IP-телефонія для офісу своїми руками

Anonim

Завдяки IP-телефонії абоненти можуть значно заощадити на послугах зв'язку. Перед тим, як почати використовувати представлений вид зв'язку, потрібно вибрати відповідного провайдера.

Вибір провайдера IP-телефонії

Всі провайдери, що пропонують послуги дзвінків через мережу інтернет, відрізняються якістю, тарифами та доступними можливостями. Нижче наведено рейтинг найбільш відомих компаній, що пропонують послуги IP-телефонії.

Місце Найменування Ціна Рейтинг
1 Mango Office від 780 рублів ★★★★★
2 Zadarma від 1800 рублів ★★★★★
3 Зебра Телеком від 406 рублів ★★★★★
4 SIPNET від 1000 рублів ★★★★★
5 MCN Telecom від 399 рублів ★★★★★
6 Гравитель від 1780 рублів ★★★★★
7 Телфін від 440 рублів ★★★★★
8 UIS від 590 рублів ★★★★★
9 Neirika від 1200 рублів ★★★★★
10 NEW-TEL від 780 рублів ★★★★★

Останнім часом все більше компаній переходить на використання IP-телефонії. Це зовсім не дивно, адже подібна послуга помітно вигідніша за звичайну телефонію, а також надає абонентам величезну кількість можливостей і способів ведення телефонних переговорів.

За посиланням, прикріпленим нижче, можна переглянути відеоролик, в якому розповідається про те, що таке IP-телефонія для бізнесу:

Підключаємося до провайдера

Для переходу на IP-телефонію необхідно підключитися до вибраного провайдера зв'язку. Після того, як абонент підібрав найбільш підходящий для нього варіант, потрібно зробити наступні кроки:

  1. Перейти на офіційний сайт провайдера інтернет-телефонії;
  2. Відкрити сторінку для реєстрації. Варто зазначити, що це посилання може перенаправляти на оформлення покупки, а реєстрація в цьому випадку стає частиною процесу оформлення абонента;
  3. Далі буде потрібно ввести особисту інформацію, яка потрібна для реєстрації;
  4. Наприкінці абонент має поповнити особистий рахунок.

Манго-Офіс

Манго-офіс – це один із найпопулярніших провайдерів послуг IP-телефонії. Звертаючись до представленої компанії, користувач може отримати такі переваги: ​​

  • Клієнтам можуть надаватися багатоканальні віртуальні номери з більш ніж 50 найбільших міст країни. Крім того, кожен із цих номерів може забезпечити проведення кількох одночасних дзвінків;
  • Провайдер включає в роботу з різними компаніями додаткові CRM-компоненти, що дає можливість отримувати всілякі дані про статистику купівельної активності;
  • До віртуальної телефонії можна підключати особисті номери мобільних телефонів співробітників, використовуючи їх СІМ-картки. Завдяки цьому можна зручно створювати внутрішньофірмове спілкування працівників;
  • З'являється можливість встановлення віртуальних факсів;
  • Можна записувати телефонні розмови. Крім того, користувачеві доступні всі ті можливості, які за умовчанням надаються віртуальною АТС.

Для підключення до описаного оператора потрібно відкрити офіційний сайт і ознайомитися з тарифними планами, що надаються. Потім потрібно перейти в головне меню, де необхідно відкрити розділ під назвою «Продукти» та вибрати рядок «Віртуальна АТС». Відкриється нова сторінка, на якій буде представлена ​​докладна інформація про доступні продукти провайдера Манго-Офіс, а також представлені інструкції щодо подальших дій користувача.

Для отримання доступу до послуг провайдера юридична особа повинна укласти договір з компанією. Лише після цього абонент зможе скористатися тими даними, які містяться в документі, що надається на сайті, для підключення і входу в особистий кабінет.

Придбати послугу можна, натиснувши на кнопку «Купити», яка знаходиться у верхньому правому кутку екрана. Відкриється нове вікно, де будуть відображатися всі доступні послуги провайдера Манго-Офіс. Абонент повинен вибрати рядок «Віртуальна АТС» та натиснути на кнопку «Купити», після чого відкриються сторінки, на яких буде представлений опис доступних тарифних планів.

