Конференц зв'язок

Anonim

Конференцзв'язок – це одна з сучасних функцій ip-телефонії, яка дозволяє спілкуватися одночасно двом чи більше співрозмовникам у режимі реального часу. Ця технологія давно і міцно закріпилася серед аналогічних видів зв'язку, адже вона забезпечує можливість спілкування між людьми, які знаходяться на великій відстані один від одного.

Що таке конференц-зв'язок

Конференцзв'язок дуже часто використовується в бізнесі, коли потрібно проведення загальних нарад, навіть якщо немає можливості зібрати всіх співробітників в одному приміщенні. У конференц-зв'язку немає обмежень, підключитися до розмови може будь-яка кількість осіб (даний параметр залежить від програмного забезпечення).Варто також зазначити, що цей вид зв'язку називають дуплексною технологією, завдяки тому, що всі учасники розмови можуть одночасно говорити та слухати.

Перелічені можливості вважаються незамінними, коли йдеться про семінари, наради та ділові конференції.

Як влаштований конференцзв'язок

Конференцзв'язок є сеанс зв'язку між кількома користувачами, незалежно від своїх місцезнаходження. Для організації групової розмови знадобиться стабільне підключення до Інтернету, а також спеціальне програмне забезпечення.

Слід зазначити, що завантажити та встановити обрану програму доведеться всім учасникам, які мають бути присутніми під час конференції. Діалог учасників ведеться в режимі реального часу, в підключенні допускається похибка в швидкості підключення (зазвичай це запізнення терміном трохи більше 1-2 секунди).

Нові учасники можуть підключатися до конференції будь-якої миті, незалежно від того, як давно вона розпочалася. Також за бажання можна в будь-який час вимкнутись. Деякі програми роблять запис останніх розмов, що дозволяє надолужити втрачене та прослухати пропущену інформацію у більш зручний час.

Види конференцій

Всього існує два основних види конференцій:

  • групова;
  • персональна.

У першому випадку передбачається участь кількох осіб або великої групи людей. Персональна конференція проводиться між двома абонентами, які телефонують у зручний для них час.

Також конференції поділяють ще на дві категорії:

  1. Аудіоконференція. Підходить у тому випадку, якщо співрозмовникам не потрібний візуальний супровід та достатньо «телефонної» розмови. Такий вид зв'язку затребуваний у мобільних операторів. Для аудіоконференції необхідно мати комп'ютер або смартфон.
  2. Видеоконференція. У цьому випадку всі співрозмовники повинні увімкнути камери та спілкуватися практично безпосередньо один з одним. Необхідно мати комп'ютер або смартфон, а також камеру з гарним динаміком або мікрофоном.

Цей метод має і свої недоліки: активація за голосом може зреагувати на кашель, сторонній фоновий шум або гавкіт собаки.

ТОП-10 програм для конференцзв'язку

Даний рейтинг кращих програм для конференц-зв'язку допоможе підібрати найбільш підходящий варіант для своїх потреб: робочих нарад, спілкування з друзями, проведення відео або аудіоуроків.

1. Zoom

Ця програма знайома практично кожному, хто зіткнувся з необхідністю спілкуватися за допомогою інтернет-зв'язку. Даний сервіс відеоконференцій став особливо популярним із настанням пандемії коронавірусу і не втрачає затребуваності до цього дня.Секрет успіху полягає у зручному функціоналі, простоті та універсальності сервісу Zoom.

Плюси та мінуси Простий і зручний функціонал, який інтуїтивно зрозумілий навіть тим, хто раніше не користувався подібними програмами Можливість проводити вебінари та презентації Для отримання доступу до функціоналу не потрібно заводити платний аккаунт третім особам Є можливість встановлення зацикленого відео Якщо потрібно повноцінний функціонал, доведеться придбати платний обліковий запис На деяких сайтах можна натрапити на підробки програми.

