Підмінний номер телефону

Anonim

Підмінний номер є спеціальним номером телефону, який призначений для збереження анонімності користувача в інтернеті. Він широко поширений на різних сайтах, через які здійснюються продажі нових та використаних товарів, у тому числі на Авіто, ДомКлік та інших.

Що таке підмінний номер телефону і як працює

На сайтах для продажу підмінний номер телефону працює наступним чином:

  1. Потенційний покупець відкриває сайт і шукає потрібний товар.
  2. Знаходить оголошення та звертається за номером телефону, вказаним в оголошенні.
  3. В оголошенні вказано підмінний номер, через який відбувається переадресація на номер телефону продавця.

При цьому покупці та відвідувачі сайту не дізнаються справжній номер телефону продавця, який виставив оголошення. Це допоможе йому зберегти анонімність і не розкривати особисті дані стороннім користувачам.

Можливості цієї функції:

  • підрахунок вхідних, вихідних та пропущених дзвінків;
  • захист від спаму;
  • відображення спаму у спеціальному розділі, з яким можна ознайомитися за бажанням.

Цю послугу надають сайти для продажу товарів, оператори стільникового зв'язку в Росії та сторонні програми, які можна знайти в інтернеті.

Навіщо потрібна підміна номера телефону

Підміна номера телефону може знадобитися для різних цілей. Однак користувачі виявили найпоширеніші причини, через які люди використовують несправжній номер для взаємодії з іншими людьми.

Причини заміни номера:

  1. Збереження анонімності при здійсненні продажу товарів. У цьому випадку користувач реєструється на сайті для продажу товарів іншим людям і вказує номер телефону. Більшість компаній самостійно вказують підмінний номер, через який потенційний покупець може зв'язатися з продавцем, обговорити умови і придбати товар, що сподобався. Деякі компанії не використовують цю функцію автоматично. Тому користувачам доводиться звертатися безпосередньо до менеджерів організації, свого оператора стільникового зв'язку або до сторонніх ресурсів в інтернеті.
  2. Здійснення холодних дзвінків. Більшість компаній вважають за краще використовувати підмінний номер для здійснення холодних дзвінків, щоб відразу не розкривати номер телефону організації, оскільки люди можуть на нього не зреагувати.
  3. Розіграш родичів, знайомих та друзів. Деякі люди люблять розігрувати своїх друзів та родичів. Вони використовують підмінні номери, щоб представитися іншою людиною або здивувати свою близьку людину, яка знає справжній номер того, хто телефонує. Щоб посилити ефект розіграшу деякі веселуни використовують програми для зміни голосу.
  4. Шахрайство. Це одна з найпоширеніших причин використання підмінного номера. Шахраї дзвонять певним або випадковим людям, видаються працівниками будь-якого підприємства та обманним шляхом крадуть чужі фінанси або дізнаються персональні дані.

Незважаючи на посилену боротьбу правоохоронних органів, впоратися з шахрайськими організаціями досі не є можливим.

Як працює підміна номера телефону

Сайти, які виконують функцію посередника для продажу товарів, безкоштовно надають послугу підмінного номера телефону. Щоб скористатися послугою, необхідно зареєструватися на сайті, виставити оголошення та поставити галочку в розділі під назвою «Підмінний номер». Деякі сайти автоматично використовують цю функцію без згоди продавця.

Щоб придбати підмінний номер у оператора мобільного зв'язку, необхідно завантажити мобільний додаток або перейти на сайт оператора та скористатися послугою під назвою «Віртуальний номер». Мобільні оператори надають як платні, так і безкоштовні варіанти.

Сторонні програми, як правило, надають цю послугу лише платно. Оплата стягується за кількість дзвінків.Ці послуги користуються спеціальним протоколом інтернет телефонії. За допомогою цієї технології користувачі мають можливість здійснювати реальні дзвінки через браузер. При цьому абонент, якому надходить дзвінок, відображатиме довільний набір цифр. Цей набір самостійно вибирає користувач, що здійснює вихідний дзвінок.

