Як прискорити роботу комп'ютера

Anonim

Залежно від віку та комплектації комп'ютера, рано чи пізно швидкість роботи значно знижується. Подібні проблеми з роботою спочатку не здаються суттєвими, але за тривалого «накопичування» проблеми це може вилитися в збої роботи або навіть у повноцінну поломку. На щастя, проблеми з комп'ютером часто несерйозні, тому їх можна швидко та самостійно вирішити.

Чому комп'ютер працює повільно

Насамперед варто зрозуміти, які проблеми викликають уповільнення та як прискорити роботу комп'ютера?

Причиною уповільнення роботи можуть стати як фізичні фактори (знос комплектуючих), так і програмні (вірусні файли, нестача місця на жорсткому диску, велика кількість програм). Найчастіше всі вони накладаються один на одного, тому для правильної та довгострокової оптимізації ПК необхідно враховувати всі ці фактори.

1. Оновлюємо драйвери

Драйвери – це особливий тип програм, які пов'язують компоненти комп'ютера та додаткові пристрої із самим ПК. Подібні програми (як і інші) постійно оновлюються, щоб відповідати новій версії Windows (особливо актуально для Windows 10). Якщо драйвери довго не оновлювалися – вони можуть накопичувати збої та помилки, що якраз призводить до уповільнення роботи. Наприклад, якщо не оновлювати софт для відеокарти, з часом максимальна продуктивність може знизитися в рази.

Дізнатися актуальні оновлення можна через офіційний сайт виробника компонентів або за допомогою DriverPack Solution. Ця програма показує всі компоненти: починаючи від материнської плати і закінчуючи мишею і постійно здійснює автоматичний пошук доступних оновлень.

2. Відключаємо візуальні ефекти та анімацію

Починаючи з Windows 7 в ОС постійним доповненням є спеціальні ефекти та анімація, яка приємно виглядає, але сильно навантажує комп'ютер. Логічно, що найпростіший спосіб як прискорити роботу комп'ютера – це вимкнути таку анімацію.

Для цього необхідно зробити наступні кроки: відкрийте меню Windows, потім увійдіть у пункт «Система», відкрийте вкладку «Додаткові параметри системи», а потім «Додатково» та натисніть «Параметри швидкодії».Після цього з'явиться вкладка «Візуальні ефекти», де потрібно знайти «Особливі ефекти».

У цьому пункті будуть показані всі доступні ефекти, які можна вимкнути. Вибирайте на свій розсуд і після всіх дій не забудьте натиснути «Прийняти».

У Windows 10 можна зробити простіше і просто увійти в панель керування та ввести в пошуку «параметри кольору» і вибрати там «ефект прозорості».

3. Чистимо від вірусів

Не для кого не секрет, що на роботу системи сильно впливають і шкідливі файли. Самі собою вони працюють постійно, що дуже позначається на продуктивності. Крім того, є ряд вірусів, які вбудовуються в систему та використовують її ресурси для майнінгу – такий тип вірів може знизити швидкість роботи у кілька разів. Тому комп'ютер потребує хорошого антивірусу (постійно) або хоча б вимагає профілактичної перевірки щонайменше раз на тиждень.

У Windows 10 є потужний вбудований антивірус, але його завжди можна відключити і поставити те, що необхідно особисто Вам.

4. Чистимо кеш браузера

Як щеплення саме в браузері проводиться більша частина часу. За добу людина відвідує десятки сайтів, кожен із яких зберігає дані про Вас до себе, а сам браузер зберігає частину цього сайту на комп'ютер, щоб при повторному запуску швидше завантажувати сторінку. Подібні збережені файли називаються "кеш". Він зовсім не обов'язковий і іноді сам видаляється. Однак його можна почистити і самостійно, щоб прискорити комп'ютер:

Для цього необхідно перейти до пункту «Налаштування» браузера, а потім вибрати вкладку «Історія переглядом». Там вибирайте пункт «Очистити історію пошуку та переглядів» і у вікні потрібно вибрати потрібні пункти «Очистити кеш».Сама процедура займе близько хвилини часу і після неї необхідно перезапустити браузер.

Важливо! Якщо паролі та логіни не були збережені, вас «викине» з усіх облікових записів та облікових записів.

