Як відключити Talkback на Андроїд

Anonim

Якщо користувач має порушення зору, він не повинен вдивлятися в текст, намагаючись його прочитати. Йому допоможе TalkBack за умови, що його активовано. Це окремий встановлений додаток. Таким чином пристрій щоразу вголос читатиме текст, який є на екрані. Смартфоном буде зручно користуватися сліпим і тим, хто має навіть незначні проблеми із зором.

Для чого потрібен TalkBack і як він працює

Ця функція корисна в одних випадках і може заважати в інших. Для того, у кого нормальний зір, може здатися незручним слухати читання тексту, а простіше прочитати його самому.У такому разі може знадобитися його деактивувати. Іноді власнику смартфона може бути необхідно його деактивувати.

Як відключити Talkback на Андроїд

Іноді користувач може випадково увімкнути голосові повідомлення TalkBack і зустрітися з необхідністю його деактивувати. І тому він має знати способи, з яких це можна зробити. Якщо людина взагалі не потребує такої функціональності, вона може повністю видалити Talk Back зі свого Samsung або іншого смартфона. Оскільки використовуються різні версії операційних систем, то конкретні деталі проведення процедур можуть відрізнятися. Проте сам алгоритм деактивації чи видалення переважно буде однаковим. Далі буде розказано, як відключити TalkBack на Андроїд.

Швидке відключення

Є можливість відключення з використанням фізичних кнопок девайса.Для цього потрібно натиснути обидві кнопки регулювання гучності (збільшення та зменшення) одночасно. Ця дія має бути тривалою. Відпускати кнопки необхідно після того, як виникне вібрація девайса. Зазвичай для цього достатньо зачекати протягом 5 секунд.

У тих версіях Андроїда, які були до 4.х, можуть застосовуватися не кнопки регулювання гучності, а включення смартфона. Після тривалого натискання кнопки потрібно притиснутись двома пальцями до екрана та чекати повторної вібрації. Після цього TalkBack буде вимкнено.

Тому, якщо перший варіант не привів до бажаного результату, то потрібно спробувати другий. Один з них обов'язково призведе до мети.

Вимкнення через налаштування

Далі буде розказано про те, як відключити на телефоні TalkBack іншим способом. Щоб відключити голос через налаштування смартфона, необхідно зробити наступні кроки:

  1. Необхідно відкрити налаштування та перейти до пункту «Спеціальні можливості». У деяких випадках він може називатися «Розширені налаштування». Його розташування в різних версіях операційної системи може відрізнятися.
  2. Далі потрібно перейти до блоку "Програми читання з екрана".

  3. У представленому списку потрібно тапнути по рядку TalkBack. Після цього необхідно перевести спеціальний перемикач з положення «Включено» в положення «Вимкнено». Тепер озвучка перестане працювати.

Існує ще один спосіб прибирати цю функцію в налаштуваннях. Щоб ним скористатися, потрібно чинити так:

  1. Зайшовши в налаштування, необхідно перейти до розділу «Програми та сповіщення». У деяких версіях операційної системи розділ може називатися «Додатки».
  2. Всередині розділу необхідно тапнути по рядку «Показати всі програми». Після цього сформується повний перелік усіх програм, які встановлені на гаджеті користувача. У дужках буде наведено їх загальну кількість.
  3. Наведений список потрібно перегорнути до рядка «TalkBack», по якому потрібно тапнути. Після цього відкриється сторінка, присвячена додатку.
  4. Тут потрібно натиснути на кнопку «Вимкнути».
  5. У відповідь з'явиться запит про підтвердження бажання вимикати. На нього потрібно відповісти ствердно.
  6. Далі з'явиться ще один запит, у якому буде запропоновано повернути версію TalkBack до вихідної. На нього необхідно відповісти ствердно.

Після завершення процедури, якщо подивитися «Спеціальні можливості», то в них не буде запропоновано прив'язати TalkBack до кнопок. Незважаючи на це, видалення в такий спосіб не є остаточним.

Повне видалення

Якщо користувач повністю впевнений у тому, що сервіс, що розглядається, йому не знадобитися, він може не відключати, а провести повне видалення. Однак для цього необхідно отримати права користувача root.

Використання root прав надає власнику гаджета значно більші можливості, але при цьому потрібно розуміти, що використовувати їх потрібно дуже обережно, адже рівень захисту пристрою в такому разі буде значно нижчим. Тому використовувати такі можливості повинен той, хто добре розуміє, навіщо вони йому потрібні.

