Що таке фоновий режим у телефоні Андроїд та як вимкнути фонові програми

Anonim

Фоновий режим у смартфоні - це процес, при якому програми, встановлені на телефоні, працюють постійно, тобто у “фоні” незалежно від дій користувача.

Що таке фоновий режим у смартфоні

Работу програм у фоновому режимі можна припинити, звільнивши при цьому оперативну пам'ять смартфона. Ви можете також регулювати, вмикати або вимикати фоновий режим у налаштуваннях пристрою.

Питання експерту Навіщо потрібен фоновий режим у телефоні Андроїд?

Ця функція необхідна, щоб користувач міг швидко перейти в запущену програму, не втративши збережений раніше прогрес. Це означає, що програма відкриється у місці, де раніше зупинилася людина. Чим може нашкодити телефону фоновий режим?

Ця функція не шкодить безпеці мобільного телефону, проте негативно впливає на стабільність його роботи. У тому значенні, що програми працюють у фоні, оперативна пам'ять смартфона витрачається автоматично, що знижує швидкість його роботи. Який принцип роботи фонового режиму на пристроях Android?

Якщо користувач працює з програмою, і вона відображається на екрані телефону, фоновий режим не активний. Коли людина згортає програму і починає виконувати інші дії, то ця програма не закривається, а працює у фоні, виконуючи частину своїх функцій.Чи впливає робота додатків у фоні на автономність смартфона?

Фоновий режим впливає на споживання енергії. Якщо кілька програм запущено у фоні, телефон Samsung буде швидше розряджатися. Це з тим, що запушене ПО постійно обмінюється даними між собою.

Для чого потрібен фоновий режим

Завдяки підтримці даної технології роботу багатьох програм на телефоні можна налаштувати в автоматичному режимі, підвищивши тим самим багатозадачність свого пристрою. Фоновий режим призначений для наступних операцій:

  1. Фонова передача даних зі смартфона в інтернет.
  2. Завантаження та встановлення оновлень для програмного забезпечення.
  3. Можливість отримувати оповіщення у процесі фонової роботи програм та утиліт.
  4. Прослуховування музичних композицій у згорнутому вигляді.
  5. Синхронізація інформації, створення резервних копій.
  6. Можливість роботи одночасно з кількома месенджерами, підтримка багатозадачності.

Як працює фоновий режим на Андроїді

Фоновий режим запускає програми у прихованому вигляді. Тобто вони згорнуті, але продовжують працювати і виконувати свої функції, як на стаціонарному комп'ютері чи ноутбуку.

На телефонах з невеликою кількістю оперативної пам'яті операційна система Android автоматично закриває програми, запущені у фоновому режимі. Це потрібно для вивільнення ОЗУ, щоб реалізувати інші, зазвичай, системні завдання. Неважко зрозуміти, додатки, що працюють у фоновому режимі, що це.

У налаштуваннях смартфона користувач завжди зможе прибрати з фону потрібний йому софт. Також це можна зробити, закривши програму, не згортаючи її.

https://www.youtube.com/watch?v=OKFYnBhsl1I

Плюси та мінуси фонової роботи додатків

Позитивні та негативні сторони представленої технології зручніше розглянути у вигляді невеликої таблиці, яка буде показана далі.

Плюси та мінуси Можливість автоматизувати роботу пристрою без безпосереднього втручання. Розширення функціональних можливостей смартфона, що працює під керуванням ОС Android. Можливість одночасного виконання кількох завдань. Можливість прослуховування музики у згорнутому вигляді, виконуючи інші операції. Витрати оперативної пам'яті пристрою. Особливо актуально для моделей із невеликим обсягом ОЗУ. Великий витрата заряду акумулятора під час роботи технології. Неможливість повного відключення на деяких моделях сцмартфонів з ОС Android.Нестабільність роботи на застарілих версіях операційної системи Android, можливість постійних зависань.

Як подивитися список фонових процесів

Щоб дізнатися, які програми в даний момент запущені у фоні операційної системи, користувачеві потрібно зробити наступні кроки:

  • Натиснути на іконку у вигляді квадрата на нижній панелі інструментів свого мобільного телефону.
  • На екрані з'явиться список вікон програм, які користувач відкривав останнім часом. Тут можна перегорнути всі додатки і зробити закриття непотрібних.
  • Переглянути ПЗ, що відкрилося.

Як вимкнути та включити фоновий процес

Щоб для будь-якої програми зробити зупинку роботи у фоні, потрібно зробити кілька простих кроків за алгоритмом:

  1. Розгорнути шторку мобільного телефону, провівши пальцем по екрану в напрямку “зверху-вниз”.
  2. У списку параметрів знайти пункт “Енергозбереження” та клацнути по ньому.
  3. Далі після відкриття вікна потрібно буде знайти вкладку “Налаштування додатків” та клацнути по ній один раз.
  4. Після виконання попередніх дій на екрані з'явиться список усіх програм, встановлених на телефоні. Тут користувачу необхідно переміститися в розділ "Контроль" зверху меню.
  5. Знайти у списку потрібну програму та клацнути по ній. У налаштуваннях роботи програми потрібно натиснути за словом "Вимкнути", а також "Очистити кеш". Так фоновий процес буде відключений.
  6. Включення фонового процесу здійснюється у зворотній послідовності. При цьому користувач повинен буде клацнути по кнопці "Включити" або "Задіяти".
  7. Перевірити результат. Після відключення фону ПЗ обсяг оперативної пам'яті на мобільному пристрої повинен збільшитися.

Тепер можна зрозуміти, як відключити фонові програми на Андроїд.

Які фонові процеси на Android не можна зупиняти

Не всі процеси на операційній системі Android можна зупинити в налаштуваннях телефону. Системні функції, що впливають на роботу операційної системи, не зупиняються, наприклад, сервіси Google. Однак саме вони витрачають великий відсоток заряду акумулятора та автономність гаджета.

Інші програми, якими людина не користується, можна без побоювання вимикати з фону, щоб не навантажувати девайс непотрібними програмами.

Як очистити автозавантаження

Інколи деякі програми, що знаходяться в автозавантаженні, сильно гальмують роботу телефону, тому вимагають видалення, особливо якщо людина ними не користується.

Для перегляду та видалення програмного забезпечення з автозавантаження використовується спеціалізований софт. Порядок дій у таких випадках такий:

  • Завантажити одну з програм для перегляду автозавантаження з Google Play Market.
  • Дочекати завершення встановлення програмного забезпечення та запустити його.
  • Переглянути всі програми автозавантаження, знайти потрібний файл і видалити його, натиснувши на відповідну кнопку.
  • Перезавантажити смартфон для застосування внесених раніше змін.
  • Перевірити результат. Після виконання вищезгаданих дій операційна система Android повинна працювати швидше.

Як вимкнути синхронізацію фонового режиму

При вимиканні цієї функції зменшаться витрати енергоспоживання під час роботи програм на тлі. Алгоритм відключення наступний:

  1. Зайти до “Налаштування” телефону та перейти до розділу “Акаунти”.

  2. Клікнути по рядку “Google”.

  3. Вимкнути всі варіанти, перевівши повзунок навпроти в неактивне положення та дізнатися, що таке фоновий режим у телефоні.

  4. Застосувати внесені зміни, натиснувши на відповідну кнопку в меню.
  5. Перезавантажити смартфон і перевірити результат.

Таким чином, робота програм у фоновому режимі на пристроях Android автоматизує керування смартфоном, дозволяє виконувати кілька завдань одночасно. З усіма особливостями даної технології можна ознайомитись, уважно прочитавши вищевикладену інформацію, а також зрозуміти, що це фоновий режим.