Платформи для дистанційного навчання

Anonim

Найпростіший приклад дистанційного навчання (ДО): учень хворіє і знаходиться вдома. Дізнається, що однокласники проходили під час уроків, сам вивчає матеріал, робить домашні задания.

Що таке онлайн-навчання

Якщо сформулювати в цілому, то дистанційне навчання є процесом здобуття освіти, коли викладач і учень між собою видалені територіально. Спілкування проводиться за допомогою засобів зв'язку.

ДО дає можливість навчатися з будь-якого місця у вільний час. Головним принципом процесу освіти є інтерактивний зв'язок між викладачем та навчальним. Варіанти бувають різними:

  • спілкування за допомогою комп'ютерних технологій;
  • поштові повідомлення.

Як правило, ДО передбачає використання електронного способу зв'язку, тобто комп'ютерів, ноутбуків та інших гаджетів, які підключені до інтернету.

Що таке платформа для онлайн-навчання

Платформа для дистанційного навчання – інформаційний простір, що знаходиться в інтернеті, що є посередником між викладачем та студентом. Тобто, то зв'язуюча ланка, що дозволяє підвищити ефективність навчання.

Як працює платформа для дистанційного навчання

Як відбувається дистанційне навчання, залежатиме від методу зв'язку між учителем та учням:

  1. Онлайн із застосуванням інтернету. Цей спосіб є найактуальнішим.
  2. Заочна форма дистанційного навчання, що передбачає, що учень проходить запропоновану схему вивчення матеріалу сам, а перевірка проводиться очно.
  3. Відправлення поштою. Вчитель відсилає учню план вивчення матеріалу. Учень сам його студіює, виконує контрольну роботу і відправляє вчителеві також поштою.

Як виробляється ДО в школі, залежатиме від технічного оснащення навчального закладу та учнів. Способи:

  1. Спілкування за допомогою відеозв'язку. Це дозволяє викладачеві відповідати на запитання учня, перевіряти контрольні і т.п.
  2. Відправлення учнями зроблених домашніх робіт та контрольних завдань.
  3. Відправка учням матеріалів для навчання. Це можливі: вебінари, відеолекції, електронні книги.

Можливості та функції онлайн-платформ

Всі навчальні посібники, які завантажені творцем курсу, зберігаються у хмарі та на сервері. ПЗ платформи дає можливість автору налаштувати курс, таким чином, як йому зручно, а учням забезпечує доступ до материалов.

Застосування платформ дає можливість творцю курсу автоматизувати процеси. Наприклад, відкриття доступу до уроків, перевірка контрольних робіт. Дозволяє проводити розсилку контенту, аналізувати статистику, організувати зворотний зв'язок із учнями тощо. Більш того, курс, що знаходиться на платформі, можуть проходити будь-яку кількість учнів.

Додаткові можливості, що відрізняються між платформами, збільшують ефективність навчання. Наприклад, брендування інтерфейсу зробить пізнаваним курс, ігрофікація покращує мотивацію вивчення матеріалу, онлайн-тестування дає можливість об'єктивно оцінювати знання учнів.

ТОП-10 платформ для дистанційного навчання

Є багато платформ СДО з відкритим початковим кодом, тобто безкоштовним. Можна підібрати гнучку систему, що відповідає всім вимогам.

Moodle

Система пропонує підтримку мультимедіа, відстеження прогресу учнів, різні панелі інструментів. Вона дозволяє створити курси, адаптовані під смартфони, і дозволяє інтегрувати доповнення зі сторонніх ресурсів.

Окрім цього, платформа пропонує готові шаблони, якими можна скористатися для економії часу при розробці курсу.

Плюси та мінуси Система, що дозволяє додатково створювати модулі Безкоштовна платформа Різні формати проведення навчання Конструктор для розробки ледингів, курсів та їх доповнення Лекції зі зворотним зв'язком Можна проводити проектне навчання Тестування Аналітика та створення звіту Наявність мобільного додатка Підтримка множини мов, зокрема російської Потрібно викуповувати сервер, щоб зберігати програмне забезпечення Встановлення потребує деяких знань в області ПЗ Потрібне додаткове підстроювання інтерфейсу та доробка ПЗ Платформа використовує безліч ресурсів, це тягне за собою додаткові витрати Для використання потрібно проходити навчання користування платформою.