5. Не забуваємо перезавантажувати ПК

Як не дивно, простий перезапуск може значно прискорити роботу пк. У момент роботи пристрій виконує безліч операцій і іноді в роботі відбуваються мікрозбої. Якщо воно працює досить довго, то вони накопичуються, через що швидкодія сильно падає.

Простий перезапуск допомагає вирішити цю проблему і позбавити помилок. Виробляти його потрібно не так часто - досить просто вимикати комп'ютер, коли він не потрібен.

6. Редагуємо автозавантаження

Для зручності користувача при включенні комп'ютера операційна система автоматично включає деякі програми, такі як антивіруси, мережні програми тощо.Але деякі програми також можуть потрапити до цього списку – завантажувачі, сховища та інші програми. Всі вони сильно загальмовують запуск системи, причому про багато таких програм користувачі навіть не знають.

Щоб оптимізувати пристрій та прибрати програми з автозапуску, достатньо просто зайти в розділ «Налаштування» і в пошуку ввести «Параметри автозапуску». У меню, що вийшло, будуть відображатися всі програми, які так чи інакше запускаються разом з комп'ютером.

Також, подивитися такі програми можна через програму Cleaner.

7. Чистимо робочий стіл

Сам по собі робочий стіл належить до головного жорсткого диска, тому чим більше програм на робочому столі, тим повільніше працює жорсткий диск із встановленою на ній системою.

В першу чергу, слід позбавитися всіх непотрібних файлів або видаливши їх, або перенісши в інші папки. Самі папки також не слід зберігати на робочому столі довгий час і краще відразу прибрати їх на інший жорсткий диск.

8. Налаштовуємо параметри швидкодії

Параметри швидкодії також відносяться до ефектів анімації. Для того, щоб покращити працездатність ПК з цією властивістю, необхідно:

На робочому столі ПКМ натиснути по порожньому місці і вибрати пункт «Властивості». Далі переходимо до пункту «Додаткові параметри системи», де натискаємо кнопку «Параметри швидкодії»

У вкладці «Візуальні ефекти» вибираємо пункт «Забезпечити найкращий вигляд» або «Забезпечити найкращу швидкодію».

9. Налаштовуємо перенесення кольорів

За працездатність здебільшого відповідає відеокарти. Відеокарта - це елемент, який обробляє всю візуальну інформацію та виводить її на монітор. Цей компонент поряд з процесором є найважливішою складовою ПК.

Тому для збільшення швидкості роботи потрібно застосувати приблизно ті ж дії, що і з анімацією – знизити навантаження на відеокарту.Для цього також натисніть на ПКМ на робочому столі та виберіть «Налаштування екрана». У цьому розділі можна вибрати роздільну здатність та кольори, а також додаткові настройки.

Чим більша роздільна здатність екрана, тим більше навантаження на процесор. Тому, щоб ПК працював швидше, просто опустіть це значення до оптимальних 1080р або 720р.

10. Чистимо системний диск від зайвих файлів

Зайві файли здебільшого впливають на той жорсткий диск, де встановлена ​​система, тому що при нестачі місця ОС почне працювати в рази повільніше, видаючи баги та помилки.

Найпростіший спосіб видалення непотрібних програм є цей спосіб:

Зайдіть у пункт «Цей комп'ютер» і вгорі буде меню з «Видалити або змінити програму». У цьому меню з'явиться список усіх встановлених програм на комп'ютері. Такий спосіб дуже зручний, тому що відразу видно все і можна швидко позбутися непотрібних програм.Для того, щоб їх видалити, потрібно двічі клацнути ЛКМ по додатку зі списку і автоматично відкриється програма для видалення.

11. Робимо дефрагментацію

Дефрагментація диска – це процес, у якому відбуватися перерозподіл даних по жорсткому диску, створюючи «два» диска. Один з них краще залишити під систему, а другий використовувати для решти. Сама процедура виконується в такий спосіб:

Клацніть Мій комп'ютер –> виділіть потрібний диск; – клацанням правої кнопки миші викличте контекстне меню –> Властивості; – у діалоговому вікні Властивості відкрийте вкладку Сервіс; – у розділі Дефрагментація диска натисніть кнопку Виконати дефрагментацію…; – у вікні Дефрагментація диска натисніть кнопку Дефрагментація; - Дочекайтеся закінчення процесу дефрагментації. Можна запустити дефрагментацію в інший спосіб: Пуск –> Налаштування –> Панель керування –> Адміністрація –> Керування комп'ютером –> Дефрагментація диска –> Виділіть потрібний диск –>.

