Налаштування IP телефонії

Anonim

IP – телефонія стала набирати популярності серед компаній та кол-центрів. Пов'язано це із зручністю у використанні та якісним зв'язком. Але для стабільної роботи системи потрібне правильне налаштування. Варто докладніше розібратися з тим, як правильно налаштувати IP – телефонію, що це таке та що потрібно для підключення.

Що таке IP-телефонія

IP – телефонія – це особливий вид телефонного зв'язку, який працює за допомогою інтернету або іншої IP – мережі. При цьому комунікація здійснюється за допомогою налаштованих протоколів VoIP. Завдяки такому зв'язку можна здійснювати не лише звичайні дзвінки, а й відео.Сигнал надходить від абонента до клієнта як цифрового коду. Такий спосіб зв'язку допомагає досягти високої якості передачі даних та швидкої швидкості з'єднання.

Крім таких переваг завдяки IP – телефонії можна легко і просто організувати єдину систему зв'язку всіх менеджерів. Це знижує оплату за зв'язки між містами та навіть країнами. Також операторам фірми надається великий функціонал, який можна налаштувати в кілька кліко на сайті. Як правило, технологію IP – телефонії застосовують у всіх видах офісів: малих, середніх та великих. Найбільш відомі компанії також використовують цю технологію для зв'язку зі своїми покупцями та клієнтами.

Принцип роботи полягає в тому, що необхідно використовувати спеціальне обладнання. Як правило, найпростішими компонентами для налаштування телефонії є:

  • VoIP-шлюз. Він допомагає утворити місце, від якого надалі піде сигнал;
  • Якщо використовується кілька шлюзів, то обов'язково знадобиться гейткіпер. Цей пристрій допоможе з'єднати всі шлюзи в одну систему;
  • Пристрій, який підтримує мережу Айпи, необхідний для того, щоб прийняти сигнал. Таким пристроєм є IP-телефон, але часто використовують ноутбуки, комп'ютери і навіть телефони.

За допомогою всіх цих компонентів аналогові сигнали перетворюються на цифрові, після чого не надходять по інтернет-мережах до іншого користувача. На іншому комп'ютері отримані дані проходять кодування з цифрових аналогових сигналів. Все це здійснюється в рамках єдиного IP – протоколу.

IP-телефонія може виводитися у будь-якому варіанті: графічному, цифровому, голосовому, текстовому, у форматі відео-інформації. Це перевага телефонії перед звичайним телефонним зв'язком, де вся інформація надається в голосовому вигляді.

Види IP-телефонів

Якщо грубо розділити всі види IP-телефонії на групи, то вийдуть такі варіації:

  • Стандартні. Це той самий стандартний голосовий зв'язок, але при цьому є трохи додаткового функціоналу. Часто такий вид використовуються в офісах компаній, там він набув найбільшого поширення. Також його можна зустріти серед звичайних користувачів, він досить зручний;
  • Бездротові. Для їхнього використання потрібен спеціалізований термінал. Він надалі підключається до мережі за допомогою GSM або Wi-Fi. Головна відмітна фішка цього виду в тому, що є повна мобільність, але тільки в рамках мережевого покриття;
  • Віртуальна. Це нова технологія, яка поєднує всі переваги даного виду зв'язку. Додатково не потрібно встановлювати жодного обладнання, тому що використовується вже налаштована мережа, а доступ здійснюється через домашній комп'ютер.Через інтернет налаштовується комунікація. Такий новий метод також використовуються багато компаній.

Всередині кожного виду телефонії виділяють окремі групи, але якщо розібратися з основними, то можна зрозуміти, що необхідно для особистого або офісного використання технології, яку краще вибрати.

Переваги IP-телефонії для дому

Розібравшись з тим, що таке IP-телефонія, варто подивитися, які плюси та мінуси виявляють користувачі після встановлення такого виду зв'язку.

