Google оновив правила в Play Store: що змінюється

Anonim

Google Play - відомий майданчик для телефонів з базою Android для пошуку та скачування додатків. У політиці компанії часто змінюються правила, які допомагають користувачеві використовувати майданчик без проблем та обмежень. Але є деякі зміни, які потрібно взяти до уваги. Багато хто з них почне діяти з вересня, а деякі вже розпочали роботу з серпня.

У Play Store обмежать VPN-додатки, які фільтрують трафік та рекламу

Перше правило каталогу Play Store полягає в тому, що VPN-додаткам забороняється використовувати фільтрацію трафіку побічних програм для монетизації, збирати персональні та конфіденційні дані користувача, а також здійснювати будь-які маніпуляції з рекламними програмами, оскільки вони можуть пошкодити монетизацію інших майданчиках.

Якщо розглянути правила докладно, то вони мають такий зміст: тепер програми зможуть використовувати тунелі до різних зовнішніх серверів за допомогою API VPNService тільки в тому випадку, якщо вони виконуватимуть функції VPN програми. Послаблення зробили виняткових програм, що мають таку функціональну спрямованість. Наприклад, для програм з батьківським контролем, міжмережевих екранів та інструментів, браузерів;

Також уже з 31 серпня почала діяти вимога, яка зобов'язує програми, які використовують платні передплати, показувати кнопки, які регулюють управління цієї самої передплати.

Google дозволила сторонні системи оплати в Google Play у Росії

Заява про те, що компанія Google дозволила різні сторонні системи для оплати Google Плей на території Російської Федерації, з'явилося на офіційному сайті. Воно знаходиться у розділі «Технічна підтримка.У ньому йдеться про те, що для користувачів Росії тепер не діють обмеження про обов'язкове проведення платежів через Google Плей.

Зверніть увагу! Вимога проведення платежів лише через Гугл Плей була встановлена ​​з 2 серпня 2022 року. Воно стосувалося всіх користувачів та розробників. Для других обмеження залишилося чинним.

Що з платежами в Google Play

До кінця серпня почали з'являтися програми, які дозволяють стягувати платежі через сторонні платіжні системи. Такими програмами, як правило, виявляються стримінгові сервіси, наприклад, Okko або Start. Через них можна оформлювати підписку за допомогою банківських карток або офіційних сторінок.

Однак в інших програмах (у тому числі в іграх) такої функції поки що не з'явилося. Багато хто з них досі не має вбудованого способу оплати.Якщо спробувати зробити оплату преміум - акаунта або вбудовану покупку, то вилізе сповіщення про те, що «Платежі через Google Плей на даний момент не працюють у Росії». Виникає питання, тому що багато з цих програм відносяться до російських майданчиків.

Це позитивна динаміка, тому що тепер користувачам буде зручно використовувати для оплати Google Плей. Залишається тільки очікувати, коли подібне правило працюватиме на всіх програмах.

Зверніть увагу! Незважаючи на правило, все одно сайт Google Плей заблокований. Це означає те, що блокування діє, надалі не варто думати про те, що Google Плей повністю розблокують на території Росії.

Як оплатити передплату на Андроїд

Найпопулярнішими способами оплати підписки на одній є наступні (дані способи підійдуть для програм, які не мають можливості оплати через Гугл Плей):

  • Оплата зарубіжної картки. Таким користувачам доведеться використовувати ВПН для оплати. Для початку необхідно його активувати, після чого змінити країну в налаштуваннях Google Плей, а далі прив'язати карту в тих же налаштуваннях. Після цього можна оплачувати програми, проте не варто відключати ВПН;
  • Використання сайту мобільних додатків. Багато розробників можуть допомогти своїм користувачам оплатити програму, для цього необхідно написати заяву або лист на технічну підтримку програми;
  • Оплата за допомогою подарункової картки. Це можливе лише в тому випадку, якщо вона куплена в іншій країні. Перед покупкою варто пам'ятати, що її необхідно активувати в пункті «Активувати промокод». При цьому активація через ВПН може не пройти в Росії, тому що вони на території країни не продаються;
  • Оплата за допомогою спеціалізованих сервісів. Також можливий такий варіант, тому що багато посередників пропонуватимуть оплатити Google Плей через них. Суть полягає в тому, що надаються дані про закордонні карти, через них проходить оплата.

Що ще заборонять

Окрім основних обмежень варто розглянути ті, що стосуються реклами та програм, які вводять користувачів в оману.

Реклама

Не можна показувати рекламу на весь екран у тому випадку, якщо тривалість перевищує 15 секунд або вона з'являється несподівано. Це правило набирає чинності з 30 вересня 2022 року. Ця заборона стосується всіх програм без винятку, тепер багатьом доведеться відмовитися від платної реклами або знизити свої доходи від неї через скорочення часу показу.

Введення в оману

Додатків, які вводять в оману користувачів, які видають себе за іншого розробника або компанію, вводять заборону та видаляють з Google Плей.Тепер подібні програми не можна використовувати логотипи вже наявних офіційних додатків. Заборона почне діяти також з 30 вересня.

Питання експерту Чи є заміна Google Плей у Росії?

Так, у травні розробники найбільших IT-компаній та VK випустили магазин додатків RuStore. Він став чудовою заміною Google Плей. Чи варто сподіватися на повернення та відновлення роботи Google Плей?

Хоча було знято основні обмеження, повноцінна робота Google Плей знаходиться під питанням. Коли обмеження набудуть чинності?

Багато заяв почали свою дію з кінця серпня, а деякі почнуть тільки до кінця вересня.