Доступний вибір із трьох тарифів: базовий, стандартний та розширений. У випадку, якщо абонент не може вибрати найбільш відповідний тарифний план, він може отримати необхідну консультацію по телефону. Після натискання на обраний тарифний план відкриється форма, яку абонент повинен заповнити. Крім того, буде надано можливість вибору віртуального номера – можна вибрати як міські, так і домашні.

Як тільки абонент визначиться з вибором віртуальних номерів, потрібно натиснути кнопку «Далі».Потім відкриється нова форма, яку також необхідно заповнити. До неї потрібно вписати ім'я, прізвище та по батькові абонента, номер мобільного телефону та адресу електронної пошти. Наприкінці потрібно буде ввести капчу і зберегти введену інформацію.

Далі відкриється докладніша форма для заповнення. Після завершення процесу реєстрації користувач повинен поповнити рахунок, а потім налаштувати віртуальну АТС.

Після того, як обліковий запис буде активовано необхідно додати співробітників, які будуть використовувати IP-телефонію, а також налаштувати схему переадресації дзвінків. На наступному етапі потрібно підключити певний API. Це робиться для того, щоб провести інтеграцію з існуючим програмним забезпеченням.

Для цього необхідно перейти в особистий кабінет, відкрити головне меню та перейти до розділу «Налаштування АТС».Далі потрібно перейти у вкладку «Інтеграції», звідки користувач може самостійно здійснити підключення. Якщо під час підключення у користувача виникли певні труднощі, він може звернутися до служби технічної підтримки для консультації. Крім того, можна залишити заявку на офіційному сайті для того, щоб підключення здійснили фахівці компанії.

Після цього користувачеві відкриється Конструктор API, в якому він зможе завершити процес інтеграції віртуальної телефонії.

Zadarma

Для того, щоб почати користуватися послугами, що надаються провайдером Задарма, потрібно зробити наступні кроки:

  1. Для початку необхідно відкрити офіційний сайт компанії;
  2. У вікні, що відкрилося, потрібно натиснути на кнопку «Реєстрація», яка розташовується в правому верхньому кутку, після чого відкриється нова форма, яку абонент повинен заповнити;
  3. В цю форму потрібно вписати особисту адресу електронної пошти користувача, пароль, ім'я. У нижній частині екрана необхідно вписати капчу для того, щоб підтвердити те, що реєструється людина, а не робот;
  4. Далі буде потрібно підтвердити згоду у графі «Угода користувача» та надати сервісу дозвіл на обробку особистих даних;
  5. Потім потрібно натиснути на кнопку «Зареєструватися», після чого користувач отримає доступ до особистого кабінету;
  6. Після входу в обліковий запис потрібно вказати номер мобільного телефону, на який прийде SMS-повідомлення з перевірочним кодом. Його необхідно вписати у відповідне поле;
  7. По завершенні реєстрації абонент отримає 30 безкоштовних хвилин на спілкування (0,5 долара на особистий баланс), якими можна скористатися будь-якої миті.

Крім того, в особистому кабінеті можна підключити віртуальну хмарну АТС, за використання якої абонент отримує сім безкоштовних днів.Варто зазначити також те, що при поповненні балансу в подарунок дається 100 безкоштовних хвилин і можливість користуватися віртуальною АТС цілих три місяці.

Чи потрібна віртуальна АТС

Якщо абонент планує встановити IP-телефонію у власній компанії, йому варто враховувати кількість співробітників і те, яку кількість дзвінків потрібно робити. У невеликих фірмах у більшості випадків можна уникнути використання віртуальної ТЗ. У цьому випадку рекомендується оформити віртуальні імена кожного співробітника.

При цьому важливо враховувати також те, що в процесі ведення бізнесу головну роль відіграє вміння ефективно організувати дзвінки між працівниками, спілкування з клієнтами. Завдяки віртуальній АТС можна здійснювати перенаправлення дзвінків, перевіряти виконання планових показників під час роботи з клієнтами.

Завдяки статистиці дзвінків абонент зможе проаналізувати діяльність роботи та виявити нові можливості, за допомогою яких можна підвищити продуктивність роботи та розвивати компанію.

Окрім цього, за допомогою віртуальної АТС можна здійснювати переадресацію виклику в тому випадку, якщо один із співробітників на даний момент зайнятий, отримувати та надсилати голосові повідомлення, отримувати повідомлення про пропущені дзвінки.