За допомогою спеціальних інструментів сервіси дозволяють користувачам застосовувати відразу кілька підмінних номерів. Ця послуга поширена серед організацій, які здійснюють холодні дзвінки з метою продажу.

Законно використовувати підмінні номери

На даний момент у Російській Федерації відсутня закон, який забороняє громадянам та організаціям використовувати підмінний номер телефону для здійснення дій у рамках закону. Якщо людина або організація використовує замінний номер для здійснення шахрайських дій, у такому разі вона притягується до відповідальності.

Організації використовують підмінні номери для зручності взаємодії з широкою аудиторією, запису дзвінків та залучення великої кількості операторів, які можуть працювати одночасно з десятками клієнтів.

Як підключити та налаштувати підміну номера

Щоб підключити та налаштувати підмінний номер телефону, необхідно звернутися на спеціальний сервіс, який надає користувачам цю послугу.

Найпоширенішим сервісом для створення підмінного номера є UTMSTAT. Щоб здійснити підключення та налаштування цієї послуги, потрібно:

  1. Відкрити офіційний сайт сервісу.
  2. Виконати вхід до особистого кабінету шляхом введення логіну та пароля або виконати реєстрацію.
  3. Перейти до розділу під назвою «Купити номери».
  4. Вибрати відповідний тип номера: мобільний або міський.
  5. Вибрати код потрібного міста.
  6. Вибрати номер телефону, що сподобався, зі списку, що вийшов на екран, і клікнути на нього.
  7. Натиснути на кнопку «Купити».

  8. Дочекатися закінчення процесу підключення. Як правило, вона займає кілька хвилин.
  9. Клікнути на кнопку «Перегляд куплених номерів» для відображення придбаного підмінного номера телефону.

  10. Відкрити розділ під назвою «Налаштування проекту».
  11. Вибрати пункт «Правила підміни номерів».
  12. Клікнути на активну кнопку «Додати правила заміни».

  13. Введіть свій придбаний номер телефону в поле для введення тексту.

  14. Клікнути на кнопку «Додати правило».

  15. Ввести дані згідно з інструкцією на фото.

  16. Завершити процес створення правила підміни.

Часті питання

У таблиці представлені найпоширеніші питання користувачів, які стосуються створення, налаштування та роботи з підмінним номером телефону.

Запитання експерту Як перевірити працездатність придбаного номера телефону?

Щоб перевірити працездатність купленого номера телефону, потрібно зробити спробу вихідного або вхідного дзвінка на підмінний номер. Де можна побачити придбаний підмінний номер?

Побачити куплений номер телефону можна в особистому кабінеті, у профілі або в розділі "Мої номери" на веб-сайті. Чи можна замінити або вимкнути послугу?

Це залежить від умов сервісу, який надає послугу продажу підмінного номера телефону. Навіщо потрібен замінний номер?

Для збереження анонімності та захисту від реклами та спаму. Який номер краще – платний чи безкоштовний?

Це залежить від сервісу, через який відбувається придбання послуги. Якщо покупка відбувається на сторонньому сайті в інтернеті, то рекомендується віддати перевагу платним номерам. Чи законно використання підмінного номера телефону у Росії?

Так, якщо абонент використовує підмінний телефон у рамках закону. При виявленні шахрайських процесів громадянин РФ притягується до відповідальності.

Як підміна телефонного номера використовується шахраями

Шахраї використовують підмінні номери телефонів для викрадення коштів та ознайомлення з персональними даними інших громадян. Вони використовують номери звичайних людей чи організацій, які надають послуги велику кількість людей. Найбільш поширені фальшиві номери банків з метою крадіжки грошових коштів та їх переведення на фальшиві рахунки.

Як правило, шахраї представляються банківськими співробітниками і повідомляють, що кошти абонента перебувають у небезпеці і їх необхідно перевести на «безпечний» рахунок. Жертви переказують свої гроші або беруть кредити, внаслідок чого втрачають великі суми, які надалі доводиться виплачувати.

Іноді вони видаються знайомими близьких людей жертви, щоб виманити велику суму на лікування близької людини, яка нібито потрапила в аварію або стала жертвою нещасного випадку.