Що таке апгрейд

Anonim

У комп'ютерному середовищі часто вимовляється слово upgrade, але не всі розуміють: як виробляється апгрейд, що це означає і для чого необхідно. Стаття написана для простого пояснення складних дій пов'язаних з технічним та програмним станом ПК.

Що таке апгрейд

У перекладі з англійської апгрейд означає дослівно «перехід до іншого класу». При цьому слово up – нагору говорить про перехід на клас вище. Можна зробити висновок про те, що термін означає поліпшення або перехід на новий найкращий рівень.

Слово стало настільки популярним, що люди готові його застосовувати до місця і не до місця. Від нерозуміння значення терміна його застосування він став розмитим, неточним. Внести ясність допоможе визначення, у яких випадках доречне вживання слова.

Приклади використання терміна upgrade

У відношенні комп'ютерної техніки Так, застосування можливе, оскільки техніка піддається удосконаленню базового класу
У відношенні механізмів Можливо, але за умови, якщо змінюється лише певна частина
Для людських відносин Не застосовується, оскільки термін є технічним
Для продуктів, напоїв Не застосовується
Для живих організмів Не застосовується

У будь-якому правилі є виняток, термін може бути застосований щодо не людини, а тільки її частини, що має механічну або електронну складову. Це стосується лише протезів, які замінюють живі частини тіла. В цілому слово говорить про механічну або електронну природу дії.

Що означає апгрейд комп'ютера

Використана в побуті техніка розрахована на роботу в одній області, з певними деталями. Комп'ютери на відміну інших приладів піддаються модернізації. І не тільки піддаються, скільки потребують її – що обумовлено швидким розвитком сфери високих технологій.

Оновлення ПК означає такі дії як:

  • Оновлення програмних компонентів;
  • Заміна технічних компонентів;
  • Повна заміна деяких комплектуючих.
Власними руками проведена модернізація зазвичай складається з придбання нового системного блоку з більш високими експлуатаційними характеристиками. Професіонали сфери високих технологій воліють проводити зміну програмного забезпечення або деяких внутрішніх пристроїв - відеокарти, SSD диска та інших елементів.

Апгрейд ділиться на два основні види - апаратний (заміна частин пристрою), програмний (введення нового програмного забезпечення).

Апаратний апгрейд комп'ютера

Своєчасно модернізувати комп'ютери сьогодні обов'язково, оскільки постійно зростає кількість та обсяг завдань, які має виконувати техніка. Частіше за інші елементи модернізація необхідна наступним частинам:

  • Оперативна пам'ять – комп'ютерник апгрейдить пам'ять установкою додаткових елементів, тим самим досягаючи більшого загального обсягу;
  • заміна процесора на більш досконалу нову версію;
  • установка потужної відеокарти – це необхідно для геймерів, дизайнерів, графіків, заміна або встановлення додаткового жорсткого диска для збільшення продуктивності.

Загалом upgrade апаратної частини проводять з метою виконання конкретних завдань або для пристроїв, які вже не здатні виконувати актуальні завдання, підтримувати важкі програми.

Програмний апгрейд комп'ютера

Кожен день розробники пропонують користувачам нові програми та програми, удосконалюють операційні системи. Для цього потрібна висока продуктивність, швидкий відгук на дії користувача. Прискорити відгук на дії техніки пропонують програмні методи.

Існують кілька дій здатних покращити роботу комп'ютера, зробити його комфортнішим для користувача, частіше за інших використовують такі способи як:

  • оптимізація за допомогою очищення операційної системи та налаштування, в деяких випадках поєднується з апаратним способом;
  • оновлення програмного забезпечення для захисту від шкідливих програм, забезпечення сумісності програм, позбавлення від зависань та помилок;
  • очищення від непотрібних елементів та файлів.

