Відеоконференцзв'язок

Anonim

Видео-конференц-зв'язок – це система, яка складається з технічного комплексу програмного та апаратного забезпечення для створення аудіо-відео зв'язку між користувачами за допомогою інтернету.

Що таке відео-конференц-зв'язок

Сьогодні на ринку WCS знаходяться кілька рішень, апаратне та програмне:

  • для апаратного рішення потрібна наявність обладнання для створення аудіо-відео-зв'язку користувачів;
  • программное ВКС мається на увазі наявність ПК чи ноутбука, де встановлено ПЗ, з якого можна організувати груповий видеосвязь.

Сегодня у створенні відеозв'язку переважно використовують апаратні системи, на відміну програмного забезпечення. Відмінність у цьому, что:

  • технічне обладнання – термінали для показу відео, мають кращу обчислювальну здатність до обробки та відтворення картинки в HD-якості зі стабільним з'єднанням 3-5 мегабіт на секунду;
  • для створення багатоточкового сеансу (до 8 користувачів) не потрібен сервер, який відповідає за велику кількість підключень;
  • все світові виробники WCS використовують однакові кодеки стиснення, це допомагає організувати сумісність між устаткуванням різних компаний;
  • впровадження у вже перебуває аудіовізуальну систему;
  • надійність функціонування розгалуженої мережі.

На відміну від апаратних рішень, програмні варіанти також мають свої переваги:

  • гнучкі настройки;
  • великі можливості створення відеозв'язку користувача обладнання (ПК, ноутбук, телефон);
  • дешевизна впровадження.

Як влаштовано відео-конференц-зв'язок

З урахуванням призначення конференції, обладнання буває груповим та персональним.

Персональне обладнання – це рішення для створення та проведення ВКС на робочому місці. В основі багатьох персональних терміналів встановлені програмні комплекси через недороге виконання, на відміну від апаратних рішень. Для створення відеозв'язку за допомогою програмного забезпечення потрібна наявність за робочим столом ПК, веб-камери та мікрофона.

Апаратні відеотермінали для організації відеозв'язку складаються з монітора з встановленим кодеком, відеокамери, мікрофона та колонок. Управління здійснюється за допомогою пульта Д/У, на відміну від програмних комплексів, де використовується комп'ютерний спосіб керування.

Групове обладнання WCS використовується для створення конференцій з двома та більше учасників на одній стороні. Пристрій цієї категорії складається з моноблока із зовнішньою поворотною FullHD відеокамерою та мікрофоном. Безпосередньо моноблок - це складна програмно-апаратна конструкція з великим спектром можливостей, на відміну від персональних відеотерміналів.

Зовнішня відеокамера оснащена поворотним механізмом, здатним обертати її в будь-якому напрямку. Камера обладнана оптичним зумом, а також можливістю керувати поворотами з кожного боку підключеного абонента при відеозв'язку. Передача звуку здійснюється за допомогою мікрофона, а під час показу додаткових відеоматеріалів підключається окремо ПК або ноутбук.

Де застосовується ВКС

Відеоконференції дозволяють їх використовувати у багатьох сферах.

Для бізнесу

Відеоконференції забезпечує можливість проводити наради чи переговори, незважаючи на територіальне видалення. Це рішення для бізнесу має такі переваги: ​​

  • ефективна витрата робочого часу;
  • зниження витрат на відрядження;
  • ефективність наближена до реальних переговорів;
  • швидке прийняття рішень;
  • ефективність роботи віддалених груп, які займаються одним проектом;
  • зв'язок начальства з територіально віддаленими співробітниками;
  • дистанційне інтерв'ювання;
  • навчання працівників компанії без виїзду тренера або куратора.

При дистанційному навчанні

Вчитель та учні бачать один одного, разом переглядають інформацію, фото, вебінари в обстановці, що наближена до університетської аудиторії.Відмінність у тому, що вчитель та учні знаходяться в різних точках земної кулі і не відчувають незручностей, зумовлених необхідністю поїздки.

Ефективність ДО за допомогою відеозв'язку відбувається за рахунок наступних факторів:

  • можливості спілкування між учителем та учнями;
  • розширення аудиторії вчителя;
  • економія витрат і часу на роз'їзди.

Офіс будинку

Відеозв'язок дозволяє постійно спілкуватися з людьми у будь-який час і економить час на зустрічі. Можна обладнати будинок засобами зв'язку, що дозволяють підвищити ефективність роботи.

