Що таке роумінг простими словами

Anonim

З таким поняттям, як роумінг знайомий кожен любитель подорожувати. Ця послуга серйозно полегшує процес спілкування людей, що у різних країнах. Тим, хто часто буває в різних місцях, варто ближче познайомитися з поняттям роумінгу та його особливостями.

Що таке роумінг

Роумінг називають послугу, яка дозволяє користуватися закордоном послугами зв'язку, без необхідності зміни сім-карти. Деякі мандрівники вважають за краще купувати місцеву сімку, але з цим можуть виникнути складності. Часом потрібно мати знайомого в новій країні, щоб він зміг самостійно купити та оформити карту на себе.Для тих, хто не хоче зайвих складнощів, було створено роумінг.

Перебуваючи на території чужої країни, власник сім-картки може користуватися послугами свого мобільного оператора на умовах, що надаються. Важливо заздалегідь ознайомитися з особливостями надання роумінгу.

У деяких випадках смартфон автоматично перенастроюється на роумінг, власнику не потрібно буде звертатися до оператора з метою надання послуги. Номер перейде до спеціальної гостьової мережі без зайвих втручань. У ручному режимі потрібно самостійно вибрати відповідну мережу.

Види роумінгу

В залежності від покриття мережі, роумінг ділиться на кілька окремих категорій та видів:

  1. Внутрішньомережевий або регіональний роумінг. Цей вид дозволяв користуватися послугами зв'язку у різних регіонах країни. Регіональний роумінг було скасовано у 2018 році, мобільні оператори перейшли на загальну зону покриття в межах Росії.
  2. Межсетевой чи національний роумінг. Дозволяє користуватися мережами інших операторів у межах однієї країни. Найчастіше міжмережевий роумінг використовують нові телекомунікаційні компанії через відсутність достатньої кількості власних вишок. Вони беруть в оренду ресурси у великих компаній, а самі поступово розширюють свої можливості.
  3. Міжнародний роумінг, найбільш відомий вид. Використовується для збереження зв'язку із близькими людьми, які перебувають в іншій країні. У багатьох операторів є автоматичне перемикання на міжнародний роумінг із самостійним пошуком відповідної мережі. Найчастіше використовуються стандарти GSM.
  4. Міжстандартний роумінг. З його допомогою можна скористатися можливостями мережі, яка відрізняється від звичної мережі абонента. Мобільні оператори розвиваються незалежно один від одного, тому з'явилася велика кількість різних стандартів. Простий приклад: абонент завжди користується стандартом GSM, а в іншій країні доведеться використовувати стандарт CDMA.

Як працює роумінг

Коли людина приїжджає в іншу країну або потрапляє до місцевості, де використовуються інші стандарти зв'язку, їй потрібно скоригувати налаштування своєї мережі для того, щоб залишатися на зв'язку.

Загальна схема роботи роумінгу виглядає так:

  1. Одразу після включення смартфон намагається вловити домашню мережу і підключитися до неї. Якщо ж спроби виявилися безуспішними, тоді ведеться пошук мереж, збережених у базі сім-карти. Якщо немає заборони на автоматичний роумінг, пристрій періодично намагатиметься підключитися до домашньої мережі, використовуючи поточні можливості.
  2. Другим етапом є з'єднання гостьової мережі з домашньою, проводиться запит на службову інформацію про смартфон за індивідуальним номером IMSI. Основний запит полягатиме в тому, чи дозволено роумінг у конкретного абонента.
  3. Якщо попередні етапи завершилися успішно, то абонент зможе користуватися можливостями гостьової мережі по тимчасовому обліковому запису. Домашня мережа буде автоматично перенаправлена ​​на тимчасовий обліковий запис.

Рекомендується завжди тримати включеним автоматичний пошук відповідної мережі. Це мінімізує ризик залишитись без зв'язку в чужій країні. Постійне ручне перемикання мереж забиратиме час, до того ж не факт, що вийде знайти потрібний варіант.

Особливості роумінгу в Росії

В Росії національний та внутрішньомережевий роумінг існував до 2018 року. Завдяки внесеним змінам абонентам більше не доводиться оплачувати вхідні дзвінки та користуватися послугами зв'язку за підвищеними тарифами.