Плюси та мінуси Єдиний рахунок на оплату трафіку. Користувачеві не доведеться платити окремо за іногородні дзвінки, домашні та мобільні. Все включено до єдиного тарифу, який надалі оплачується. Легко розширити телефонну мережу. При цьому не потрібно організовувати комунікацію із запасом місць. Будь-коли можна додати нового користувача. Це є актуальним для офісного використання.Не потрібно постійно бути прив'язаним до телефону, тому що слухати клієнта або іншого користувача можна і по комп'ютеру, і планшету. Багатоканальність. Хоча трафік здійснюється за допомогою мережі комп'ютера, він може обробити відразу кілька дзвінків. Це допомагає зменшити час очікування на лінії. Багато додаткових функцій. Кожна компанія пропонує свій набір, у будь-якому випадку його можна розширити у потрібний момент. Необхідно постійно мати увімкненим інтернет. Це може бути незручно у тих моментах, коли його відключають. Важливою є і швидкість, і стабільність інтернету. Якщо є перебої, зв'язок може обриватися. Не завжди телефонія може бути дешевшою, ніж телефонний зв'язок. Початківцям може бути складно правильно налаштувати зв'язок та додаткові функції у системі.

Що потрібно для підключення IP-телефону

Щоб підключити IP – телефон користувачеві знадобиться:

  • Сервер або спеціалізований інтернет-канал;
  • Апаратура – ​​це може бути звичайний телефон або спеціальне Sip – обладнання;
  • АТС та програмне забезпечення. Це потрібно для того, щоб використовувати можливості ПК, ноутбука або мобільного гаджета.

Цього цілком достатньо, щоб підключити АйПі-телефон і налаштувати комунікацію. Також для чіткого та якісного підключення потрібен інтернет. Він повинен працювати стабільно і без перебоїв, щоб не виникло проблем зі зв'язком.

Варіанти підключення IP-телефонії

Для того, щоб повністю забезпечувати функціонування системи за допомогою телефонії, можна використовувати такі комбінації та способи:

  • Користувач може запустити сервер телефонії на одному з комп'ютерів компанії. Для цього потрібне спеціальне програмне забезпечення. Також можна організувати власну віртуальну АТС, після чого підключити її до класичного телефонного зв'язку.Для цього використовують GSM – модулі. Також популярністю користуються SIP-транки. Така АТС працюватиме навіть без інтернету та стабільного зв'язку;
  • Також можна використовувати пропозиції провайдерів телефонії. Така АТС вже налаштована, користувачеві не потрібно шукати способи правильної її настройки, у разі чого провайдер швидко вирішить самостійно всі проблеми. Щоб використовувати такий варіант телефонії, користувачеві необхідний стабільний інтернет та якісне з'єднання не менше 128 Кбіт на секунду.

Зробити вибір кращого способу компанія повинна сама. При цьому обов'язково потрібно враховувати можливості та методи їх здійснення.

В якості універсального провайдера варто розглянути Задарма. Цей провайдер працює як з фізичними, так і з юридичними особами. Він усіх забезпечує якісним телефонним зв'язком, має багато переваг, які вибивають його серед конкурентів на перші місця:

  • Велика кількість тарифних планів;
  • Безкоштовна АТС, до неї потрібно просто підібрати підходящий трафік;
  • Безкоштовна CRM для того, щоб вести список клієнтів та контролювати продуктивність та ефективність компанії;
  • Достатньо дешеві тарифні плани;
  • Відмінне співвідношення вартості дзвінків та якості.

Щоб підключитися за допомогою даного оператора, достатньо заповнити форму реєстрації на офіційному сайті. У ній необхідно вказати адресу електронної пошти, контактний номер.

Якщо користувач планує підключити один тарифний план, то він може автоматично оформити додатково відразу кілька SIP – номерів, а після додати в налаштуваннях потрібну кількість АйПі-номерів.Налаштування IP - телефонії відбувається в меню через пункт "Підключення по SIP". Кожен користувач матиме свій віртуальний номер.

