Як вибрати блок живлення для комп'ютера

Anonim

Як вибрати блок живлення для комп'ютера. Правильно вибираємо, виходячи з потужності, як вибрати потрібні роз'єми і визначитися з рівнем шуму. 10 кращих блоків живлення для комп'ютера.

1. Визначаємось із потужністю

Потужність вважається одним із головних факторів, що дозволяють забезпечити стабільну роботу блоку живлення. Підсумкові показники потужності та струму також залежать від потужності пристрою.

Визначення передбачуваної необхідної потужності виконується шляхом підсумовування витрат електроенергії всіх елементів ПК.Обов'язково потрібно передбачити невеликий запас потужності, якщо в майбутньому з'явиться бажання модернізувати ПК або замінити деякі елементи. Також запас потужності стане своєрідною подушкою безпеки. Блоки живлення здебільшого не можуть забезпечити безперебійну роботу на максимально можливих показниках. У такому разі вимушене функціонування на межі серйозно скорочує експлуатаційний термін блоку живлення і може спричинити збій системи.

Щоб не помилитися з вибором потужності, достатньо звернути увагу на кілька факторів:

  • блоки живлення з потужністю 300-400 Вт підходять для стандартних комп'ютерів, що використовуються в офісах;
  • ігрові комп'ютери, обладнані серйозним залізом, споживають щонайменше 500-700 Вт;
  • БП з потужністю від 900 Вт необхідні у випадках, якщо використовується кілька продуктивних відеокарт, також можна вибирати і потужніший варіант, в даному випадку такий вибір буде виправданим.

2. Вибираємо спосіб підключення та форм-фактор

Як тільки власник ПК визначиться з типом корпусу пристрою, можна приступати до вибору параметрів форм-фактора. Насамперед необхідно зіставити габарити цих двох елементів, вони повинні збігатися.

Є кілька можливих варіантів:

    Найбільш поширеним є форм-фактор АТХ, в більшості випадків його достатньо. У ширину він сягає 150 міліметрів, 86 заввишки і 140 завдовжки. Іноді довжина може відрізнятися, слід дивитися параметри конкретної моделі.
  1. SFX тип є міні-версією попереднього варіанту, має ширину 125 міліметрів, завдовжки 100 і висотою 51, 5 міліметрів.
  2. TFX форм-фактор потрібен для комп'ютерів з нестандартними габаритами, що мають досить низьку потужність.
  3. Для комп'ютерів зі стандартними розмірами та високою потужністю можна використовувати EPS модель.

Також важливо приділити увагу питанню підключення. Розміри елементів повинні бути такими, щоб при знаходженні в корпусі вони не стикалися і не перегрівались від близького сусідства.

Об'єктивно існує три допустимі варіанти:

  • Створення незнімної конструкції, всі кабелі та елементи зібрані в один пучок і припаяні до плати;
  • варіант з частково-модульною збіркою, має незнімні EPS і ATX, решта елементів працює від спеціальної плати, що знаходиться в блоці живлення;
  • повністю модульний пристрій, кабелями можна керувати за допомогою підключення того чи іншого варіанту.

Використовувати модульну конструкцію зручніше, її простіше збирати і своєчасно очищати від пилу, що накопичився.

Елементи зазвичай представлені в кольоровому варіанті, всі дроти пов'язані в міцні пучки для зручності експлуатації. Якщо використовується закритий тип корпусу, естетична сторона питання не має значення. При підборі CPU слід орієнтуватися на параметри від 60 до 70 сантиметрів.

3. Підбираємо потрібні роз'єми

Кожен елемент підключення повинен мати свій контактний роз'єм.

Насамперед необхідно переконатися в наявності наступних двох роз'ємів:

  • 4-pin роз'єм, який служить для живлення CPU;
  • роз'єм ATX pin24, який необхідний для роботи материнської плати.
Найчастіше середні і стандартні комп'ютери мають два розбірні 8pin конектори. Подібний варіант можна зустріти і в топових моделях ПК, це можливо завдяки тому, що в процесорах і материнських платах заздалегідь закладається можливість розгону.

