити насолоді прослуховуванням.

Шумопридушення в навушниках – що це

Пасивне шумозаглушення є у всіх навушниках, воно відбувається за рахунок щільного прилягання «вушка» до вушної раковини. Навушники з силіконовими амбушюрами діють за аналогією з берушами, частково відрізаючи користувача від зовнішнього світу.

Активне шумозаглушення – це складніший процес, який дозволяє зовнішнім звукам турбувати власника завдяки технічної складової пристрою. Принцип дії шумоподавлення виглядає наступним чином: навушники мають спеціальний зовнішній мікрофон, який уловлює будь-які сторонні звуки та аналізує їх. Потім він формує відповідну звукову хвилю, яка зустрічаючись із зовнішньою хвилею, досягає повного перекриття. Завдяки цьому процесу весь зовнішній шум повністю зникає і власник навушників не чує нічого, окрім музики та звуків з пристрою.

Як працює шумозаглушення в навушниках

Щоб швидше розібратися з даною технологією, необхідно зрозуміти, як саме працює принцип шумоподавлення. Функція реалізується з допомогою додаткових мікрофонів, з'єднаних із чіпом ANC. Ефективність шумоподавлення залежить від кількості мікрофонів, а також виду чіпа, що використовується.

Існує 3 системи шумоподавлення, вони мають відмінності в принципі роботи, а також мають індивідуальні особливості та недоліки. Варто розглянути кожен варіант докладніше.

Шумопридушення на основі прямого зв'язку

Шумопридушення на основі прямого зв'язку має кілька особливостей:

  • невеликі мікрофони розташовуються на зовнішній стороні девайсу;
  • мікрофони передають сигнал безпосередньо до чіпа ANC;
  • Завдяки вбудованим технічним характеристикам, мікрофони вловлюють небажаний шум на 2-3 секунди раніше, ніж власник пристрою.

Завдяки такому функціоналу власник отримує чистий звук, який не перекривається зовнішнім шумом.Шумопридушення також добре працює під час телефонних розмов по гарнітурі, користувач чітко чує абонента і може розмовляти з ним навіть у переповненому вагоні метро.

Шумопридушення на основі зворотного зв'язку

Пристрої з шумозаглушенням на основі зворотного зв'язку відрізняються розташуванням мікрофонів. Вони знаходяться всередині навушників і так само передають сигнали до чіпа ANC. Ця система вважається більш надійною та досконалою. Мікрофони чують одночасно як зовнішні звуки, так і звук, що виходить із навушників. При цьому вона миттєво аналізує отримані дані та адаптує вхідний та вихідний звук.

Гібридне шумозаглушення

У гібридному шумоподавленні поєднуються два вищеперелічені варіанти. У такій гарнітурі мікрофони розташовані як із зовнішнього боку, так і усередині. Тому власник навушників отримує якісний звук та ефективне шумозаглушення при роботі на будь-яких частотах.Гібридне шумозаглушення виключає ймовірність випадкової нейтралізації звуку з навушників.

Розташування мікрофонів у різних місцях дозволяє виробникам доповнювати такі навушники бонусним функціоналом.

Типи шумозаглушення

Існує кілька різних видів шумоподавлення, вони працюють у різних умовах відтворення звуку. Є такі типи ANC:

  1. Регульоване активне шумозаглушення, воно дозволяє вручну налаштовувати рівень шумозаглушення, залежно від навколишніх умов.
  2. Адаптивне шумозаглушення, дана система автоматично підлаштовується під рівень шуму від зовнішніх подразників. Також впливає щільність прилягання амбушюр до вушної раковини. Від користувача не потрібно нічого вручну налаштовувати.
  3. Акустична прозорість. Дозволяє слухати музику, але при цьому не глушить усі навколишні звуки. У цьому режимі можна одночасно насолоджуватися звуком з гарнітури та розмовляти з іншими людьми.

Переваги та недоліки шумоподавлення в навушниках

На перший погляд здається, що гарнітура з активним шумозаглушенням має лише плюси. Можна слухати музику або подкасти та не відволікатися на навколишній шум. На практиці аксесуари мають як переваги, так і недоліки.

Плюси і мінуси Пристрої повністю нейтралізують зовнішній шум, дозволяючи власнику насолоджуватися усамітненням навіть у громадському транспорті або літаку. Є серйозна пасивна звукоізоляція від шуму. У таких навушниках звук більш якісний і чіткий, тому можна навіть розмовляти в шумних приміщеннях без погіршення з'єднання. або у громадських місцях, власник може стати учасником ДТП або потрапити до іншої небезпечної ситуації.

