Віртуальна АТС це

Anonim

При організації малого та середнього бізнесу досить багато коштів витрачається на створення каналів зв'язку. Купівля дорогого обладнання, оплата послуг провайдера, оформлення номерів - на все це потрібні кошти та вільний час. Одне з рішень полягає у підключенні віртуальної АТС. Подібна телефонія обходиться дешевше і характеризується більш високою якістю зв'язку.

Що таке віртуальна АТС

Віртуальна АТС або IP-телефонія – зв'язок, при підключенні якого сигнал передається не проводами, а через інтернет. Для її створення не потрібна дорога техніка та спеціальне обслуговування.Підключення пристрій відбувається за допомогою шлюзів або роутерів. Потрібне спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє здійснити дзвінки.

Віртуальна IP-телефонія набагато краща за аналогову систему. Це з тим, що сигнал перетворюється на цифровий вигляд. З ним працювати набагато простіше, як і обробляти. Є можливість інтеграції в CRM для збору інформації та її систематизації.

Є кілька особливостей, які повинні враховуватися при виборі віртуальної АТС. Вони такі:

  • Є можливість використання багатоканальних номерів для дзвінків клієнтів.
  • Приходять повідомлення про дзвінки в неробочий час.
  • Відбувається розподіл дзвінків при формуванні черги для відправки вільному менеджеру.
  • Запис дзвінка для аналізу даних.
  • Створення конференцій для одночасного спілкування відразу кількох співробітників компанії.
  • Інтеграція в CRM.

Можливості віртуальної АТС досить великі. Все залежить від особливостей програмного забезпечення.

Як працює віртуальна АТС

Суть роботи віртуальної АТС полягає у передачі голосових повідомлень через інтернет. Сигнал надходить у хмару, перенаправляється за заданим сценарієм абоненту чи співробітнику. Є функціонал, пов'язаний із переадресацією, налаштуванням робочого часу. Використовуються два протоколи:

  • VoIP – голосовий зв'язок.
  • SIP – мультимедіа.

Сучасні технології дозволяють з легкістю зашифрувати всі канали зв'язку. Використовувана станція може підключатися до:

  • IP-телефону;
  • стаціонарному телефону за наявності IP-шлюзу;
  • смартфону;
  • комп'ютеру або планшету.

Можливості віртуальної АТС для бізнесу

Віртуальну телефонію підключають до створення каналу зв'язку з організацією малого чи середнього бізнесу. Це з кількома її можливостями:

  • Підключення багатоканальних номерів. При використанні віртуальної телефонії можна обробляти близько 100 звернень одночасно. Якщо оператори зайняті, звернення можна ставити в чергу.
  • Створення додаткового коду. Співробітникам або окремим підрозділам можна надати додатковий код, який забезпечує внутрішньокорпоративний зв'язок. При цьому вартість дзвінків не впливає навіть віддаленість відділів. Навіть якщо вони будуть у різних містах, спілкування буде безкоштовним.
  • Додавання голосового меню. IVR – системи попередньо записаних голосових повідомлень для вирішення питань, що найбільш зустрічаються. Вони суттєво знижують навантаження на операторів. Схема переадресації створюється залежно від особливостей роботи компанії.
  • Формування детального звіту. Система може відстежувати кількість прийнятих та пропущених дзвінків загалом або за кожним оператором. Багато операторів на основі інформації, що надходить, візуалізують дані, які можна використовувати як готовий звіт. Це допомагає з висновками та прийняттям рішень.
  • Запис розмов. При організації якісної служби підтримки ця функція використовується визначення причин відмови чи виникнення конфліктів. Ефективність роботи менеджерів дозволяє оцінити результати служби.
  • Інтеграція з іншим програмним забезпеченням. На сайті встановлюється скрипт, потрібний для замовлення зворотного дзвінка клієнту.
  • Голосова пошта. Ця функція дозволяє обробляти дзвінки у неробочий час. Хмарна система зберігає всі повідомлення клієнтів компанії.
  • SMS-повідомлення. З підключених номерів можуть надходити повідомлення про статус замовлення, розсилку з новинками або знижками. Вартість надсилання повідомлень набагато, ніж при використанні стандартних послуг стільникового оператора.
  • Чорний список. Інструмент, який дозволяє позбавити компанію спаму.

Одна з причин поширення віртуальних АТС полягає у надійному зберіганні даних клієнтів. Використовуються різні методи шифрування, які виключають можливість перехоплення потоку даних.

