Як організувати відеоконференцію онлайн безкоштовно

Anonim

Видеоконференція – це спосіб взаємодії двох і більше учасників, який передбачає обмін відео- та аудіоінформацією в режимі онлайн. Перед тим як організувати відеоконференцію, потрібно знайти відповідну платформу, визначитися із способом передачі інформації, підготувати обладнання.

Що таке відеоконференція

Основний елемент відеоконференції – веб-сервіс або програма. Разом з базовими опціями програми пропонують додаткові функції, наприклад, демонстрація екрану, вимикання монітора та гарнітури в інших учасників і т.д.

Платформа – це обладнання, де знаходиться сервіс для проведення вебінарів чи відеоконференцій. Для цього застосовуються ПК, ноутбуки чи мобільні пристрої. Для передачі інформації використовується інтернет.

Застосування сервісів для конференцій має плюси та мінуси. До переваг відносять:

  1. Зоровий контакт. Можна як почути, так і побачити опонента. Це дозволяє відкрити безліч можливостей у плані навчання, нарад та інших заходів.
  2. Ефективність. Відеодзвінки дозволяють підвищити ефективність роботи, економити час для інших справ.
  3. Додаткові функції. ВКС дозволяє демонструвати документи, показувати презентації, екран ПК, обмінюватися файлами і т.д. Якщо потрібно, можна організувати голосування онлайн, вимкнути мікрофон одному з учасників.

Минусы:

  1. Був складнощі з використанням. Платформа для відеозв'язку вимагатиме впровадження сервісу. Встановлення його на обладнання для всіх учасників, налаштування, навчання для коректного використання.
  2. Додаткові витрати. Безкоштовний сервіс повноцінно використати неможливо. Оскільки деякі функції будуть обмежені, наприклад, кількість учасників спільної конференції, час переговорів тощо. Тобто компанії потрібно платити за передплату.

Яке обладнання потрібне для відеоконференції, дізнайтеся на цьому відео:

Як організувати відеоконференцію

Загальної інструкції, як організувати конференцію, немає, оскільки алгоритм дій залежатиме від використовуваної платформи ВКС.

Користувачеві потрібно завантажити на своє обладнання програму або зареєструватися у веб-сервісі через браузер, потім організувати конференцію. Підключитися до відеодзвінка можна кількома способами:

  • через посилання;
  • ініціації виклику в автоматичному режимі.

В останньому випадку організатору відеоконференції потрібно додати учасника зі списку контактів, йому прийде повідомлення про початок ВКС, користувач може приєднатися до неї в один клік. Але це вимагатиме наявність такої ж програми на його обладнанні.

У першому випадку організатор відправляє посилання абоненту будь-яким зручним способом (месенджер, СМС, електронка). Це не вимагатиме наявності такої ж програми.

У процесі зустрічей організатор зможе визначати ролі учасників (спікер, слухач). У спікерів з'явиться можливість показу свого екрану, демонстрації документів. Якщо потрібно, конференцію можна записати. Для користувачів доступні інші опції (наприклад, «Підняти руку»).

ТОП-10 програм для створення відеоконференцій

Існує безліч сервісів для виконання відеоконференцій та здійснення дзвінків. Всі вони відрізняються своїм функціоналом, перевагами та недоліками, з урахуванням цього користувачі підбирають для себе певний сервіс.

Zoom

Сервіс Zoom працює з 2010 р., проте під час каронавірусу його популярність підвищилася в сотні разів. Так, відвідування платформи у 2019 р. становило 11 млн. осіб на день, а вже через рік щодня додатком користувалися 310 млн. людей. Платформа підходить як для бізнесу, так і для власних потреб.

Встановлено кілька режимів конференцій: моментальні - можна проводити розмову та принагідно запрошувати інших абонентів, заплановані – при цьому встановлюється дата та час початку зустрічі.

Плюси та мінуси Можна створювати віртуальні кімнати з урахуванням потреб: конференц-зали, навчальні класи, кабінети для нарад Хороший рівень відео та аудіо Є функція «Підняти руку», щоб не перебивати спікера, потрібно натиснути кнопку У безкоштовному варіанті тривалість спілкування складає 45 хвилин. Немає можливості зателефонувати на міський телефон.