Е-СТАДІ

Онлайн сервіс Е-СТАДІ - це безкоштовна розробка. Перед початком роботи потрібна реєстрація на сайті та створення «робочої області» - особистого простору на платформі, де розміщуватимуться навчальні посібники та завдання для користувачів.

Плюси та мінуси Платформа безкоштовна Не потребує встановлення та налаштувань Тестування та аналітика Легкість користування Підтримує SCROM Налаштовується англомовний варіант Не потребує початкової розробки курсу Функціонал обмежений, але його вистачає Неможливо самому доопрацювати курс.

OpenLearning

Надійна система, що пишається власними інструментами для створення програми навчання. Встановлені віджети контенту, що перетягуються, полегшують розробку вебінарів і курсів у різних форматах – текстові, аудіо, картинки. Якщо потрібно, можна скористатися віджетами Share Widgets для просування соціального навчання.

Плюси та мінуси Комфортні умови навчання Великий вибір курсів Повна взаємодія з учителем Відсутні обмеження щодо вибору курсів Інтеграція учнів з різних країн Немає можливості проведення практичних робіт Немає контролю знань учнів

Blackboard

Платформа обладнана великим набором навчальних інструментів. Є можливість розробляти курси, створювати завдання та контролювати досягнення учнів. Можна організовувати віртуальні тренінги та спілкування з учнями онлайн за допомогою віртуальних класів. При цьому надається інтерактивна дошка, повідомлення про підняття руки, режим чату. Відвідування уроку автоматизовано.

Плюси та мінуси Швидке створення курсу Інтеграція контенту зі сторонніх ресурсів Зручний інтерфейс Учням потрібно збиратися одночасно

EasyWebinar

Дає можливість вчителям створювати віддалені конференції онлайн. Система дозволяє одночасно підключати до 4 викладачів. Це означає, що можна співпрацювати з різними інструкторами, щоб навчати студентів. Учні зможуть брати участь, ділитися думкою та писати повідомлення у чат.

Особливість платформи – можна зробити запис та архів екрану, тому учні можуть переглядати відео після уроку. Також встановлено функцію аналітики, яка дозволяє стежити за відвідуваністю.

Плюси та мінуси Встановлено плагін WordPress Одночасне використання з декількома викладачами Режим взаємодії з учнями онлайн чат Учням потрібно встановити програму для роботи на смартфоні

CourseCraft

Перевага сервісу – гнучкий редактор, що функціонує як стандартна тестова програма. Потрібно ввести навчальний модуль, завантажити картинки та відео, закріпити завантажені файли, і налаштування закінчені. Можна додавати опитування та вікторини.

Відсутні обмеження щодо кількості курсів, які потрібно завантажити.

Плюси та мінуси Повне редагування створеного курсу Видає сертифікати Безкоштовний тариф Звітність та аналітика Викладачі залежать від зовнішнього вигляду розміщення на платформі

Learn Cube

Платформу Learn Cube розробляли як онлайн клас, у якому можна навчати та тренувати учнів. У сервісі можете передавати файли студентам, організовувати відеоконференції, спілкуватись у чаті. Ресурс пропонує інтерактивну дошку. Можна завантажувати відео, аудіо, картинки.

Програма працює на будь-яких пристроях, від стаціонарних до мобільних. Надає можливість створювати групові та приватні класи, останні обмежуються 8 учнями.

Плюси та мінуси Зручність горизонтального масштабування Відмовостійкість Платформа погано масштабується для групових класів

WorkWize

Інтуїтивно зрозуміла та функціональна платформа. Обладнана інструментом розробки авторського контенту. Можна брендувати та редагувати курси з урахуванням корпоративного стилю.Сервіс позбавляє учнів необхідності постійно нагадувати про себе, він відправляє повідомлення або записує урок. Безкоштовним є пробний варіант платформи. Щоб користуватися повноцінною версією, потрібно сплатити певну вартість з урахуванням обраного тарифу.