Якщо при використанні ПК користувачу не вистачає стандартного живлення від PCI-Ex16, він може доповнити систему 6 або 8-контактними проводами з потужністю 75 або 150 Вт.

Якщо в майбутньому допускається можливість модернізації комп'ютера, то цей варіант теж відразу закладається в поточну збірку.

4. Порівнюємо методи охолодження

Деталі блоку живлення під час інтенсивної експлуатації піддаються серйозному нагріванню. Тому власник ПК повинен відразу передбачити відповідну систему охолодження, яка працюватиме з достатньою потужністю.

Існує три види систем охолодження:

  • пасивний метод охолодження, така система вважається досить рідкісною, тому вона має високу ціну;
  • напівпасивна система, працює в енергозберігаючому режимі до тих пір, поки комп'ютер працює на низьких навантаженнях до 50 %, після перевищення цього показника, вентилятор відразу вмикається в роботу;
  • активна система охолодження, вентилятор працює протягом усього сеансу використання комп'ютера.

При підборі активної системи охолодження потрібно насамперед дивитися на термін потужність вентилятора, термін його експлуатації та рівень шуму.

Якість системи охолодження безпосередньо залежить від того, які використовуються підшипники. Вони можуть бути працюючими на кшталт ковзання або кочення. Найсучаснішими вважаються гідродинамічні підшипники. Як ефективні фахівці виділяють останній варіант, але він має досить високу вартість.

Розміри вентилятора поділяються на три види:

  • 80 мм;
  • 120 мм;
  • 140 мм.
Варто враховувати, що габарити вентилятора ніяк не впливають на його потужність та ефективність. Тому немає сенсу купувати великий виріб у надії, що він краще охолоджуватиме елементи ПК.

Перевагою користуються вентилятори з підсвічуванням RGB. Наявність освітлення ніяк не впливає на технічні характеристики, але такий варіант виглядає більш привабливо, тому на нього йде великий попит.

5. Дивимося рівень шуму

Якщо користувач віддає перевагу блокам живлення з активною системою охолодження, то необхідно звернути увагу на рівень шуму. Даний показник у сучасних пристроях коливається на позначці від 20 до 35 децибелів.

Повністю безшумних моделей не існує, але є варіанти з мінімальним параметром шуму.

6. Підсвічування та інші доповнення

Блоки живлення з RGB мають попит. Саме цей елемент забезпечує цікаве підсвічування, що особливо важливо для власників ПК з відкритим корпусом. Такі користувачі цінують порядок усередині корпусу та наявність дизайнерських доповнень.

Блоки живлення з підсвічуванням мають вищу ціну.Переплата має сенс лише у тому випадку, якщо освітлення справді буде видно. Сучасні блоки живлення встановлюються в нижній частині, тому вентилятор із підсвічуванням практично не помітний. Таким чином, основна естетична функція підсвічування була зведена нанівець.

Також варто приділити увагу коректору потужності. Сучасні БП оснащені коректорами APFC. Вироби мають потужність від 100 до 250 Вт. Цей елемент потрібний для того, щоб не відбувалося перевантаження в електромережі, і блок живлення не постраждав від перепадів. ПК стає більш стійким до перешкод, корекція дає можливість економити електроенергію та усувати зайве навантаження з проводки.

Поради як підібрати блок живлення

Щоб обраний пристрій радував власника протягом усього терміну експлуатації, варто ознайомитися з основними пунктами з підбору:

  • насамперед потрібно визначитися з потужністю блоку живлення, дивитися потрібно не тільки на пікові, а й на номінальні показники;
  • далі слід підібрати тип підключення, він може бути незнімним, частково-модульним і просто модульним;
  • потім вибирається кількість роз'ємів, це робиться з урахуванням потенційної модернізації ПК у майбутньому;
  • в кінці потрібно оцінити потужність роботи кулера та рівень тиші під час активної експлуатації.

