Як включити лічильник ФПС в іграх

Anonim

Один із важливих показників продуктивності комп'ютера вважається максимальна кількість кадрів в секунду, які відтворюються на момент ігрового процесу або перегляду відео. Дізнатися fps на комп'ютері можна кількома різними способами, залежить від запущених процесів. Стандартний показник складає 30 кадрів за секунду. Але в іграх та додатках, графічних редакторах це значення набагато вище. Є кілька способів, як переглянути фпс. Найчастіше для цього використовується сторонній софт різних розробників.

Що таке FPS

Багато хто вирішує перевірити фпс для того щоб перевірити, яка продуктивність у комп'ютера. Чим вище значення, тим краще. При занадто низькому показнику спостерігається підвисання картинки, вона втрачає плавність.

Для гри мінімальне значення становить 30 кадрів на секунду. Для старих проектів дуже високий показник призводить до проблем, наприклад, з'являється мерехтіння. Дізнатися фпс у грі можна кількома способами.

Навіщо дивитися ФПС у грі

Подивитися fps в іграх можна кількома способами. Ця інформація потрібна для визначення кількох моментів:

  • Продуктивності комп'ютера. Деякі ігри використовуються для визначення продуктивності пристрою. Для цього є спеціальний тестовий режим.
  • Якості картинки. Якщо виникає дискомфорт під час гри, необхідно перевірити FPS.
  • Оптимізації ігрового процесу. Деякі ігри сильно навантажують комп'ютер не через якісну картинку, а погану оптимізацію.

Лічильник fps використовується у разі трансляції гри, а також для визначення причин підвисання. Деякі проекти дозволяють дізнатися fps в іграх без використання сторонньої програми.

Як включити лічильник ФПС - 5 найкращих додатків

Визначення частоти кадрів дозволяє зрозуміти, наскільки якісна картинка відображається на екрані комп'ютера. Деякі сторонні програми, які використовуються для цього, мають інші корисні функції. Вони можуть стосуватися відображення температури, завантаження центрального процесора та відеокарти, призначення гарячих клавіш для вирішення багатьох завдань.

Найменування Опис Рейтинг
Fraps Софт для відображення аналізованого показника, при цьому є функція створення скріншота. ★★★★★
FPSMonitor Просунута програма, яка зустрічається в багатьох оглядах. Популярна серед блогерів. Є можливість вивести всі необхідні параметри. ★★★★★
Msi Afterburner Програма для гнучкого налаштування відеокарти комп'ютерів MSI. Відображається лише лічильник FPS, інші дані не відображаються. Якщо відображається екран служби, з'являються додаткові функції. ★★★★★
Cam Комплексна програма, яка розрахована на показ кількості кадрів та інших системних показників. Перевірити всі значення на комп'ютері просто, достатньо поставити галочку відображення потрібних показників ★★★★★
AgaueEye Одна з популярних безкоштовних програм, яка встановлюється для відображення стану процесора, відеокарти та FPS. Після встановлення в кутку екрана з'являється невеликий значок. Можна ввімкнути через кнопку швидкого доступу. ★★★★★

Fraps

Плюси та мінуси Записує відео зі звуком Показує середнє, максимальне та мінімальне значення Програма відображає параметри в текстовому файлі Запускається поверх усіх вікон Є підтримка гарячих клавіш Застарілий дизайн інтерфейсу Деякі функції доступні лише під час оплати передплати

FPSMonitor

Плюси та мінуси Підтримує датчики практично всіх процесорів і відеокарт Гнучка настройка відображуваної інформації Робота з гарячими клавішами Є стандартні налаштування для всіх поставлених завдань Функція обмеження кількості кадрів на секунду Є безкоштовна демонстрація, але всі функції стають доступними після покупки передплати.
Переваги Недоліки
Підтримує датчики практично всіх процесорів та відеокарт Є безкоштовна демонстрація, але всі функції стають доступними після покупки передплати
Гнучке налаштування відображуваної інформації
Робота з гарячими клавішами
Є стандартні налаштування для всіх поставлених задач
Функція обмеження кількості кадрів за секунду