2. Skype для бізнесу

Програма Skype відома користувачам вже багато років. Скайп для бізнесу є розширеною версією з додатковим функціоналом. Вона дозволяє телефонувати одночасно з 250 учасниками, при цьому якість зв'язку залишається незмінно високою.Додатково можна здійснювати телефонні дзвінки, проводити конференції та багато іншого.

Плюси та мінуси Програма широко відома серед користувачів інтернету Є глибока інтеграція з Windows Завантажити Скайп можна абсолютно безкоштовно Кількість учасників конференції перевищує показники багатьох аналогів Нерідко трапляються зависання навіть за наявності якісного зв'язку з інтернетом Стабільність роботи залишає бажати кращого Індикація статусу учасників конференції нерідко плутається Функціонал багатьом здається незручним.

3. Discord

Спочатку Discord створювався з метою полегшення спілкування між геймерами. Підтримка VoIP та відеоконференцій дозволяла учасникам програми спілкуватися між собою на ігрові теми, проводити трансляції та прямі ефіри. Блогери-геймери користуються Дискордом для розкручування своїх облікових записів.

Програма забезпечує високу якість зображення та звуку.

Плюси та мінуси Можна безкоштовно скачати в інтернеті з будь-якого зручного сайту Висока якість картинки та звуку при малому навантаженні Надійний захист від витоку даних та DDOS атак Стабільність у роботі Велика кількість зайвого функціоналу для геймерів Обмежену кількість учасників у конференції Для новачків програма здається заплутаною платні настройки.

4. Google Hangouts

Google намагається йти в ногу з часом. Тому щойно програми для конференцзв'язку отримали широку популярність, вони створили свою утиліту під назвою Google Hangouts. Особливо зручною дана програма видасться користувачам смартфонів на базі Android. Утиліта повністю безкоштовна і дозволяє створювати бесіди з кількома учасниками в режимі реального часу.

Плюси та мінуси Програму можна завантажити безкоштовно Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс Інтеграція з іншими сервісами Google Є всі базові параметри для проведення конференцій Кількість учасників конференції обмежена десятьма користувачами Можлива затримка з'єднання з розривом до 1-3 секунд Нерідко падає якість картинки Слабкий функціонал.

5. TrueConf

Програма, що дозволяє проводити конференції у 4К форматі. Можливе підключення до 1000 осіб. Також за необхідності можна проводити презентації, дзвонити на звичайні телефони та багато іншого.

Плюси та мінуси Можливість отримати зображення реалістичної якості Програма безкоштовна для всіх користувачів Можна проводити аудіоконференції та робити дзвінки Доступно підключення аж до 1000 осіб Для отримання 4К картинки потрібне гарне з'єднання з інтернетом Програма Нерідко зустрічаються підроблені версії.

6. Jitsi Meet

Проста та універсальна у використанні утиліта. Онлайн зустрічі можна організовувати як із комп'ютера, так і зі смартфона. Не потрібно створення облікового запису.

Чаще всього використовується для проведення онлайн уроків та бесід з невеликою кількістю людей.

Плюси і мінуси Програму можна скачати безкоштовно Простий інтерфейс буде зрозумілий навіть новачкам Не потрібно створювати особистий аккаунт на платформі Працює навіть при слабкому з'єднанні з інтернетом Можна підключати до 75 осіб Для дзвінків по телефону потрібна додаткова утиліта Дані про бесіду стираються відразу.

7. MyOwnConference

Відомий сервіс для міжнародних конференцій. Відрізняється розширеним функціоналом та можливість підключати велику кількість людей. Конференції можна зберігати.

Плюси та мінуси Можливість підключення до 5000 осіб Конференції можна швидко вивантажувати на сторонні сервіси Немає проблем зі з'єднанням Сервіс безкоштовний Немає мобільної версії Деякі користувачі підозрюють сервіс у витоку даних Доводиться розбиратися з інтерфейсом

8. Microsoft Team

Програма, яка є частиною пакету Office 365. Є можливість підключення великої кількості учасників. Працює навіть за слабкого з'єднання з інтернетом.