Такі параметри, як підсвічування та додаткова система безпеки, підбираються в останню чергу. Зовнішній вигляд блока живлення можна також вибрати самостійно. Пристрій повинен відповідати розмірам комп'ютера, не утискувати інші елементи.

Якщо є ПК з відкритим корпусом, тоді має сенс вибирати більш естетичний варіант. Є моделі блоків живлення з гарним зовнішнім виглядом та акуратним складанням проводів.

При покупці слід враховувати, що можна використовувати блок живлення з більшою силою струму, але не рекомендується купувати вироби з меншим показником.При такому розкладі вихідного струму не вистачатиме для нормального живлення пристрою. БП стабільно перегріватиметься, періодично відключатиметься і вкрай швидко вийде з ладу. Якщо власник ПК воліє використовувати дорогі моделі БП, то заміна вдарить по гаманцю.

Бонус: 10 найкращих блоків живлення для комп'ютера

Щоб не помилитися з вибором, варто розглянути рейтинг найкращих блоків живлення комп'ютера. Серед перерахованих моделей можна знайти відповідний варіант, який прослужить довгі роки без нарікань. Пристрої відрізняються потужністю, габаритами, додатковим функціоналом та ціною. Рекомендується дивитися на співвідношення вартості та якості.

Назва Опис Рейтинг
Therm altake TR2 RX-550W Якісний блок живлення, випущений іменитим виробником комп'ютерних елементів. Наявність знімної системи роз'ємів дозволяє використовувати її навіть у нестандартних комп'ютерах. Має потужність 550 Вт і форм-фактор типу ATX. ★★★★★
AeroCool VX-350 Одна з найбільш аскетичних моделей, що існують на ринку комп'ютерного «заліза». Цей блок живлення відрізняється гарною якістю та досить бюджетною ціною. Має потужність 350 Вт, підходить для стандартних домашніх та офісних комп'ютерів. ★★★★★
Zalman ZM1000-EBT 1000W Якісний блок живлення, який стане ідеальним варіантом для вимогливих ПК з кількома відеокартами. Має потужність в 1000 Вт, якої вистачить для обслуговування навіть модернізованих елементів ПК. Є напівпасивна система охолодження. ★★★★★
FSP Group ATX-550PNR 550W Має потужність 550 Вт і активну систему охолодження. Підходить для закритих ПК, де не відіграє ролі візуальна складова питання. ★★★★★
Be quiet! Pure Power 11 400W Безшумна модель блоку живлення, яка підходить для офісних комп'ютерів з невеликими вимогами. Має потужність всього 400 Вт та активну систему охолодження. ★★★★★
Corsair TX750M 80 Plus Gold 750W БП з потужністю 750 Вт, використовується в ігрових комп'ютерах. Модульна система роз'ємів із щільним складанням сподобається тим, хто цінує порядок усередині корпусу ПК. Оснащений напівпасивною системою охолодження. ★★★★★
Therm altake Smart Pro RGB Bronze 850W Блок живлення з високою потужністю (850 Вт) та яскравим підсвічуванням. Підійде для аматорів різних модифікацій. Є напівпасивна система охолодження. ★★★★★
AeroCool KCAS PLUS 400W Блок живлення з двома роз'ємами під плати. Має потужність 400 Вт, підходить для стандартних, домашніх комп'ютерів. ★★★★★
Cooler Master V1200 Platinum 1200W Найдорожча та найпродуктивніша модель з усіх представлених у рейтингу. Потужність 1200 Вт. Має знімні плати, тому їх можна організувати у потрібному порядку. ★★★★★
Therm altake Урал 650W БП з потужністю 650 Вт. Охолодження відбувається за рахунок напівпасивного кулера. Підходить для стандартних ПК з однією відеокартою. ★★★★★