У віртуальних АТС є голосове меню, за допомогою якого абонент може автоматизувати досить велику частину різних робочих справ. Наприклад, перед початком розмови можна вставити голосове повідомлення, яке прослуховуватиме клієнт.

Існують також і технічні опції для запису дзвінків. За допомогою цього можна не тільки контролювати роботу співробітників компанії, але й аналізувати та покращувати їх навички ділового спілкування.

Вибір обладнання

Для зручнішого використання віртуальної телефонії потрібно вибрати обладнання. Існує безліч різних варіантів, кожен з яких має власні певні особливості.

Для віртуального зв'язку може використовуватися не тільки телефон, але й інші види додаткового обладнання. Варто відзначити також те, що найчастіше використовується відеозв'язок, для якого потрібна камера. А якщо в офісі розміщується одночасно кілька абонентів, то для доступу в інтернет вигідніше використовувати роутер.

IP-телефон

У випадку, якщо абонент хоче робити виклики за допомогою IP-телефонії, то для вибору йому надається безліч моделей, які можна знайти на ринку телефонії. Нижче представлені найбільш популярні телефони.

Grandstream GXP1620

Представлена ​​модель є однією з найпростіших. У пам'яті може зберігатися до 500 номерів, є можливість одночасного використання двох віртуальних ліній, які можуть підключатися до серверів двох провайдерів.

Avaya 1608

У цьому IP-телефоні є вбудована індикація, яка визначає зайнятість лінії контакту. Дані відображаються на дисплеї. Крім того, в описаній моделі є можливість проведення конференц-зв'язку, два порти, в які можна підключати мережеві кабелі, і вбудована можливість програмування функцій кнопок.

Gigaset A540 IP

В даній моделі використовується бездротовий вид трубки, яка підходить як для віртуальної телефонії, так і для звичайних телефонів. Є телефонна книга, здатна зберігати в собі до 150 номерів.

В цьому телефоні також є доступ до підключення двох IP-ліній. Крім того, здійснювати дзвінки можна навіть за допомогою гарнітури.

Звичайний телефон + FXS шлюз

FXS шлюз – це особливий вид розетки, до якої можна підключити звичайний телефон. У разі, здійснюючи дзвінок через цей шлюз, абонент використовує віртуальну телефонію. Найбільш популярною моделлю в прийнятному ціновому діапазоні є прилад Yeaster TA100. Представлена ​​модель шлюзу підходить для підключення одного номера.

В офісних умовах абонент може підключити до роутера потужніший шлюз, який призначений для одноразового здійснення дзвінків з великою кількістю абонентів. Одним з популярних та якісних FXS шлюзів для таких цілей є модель під назвою Grandstream GXW4216.

У представленій моделі є 16 роз'ємів для підключення телефонних приладів. Крім того, девайс може функціонувати не лише з телефонними апаратами, а й з офісними аналоговими АТС.Завдяки цьому з'являється можливість за допомогою підключених до них пристроїв підключатися до абонентів, використовуючи сервіси IP-телефонії.

Комп'ютер + гарнітура

У випадку, якщо на робочому місці встановлено персональний комп'ютер, рекомендується використовувати комбінацію гарнітури та комп'ютера. Варто відзначити, що в більшості випадків представлений спосіб виступає як універсальний варіант.

Для його використання потрібно встановити на персональний комп'ютер програмне забезпечення, через яке здійснюватимуться розмови. Для підключення звуку та зображення потрібно мати гарнітуру, мікрофон та відеокамеру.

Для з'єднання відмінно підійде популярне програмне забезпечення X-Lite. Воно підходить для роботи з будь-якими провайдерами віртуальної телефонії. Представлений спосіб підключення зв'язку має наступні переваги:

  • Можна здійснювати відеодзвінки;
  • Абоненти можуть обмінюватися СМС-повідомленнями з іншими колегами;
  • Ведеться облік інформації про скоєні виклики, як вхідних, і вихідних;
  • У програмне забезпечення вбудована телефонна книга;
  • За допомогою програми можна здійснювати запуск вихідних та вхідних дзвінків;
  • Є підтримка роботи з багатоканальними телефонними апаратами.

Перед тим, як почати використовувати представлену програму, абонент повинен зробити налаштування. Для цього вводиться адреса сервера, який надається провайдером віртуальної телефонії, а також пароль та SIP ID.

