Закривають безліміти: що робити абонентам і чому це відбувається

Anonim

Зовсім недавно в компанії мобільного зв'язку надійшов лист від Мінцифри про припинення безлімітних тарифів та пакетів, а також про скорочення пакетних додатків. З боку стільникових операторів це викликало нерозуміння і невизначеність, багато хто не знає, що зараз робити.

Суть листа від Мінцифри

Це сталося у понеділок, 28 березня. Мінцифри перенаправило всім операторам мобільного зв'язку інформацію про виключення необмеженого споживання трафіку, а це означає – запровадження обмежень на тарифи з безлімітним інтернетом, необмеженими дзвінками або СМС.Також у надісланих операторам листах міститься інформація про збалансоване споживання наявного трафіку, компанії повинні вдатися до розумного скорочення обсягу для користувачів.

У листі пояснюється, що це необхідно для того, щоб забезпечити указ президента РФ від 16 числа нинішнього місяця. Цей указ передбачає застосування заходів забезпечення соціально – економічної стабільності, і навіть про захист населення РФ. Також говорять про те, що цей захід допоможе правильному функціонуванню системи зв'язків, оптимальному розподілу навантажень.

Міністерство підтвердило цю інформацію про розсилку подібних письмових заяв. У нинішніх умовах санкцій доступ до безлімітного інтернету неможливий через скорочення постачання імпортного обладнання. Саме тому необхідно знайти баланс, розумно скоротити наявні обсяги виробництва. Як заявляє представник міністерства: «Ми вживаємо заходів для розумного споживання трафіку за збереження якості».

Для чого операторам відмовлятися від безлімітних тарифів

Представники різних компаній мобільного зв'язку відреагували практично однаково. Багато хто підтримав наміри міністерства. Наприклад, представник компанії «Мегафон» Володимир Месропян розповів про те, що умови на даний момент можуть призвести до негативного сценарію, а саме – «до зниження якості послуг та зниження стійкості мережі».

Не відстала компанія МТС. Представники даного оператора мобільного зв'язку розповіли, що це рішення раціонально, незважаючи на те, що ніколи компанії з надання послуг не вдавалися до подібних рішень і методів, до обмеження доступу людей до безлімітних тарифів.

Бренд Tele2 також підтвердив про зауваження занепокоєння міністерства про громадян. Справді, у цій ситуації оптимальним рішенням є обмеження, але також зазначив, що «холдинг ніколи не зловживав безлімітними тарифами».

Що чекати користувачам

Багато представників компаній відмовилися коментувати цей лист, а також давати свою оцінку подальшим діям компанії. Ніхто також не вказав на те, як він виконуватиме дані рекомендації міністерства. За припущеннями інших користувачів, можливо просто приберуть безлімітні опції на дорогих тарифах, а саме – обмежать споживання. Якщо це не допоможе і попит зростатиме, то може бути дійсно скорочений обсяг гігабайтів або дзвінків із СМС до оптимальних значень. Як кажуть багато користувачів, станеться це досить скоро.

Безлімітні тарифи у відомих компаній

Для наочності варто розглянути, які безлімітні тарифи мають різні мобільні оператори на даний момент.

Важливо! вказано ціни тарифів на даний момент. Вони можуть змінюватися.

МТС

У компанії МТС стартують тарифи від 650 рублів на місяць. Всього 5 зручних та оптимальних тарифів:

  • «Тарифище»;
  • «НеТариф»;
  • «Ми МТС»;
  • «Smart Top»;
  • «ULTRA».

Найпопулярніший тариф з вищеперелічених – це «Тарифище», він включає 50 ГБ трафіку, а також йде опція безлімітного інтернету тільки при оплаті додатковими засобами. Його можна налаштовувати так, як зручно користувачеві. Вартість 850 рублів на місяць з мобільним інтернетом.

Теле2

Найпопулярніший пакет у Теле2 – «Безліміт». Крім мобільного інтернету та дзвінків користувач отримує внутрішні включення. Обмеження для користувачів іншої мережі складає 500 хвилин. Щомісячна оплата трохи більше 800 рублей.

Мегафон

У Мегафона всього 2 варіанти: «VIP» і «Максимум». Попит має перший, оскільки він включає в себе 1000 хвилин і більше 300 повідомлень. Дзвінки всередині мережі не рахуються. При цьому інтернет безлімітний. Коштує тариф від 790 рублів.

Білайн

У Білайн багато тарифів з необмеженим трафіком. Найоптимальніша пропозиція – «Близькі люди», вартість якої становить не більше 900 рублів на місяць.

Чи можуть ввести додаткові обмеження

Так, справді можуть. Вже відомі випадки, що мінцифри запропонувало уряду нещодавно дозволити мобільним операторам підвищувати свої тарифи. Це діє для того, щоб полегшити гніт мобільних мереж, які і так зазнають санкцій проти фінансової системи країни.

На даний момент невідомо, чи можливі додаткові заходи зниження активності попиту, варто лише здогадуватися і чекати.