Є також інші функції, які користуються популярністю. Вони пов'язані з обмеженням прав доступу, шифрування телефонних розмов, створення особистих кабінетів.

Переваги віртуальної АТС

Плюси та мінуси Просте та швидке налаштування сервісу. Для керування налаштуваннями є web-інтерфейс. Відсутність прив'язки до реального офісу. Мінімальні витрати. Висока якість з'єднання. Шифрування даних. Найчастіше потрібно підключати послуги компанії, які передбачають абонентську плату. Потрібне стабільне підключення до Інтернету. Для створення якісного зв'язку потрібне складне програмне забезпечення.

Що потрібно для підключення та налаштування віртуальної АТС

Для того щоб почати використовувати послуги віртуальної АТС, потрібно замовити відповідні послуги у провайдера. Безкоштовні рішення не підходять для малого та середнього бізнесу. Налаштування виконується за кілька кроків:

  • Вибирається вподобаний провайдер і завантажується пробна програма з офіційного сайту. Багато компаній дозволяють деякий час використовувати мінімальний набір функцій безкоштовно.
  • Після встановлення програми вказується ім'я, номер, адреса електронної пошти. Ці дані потрібні для отримання логіну та пароля, які надійдуть на електронну адресу.
  • Перший підключений обліковий запис має права адміністратора. Вони дозволяють додавати співробітників та проводити інші налаштування.
  • Створюються функціональні відділи для автоматичного розподілу вхідних дзвінків. Можна вказати час роботи, операторів, інструкцію переадресації.

Набір функцій багато в чому залежить від програми, яку надає провайдер. Для підключення пристроїв достатньо встановити потрібну програму. Зв'язок з аналоговим телефоном можливий при встановленні спеціального маршрутизатора. Як правило, його установкою та налаштуванням займається провайдер.

Яку АТС вибрати

При виборі приділяється увага тому, які функції. При організації бізнесу знадобиться:

  • Функція зворотного дзвінка. Часто трапляється ситуація, коли клієнти залишають свій номер на сайті для зворотного дзвінка.Це знижує їх витрати, збільшує рівень довіри, і навіть дозволяє розвантажити операторів. Подібна кнопка часто представлена ​​скриптом, який пов'язаний із встановленим ПЗ.
  • Безлімітна кількість ліній підключення. Це потрібно у випадку, коли компанія велика. Люди негативно ставляться до тривалого очікування. За рахунок підключення великої кількості ліній збільшується величина абонентської плати.
  • FMC. Ця функція дозволяє створювати короткі номери всередині компанії. Це дуже зручно, знижує витрати внутрішньокорпоративного зв'язку.
  • Голосове меню IVR. Сучасне програмне забезпечення дозволяє суттєво знизити навантаження операторів. Заздалегідь записані голосові повідомлення з можливістю вибору потрібної функції або відділу.
  • Список обдзвону. Деякі компанії створюються для продажу товару та послуг. Щоб отримати прибуток, створюється база можливих або поточних клієнтів. Система автоматично надсилає повідомлення за підготовленим списком. Спам-розсилка - ефективний спосіб розвитку бізнесу.
  • Маршрутизатор з урахуванням локацій. Ця функція використовується підвищення лояльності клієнта. Якщо вхідний виклик буде з місцевого номера, потенційні клієнти почуватимуться комфортніше.

У більшості випадків важливим критерієм вибору стає вартість послуг. Багато провайдерів надають можливість вибрати відповідний тариф в залежності від потреб компанії.

Деякі оператори спеціалізуються на наданні послуг віртуального АТС. Вони формують докладну статистику, є багато різних тарифних планів і блоків, що підключаються. Служба підтримки намагається швидко вирішити проблеми, що виникають. Часто при оплаті тарифної плати на тривалий період призначається власний менеджер.

В окрему категорію можна віднести послуги мобільних операторів. Багато хто підключає послугу в найкоротші терміни. При цьому не виникає проблем із встановленням на мобільних пристроях.Однак, як показує практика, функціональність АТС мобільних операторів суттєво нижча. Це пов'язано з тим, що вони не спеціалізуються на наданні подібних послуг.