Skype

Одна з перших програм для спілкування по інтернету. Але зараз Skype втрачає позиції, оскільки в тренді користувачів текстові месенджери. Саме відеозв'язок рятував його, але й тут розпочалася конкуренція. Положення змінила компанія Microsoft Teams, яка виправила помилки колишніх розробників.

Плюси та мінуси Розмиття фону, що знаходиться ззаду Дзвінки на будь-які телефони Передача текстових файлів Два користувача можуть спілкуватися без обмежень за часом Для групового спілкування надається 100 годин на місяць Додаток перевантажує процесор: відзначаються підвисання

Google Meet Hangouts

Додаток Google Meet Hangouts підтримує чат зі 150 та користувачами з 10 абонентами під час відеозв'язку. Використовується в браузері або завантажується для Chrome, на iOS та Android. Можна надсилати фото, документи та архіви.

Плюси та мінуси Передача файлів Відсутні обмеження на час переговорів Синхронізація з будь-яким мобільним обладнанням Безкоштовна програма Не підійде для вебінарів У конференції можуть брати участь 10 користувачів

Discord

Спочатку програма розроблялася, як безкоштовна платформа з інтеграцією VoIP та відеозв'язку для геймерів. Але тепер Discord користується попитом і для ведення бізнесу. Перевага – це безкоштовність програми. Причому воно при незначному навантаженні обладнання дозволяє забезпечити якісний звук за рахунок установки аудіо кодека. Програма має захист від DDoS-атак.

Плюси та мінуси Розмова необмежена за тривалістю часу Можна використовувати на будь-якій операційній системі Захист інформації користувачів Невелика кількість учасників У безкоштовному варіанті обмежена якість відеоконференції

TrueConf

Програма може проводити конференції у форматі 4K, але швидкість з'єднання при цьому страждає, оскільки для цього відео потрібен широкий канал зв'язку. З урахуванням тарифу до відеоконференції можна підключити до 1000 користувачів. TrueConf дозволяє здійснювати дзвінки на міські телефони, а також «з коробки» робити відео конференцій.

Плюси та мінуси 1000 користувачів одночасно Конференція 4К Незрозумілий та застарілий інтерфейс

Mind

Платформа підходить для різних цілей з урахуванням тарифу. Якщо хочете користуватися безкоштовно, можна підключити 4 учасники. В іншому функціонал такий самий, як і на інших сервісах: обмін файлами, онлайн-дошка і т.п. Mind створює запрошення, які закінчуються відразу після використання.Це дозволяє забезпечити безпеку, оскільки випадкові учасники не можуть підключитися до конференції.

Плюси та мінуси Модератор має додаткові можливості: різні права доступу, перемодерація Підключення користувачів за разовими або масовими запрошеннями Перегляд статистики відвідувачів Відсутня десктопний агент, є мобільний та веб-додаток Безкоштовний час використання 60 днів Зареєструватися можуть компанії та підприємства.

Cisco Webex Meetings

Сервіс підходить як для спілкування двох користувачів, так і конференцій під час ведення бізнесу. Webex відрізняється швидким підключенням - достатньо вказати номер запрошення на сайті. Для організаторів знаходяться інструменти для різноманітних зустрічей, месенджери, показ екрану. Тривалість спілкування не лімітована, підключення до 100 користувачів.Платформа доступна в мобільному додатку та online.

Плюси та мінуси Налаштування розкладки прев'ю можна робити вручну Знаходяться інструменти для покращення аудіо та відео Розпізнає знаки та створює з урахуванням цієї реакції Відсутня відеозапис Щоб зареєструватися, потрібно надіслати запит за допомогою форми зв'язку

Proficonf

Дозволяє учасникам підключатися до конференцій без будь-яких завантажень та установок. Додаток знаходиться в комп'ютерних та мобільних браузерах.

У конференції можуть брати участь 250 користувачів. Гідність програми полягає у технологічному адаптивному відеозв'язку, оскільки не допускає якихось спотворень під час розмови. Конференцію тестували при швидкості 256 кбіт/сек, і жодних збоїв не сталося.

Плюси та мінуси Можна використовувати безкоштовно Зручне меню Безліміт на спілкування в будь-якому пакеті Замінити модератора можна в процесі конференції Щоб зробити запис, змінити права адміністратора, потрібно придбати окремий пакет Відсутня мобільна програма У базовому варіанті 25 учасників відеозв'язку.