Плюси та мінуси Прямі вебінари Зручний інтерфейс Додавання свого логотипу Відсилає повідомлення про нагадування відвідування навчального уроку Для повноцінного використання платформи потрібно переходити на платну версію

Arlo

На платформі можна розробляти та проводити курси, зберігати навчальні посібники, проводити онлайн семінари. Є можливість активації дискусійних чатів, створювати тести, давати завдання.

Безкоштовна версія діє 2 тижні.

Плюси та мінуси Інтеграція з іншими системами Функціонал доступний після підписки

Quizlet

На платформі можна скористатися форматом флеш-карт. Технологія буде корисною для візуальних учнів, оскільки безліч інформації надається у вигляді зображень. Крім цього, програма дає можливість організовувати ігрові конкурси. Також є практичні тести та адаптивні питання.

Платформа є безкоштовною, але розблокувати звітність та функції налаштування можна після оплати.

Плюси та мінуси Мультимодальний характер Можливість адаптації під будь-які види навчання Платформа не підійде для навчання іноземним мовам

Назва Опис Безкоштовно Платна передплата
Moodle Для людей, які хочуть заробляти на навчальних курсах, платформа Moodle має синхронізацію із системою платежів PayPal, що робить зрозумілим процес оплати. Так Нет
Е-СТАДІ Функціонал зорієнтований на практичну роботу. Це дозволяє викладати навчальні посібники, програма призначається для оцінювання знань. Так Так
OpenLearning Платформа розроблена для проектування курсів, віджети контенту можна перетягувати, є можливості обміну курсами. 14 днів 60$ щомісяця
Blackboard Розробка курсу та його моніторинг, складання завдань, аналітика відвідуваності. 14 днів Так, з урахуванням тарифу
EasyWebinar Видалені конференції, онлайн-курси. Декілька викладачів відразу, чат, запис уроків, архів екрану. Можливість аналітики. Так Стандартний тариф на 100 користувачів 78 $. Понад 500 учнів – 129$ щомісяця
CourseCraft Дозволяє створювати курси, опитування та вікторини. 14 днів безкоштовно Так
LearnCube Інтерактивна дошка, обмін контентом, онлайн-чат, вебінари. Так Так
WorkWize Створення курсів, автоматизоване нагадування. Так 5900$ щорічно
Arlo Автоматичне управління навчальним курсом, хмара для зберігання навчального матеріалу, онлайн-вебінари, чат, вікторини, тести. Так 79$ щомісяця
Quizlet Гейміфікація, власні флеш-карти, конкурси. Так Так

Платні платформи

Популярність дистанційного навчання очевидна, але щоб було максимум користі – потрібно інвестувати в платформу, що дозволяє надавати учням повний досвід.

iSpring Learn

З 2001 р. iSpring налічує понад 54 тис. користувачів з усього світу. Це хмарний сервіс, який не вимагає завантаження на сервер, можна працювати відразу після реєстрації. Зорієнтований на корпоративне бізнес-навчання.

Плюси та мінуси Статистика та аналітика Будь-яка кількість викладачів Створення ледингів, навігація, брендування Налаштування мови За будь-якого активного учня потрібно оплачувати окремо

iSpring Market

Має безліч функцій для створення курсів. Наприклад, можна розміщувати електронні книги та скринкасти, проводити вебінари, зберігати відео.

Плюси та мінуси Дозволяє створити 5 видів контентів PowerPoint Адаптація під мобільні пристрої Безліміт за обсягом зберігання інформації Вартість

GetCourse

GetCourse - платформа для інфобізнесу, яка поєднує майданчик для тренінгів, вебінари та CRM. За допомогою сервісу є можливість організації продажу навчального контенту.