12. Налаштовуємо параметри BIOS материнської плати

Налаштування BIOS – це один із найскладніших, але при цьому ефективних способів, що дають прискорення ПК. Оскільки версії БІОСа різняться, найкраще отримувати інформацію у формі відео:

13. Підключаємо всі ядра процесора

Для нормальної (базової) роботи операційної системи необов'язково використовувати всі потужності комп'ютера. Однак, через зношування та старіння компонентів ця процедура може бути корисною.

Робиться це через той же BIOS, тому всю інформацію можна подивитися в попередньому пункті або через налаштування всередині системи:

Відкрийте меню «Виконати», натиснувши клавіші Windows + R. Введіть msconfig і клацніть Enter, щоб відкрити вікно конфігурації системи.

Перейдіть у вкладку «Завантаження», виберіть потрібну ОС і натисніть на функцію «Додаткові параметри». Завантаження - Додаткові параметри

Виберіть рядок «Число процесорів» і знайдіть максимальну допустиму кількість ядер у розгорнутому списку.

Крім цього слід підвищити «Максимум пам'яті», вимкнути опцію «Блокування PCI». У такому разі ОС розподілятиме навантаження на всі ядра рівномірно. Підтвердьте налаштування, натиснувши на OK. число процесорів

Примітка. У налаштуваннях "Максимум пам'яті" потрібно вибрати будь-яке числове значення не нижче 1024 Мбайт. В іншому випадку швидкість завантаження комп'ютера може зовсім зменшитися.

Щоб не виконувати ці дії повторно, у попередньому вікні «Конфігурація системи» встановіть галочку на пункті «Зробити ці параметри завантаження постійними». Підтвердьте дії на «Застосувати» та OK.

14. Розбираємо та чистимо ПК усередині від пилу

Бруд і пил також можуть спричинити проблеми з пристроєм. Пил накопичується всередині комплектуючих, вививаючи сильний перегрів.Від перегріву процесор автоматично переходить в режим «щадить», щоб просто не згоріти. Зрозуміти, що комп'ютеру необхідне чищення можна за характерним «гудінням» кулера.

Сама собою процедура не складна, але потрібно пам'ятати кілька правил:

По-перше, не можна використовувати воду або будь-які інші засоби, що містять воду. При попаданні на деталі ПК це може викликати коротке замикання і поломку комплектуючих.

По-друге, пилосос використовуйте тільки дуже обережно, оскільки ще потужності може бути достатньо, щоб побити контакти або змістити деталі всередині корпусу.

15. Змінюємо термопасту

Термопаста – це та речовина, яка відповідає за теплопровідність. Без неї процесор дуже швидко перегрівався б. Але, як і будь-який інший компонент, термопаста має термін життя і іноді вимагає заміни, щоб ПК працював швидше.Самі покращення наочніше можна подивитися в спеціальних програмах аналізаторах. Для цього перед заміною термопасти перевірте температуру та частоту процесора, а потім після.

Перш за все потрібно підготувати місце в правильно розкрити корпус від комп'ютера. Вже там потрібно знайти радіатор, який закриває процесор. Зазвичай він тримається на болтиках, тому намагайтеся зняти його силою. Після відкручування, зніміть його та приберіть убік.

Після зняття радіатора можна наносити термопасту на сам процесор. Робити це потрібно акуратно та без зайвого натискання на тюбик. Шар самої пасти має бути тонким, інакше від неї може бути перегрів. Після нанесення розтирати або інакше взаємодіяти з нею не потрібно. Просто акуратно покладіть радіатор на місце і закрутіть болти назад.

Після цього можна запускати комп'ютер і перевіряти працездатність.

Также, термопасту можна нанести і на відеокарту. Процес приблизно такий самий, тільки наноситься сама паста на такий самий процесор всередині корпусу відеокарти. З його розбиранням потрібно бути обережним. Робіть все акуратно, інакше можна сильно пошкодити кристал, через що відеокарта стане непридатним. Також, сам шар термопасти для неї має бути ще меншим.