Вартість місцевого роумінгу залежала від того, в якому регіоні опинився абонент. Наприклад, у Ямало-Ненецькому окрузі ціни на вхідні дзвінки могли досягати 17 рублів за хвилину.Подібні тарифи викликали безліч спорів серед абонентів та представників операторів зв'язку. Тому було розроблено та внесено зміни, що дозволяють абонентам користуватися послугами всередині країни без додаткових витрат.

Як відключити або включити інтернет у міжнародному роумінгу

Підключення до Інтернету змушує користувачів покривати додаткові витрати. Тому має сенс відключати доступ до всесвітньої мережі та користуватися ним лише за необхідності.

Для цього потрібно зайти до «Налаштування» на своєму смартфоні, після чого знайти пункт «Мобільні мережі».

У «Мобільних мережах» можна знайти окремий пункт «Інтернет-роумінг». Щоб вимкнути опцію, достатньо перетягнути повзунок у потрібне положення. Для включення зробити зворотні дії.

Ця інструкція є актуальною для всіх власників смартфонів на базі Android. Власникам iOS для включення та відключення інтернету необхідно перейти до «Налаштувань», потім вибрати «Параметри даних». Там буде розділ «Роумінг даних». Потрібно також пересувати повзунок вліво або вправо.

Як економити на роумінгу

Послуги зв'язку в роумінгу зазвичай мають завищену вартість, тому абоненти шукають будь-які можливості знизити витрати на послуги зв'язку. Є кілька відповідних способів заощадити:

  • підключити роумінг, перебуваючи вдома, тоді в поїздці смартфон автоматично перейде на потрібну мережу і вибере найбільш підходящі параметри;
  • користуватися туристичними сім-картами місцевих операторів, часом у них є дійсно вигідні умови, що дозволяють заощадити;
  • все додатки, музику, фільми, завантажувати заздалегідь, щоб у поїздці не витрачати трафік;
  • користуватися безкоштовним Wi-Fi, коли надається така можливість, наприклад, в готелях або кафе;
  • уважно знайомитися з пакетами послуг та тарифами у свого оператора, часом можна знайти щось найбільш підходяще та вигідне;
  • деякі використовують закордоном IP-телефонію, але такий варіант більше підходить тим, хто багато часу проводить за кордоном.

Не варто також скидати з рахунків готельні телефони та телефони. Вони не такі зручні, як сучасний смартфон, але дозволяють заощадити кошти та залишатися на зв'язку з близькими людьми. Якщо планується поїздка більш ніж на 14 днів, то має сенс придивитися до сим-карт місцевих операторів.Головне попередньо ознайомитись з умовами та тарифами. Цінники на пакети послуг можуть бути досить завищеними.

Питання експерту Чи можна користуватися своєю сім-картою за кордоном без обмежень?

Так, головне заздалегідь підключити автоматичний роумінг. Оператор самостійно знайде відповідну мережу та підключиться на найбільш вигідних умовах. За бажанням можна змінити налаштування в ручному режимі. Як уникнути роумінгу в іншій країні?

Єдиним способом уникнути роумінгу можна назвати покупку місцевої сім-карти. Також допустимо користуватися телефонами, але вони не скрізь є і можуть виникнути проблеми з пошуком. Як не переплачувати за роумінг під час подорожі?

Для цього вам необхідно ще, будучи вдома, вибрати найбільш підходящий пакет послуг та тариф.У кожного оператора є кілька варіантів, вони відрізняються функціоналом та оплатою. Також рекомендується по можливості користуватися безкоштовним вайфаєм і не робити зайвих дзвінків. Що робити, якщо мобільний оператор надає невигідні умови щодо використання роумінгу?

У такому разі вам доведеться вибрати іншого оператора зв'язку або придбати місцеву сім-карту після прибуття в іншу країну. Інших способів заощадити та залишатися на зв'язку немає. При покупці місцевої сімки обов'язково потрібно уточнити у представників оператора, які умови та тарифи у них є. Також деякі оператори відмовляються видавати сім-картки іноземцям.