Голосовий шлюз для IP-телефонії

Anonim

Багато маркетингових та інших завдань вирішуються за допомогою IP-телефонії. Для того, щоб підібрати найбільш підходящі послуги, потрібно розглянути кілька особливостей VoIP-шлюзів.

Що таке голосовий шлюз і для чого він потрібен

Голосовий шлюз – спеціальна послуга, яка підключається різними компаніями для перетворення людського голосу на цифровий формат. Це відкриває масу можливостей, оскільки з цифровим кодом працювати набагато простіше.

При розгляді VoIP потрібно приділити увагу IP і ATC. Перетворення мови без підключення до віртуальної телефонії не вийде. Подібна послуга використовується компаніями для вирішення кількох завдань:

  • для зміни номера телефону під час вихідного дзвінка;
  • автоматичний передзвон за номером, якщо раніше він був проігнорований;
  • запис розмови;
  • перенаправлення виклику за різними ознаками;
  • настроювання голосового меню.

Віртуальне АТС отримують шляхом підключення VoIP. Подібний шлюз має кілька переваг перед стандартними платами розширення:

  • підключення в найкоротші терміни;
  • мінімальні витрати;
  • переналаштування не викликає проблем.

IP-телефонія при підключенні додаткових VoIP шлюзів дозволяє компаніям суттєво економити на внутрішніх дзвінках. При цьому вартість міжнародних суттєво знижується. Послуга доступна у будь-якій точці світу, де є підключення до інтернету.

Принцип роботи голосового шлюзу

Процес перекодування мови в цифровий потік передбачає фрагментацію його на окремі імпульси. Принцип роботи характеризується декількома особливостями:

  • спеціальний пристрій підключається до аналогового телефону;
  • телефонні дзвінки при відповіді записуються, перетворюються і передаються на сторону, що приймає;
  • використовувані порти підходять для здійснення вихідного дзвінка на стаціонарні телефони, різні програми;
  • для передачі інформації використовується протокол SIP.

Кілька етапів обробки інформації визначає невелику затримку. Вона складає всього 10-40 мілісекунд.

Різновиди

Зустрічається кілька різновидів шлюзів. Вони такі:

  • Аналоговий з портами FXO та FXS. Дозволяє задіяти від 2 до 24 ліній зв'язку. При використанні FXS відбувається пряме підключення аналогового телефону. У разі FXO АТС встановлює зв'язок із міськими лініями. Якщо не вдається знайти вільний порт, задіяно обидва протоколи. Часто використовується для створення мережі, якою будуть користуватися співробітники при віддаленій роботі.
  • Цифрові. Дозволяють з'єднуватися із західними мережами. Можуть приймати дзвінки відразу від 50 абонентів.
  • GSM SIP-шлюзи. Встановлюване обладнання має спеціальні слоти для SIM-карток.

Пристрій VoIP-шлюзу

Для створення розглянутої мережі потрібно спеціальне обладнання. Воно може мати різну ємність та відрізнятися за конструкцією. До конструкції VoIP-шлюзу входить:

  • маршрутизатор ethernet з можливістю автоматичного призначення IP-адрес;
  • блок живлення;
  • роз'єми для підключення зовнішніх пристроїв та мереж.

Через затребуваність IP-технологій з'явилася просто величезна кількість такого обладнання. Воно відрізняється розмірами, формою, ємністю та за іншими ознаками. Працює від стандартної мережі безпосередньо або через мережевий фільтр.

Відмінність VoIP-шлюзу від плати розширення АТС

Встановлені PCI-плати розширення мають аналогічні функції. Однак, підключити саме VoIP багато компаній вирішують з кількох причин:

  • работа з лініями, віддаленими від сервера АТС;
  • за рахунок перетворення аналогового сигналу в цифровий відбувається зниження навантаження на АТС;
  • немає потреби в драйверах і складних конфігураціях;
  • вартість шлюзів набагато нижча;
  • Завдяки використанню стандарту RFC сумісність з різними видами АТС.

Підключити послугу можна у різних провайдерів.

При виборі даної послуги також враховується, що сервер не виходить з ладу при падінні напруги. Весь удар бере на себе шлюз.

Плюси VoIP-телефонії

Плюси та мінуси Висока безпека з'єднання, що створюється. Можливість підключення відеозв'язку. Перенесення номера телефону. Для підвищення ефективності внутрішньої комунікації інтеграція у створені CRM-системи. Немає прив'язки до конкретного місця, що дозволяє працювати Call-центр віддалено. Додаткові витрати у разі створення великої мережі. Потрібне стабільне підключення до Інтернету. Потрібен фахівець із встановлення, налаштування та періодичного обслуговування.

Можливості VoIP-шлюзу для бізнесу

Цифрове століття дозволяє знизити вартість дзвінків і автоматизувати багато бізнес-процесів. VoIP-шлюзи використовують у бізнесі з кількох причин:

  • Потреба у більш якісному та вигідному зв'язку. У разі використання IP-телефонії всі дзвінки йдуть через інтернет. При цьому на момент вхідного або вихідного виклику не з'являється відлуння або перешкоди.
  • Зменшення фінансових витрат при оснащенні офісу та співробітників. Для використання IP-телефонії не доводиться придбати спеціальне обладнання. Практично будь-який аналоговий пристрій можна підключити до шлюзу, потрібна відповідність єдиному стандарту DECT.
  • Безкоштовні телефонні дзвінки всередині створеної мережі. Це дозволяє всім співробітникам ефективніше виконувати свою роботу.
  • Відстеження дзвінків та запис параметрів розмови. Існує безліч програмного забезпечення, яке дозволяє відстежувати дзвінки. Статистика виводиться як структурованих таблиць чи графиков.
  • Переадресація дзвінків за різними схемами.
  • Постановка дзвінків у чергу очікування.
  • Створення та налаштування голосового меню.