Цею гарнітурою варто користуватися в міру і тільки в безпечних місцях, де власнику не може загрожувати активний автомобільний рух або інші фактори.

Скільки коштують навушники з шумозаглушенням

Навушники з активним шумозаглушенням коштують у рази дорожче звичайної гарнітури. Це пояснюється наявністю спеціального функціоналу, що дозволяє покращити якість звуку та нейтралізувати навколишні шуми. Щоб не переплачувати при підборі відповідного пристрою, варто одразу визначитися з тим, які функції потрібні. Також варто враховувати тип шумозаглушення (на основі прямого або зворотного зв'язку). Цей фактор також впливає на кінцеву вартість.

Якість навушників з активним скасуванням повністю виправдовує вартість. Тому власники смартфонів часто віддають перевагу саме такому варіанту.

Чи варто купувати навушники з шумозаглушенням

Власники навушників з ANC системою завжди хвалять даний винахід. Щоб визначитися, чи потрібен такий аксесуар конкретній людині, необхідно відповісти на запитання: наскільки навколишній шум заважає насолоджуватися музикою?

Деякі люди вважають за краще в дорозі слухати аудіокниги або спеціальні подкасти. У такому випадку важливою є якість звуку, а також відсутність зовнішніх подразників, які можуть заглушувати аудіодоріжку. Таким людям навушники з активною шумоізоляцією здадуться справжньою рятівною знахідкою.

Також подібне придбання порадує тих, хто хоче зберегти слух і не напружувати його вкотре. Використання звичайних навушників у громадських місцях змушує власника викручувати звук на максимум, щоб почути звукову доріжку у пристрої. Шумопридушення позбавляє подібної необхідності.

Раніше навушники з ANC системою мали нечувану вартість, яка не кожному була по кишені. Зараз у різноманітності вибору можна знайти більш демократичний варіант, який дозволить насолоджуватися музикою, не витрачаючи на девайси пару десятків тисяч рублів.

В середньому навушники з активною нейтралізацією шуму коштують від 2000 до 20000 рублів. Все залежить від бренду, якості та додаткового функціоналу.

Бонус: 5 найкращих моделей навушників з шумозаглушенням

Щоб вибрати якісні та сучасні навушники з шумозаглушенням необхідно трохи розбиратися в їх видах. Якщо взяти перший варіант, то можна зіткнутися з серйозною переплатою за не потрібний функціонал або бренд. Варто розглянути рейтинг найкращих моделей навушників із шумозаглушенням. Він допоможе визначитися з вибором і зрозуміти, на які особливості варто звертати увагу при покупці.

Назва Опис Рейтинг
Phiaton BT 100 NC Найкращі навушники спортивного типу з вбудованим шумодавом. Виріб дозволяє повністю поринути у звуковий супровід, виробник гарантує 100% придушення всіх зовнішніх подразників.Головний плюс навушників у їхньому захисті від вологи та поту, можна використовувати під час тренувань. У комплекті йдуть 4 пари амбушюр та USB-кабель. ★★★★★
Plantronics BackBeat PRO 2 Модель для любителів повнорозмірних навушників з активним шумозаглушенням. Мають стильний дизайн та м'які накладки, що запобігають тиску на вушну раковину. Створюють закриття акустичне місце у частотному діапазоні від 20 до 20000 Гц. Зарядки вистачає на 24 години автономної роботи. Якісне складання гарантує тривалий термін експлуатації. ★★★★★
Jabra Elite 85h Повнорозмірна бездротова модель з шумозаглушенням. Має сучасний зовнішній вигляд та якісне складання. Їхня відмінна риса полягає в тривалому періоді автономної роботи – до 35 годин без підзарядки.Можливе використання дроту, що йде в комплекті (довжина 1, 2 метри). М'які амбушури можна регулювати під свої вимоги. ★★★★★
Apple AirPods PRO Вакуумні навушники з функцією активного шумоподавлення. Вважаються найкращими у любителів техніки від Apple. Справляються із блокуванням шумів нижнього та середнього рівня. Видають високу якість звуку, навіть при роботі з басами та середніми частотами. Вартість девайсу повністю виправдовує якість. ★★★★★
Sennheiser Momentum True Wireless 2 Легкі та компактні бездротові навушники з якісним шумозаглушенням. Підходять для повсякденного використання, займають мало місця у сумці. Працює в діапазоні від 5 до 21 000 Гц. Модель відрізняється гарним звуком із глибокими басами та деталізованими високими частотами. ★★★★★