Як встановити шрифти у Windows 10

Anonim

При установці операційної системи Windows будь-якій редакції по дефолту додається велика кількість різних шрифтів. Для більшості користувачів цього набору цілком достатньо, але для дизайнерів та інших професіоналів можуть знадобитися інші. Додати шрифт у Windows 10 досить легко. Розглянемо всі особливості процесу установки.

Де в Windows 10 зберігаються шрифти

Windows 10 використовує певну папку для зберігання шрифтів. Знайти її можна на шляху C:\Windows\Fonts.

Для того щоб її швидко знайти достатньо ввести шлях до адресного рядка. Усі набори відображаються у вигляді папок з іконками зображення.

Як встановити шрифт на Віндовс 10

Встановити шрифт можна лише за кілька секунд. Після додавання вони стануть загальнодоступними, будуть відображатися у списку графічних та інших редакторів.

Через Microsoft Store

У 10 версії операційної системи з'явився новий спосіб встановлення шрифту. Він пов'язаний із використанням офіційного магазину Microsoft Store. Інструкція:

  • Відкривається вікно шрифти, яке розташоване на шляху Пуск – Параметри – Персоналізація – Шрифти.
  • Після цього відкриється список зі шрифтами з попереднім переглядом та деякими іншими функціями.
  • Вгорі вікна є кнопка Отримати додаткові шрифти в Microsoft Store. Клацніть по ній і відкриється магазин із файлами для безкоштовного скачування. Також у списку є платні варіанти.
  • Вибирається потрібний, робиться клік на кнопку «Отримати для автоматичного завантаження та встановлення шрифту в Windows 10».

Потрібний файл буде завантажено та автоматично встановлено. Шрифт доступний в інших програмах.

У магазині є різні варіанти, але їх часто недостатньо. Сторонні встановлюються з різних сайтів та бібліотек. Достатньо набрати в пошуковому рядку fonts або «шрифти».

За допомогою файлу

С багатьох ресурсів файл скачується в папку у вигляді zip-архіву, який потрібно попередньо розпакувати. OS підтримує формати з розширенням .otf та .ttf. Для встановлення інших потрібно сторонні програми.

Процес установки у разі, коли операційна система бачить файл, досить простий. Інструкція проста:

  • Вибирається потрібний шрифт.
  • Натискає МПК.
  • У контекстному меню буде функція Встановити.

Якщо зробити подвійний лівий клік, відкриється докладна інформація. Вона відображатиме всі символи. У верхньому лівому куті буде кнопка установки.

Другий спосіб полягає в простому перетягуванні файлів до папки C:\Windows\Fonts. Цей процес призведе до встановлення шрифтів.

Через вікно Виконати

Цей спосіб дозволяє швидко знайти розділ зі шрифтами. Для цього потрібно дотримуватися наступної інструкції:

  • Одночасно затискається клавіші Win+R. Цей шорткод відкриє діалогове вікно Выполнить.
  • Вводиться команда control.

В панелі керування вибирається розділ Оформлення та персоналізація. Подальші кроки схожі.

Як встановити шрифти в Windows 10 за допомогою сторонніх програм

Багато розробників створили спеціальні програми, які дозволяють встановлювати та працювати зі сторонніми шрифтами. Найбільш популярними можна назвати:

  • FontMassive Light. Програма у спеціальному вікні відображає знайдені шрифти та окремі символи. Вона працює не тільки зі стандартними форматами, але й менш поширеними .pfm та .pfb. Існують інструменти конвертації наборів для різних графічних редакторів.Завантажити FontMassive Light можна з офіційного джерела безкоштовно.
  • FontForge. Підходить не тільки для встановлення, але створення або редагування існуючих. Софт має багато інструментів, які можна використовувати для роботи зі шрифтами. Завантажити можна з офіційного сайту.

Як змінити шрифт для елементів системи на Windows 10

Вбудованих інструментів редагування в операційній системі немає. Для цього використовуються різні сторонні утиліти. Однією з найпопулярніших вважається Winaero Tweaker. Порядок дій наступний:

  • Утиліта відкривається та відкривається розділ розширених налаштувань.
  • Для зміни доступні текст у рядку стану, заголовок та підпис до іконки.
  • Функція Change font підходить для зміни зображення, стилю та розміру.

Після внесення всіх змін потрібно їх зберегти.

Advanced System Font Changer – ще одна утиліта, яка може використовуватися для редагування шрифтів. Працювати з нею нескладно:

  • Потрібно запустити утиліту та зі списку вибрати потрібне зображення.
  • Встановлюються потрібні параметри тексту.
  • За необхідності вводяться інші зміни.

Також є й інші редактори, які використовуються для зміни зображення.

Як видалити шрифт

Часто зустрічається ситуація, коли список дуже великий і виникають проблеми з його завантаженням у різних редакторах. Процес видалення так само простий, як і установки:

  • Відкривається вікно Шрифти панелі.
  • Вибирається потрібне сімейство, після відкриття потрібного зображення з'явиться клавіша Видалити.

