SIP-сервер

Anonim

SIP-сервер є одним з найважливіших компонентів IP-АТС. Він, як правило, управляє SIP-комутаціями між кінцевими точками та/або клієнтами. Також він широко відомий під назвою SIP-реєстратор або SIP-проксі.

Він є спеціальним протоколом обміну для IP-телефонії. З його допомогою відбувається встановлення, зміна та закінчення викликів VOIP. Цей протокол широко використовується у всьому світі. Його розробником є ​​IETF.

Що таке SIP-сервер

SIP-сервер описує всі необхідні дані, які використовуються для встановлення сеансу дротового та бездротового зв'язку.Він дуже схожий на протокол HTTP тим, що є гнучким та відкритим, а також заснований переважно на текстових даних. З цієї причини SIP-протокол є відмінною заміною стандарту H323.

Для чого використовується SIP-сервер

Незважаючи на важливість цього протоколу в роботі IP-телефонії, його завдання обмежуються рядом простих дій, що стосуються підтримки та керування SIP-сесіями:

  1. Встановлення зв'язку між кількома клієнтами та/або кінцевими точками (від двох і більше). Як правило, це використовується для голосових та відеоконференцій, які регулярно проводяться на будь-яких великих підприємствах.
  2. Узгодження параметрів для окремих сесій між клієнтами та кінцевими точками. Під час виконання цих дій SIP-сервером використовується протокол під назвою SDP.
  3. Зміна параметрів у процесі роботи сесії. Наприклад, додавання учасника конференції, постановка виклику на утримання.
  4. Переклад з одного клієнта/абонента на іншого.
  5. Закінчення сесії за допомогою SIP-протоколу.

При цьому цей інструмент не здійснює обробку медіа потоків. Для цього використовується спеціальний протокол RTP, вбудований у медіасервер. При роботі з IP-телефонією фахівці одночасно використовують медіа-сервер та SIP-протокол.

Іноді фахівці використовують кілька медіа-серверів та фізичних машин для роботи з дуже великим навантаженням.

Як влаштований SIP-протокол

SIP-протокол включає наступні параметри:

  1. Термінал. Він являє собою кінцевий вузол сесії, створений для управління над нею, а також передачі повідомлень. Є і сервером, і клієнтом одночасно.
  2. Реєстратор. Являє собою вузол мережі. Здійснює пошук та реєстрацію терміналів, а також зберігання необхідних даних про них.
  3. Проксі-сервер. Є проміжним інструментом мережі. Завдяки йому здійснюється передача повідомлень між машинами за допомогою маршрутизації.
  4. Шлюз. З його допомогою здійснюється передача повідомлень між кількома мережами.
  5. Контролер сеансу. Здійснює сервісні функції між кількома машинами.
  6. Інструмент перенаправлення. Є елементом, за допомогою якого відбувається перенаправлення запитів між доменами.

Застосування цього стандарту гарантує підприємцям вигідний і простий спосіб організації зв'язку зі співробітниками та клієнтами.

Відмінність SIP від ​​VoIP

Технологія під назвою Voice over IP (VoIP) застосовується з метою передачі голосових даних через мережу. З її допомогою співробітники великого підприємства можуть здійснювати дзвінки, відеоконференції, трансляції та використовувати інші методи взаємодії один з одним та клієнтами. На відміну від SIP-протоколу, вона має ширший спектр можливостей. У співробітників з'являється можливість здійснення не тільки аудіо дзвінків, а й застосування мультимедійної інформації, тексту та інших інструментів для взаємодії.

Функції SIP-сервера

Основне завдання SIP-сервера полягає в організації дзвінків між двома та більше абонентами. Також за його допомогою здійснюються колективні аудіо- та відеоконференції, в ході яких відбувається постійна зміна параметрів сеансу.

Ключові функції СІП-сервера:

  1. Встановлення зв'язку між співробітниками підприємства та узгодження медіа характеристик. Іншими словами, цей протокол визначає всі правила роботи сеансу, після чого повідомляє клієнтам умови, яких необхідно дотримуватись при обміні даних (порти, протоколи, формат спілкування, IP-адреси тощо).
  2. Регулювання параметрів у процесі дії сеансу. Це залежить безпосередньо від внутрішніх та зовнішніх факторів.
  3. Переключення між співробітниками та клієнтами, які беруть участь в аудіо- або відеоконференції.
  4. Закінчення сеансу.