Плюси та мінуси Можна одночасно підключати до 300 осіб Програма безкоштовна і часто йде в комплекті з іншими сервісами Google У стандартній версії є всі потрібні функції Гарна якість зв'язку Повний функціонал можна отримати тільки за платною підпискою Не зовсім зручний інтерфейс Немає сумісності з сервісами інших розробників Обмеження по проведення презентацій.

9. Mind

Просунуте додаток з високою якістю картинки та можливістю підключення великої кількості людей. Є також мобільна версія, що полегшує процес спілкування.

Плюси та мінуси Добре і швидко працює техпідтримка 4К якість картинки Одночасно можуть бути до 500 учасників Можна одночасно проводити кілька конференцій Немає безкоштовної версії, тільки тестовий пробний період Інтерфейс вважається застарілим Можливі перебої в з'єднанні.

10. GoToMeeting

Популярна за кордоном програма для онлайн конференцій. Має зрозумілий інтерфейс, є безкоштовна версія.

Плюси та мінуси Є безкоштовна версія з базовим функціоналом ПЗ перевірене часом Є можливість спільної роботи над файлами між учасниками Програма проста у використанні Інтерфейс іноземною мовою Немає можливості записувати конференції Розширений функціонал доступний лише у платній версії У безкоштовній версії можна підключати лише 10 осіб.

Порівняльна таблиця

Назва Кількість осіб Чи потрібна плата Чи є запис конференцій Функціонал
Zoom До 1000 Нет Так Весь функціонал доступний безкоштовно
Skype До 250 Нет Так Весь доступний безкоштовно
Discord До 100 Нет Нет Доступний безкоштовно
Google Hangouts До 50 Нет Так Весь безкоштовний
TrueConf До 1000 Нет Так Весь безкоштовний
Jitsi Meet До 75 Нет Нет Весь безкоштовний
MyOwnConference До 5000 Нет Так Безкоштовний
Microsoft Teams До 300 Так Так Є можливість купівлі платної підписки
Mind До 1000 Так Так Для розширеного функціоналу потрібна купівля тарифу
GoToMeeting До 10 у безкоштовній версії Так Нет Потрібна покупка передплати для розширеного функціоналу

Конференц-зв'язок від мобільного оператора

Послуга конференц-зв'язку є у всіх великих мобільних операторів:

  1. Білайн.
  2. Теле2.
  3. Мегафон.
  4. МТС.

Вона надається за окрему плату. Для підключення необхідно зайти до свого особистого кабінету. Мобільні оператори дозволяють підключати одночасно від 4 до 10 осіб залежно від обраного тарифу. Нерідко власники бізнесу купують спеціальні сім-картки, на яких вже встановлено дану опцію.

Як вибрати конференцзв'язок

Для підбору відповідного тарифу або додатка необхідно врахувати кілька факторів:

  1. Яку кількість людей планується щодня підключати до конференцій. У безкоштовних версіях часто кількість користувачів обмежена.
  2. Чи є у співрозмовників досвід використання конференцзв'язку.
  3. Чи є у учасників спеціальні сім-картки з підключеною послугою конференцій. Якщо вони прийматимуть дзвінки на свої звичайні номери, за це братиметься додаткова плата.
  4. Чи потрібно робити запис дзвінків та відеорозмов.
  5. Чи потрібна висока якість зображення та звуку.
  6. Чи є потреба в модераторському контролі за учасниками.
Питання експерту Чи обов'язково купувати платний тариф у програмі для конференцзв'язку?

Ні, слід орієнтуватися на власні можливості та потреби. Якщо не планується влаштовувати щоденні конференції з великою кількістю людей, можете зупинитися на безкоштовній версії. Чи безпечні програми для конференцій?

Так, практично всі програми не мають небезпеки для особистих даних користувачів. Усі перелічені у рейтингу утиліти вже перевірено великою кількістю людей. Чи можна використовувати програми для конференц-зв'язку з мобільного телефону?

Так, у вас є така можливість, але за умови, що програмне забезпечення передбачає наявність мобільної версії. Деякі утиліти підлаштовані лише під комп'ютери, користуватися ними зі смартфона дуже незручно.