Судноводство

Видеозв'язок – це інструмент для віддаленого судового засідання та забезпечення наявності свідків та інших учасників справи в суді.

Приміром, коли учасники живуть в іншому місті, їм не потрібно їхати до суду, вони підключаються до конференції у вказаний час та беруть участь у судовому засіданні.

Причини, чому доцільно використовувати відеоконференцію в суді, очевидні:

  1. Скорочення часу судового процесу. Не треба відкладати засідання суду, якщо деякі учасники не змогли прийти.
  2. Дозволяє забезпечити наявність на процесі людей з обмеженими можливостями.
  3. Один юрист може одночасно приймати участь у кількох засіданнях, наприклад, подавати клопотання і захищати підсудного.
  4. Відеозв'язок допомагає залучити до процесу сторонніх осіб, наприклад, перекладачів чи експертів.

Як використовується відеоконференцзв'язок у суду можна подивитися на цьому відео:

ТОП-10 програм для відео-конференц-зв'язку

Система організації відеоконференцій наочна, на відміну від чату або дзвінків по телефону, так учасники не тільки чують, а й бачать один одного. Створити груповий відеозв'язок можна за допомогою різних сервісів та програм.

Zoom

Додаток Zoom набрав популярності при пандемії. У програмі інтегровано функціонал для проведення презентацій. У користувачів часто з'являються сумніви щодо конфіденційності, але це нестача всіх додатків.

Плюси та мінуси Трендовий додаток 2021 р. Великий функціонал навіть у безкоштовному варіанті Немає гарантії конфіденційності інформації

Як користуватися програмою Zoom дивіться на цьому відео:

Discord

У програми багато спільного зі Skype, але спочатку Discord розроблявся для спілкування гравців. Інтегровано великий перелік функцій. Після початку карантину додаток став популярним у бізнес-середовищі.

Плюси та мінуси Стабільність роботи Створення приватних груп Швидкий пошук Швидкодія Автоматичне посилення голосу Придушення звукових перешкод Часте роз'єднання Функціонал для геймерів

Skype

Skype – безкоштовна програма для відео конференцій за допомогою інтернету, платний варіант також є, але вистачає і базового функціоналу. Бізнес-варіація є розширеною. Якщо планується спілкуватися одночасно з 99 користувачами, доцільно використовувати цю програму.

Плюси та мінуси Синхронізація з ОС Віндовс Повсюдне поширення Можна вибрати платний або безкоштовний додаток Поступово погіршується стабільність відеозв'язку

Cisco WebEx

Як можна підключитися до відеоконференції Cisco Webex - потрібно просто завантажити клієнт додаток. Якість відеозапису інформації висока, можна переписуватись у чатах, проводити вебінари, демонструвати свій робочий стіл, проводити одночасно розмови з багатьма учасниками.

Плюси та мінуси Багатофункціональна програма Захист інформації Зручність у підключенні Відсутня російська мова

TrueConf

Програма TrueConf призначена для створення та проведення відеоконференцій. Багато телефонів сьогодні обладнані передніми відеокамерами, які можуть показувати дозвіл 4К. Однак швидкість підключення буває невисокою, і якість передачі інформації страждає. З TrueConf цього не станеться. При цьому до відеозв'язку можуть приєднатися до 36 користувачів.

Плюси та мінуси Можна дзвонити на стаціонарні телефони Безкоштовний додаток «Мудрений» інтерфейс

Google Hangouts

Не завжди затребуваний, але досі використовуваний додаток від Google, що дозволяє виробляти відеозв'язок з ноутбука на смартфон, та у зворотний бік. Кількість користувачів – 10, зображення під час розмови іноді дає затримку на 2-3 секунди.

Плюси та мінуси Безкоштовне використання Перебуває у наборі гаджетів на операційну систему Android Невелика кількість одночасних користувачів – до 10 осіб Відеозв'язок переривається

MyOwnConference

Хороший ресурс для відеоконференцій за допомогою інтернет, який доступний через веб-інтерфейс – мобільний додаток відсутній. Затребувана програма, яка заточена під організацію міжнародних переговорів. Встановлено функцію для спілкування 16 популярними мовами, кількість абонентів 10000.

Плюси та мінуси Велика кількість одночасних користувачів Підтримка мов Відсутня мобільна програма

GoToMeeting

Одна з популярних програм для відеоконференцій та проведення вебінарів на ПК або ноутбуці.Існує безкоштовний та платний варіант програми. В останньому випадку тариф дає можливість підключати 150-3000 користувачів, у безкоштовному додатку можна спілкуватися по відео лише з 3 абонентами. Існує функція роботи з однією документацією.