Крім того, існують програми, які мають підвищений рівень безпеки, які не працюватимуть у тому випадку, якщо пристрій був підданий рутуванню. Все це має враховуватися користувачем перед тим, як він вирішить користуватися root правами.

Процедура повного видалення TalkBack передбачає виконання кількох дій. Спочатку потрібно отримати root права, якщо їх ще немає. Потім потрібно отримати доступ до режиму розробника. Для цього потрібно наступне:

  1. Потрібно відкрити налаштування.
  2. Далі потрібно знайти розділ, який називається «Про телефон» або схожим чином і відкрити його.
  3. На сторінці, що відкрилася, знаходять інформацію про номер версії збірки і клікають 5-7 разів.

  4. Тепер необхідно перейти до розділу параметри розробника. Після виконаних дій він стане доступним для користувачів.
  5. Зайшовши до нього, потрібно активувати проведення налагодження USB. Для цього включають перемикач параметрів розробника, що знаходиться у верхній частині сторінки, потім знаходять потрібний рядок та включають опцію. Така опція корисна при супроводі програм і в деяких інших випадках.

Далі можна безпосередньо приступити до процедури видалення. Для цього роблять такі кроки:

  1. У налаштуваннях знаходять і відкривають розділ «Безпека». У деяких версіях операційної системи Android він може називатися «Місце та захист».
  2. На сторінці, що відкрилася, клацають по рядку «Адміністратори пристрою».

  3. Далі буде відкрито список додатків, яких раніше не можна було видалити. Серед них буде TalkBack. Потрібно перейти до цього рядка і тапнути по ньому. Далі відкриється сторінка, присвячена додатку в нижній частині, потрібно натиснути на кнопку «Вимкнути». Таким чином знімають захист від видалення.
  4. Після цього у додатку Толкбек будуть видалені адміністративні права.

Тепер зробити видалення на телефоні можна звичайним чином, деінсталюючи його подібно до інших програм. Наприклад, його можна прибрати за допомогою довгого натискання по іконці та наступного вибору опції видалення пристрою.

Як увімкнути Talkback

Якщо користувач хоче включити використання TalkBack, він може скористатися такими способами. Далі докладно описано процедуру їх застосування.

У налаштуваннях пристрою

Щоб увімкнути TalkBack необхідно виконати такі дії:

  1. Потрібно зайти в налаштування. Те, як це зробити, залежить від версії Андроїда.

  2. Далі у списку доступних розділів потрібно вибрати «Спец. Можливості». У деяких версіях операційної системи він є частиною розділу «Додаткові можливості».
  3. Коли відкриється список налаштувань, потрібно тапнути по «Кнопки регулювання гучності».
  4. Далі буде надано вибір того, яку функцію їм призначити.

  5. На цій сторінці потрібно включити опцію, призначити її для кнопок увімкнення та вимкнення. За потреби можна дозволити Talk Back працювати на заблокованому екрані.

За допомогою Google Асистента

Такий спосіб включення дуже зручний для людей з вадами зору. Для включення потрібно сказати "Окей, Google", потім вимовити "Включи TalkBack".

За допомогою двох кнопок

Після того, як функція Талк Бак призначена в налаштуваннях, для її використання достатньо одночасно натиснути на клавіші збільшення та зменшення гучності. Таким чином смартфон забезпечить озвучення текстової інформації, що є на екрані.

Можливі проблеми

Проблеми та рішення Розділи на пристрої називаються інакше, ніж зазначено у статті.

Вони залежать від версії операційної системи та моделі. Потрібно використовувати аналогічні за змістом спеціальні назви. При одночасному натисканні на кнопки гучності запуску не відбувається.

Потрібно перевірити, чи активовано відповідну опцію в налаштуваннях. Користувач хоче видалити TalkBack, але не хоче отримувати права root користувача, побоюючись можливих проблем, пов'язаних із цим.

Якщо власника смартфона дратує активована функція, її досить просто вимкнути. Стати root користувачем тільки через видалення TalkBack не завжди має сенс.

При проведенні відключення або включення опції, що розглядається, необхідно акуратно виконувати кожну потрібну дію. Якщо було допущено неточність, процедуру потрібно виконати знову.

Використання TalkBack для деяких людей є необхідністю, але для інших воно не потрібне.Останні можуть вимкнути його використання одним із способів, перерахованих у статті. Якщо згодом користувач знову захоче активувати цю функцію і слухати, як розмовляє гаджет, він також матиме можливість це зробити.