На комп'ютері процес видалення не займає багато часу.

Якщо потрібно видалити лише один шрифт, а не групу, рекомендують його приховати. Різні програми формують власну базу із системної папки OS.

Якщо шрифт не встановлюється

Проблеми та рішення Поява повідомлення "файл не є файлом шрифту".

TTF і OTF асоційовані зі шрифтами операційної системи. Однак, помилки при їх створенні можуть стати причиною появи такого повідомлення. Рекомендують провести їхнє скачування з інших джерел. Якщо інший формат, його потрібно конвертувати у стандартний. Поява помилки при відключенні брандмауера.

Іноді спостерігається ситуація, що при відключеному брандмауер файлова система не може розпізнавати файли шрифту. Тому слід його увімкнути.

Бонус: де завантажити шрифти

Шрифти можуть розповсюджуватися платно або безкоштовно. При виборі безкоштовного матеріалу потрібно враховувати, що його можна використовувати тільки з урахуванням правил. Обмежена ліцензія визначає можливість застосування лише особистих проектах. Є сайти із комерційними ліцензіями. Найбільш популярними сервісами вважаються:

  • Google Fonts. Один з популярних сервісів, який використовується дизайнерами та веб-розробниками. У величезній бібліотеці є понад 800 гарнітур. При цьому є додаткові параметри пошуку за різними критеріями. Підходить для безкоштовних некомерційних проектів.

  • Font Squirrel. Вважається надійним джерелом завантаження безкоштовних нарисів. Деякі їх використовують у комерційних цілях. На вибір є різні формати, які вибираються в додатковому вікні завантаження.Є кілька корисних інструментів, які підходять для роботи веб-майстра.

  • FontSpace. На ресурс завантажують свої роботи понад 2100 дизайнерів. Вид ліцензії встановлений навпроти кожного варіанта. Кожен учасник проекту може завантажити свій набір. Існує кнопка пожертвування коштів авторам.

  • DaFont. Ще одна платформа для завантаження безкоштовних шрифтів. Багато хто з них призначений виключно для некомерційних проектів. Творці проекту створили кілька категорій, що значно полегшує процес пошуку.

  • Abstract Fonts. Автори проекту ретельно стежать за якістю розміщених шрифтів. Багато хто з них підходить для безкоштовного використання навіть у комерційних проектах. Кожна категорія позначена відповідною ілюстрацією, яка полегшує пошук.

  • Behance. Одна з найвідоміших платформ, що використовується дизайнерами.

  • FontStruct. Популярний веб-ресурс для створення наборів шрифтів. Є функція збереження у форматі TTF. Також є галерея вже створених наборів.

  • 1001 Fonts. На платформі розміщено близько 9000 якісних шрифтів. Багато хто з них призначений для комерційного використання. Є додаткові параметри стилю, розміру та зображення.

  • Urban Fonts. Популярний ресурс для пошуку безкоштовних шрифтів. Для кожного набору є окрема сторінка. У спеціальному вікні є поле тестування.

  • FontSpring. Маркетплейс, на якому можна купити платні варіанти, а також завантажити безкоштовні. На сторінці кожного набору є докладний опис і приклад кожного символу.

  • Befonts. Платформа з великою колекцією, що створювалася професійними дизайнерами. Для безкоштовного використання доступно лише кілька написів. Можуть використовуватись виключно в особистих проектах.

  • Pixel Surplus. Ресурс із великою кількістю безкоштовного контенту. Це стосується не тільки шрифтів, а й текстури або векторної графіки. Практично весь контент поширюється на ліцензію, яка дозволяє використовувати в комерційних проектах.

  • Graphic Design Freebies. Сайт із безкоштовними наборами. У відповідному розділі є сучасні та стильні варіанти. Більшість варіантів доступні для безкоштовного скачування. Доступні для комерційного використання.

  • Awwwards. Один із популярних сайтів, який відвідують багато дизайнерів. На платформі є безкоштовні набори. Більшість їх поширюється за ліцензією, що дозволяє використання у індивідуальних проектах.

  • Fontsly. Ще одна база із великою колекцією. Розміщений проект підходить лише для особистих, а не комерційних проектів. Виберіть цей проект, якщо потрібні готичні шрифти або без засічок. У вікні додаткової інформації, що відкрилося, можна вивчити накреслення всіх символів з набору.

Для пошуку інших джерел потрібно в пошуковому рядку ввести запит «отримати шрифт». Деякі ресурси надають виключно платний контент.

В інтернеті зустрічаються різні набори, які мають складні зображення.У разі встановлення деяких можуть виникнути труднощі. Не слід забувати про те, що кожен набір підтримує певні мови. Тому параметри пошуку вказують цей та інші параметри пошуку.