Msi Afterburner

Плюси та мінуси На екран можна вивести різні показники Є регулювання активності роботи вентиляторів Є показ інформації в кількох режимах Функція запису ігрового процесу Вбудований стрес-тест Включаємо розгін карти та отримуємо надто високу температуру

Cam

Плюси та мінуси Виведення на дисплей десяток показників Показ попереджень про некоректну роботу елементів комп'ютера На монітор виводиться температура центрального та графічного процесора Можна відображати інформацію в кількох видах Можна подивитися скільки ігор було запущено і які показники були під час перевірки Працювати з налаштуваннями відеокарти слід обережно, оскільки є можливість перегріву при розгоні показників.

AgaueEye

Плюси та мінуси Можна дивитися параметри основних елементів системного блоку Показ попереджень про некоректну роботу елементів комп'ютера На монітор виводиться температура центрального та графічного процесора Можна відображати інформацію в декількох видах Можна подивитися скільки ігор було запущено і які показники були під час перевірки Працювати з налаштуваннями відеокарти слід обережно, оскільки є можливість перегріву при розгоні показників.

Як подивитися FPS засобами самої гри

Деякі ігри дозволяють бачити параметри через вбудовані настройки. Увімкнення функції здійснюється гарячими клавішами або через настройки.

Не всі дозволяють побачити подібні значення. Знайти потрібні налаштування можна через основне меню в розділі інтерфейсу.

Як досягти високого FPS в іграх

Низький показник, що визначає якість зображення, робить ігровий процес некомфортним. Деякі функції дозволяють підвищити значення:

  • Встановлення низьких налаштувань графіки. У деяких випадках система сама визначає оптимальні параметри. Але на старих комп'ютерах доводиться все вводити вручну, поетапно знижуючи якість картинки. Для комфортної гри достатньо 35 кадрів.
  • Зниження ігрового дозволу. Подібна зміна дуже сильно відбивається на різкості та якості.
  • Закриття всіх сторонніх програм, які можуть з'їдати продуктивність та оперативну пам'ять. У деяких випадках доводиться перевіряти жорсткий диск на наявність вірусних програм.
  • Виконати оновлення драйверів. Зустрічається ситуація, коли це доводиться робити одразу після виходу нової гри. Оновлення драйверів проводиться через спеціальну утиліту. У разі проблем доводиться виконувати переустановку вручну.

Більшість з наведених способів призводить до погіршення картинки, вона стає відображатися без потрібної плавності. За 30 кадрів перегляду цього цілком достатньо. Але для шутерів та гонок значення має бути в районі 60 FPS. Після кожного налаштування перевіряємо зміни. Подібним чином підбираються найкращі параметри для ігрового процесу.

Питання експерту Що впливає значення частоти кадрів в іграх?

Найбільше на цей показник впливає продуктивність відеокарти та роздільна здатність монітора. Для великого екрана при роздільній здатності 4К потрібна картка останніх поколінь. Які зміни налаштувати для збільшення частоти кадрів?

Якщо розглядати останні проекти, найбільше на FPS впливає згладжування та тресування променів. Достатньо знизити значення або вимкнути подібні функції повністю. У деяких іграх знизити роздільну здатність екрана не вийде, оскільки чіткість зникає.Вручну можна підібрати оптимальні параметри. Всі ігри почали гальмувати?

Перше, на що слід звернути увагу – оновлення драйверів. Достатньо запустити утиліту NVidia та перевірити наявність нових драйверів. Це саме стосується процесора. Якщо все оновлено, потрібно запустити диспетчер завдань та перевірити завантаження системи. FPS у відеоредакторах, що означає?

У відеоредакторах частота кадрів на секунду впливає якість картинки. За стандартного показника 30FPS відео виглядає добре, але чіткість пропадає при швидкому русі об'єкта. Зі збільшенням показника потрібно більше потужності обробки інформації.