Софт на мобільний

Найбільш зручним способом використання IP-телефонії для окремих співробітників є спеціальний софт для мобільного пристрою. Для використання послуг віртуальної телефонії потрібно встановити на гаджет спеціалізовану програму.

Одним із найпопулярніших програмних забезпечення є утиліта ZoiPer. У програмі доступні як протоколи SIP, так і AIX. Утиліта забезпечує якісну передачу зв'язку навіть у тому випадку, якщо зв'язок із мережею інтернет недостатньо стабільний. Головною особливістю описаної програми є те, що користувач може самостійно вибрати кольорове оформлення інтерфейсу, що найбільше підходить для нього.

Крім того, до кожного віртуального облікового запису можна встановити певний рінгтон. За потреби абонент може робити утримання дзвінка, а також використовувати режим гучномовця.

Існує ще одне програмне забезпечення, яке користується популярністю серед абонентів, завдяки її перевагам. Назва цієї утиліти – SipDroid. Варто зазначити, що ця програма може копіювати контакти, які знаходяться в системному додатку мобільного пристрою.А в налаштуваннях абонент може самостійно налаштувати, в яких випадках використовуватиметься IP-телефонія, і в яких випадках дзвінки здійснюватимуться через звичайну мережу. Крім того, є можливість використання вбудованої в утиліту АТС.

Налаштування обладнання своїми руками

Налаштування IP-телефону

Цей крок потрібно робити відразу після завершення процесу реєстрації користувача та поповнення його особистого балансу. Процес налаштування буде описано на прикладі провайдера Zadarma. Для введення необхідних параметрів потрібно перейти на офіційний сайт провайдера та відкрити особистий кабінет. В особистому кабінеті користувач повинен перейти у вкладку під назвою «Моя АТС» та активувати цю функцію.

Потім необхідно ввести деякі функції, за допомогою яких забезпечуються такі можливості:

  • Встановлюються внутрішні номери працівників;
  • Визначається формат номерів, що використовуються;
  • Формуються алгоритми переадресації;
  • Забезпечується прийом та передача факсів.

У процесі налаштування телефону абонент повинен вказати такі параметри:

  • Номер провайдера та проксі, який використовується для зв'язку. Для Primary SIP Server Outbound Proxy потрібно написати pbx.zadarma.com;
  • У рядку «Register Expiration» виставляється 5;
  • У рядку «User ID» виставляється номер певного співробітника, який можна переглянути в налаштуваннях віртуальної АТС. Це значення потрібно виставити в рядок «Authenticate ID»;
  • На панелі управління АТС потрібно знайти значення пароля співробітника та вписати його в рядок «Authenticate Password»;
  • У графу «Name» вписується внутрішній номер працівника.

Таким чином необхідно зареєструвати кожного співробітника.

Налаштування FXS шлюзу

Якщо у компанії використовуються FXS-шлюзи, їх потрібно додатково налаштувати. Для цього необхідно вказати нижче описану інформацію:

  • У графу сервера вказується адреса, яку надає провайдер;
  • У графу адреси проксі також вказується адреса, яку надає провайдер;
  • Ідентифікаційний номер співробітника вказується також, як він вказаний на панелі керування. Цей номер необхідно вписати в рядок «Name» та «Authenticate ID;
  • Вказується пароль, який використовується співробітником для входу в систему.

Налаштування софтфону

При використанні спеціальної програми вказуються ті самі параметри для налаштування, що і для IP-телефонів і FXS-шлюзів. Для здійснення дзвінків через софтфони розроблено безліч спеціальних додатків. Крім того, для будь-якої популярної платформи віртуального зв'язку користувач може підібрати додаток, що найбільш відповідає її критеріям.

Розрізняється кілька типів подібних програм. Наприклад, існують утиліти, вбудовані в операційні системи приладів, програми, що надаються провайдерами IP-телефонії.

Перевірка IP-телефонії

По завершенні налаштування віртуальної АТС потрібно переконатися в тому, що вона функціонує правильно. Для цього потрібно просто здійснити внутрішній виклик будь-якому співробітнику і переконатися, що дзвінок проходить добре з високою якістю зв'язку.

Крім того, для перевірки рекомендується зробити зовнішній дзвінок, подивитися, як функціонує переоформлення, запис дзвінка та інші функції.