Програма нагадує учням про вебінарі, перевіряє завдання, видає студентам сертифікати після навчання.

Плюси та мінуси Можна додавати відео з YouTube Тестування учнів Оформлення в корпоративному стилі Вартість

ZenClass

Має простий інтерфейс, не потрібно звертатися за послугами до програмістів, щоб налаштувати платформу. У налаштування включено прийом платежів. Сервіс нагадує соціальні мережі, має зручний конструктор.

Плюси та мінуси Мобільна версія Завантаження відео з YouTube Підтримує аудіо, відео, Google док, HTML-код Автоматичне тестування Коментарі до завдань, чат Повідомлення про оплату, реєстрацію, протестовані завдання Щоб заощадити, потрібно оплачувати за квартал або за рік

Еквіо

Мобільний сервіс має загальний цифровий простір, використовується для мотивації персоналу та бізнес-комунікації. З початку 2022 р. виготовлено понад 500 тис. установок. З клієнтів можна виділити: МТС, Мегафон, Nestle, Henkel, Kärcher і т.д.

Плюси та мінуси Не вимагатиме досвіду програмування та дизайнерських навичок Можна брендувати курси Командна робота Експорти курсів SCROM, CMIS Невдало створений перехід з режиму «Перегляд» до «Редагування» Неможливо змінювати шрифт безпосередньо в курсі

Назва Включений трафік, ГБ Місячна абонентська плата, рублів Хвилини, СМС
iSpring Працює на основі PowerPoint. Не потрібно знання інших програм. Так Пакет на 100 учнів коштує 160 руб. щомісяця за одну людину.
iSpring Market Навчання можливе з мобільного пристрою Так Вартість за 1000 учнів від 2970 руб. щомісячно
GetCourse На платформі є можливість продавати курси, стежити за продажами. Так Мінімальна вартість становить 4400 рублів щомісяця (20 Гб).
Zenclass Має власний прийом для оплати та онлайн-касу для індивідуальних підприємців РФ. Комісія - 3, 5%. Можна давати учням безвідсоткові розстрочки. Так Щомісячний тариф 2700 рублів.
Еквіо Система зорієнтована на компанії і характеризується високою ціновою політикою. Так Тариф від 129500 рублів щорічно (350 учнів).

На що звернути увагу при виборі платформи

Щоб правильно вибрати платформу, потрібно визначити:

  • Як відбувається адміністрування особистого кабінету?
  • Як працює технічна підтримка?
  • Чи існує безкоштовний час користування?
  • Чи є можливість брендування курсу?
  • Наскільки зручно користуватися встановленим інтерфейсом?
  • Чи можна встановити мобільний додаток?
  • Чи можна самому редагувати навчальні посібники?
  • Чи існує функція проведення вебінарів?
  • Наскільки зручно додавати користувачів?
  • Наскільки просто створювати тести та завдання?
  • Чи є можливість інтеграції з іншими ресурсами?
  • Чи можуть учні спілкуватися один з одним?
  • Які видаються звіти?
  • Чи можна встановити гейміфікацію?
  • Яка вартість використання платформи та що дає абонентська оплата?
  • Чи є можливість планування уроків та налаштувань повідомлень?
Питання експерту Чи можна навчати за допомогою інтернету без реєстрації на платформі?

Така можливість є, проте цей формат навчання має низку складнощів завдань. 1. Зв'язок зі студентами буде необхідно підтримувати за допомогою різних чатів у багатьох месенджерах. Це ускладнює роботу вчителю та учню. 2. Потрібно координувати багато різних процесів та додатків. Тести, вебінари, оплата, контроль учнів. Без платформи важко стежити за новими студентами. Які переваги у платформ?

За допомогою платформ люди витрачають більше часу безпосередньо на навчання. Виключаються поїздки до навчального закладу. Людина перебуває у звичній обстановці. Також сьогодні актуальна турбота про здоров'я та дотримання дистанції. Яка документація потрібна для вступу на курси

Для вступу на курси не потрібні документи. Офіційних обмежень немає.