Провайдери віртуальних АТС

Назва Опис Рейтинг
Мегафон Можливе підключення лише мобільних номерів Мегафон. Працює на мобільних пристроях без встановлення додаткового програмного забезпечення. Пробний період триває 14 днів. Якщо необхідні міські номери, оформити їх складно, але можна. Багато послуг підключаються через сторонні програми. ★★★★★
Білайн Є власна номерна база, пробний період триває 15 днів.Можливе підключення мобільних телефонів до створюваної мережі без встановлення додаткових програм. Можна інтегрувати у всі популярні системи. Також є бюджетним рішенням над ринком. До мінусів відносять можливість підключення лише номерів Білайн, бувають проблеми з якістю зв'язку. За всі популярні додаткові функції потрібно доплачувати. Підтримка відповідає та вирішує проблеми довго. ★★★★★
МангоТелеком Компанія спеціалізується на наданні послуг віртуальної телефонії. Є послуга колл-трекінгу, можна підключити номер будь-якого оператора. Можлива інтеграція зі всіма популярними CRM. При підключенні одного з тарифних планів технічна підтримка представлена ​​особистим менеджером, який вирішує всі проблеми, що виникають швидко. Є власний сервіс наскрізної аналітики. До недоліків відносять відсутність пробного періоду, високу вартість послуг. Номерна база пов'язана лише з міських номерів, мобільні – по Москві. ★★★★★
Яндекс Бюджетний варіант із власною номерною базою. Послуги надаються перші 15 днів після підключення безкоштовно. Відрізняється високою якістю зв'язку та доступністю. Недоліки мають те, що не можна підключити номери інших операторів. На вибір лише 19 міст. Підтримка відповідає довго. ★★★★★
МТС Один із наймолодших сервісів у списку розглянутих. Великий бюджет компанії забезпечив можливість розробки якісного ПЗ. Надається пробний період 15 днів, доступна номерна база та працює на мобільних телефонах без встановлення додаткового програмного забезпечення. Розробники передбачили інтеграцію лише з Бітрікс 24. Записи дзвінків створюються автоматично, але зберігаються лише один місяць. Тому з їх обробкою не слід зволікати. ★★★★★
onlinePBX Бюджетна пропозиція, є інтеграція з усіма популярними CRM. Технічна підтримка відповідає за запитання протягом кількох хвилин. При оформленні одного із будь-яких планів підключається сервіс безкоштовних дзвінків. Можлива робота на мобільних номерах без встановлення додаткових програм. Можливе лише підключення номерів інших операторів на юридичну особу. Немає власного кол-трекінгу. ★★★★★
Sipuni Провайдер надає можливість купити номери різних міст. Послуги можуть бути підключені на 14-денний пробний період. Є сервіс зворотного дзвінка, який підключається за окрему плату. Віртуальна телефонія працює на мобільних пристроях без встановлення додаткових програм. До мінусів відносять затримку під час відповіді з боку служби підтримки, складний інтерфейс налаштувань. ★★★★★
Zadarma У АТС є власна база номерів, можлива інтеграція з усіма CRM. Багато послуг надаються безкоштовно. Бюджетне рішення підходить для бізнесу на стадії розвитку. Через відсутність абонентської плати компанія рідко оновлює ПЗ, доступне підключення тільки одного номера іншого оператора. ★★★★★
Телфін Надають послуги з безкоштовним періодом, який триває 14 днів. Для підключення послуги є власна номерна база 65 міст. Технічна підтримка швидко відповідає питанням. Можлива інтеграція із популярними CRM системами. Відсутня функція запису дзвінків, немає свого кол-трекінгу. ★★★★★

Вартість віртуальної АТС

Пакети – тарифи на послуги віртуального АТС з певним набором функцій. Не всі провайдери дають змогу вказати індивідуальний список послуг. Але деякі мають модульну систему.

Модулі – певні функції, які можуть бути підключені окремо. Це дозволяє вибрати всі необхідні функції в залежності від поставленого завдання та знизити витрати. Деякі провайдери дозволяють відключати та підключати модулі у будь-який час або поєднувати їх з пакетами тарифних планів.

Ціна послуг залежить від різних факторів. Деякі провайдери включають до абонентської плати всі необхідні функції. Під час розгляду вартості віртуальної АТС слід враховувати кілька факторов:

  • мінімальна величина абонентської плати, варіює в межах від 400 до 100 кермів на місяць (є кілька безкоштовних додатків);
  • вартість однієї хвилини мобільних та міських номерів залежно від регіону;
  • кількість включених функцій та вартість додаткових.

Наведена вище інформація вказує на те, що віртуальна IP-телефонія є якісною сучасною послугою, яка дозволить вирішити більшість проблем бізнесу. Майже всі сучасні служби підтримки підключені до віртуальної АТС. Послуги надають різні компанії, вибір досить великий.