16. Змінюємо відеокарту

Про те, наскільки відеокарта важлива для ПК вже описано вище. Зазвичай, її термін служби - це близько 7 років з року випуску, вже після вона вважається застарілою, хоч і може працювати нормально. Заміна старої відеокарти на нову – це чудова оптимізація ПК.

Перед тим, як проводити будь-які операції з ПК - знеструмте його. Також корпус потрібно розмістити так, щоб у Вас був доступ до будь-якої його частини, щоб швидко виконати всю роботу. Також, забезпечте себе гарним освітленням.

Коли блок розібраний, можна відключати відеокарту від материнської плати. Для цього необхідно просто відкрутити болт, що тримає елемент у корпусі. Далі (за потреби) від'єднайте відеокарту від живлення. Щоправда, не всі моделі мають додаткове харчування.

Сама відеокарта має кілька кріплень, які потрібно акуратно зняти. Після цього необхідно просто прибрати компонент убік і взяти новий.

Цей процес вимагає меншої підготовки та зусиль:

  1. Вставте нову відеокарту на те саме місце.
  2. Зафіксуйте компонент.
  3. Закрутити фіксуючий болтик
  4. Підключити додаткове харчування (за потреби)
  5. Закрийте кришку і зберіть корпус.
  6. Підключіть пристрій до живлення та зробіть перевірку.

17. Змінюємо жорсткий диск на SSD

HDD і SSD досить сильно відрізняються між собою, що може сильно вплинути на роботу ПК:

HDD. У самому пристрої є цей «твердотільний накопичувач», який за фактом являє собою диск, на який інформація наноситься, як і на звичайний диск.Така технологія відрізняється низькою вартістю та можливістю записувати велику кількість даних, хай і повільно.

SSD. Тут же відсутні механічні деталі і запам'ятовування відбувається шляхом передачі електросигналу. Через це швидкість значно вища і немає характерного «шуму» диска, який є у HDD.

Технології виробництва та сама робота обох цих систем сильно відрізняються. Через свою специфіку, дані на SSD фактично можуть залишитися там назавжди, на відміну від тієї ж HDD, яка має тенденцію «забувати» інформацію, яка тривалий час не використовувалася. Тому всі важливі файли краще зберігати на окремому SSD поза комп'ютером, а в самому ПК (через дорожнечу) використовувати тільки для системи.

Як уже зрозуміло, SSD може значно збільшити працездатність пристрою. Найкраще на SSD ставити лише саму систему, а на жорсткому диску залишити всі файли. про те, як поміняти свій жорсткий диск на SSD розказано у відео:

Бонус: Програми для покращення швидкості ПК

Найменування Опис Рейтинг
CCleaner Найпопулярніша програма на ринку, яка при цьому є безкоштовною. За допомогою неї можна швидко перевірити ПК на наявність вірусів, а також програма сама оптимізує комп'ютер, видаляючи тимчасові файли та очищуючи оперативну пам'ять. ★★★★★
Iobit Advanced SystemCare Також безкоштовна програма, але є і PRO версія, яка обійдеться користувачеві в 990 рублів. Принцип роботи такий самий – прискорення роботи рахунок зниження навантаження на процесор і очищення оперативної пам'яті. ★★★★★
Glary Utilities Є як безкоштовна версія, так і PRO (1134 рубля). Glary Utilities здебільшого заточена під усунення помилок системи, але і з функцією «підвищити швидкість роботи» вона також справляється. ★★★★★
Telamon Cleaner Платна програма - 490 рублів на місяць. Однак є безкоштовний пробний період. За своїми функціями вона мало чим відрізняється від CCleaner. ★★★★★
AVG TuneUp Платна (1050 рублів на рік), але за функціоналом приблизно така ж, як і попередня, тільки з великою кількістю додаткових налаштувань. ★★★★★

Якщо нічого не допомогло

Якщо жоден із способів не допоміг, єдиний варіант – це замінити деталі самого ПК або поміняти його вже на новий. Також, у деяких випадках потрібна окрема консультація у фахівців, які проведуть огляд та порекомендують, як вирішити проблему.