Простіше кажучи, СІП-сервер не здійснює безпосереднє керування в обробці відеозапису та звуку. Його завдання - управління процесами, які відповідають за «знайомство» клієнтів з правилами роботи з сеансом.

SIP-сервери для Windows

У таблиці представлені найпоширеніші SIP-сервери для Windows, які щодня застосовують сотні користувачів з усього світу:

Найменування Опис Функціонал Переваги
3CX Сервер створений для телефонізації великих, середніх та дрібних підприємств. Підтримує функціонал офісних АТС.
  • робота з дзвінками;
  • конференцій;
  • інтеграція в CRM;
  • функції кол-центру.
Головною перевагою цього SIP-сервера є всебічна підтримка з боку розробників. При цьому внести зміни до коду та впровадити власні розробки неможливо.
OfficeSIP Server Сервер є безкоштовним додатком для невеликого підприємства. З його допомогою можна поєднати бухгалтерію, директора підприємства, відділ кадрів та кілька інших співробітників компанії.
  • з'єднання між невеликою кількістю співробітників;
  • вихід на міжміський зв'язок;
  • вихід на міжнародний зв'язок.
Безкоштовний сервіс, який не містить платних розширень та додаткових функцій. Має простий і зручний інтерфейс, з яким розбереться будь-який підприємець-початківець.

SIP-сервери для Linux

Для операційної системи Linux також існує безліч СІП-серверів, які використовують сотні користувачів мережі. У таблиці представлені найпоширеніші сервери, їх опис, переваги та функціонал:

Найменування Опис Функціонал Переваги
Asterisk Поява цього проекту припадає на 1999-й рік. Він був створений з метою заміни дорогих міні-АТС для офісів.
  • підтримка роботи проводової телефонії;
  • підтримка роботи відеоконференцій;
  • вміння управління, розподілу та обробки сеансів;
  • інтеграція CRM-систем;
  • підтримка шифрування сеансів з метою збереження конфіденційності та комерційної таємниці.
Цей сервіс передбачає створення додаткових розширень, додавання нових протоколів та вирішення складних завдань.
sipXecs Цей сервер не оснащений великою кількістю протоколів. Працює тільки з SIP-протоколом.
  • обробка та переклад дзвінків;
  • здійснення відеоконференцій;
  • Швидкий додзвон;
  • режим очікування та утримання;
  • багатоканальний зв'язок.
Має зручний інтерфейс, доступну ціну та безліч корисних функцій для операційної системи Linux.

Як вибрати SIP сервер

Багато підприємців-початківців задаються питанням, який SIP-сервер найкраще вибрати? Щоб правильно підібрати необхідний інструмент, потрібно проаналізувати свій рід діяльності та ознайомитися з усіма можливими операторами та онлайн-сервісами.Кожен з них надає різні тарифи, послуги, можливості та інструменти.

Щоб визначитися з відповідним сервером, необхідно враховувати:

  • регіон, у якому здійснюється підприємницька діяльність;
  • потреба у кількості дзвінків;
  • напрямок дзвінків;
  • специфіка діяльності предпринимателя.

Тільки після ретельного аналізу цих пунктів можна переходити до вибору відповідного SIP сервера. Також це залежить від фінансового стану та можливостей власника підприємства.

Щоб правильно вибрати відповідне обладнання, рекомендується проконсультуватися зі спеціалістом, який вкаже на переваги, недоліки та нюанси роботи машин від різних виробників, після чого можна робити вибір кращого обладнання для роботи сервера.

Запитання експерту У якому режимі працює SIP-сервер?

Цей протокол бере участь лише у сигнальній частині сеансу. Для повноцінного використання IP-телефонії необхідно застосовувати додаткові протоколи. На якому рівні SIP працює?

Цей протокол працює на прикладному рівні моделі OSI. Що потрібно для SIP-телефонії?

Дротовий телефон, VoIP-шлюз, стабільне інтернет з'єднання та персональний комп'ютер.