Коли потрібен апгрейд комп'ютера

Як вже стало зрозуміло зміни програмні та апаратні потрібні для комп'ютерної техніки в міру її старіння, втрати експлуатаційних властивостей. У перші роки техніка працює без збоїв, відкриває всі програми, не шумить та не пригальмовує. Причинами вдосконалення та підвищення рівня роботи ПК стають:

  • недостатня кількість функцій, їх можливостей;
  • гальмування в іграх;
  • засмічення пилом і забивання нею внутрішніх частин;
  • виліт програм під час роботи;
  • відключення пристрою;
  • перегрівання техніки;
  • старіння елементів.

Розробники програм на сьогоднішній день використовують метод штучного старіння комп'ютера. Це можна помітити у випадку, коли все ніби оновлено, але пристрій все одно вилітає під час роботи з конкретними софтами або іграми. У такій ситуації допоможе тільки заміна апаратної частини на нову або повну заміну процесора.

Як зробити повний апгрейд комп'ютера

Удосконалення комп'ютера в побуті зазвичай означає реанімацію старої техніки.Але професіонали часом удосконалюють навіть останні моделі щойно купленого ПК. При самостійній роботі з оновлення комп'ютерної техніки може бути використаний такий метод, описаний у наступному відео:

Апгредить правильно свій пристрій допоможе наступний алгоритм дій:

  • оцінка роботи старої техніки за всіма параметрами;
  • вибір методу удосконалень;
  • заміна процесора більш потужний і сучасний;
  • збільшення обсягу пам'яті шляхом підключення додаткової;
  • заміна відеокарти на більш потужну;
  • підключення твердотільного накопичувача;
  • заміна блоку живлення;
  • зміна корпусу;
  • налаштування роботи програмного забезпечення.

Якщо про процесор, відеокарту та інші елементи вже говорилося, в принципі зрозуміло навіщо їх змінюють, то з блоком живлення може виникнути нерозуміння.

У стандарній комплектації виробники оснащують техніку блоком живлення відповідним під потужність внутрішніх елементів. Але при заміні стандартних елементів на потужніші блок може не потягнути і система працювати не буде.

Для правильного підбору блоку майстри радять порахувати загальну потужність нових елементів і виходячи з неї підбирати харчування. Також радять дізнатися ККД блоку та порівняти його з необхідною потужністю. Різниця має бути на користь ККД блоку. Мінімальний розрив за показниками зможе забезпечити необхідну потужність для безперебійної роботи системы.

Як правильно апгредити ноутбук

Модульність стаціонарного ПК полегшує його власнику проводити зміни. Але ноутбук представляє трохи інший вид техніки, в якому всі елементи з'єднані в одному корпусі і для власників здається страшним розкривати і проводити заміну частин.

Перед заміною майстра радять провести діагностику та очищення внутрішнього простору. Зробити це можна в такий спосіб:

  • завершити роботу стандартним способом, відключивши ноутбук;
  • зняти батарею, за умови її зовнішнього знаходження;
  • в закритому вигляді перевернути вгору дном і відкрутити утримуючі болтики;
  • відкрити кришку та перевірити внутрішній простір на наявність пилу.
Майстри радять відкладати болтики і помічати їх різним кольором. Ця хитрість допоможе після роботи правильно закріпити кришку. Дія необхідна, тому що кріплення можуть мати різні розміри.

Особливість оновлення ноутбука стає складністю в самостійній заміні. Усі деталі всередині корпусу розташовані близько одна до одної, їх часто з'єднують шлейфами. Важливо правильно і послідовно розбирати внутрішню систему, щоб добратися до потрібного елемента. Подробиці про те, як проапгрейдити ноутбук у наступному відео:

Другою особливістю роботи з ноутбуком стає використання для додаткової пам'яті, підвищення продуктивності та інших покращень виносних пристроїв – для приміщення всередині корпусу просто немає місця.

Завершальним штрихом будь-якого поліпшення ПК стає заміна корпусу, більш досконалий і привабливий. Корпус підбирають у залежності від використання власником. Геймери вибирають відкриті або прозорі влаштовують усередині додаткове охолодження та підсвічування. Іншим користувачам важлива строгість ліній та відповідний розмір.