Плюси та мінуси Можна проводити спільну роботу з документацією Популярне програмне забезпечення Немає російської мови

Proficonf

Як можна зробити відеоконференцію на смартфоні Android за допомогою онлайн-платформи – легко, тому що є підтримка всіх мобільних пристроїв (програмне забезпечення відсутнє). У безкоштовній версії можна підключати 5 користувачів, платною – 100-250 осіб. Запис можливий тільки в платному варіанті.

Плюси та мінуси Швидка робота Популярність програми Дорога програма

VideoMost

Російське програмне забезпечення, яке дозволяє створювати онлайн відеоконференцію за допомогою телефонів, ПК, ноутбуків та різних мобільних пристроїв. Набір режимів не відрізняється від інших програм - обмін контентом, інтеграція зі сторонніми ресурсами, відображення робочого столу. Має високий ступінь захисту каналу, знаходиться підтримка 4К зображень.

Плюси та мінуси Список стандартних функцій Популярність у Росії Є недоробки

Назва Особливості Кількість учасників
Zoom У Zoom знаходиться один момент: для когось він баг, а для когось «фішка» - можна встановити зациклене відео при спілкуванні.Певні учасники відеоконференцій почали ставити його, щоб не брати участь у «захоплюючих» розмовах. Його є можливість обійти, якщо постійно підтримувати живе спілкування з усіма користувачами. До 100
Discord Програма є безкоштовною, проте платні версії також існують - їх вартість 9, 99 $ на місяць. Підвищені вимоги до системи та ресурсів відсутні. Запрошення для користувачів надсилаються через посилання. До 50
Skype Скайп дає можливість здійснювати відеодзвінки, демонструвати екран. Часто відбувається плутанина з індикацією користувачів, програма може підвисати. До 99
Webex Якщо немає звуку, необхідно перевірити налаштування. Додаток не гірший за інших, підходить для виконання різних завдань. В останній версії до 1000
TrueConf Можна зробити запис відеоконференцій, зателефонувати на стаціонарний телефон. До 36
Google Hangouts Безкоштовний додаток. До 10
MyOwnConference Встановлено функції запису конференції, завантаження на сервіс YouTybe. До 10000
MyOwnConference Немає підтримки російської мови, відсутній відеозапис конференцій. Платна версія – 150-3000 користувачів.

Безкоштовна – до 3 осіб.

Proficonf В основі програми знаходиться технологія Web RTC. Безкоштовний додаток – 5 осіб.

Преміум аккаунт – 100-250 користувачів

VideoMost Застарілий інтерфейс, часті затримки відеозв'язку. До 100

Як вибрати ВКС

Щоб правильно вибрати ВКС, необхідно відповісти на такі запитання:

  1. Для яких цілей потрібно користуватися відеозв'язком? Потрібно визначитися, яким чином планується застосовувати обладнання, і з ким конкретно необхідне спілкування?
  2. Число віддалених абонентів? Яка кількість віддалених точок потрібна для проведення відеозв'язку, і які ресурси повинні мати інші користувачі?
  3. Скільки учасників буде в одній точці? Яка кількість користувачів повинна мати можливість підключатися в процесі проведення конференції? Чи потрібно в кожній точці і функціональні ресурси або необхідна лише основна «потужна» точка?
  4. Яка площа приміщення для проведення відеозв'язку? Потрібно оцінити, наскільки використовуване приміщення для переговорів дає можливість розмістити систему для організації конференцій.
  5. Чи потрібно передавати контент на додаток до звуку та зображення відео? Планується лише спілкування з іншими користувачами чи необхідне одночасне використання інформації? Який? Чи потрібно робити презентації за допомогою PowerPoint?
  6. Які можливості підключення? Модем BRI, Fractional, FrameRelay? Які підключення є? Відеозв'язок застосовуватиметься лише для конференцій? Які різновиди комунікацій плануються? Звук, відео, інформація? Які підключення знаходяться на віддалених точках?
  7. З якою системою буде зв'язок? Чи потрібне підключення до IP-ISDN мереж? Якщо це так, то потрібно передбачити встановлення окремих шлюзів.

Видеоконференція з'явилася відносно недавно, але можна вже побачити ті переваги, які можна отримати в процесі її застосування. За рахунок того, що обладнання виготовляється з урахуванням стандартів ITU, то проблем сумісності найчастіше не виникає.