Підключення IP телефону через меню телефону

Часто для налаштування тарифу та інших опцій телефонії використовують меню телефону. Варто розглянути налаштування за допомогою дротового пристрою:

  1. Виконуємо підключення до роутера. Для цього необхідно підключити сам гаджет до роутера, використовуючи кабель мережі. Після цього в налаштуваннях можна проконтролювати IP-адресу;
  2. Після цього необхідно трохи попрацювати з меню пристрою. Для цього переходимо в меню, відкриваємо налаштування та заходимо до розділу телефонії. Переходимо пункт «Мстер VoIP», запускаємо майстер IP, підтверджуємо підключення та клацаємо на «ОК». Далі буде вибір потрібної лінії, вказуємо країну і проводимо вибір оператора;
  3. Вказуємо дані користувача. Для цього переходимо до однойменного розділу, вводимо свій логін та пароль, ім'я від SIP ID. Після цього пройде перевірка системою, також варто перевірити свої налаштування. Для цього робимо дзвінок через IP-телефон.

Таким чином можна налаштувати телефон навіть без комп'ютера та додаткової апаратури.

Підключення IP телефону через веб-інтерфейс

Використовувати інтернет – сервіси набагато зручніші, тому що користувачу не потрібно кликати в маленький екран телефону. Варто розглянути підключення IP-телефону через раніше розглянутого провайдера Zadarma. Для налаштування потрібно не так багато дій:

  1. Підключитися до маршрутизатора. Для цього просто підключаємо телефон до LAN гнізда;
  2. Перевіряємо IP - адреси. Для цього заходимо в налаштування роутера і переконуємося в тому, що надано коректну IP-адресу. Контроль відбувається через меню пристрою;
  3. Вводимо основні дані. Натисніть розділ телефонії, після чого «З'єднання». Для всіх налаштувань вводимо потрібні дані: ім'я сервера, дані проксі – сервер, назва домену, дані для SIP ID;

  4. Проводимо додаткову перевірку. Для цього переходимо до розділу «Призначення дзвінків», вибираємо потрібного провайдера. Далі переходимо в розділ з розширеними установками VoIP, вказуємо діапазон. Наприкінці зберігаємо всі дані;
  5. Перевіряємо правильність введення налаштувань. Якщо всі дані введені, потрібно перевірити те, щоб усе працювало і було правильно налаштовано. Для цього робимо дзвінок за допомогою налаштованого телефону. Адрестом можна поставити свій власний телефон або офісний.

Якщо всі налаштування витримані, можна використовувати налаштований пристрій на постійній основі.

IP-телефон та ATC

Не можна налаштувати та використовувати телефон без віртуальної АТС (те саме, що й МТТ), саме тому налаштування відбувається таким самим способом. У налаштуваннях зміняться такі параметри:

  • IP-адреса буде вказана іншою. Цю інформацію потрібно запитувати у провайдера мережі;
  • SIP ID також зміниться. Тепер це буде не шестизначне число, лише чотиризначне. Три цифри, що залишилися, будуть сховані – вони означатимуть номер АТС.

Зверніть увагу! Номер АТС встановлює лише провайдер.

Як налаштувати IP-телефон

Для проведення дзвінків за допомогою IP-телефонів їх необхідно коректно налаштувати. І тому існують спеціальні програми.Їх потрібно встановити на комп'ютер, а потім підключити телефон за допомогою дроту. Одна з таких програм – ZoiPer. Можна використовувати безкоштовну версію, яку потрібно встановити через офіційний сайт:

  1. Скачуємо програму та активуємо її, паралельно підключаємо адаптер, якщо раніше він не був приєднаний до комп'ютера;
  2. Вказуємо свої дані в полі реєстрації: SIP – ідентифікатор, після чого – адреса сервера, також вводимо пароль;
  3. Клацаємо на кнопку «Реєстрація»;

  4. Відкривається нова сторінка, повторно вказуємо адресу сервера;
  5. Клікаємо на «Наступне», додаток автоматично проводить перевірку;

  6. Перевіряємо обладнання, для цього клацаємо на початок перевірки;

  7. Після перевірки відкриється інтерфейс, щоб вести розмови через інтернет.

Зверніть увагу! Сайт та програма можуть збирати cookie, це необхідно для налаштувань.

Питання експерту Чи потрібне підключення до глобальної мережі?

Так, звичайно, обов'язковий пункт для телефонії. Як вибрати провайдера?

Необхідно дивитися на якість зв'язку, пропоновані тарифи.