За рахунок подібного обладнання можна суттєво знизити витрати на корпоративний зв'язок.

Як вибрати VoIP-шлюз

При виборі VoIP-шлюзу слід приділити увагу кільком критеріям. Вони такі:

  • Максимальна кількість портів. За рахунок збільшення кількості портів можна підключати більше пристроїв до створюваної мережі. Цей показник варіює у великому діапазоні, є моделі до 48 співробітників.
  • Можливість швидкої інтеграції. При виборі приділяється увага набору стандартів, що підтримуються. За рахунок цього забезпечується сумісність з офісною АТС.
  • Встановлені DSP-процесор. Від продуктивності процесора залежить, якої якості буде виклик. Він відповідає за перетворення аналогового сигналу на цифровий.
  • Особливості установки та тип використовуваного охолодження. При роботі пристрій може нагріватись. Активне охолодження забезпечує більш надійне відведення гарячого повітря, але стає причиною появи шуму.

Є деякі функції, які опосередковано впливають на роботу створюваної мережі. Вони такі:

  • Лінія PSTN. Вона потрібна на випадок відключення електрики.
  • Gigabit Ethernet для швидкої передачі даних.
  • Створення сторінки з веб-інтерфейсу для швидкої зміни налаштувань.

При виборі також приділяється увага вартості пропозиції.

Як вибрати пристрій

Назва Опис Рейтинг
Grandstream HandyTone-701 Адаптер аналогового типу на 1 порт. Розрахований на встановлення будинку або у невеликому офісі. Підтримує велику кількість голосових кодеків та має компактний корпус. Є вбудований захист даних, гарний блок керування. Популярна через доступну ціну. ★★★★★
SPA112 Cisco Невеликий варіант на 2 порти з FXS-шлюзами. Під час встановлення не потрібно проводити заміну офісного обладнання. Якість зв'язку високому рівні. Функціонал мінімальний, але відрізняється доступною ціною. Блок живлення зовнішній і включений в комплект постачання. ★★★★★
YEASTAR TA200 Компактна реалізація для розміщення на столі, має 2 SIM-порти. Є RJ-45 та Micro USB для підключення зовнішніх пристроїв.Підходить для використання вдома та в офісі. Відрізняється практично безшумною роботою, для налаштування використовується веб-інтерфейс. Живлення від USB-порту. Підтримує чимало корисних функций. ★★★★★
MP204B AudioCodes FXO з можливістю придушення сторонніх звуків. З'єднання за протоколом інтернету. Серед функцій слід зазначити визначник номера, автоматичний набір, розпізнавач тональних сигналів, інтерфейс керування зручний у використанні. ★★★★★
AddPac ADD-AP200D Адаптер з високою продуктивністю з функцією маршрутизатора. У його створенні використовувалися нові способи перетворення голоси. Можливе віддалене оновлення встановленої операційної системи, є віддалене керування. ★★★★★

Як вибрати провайдера

Назва Опис Рейтинг
Nextiva Кращий постачальник VoIP за багатьма критеріями. Надають якісні послуги, є можливість підключення різноманітних пристроїв. Підходить для компаній, яким потрібна функція запису дзвінка, переадресації виклику, онлайн-факсу, обміну повідомленнями. ★★★★★
Grasshopper Вважається найпростішим провайдером у плані підключення та налаштування особистого облікового запису. Це дозволяє підключити послугу для малого та середнього бізнесу. Відрізняється надійною та швидкою допомогою, є інтеграція з Gmail. ★★★★★
RingCentarl Великий постачальник послуг, який зарекомендував себе у США, Європі та Азії. Постачаються шлюзи з великим набором різноманітних функцій. Підходить для невеликого бізнесу, контрольний журнал, відеоконференції. ★★★★★
Ooma Компанія надає послуги, орієнтовані на малий бізнес та фрілансерів. Серед функцій слід відзначити мультивиклик, віртуальне адміністрування, можливість використання мобільного додатка для керування обліковим записом. ★★★★★
SIP.US Недорога і надійна телефонія. Може використовуватись при будь-якому багатосмуговому підключенні. Легко налаштовується, є багато тарифних планів. Підходить для компаній, які шукають недорогі та надійні рішення.Характеризується потужною панеллю управління особистого облікового запису, є резервна мережа 1 рівня. Висока власна пропускна здатність знижує ймовірність втрати якості з'єднання. ★★★★★
CloudTalk Сервіс для створення віртуальної мережевої телефонії. Вважається перевіреним VoIP постачальником послуг. Серед особливостей можна назвати можливість використання внутрішніх міток номерів, маршрутизація виходячи з навичок, перетворення тексту на мовлення під час використання сучасних методов. ★★★★★
AVOXI Genius Доступні та якісні послуги, надійне програмне забезпечення. Підходить для компанії, яка шукає шляхи зниження витрат. Є всі популярні функції, серед яких можна відзначити автоматичний перерозподіл викликів та формування черги. ★★★★★

Розглянуті послуги користуються великою популярністю. Багато власників малого та середнього бізнесу вирішують перейти на подібне рішення. При цьому вартість обладнання чи послуг провайдерів відносно невисока. Знижуються витрати на створення внутрішнього корпоративного зв'язку.