Join.me

Сервіс можна використовувати для online-тренінгів, конференцій, вебінарів, збирати користувачів у різних відео-кімнатах. Можна підключатися за запрошенням не реєструючись на сайті. Це актуально у випадку, якщо потрібний разовий відеозв'язок. Спілкуватися можна з будь-яких пристроїв, комп'ютер, ноутбук, смартфон.

Плюси та мінуси Встановлено модуль транскрибації Можна перевірити працездатність веб-камери перед початком відеозв'язку Економний режим використання акумулятора при спілкуванні зі смартфоном Немає російської мови Безкоштовне використання 2 тижні

Facebook Messenger

Програмне забезпечення доступне для ПК та мобільних пристроїв. Можна спілкуватися по відеозв'язку чи дивитися кіно з допомогою екрана. Для розваги творці встановили можливість застосування при відеодзвінку AR-маски.

Плюси та мінуси Безкоштовна програма без тимчасового ліміту У конференції до 50 учасників Для підключення не потрібно реєстрація Встановлення заднього фону із запропонованих варіантів Якщо зв'язок відкритий, підключитися може будь-який користувач Відсутній запис Немає модератора

Як створити відеоконференцію на прикладі програми Zoom, дивіться на відео:

Порівняльна всіх програм

Назва Особливості Одночасна кількість

учасников

при відеоконференції

Zoom Спілкування в чаті, обмін файлами. Відео, аудіо, листування зберігаються в «хмарі» 10 років. 300
Skype Організація відео та аудіоконференцій на будь-якому обладнанні, де знаходиться Скайп 20
Google Hangouts Історія спілкування зберігається на серверах Google, це дозволяє виробляти її синхронізацію між будь-якими пристроями. 10
Discord Можна створювати відразу кілька чатів, не обмежений ліміт за часом, програма працює через сайт або окремо скачується, програма русифікована. 25
TrueConf Додаток більше підходить для ведення бізнесу. Техпідтримка російською мовою, всі необхідні опції знаходяться у безкоштовному варіанті. Безкоштовно – 3 користувача. Платно – до 20
Mind Відсутня ліміт часу, інтеграція з різними сервісами, презентації, чат, відеозапис, редактура показу. До 500
Cisco Webex Meetings Підходить для корпорацій, у яких офіси знаходяться в різних країнах. До 100
Proficonf Підійде під освітні програми, оскільки працює навіть при з'єднанні 256 кбіт/сек. До 250
Join.me Безкоштовна програма. Дозволять передавати аудіо та відео, організовувати відеоконференції. До 10
Facebook Messenger Підходить для домашнього використання. Для бізнесу варто пошукати щось інше, оскільки до кімнати, якщо зв'язок не закрито, може зайти будь-який користувач. До 50

Як обрати програму для відеоконференції

Підібрати безкоштовний додаток для відеоконференцій складно. Вибір залежатиме від особливостей зустрічей, тобто потрібно визначитися:

  • Який рівень спілкування потрібен для заходу?
  • Яка кількість часу займе спілкування?
  • Скільки в середньому користувачів буде підключатися?

Під час вибору сервісу звертайте увагу на функції, які пропонує провайдер:

  • показ екрана;
  • презентації;
  • обсяг сховища;
  • передача файлів;
  • работа техпідтримки;
  • записати спілкування;
  • кількість користувачів;
  • тривалість спілкування.
Питання експерту Що вибрати для відеоконференції: Skype чи Зум?

Краще вибрати Zoom, тому що решта користувачів зможуть взяти участь у відеоконференції без завантаження програми та реєстрації в ній. Це безпечно, оскільки після оновлення будь-якої наступної конференції потрібен пароль. Як активувати функцію на смартфоні, щоб зателефонувати та бачити з ким спілкуюсь?

Використовуйте спеціальні програми:Скайп;Вайбер;Ватсап. Відеозв'язок на Skype зник, як відновити?

Якщо стався короткочасний обрив, зв'язок налагодиться самостійно, якщо розрив довгий, дзвінок переривається, тобто потрібно робити виклик знову.

Користуйтеся всіма можливостями для керування відеоконференцзв'язку, оскільки її якість відіб'ється на думці про організаторів, тобто на рішення, яке приймається. Тому перед кожним виходом в ефір потрібно перевіряти, наскільки точно все виконано і чи правильно підготовлено для ВКС.