Що таке ОЗУ в телефоні

Anonim

Виробники смартфонів постійно працюють над збільшенням оперативної пам'яті. Вже сьогодні є варіанти із 16 Гб ОЗУ. Збільшення цього значення стає причиною високої вартості пристрою. Чи означає, що при 4 Гб час міняти девайс і що таке ОЗУ в телефоні?

Що таке ОЗУ в телефоні

ОЗУ або оперативна пам'ять – короткочасне цифрове сховище. Воно є практично у всіх пристроях, не лише у мобільних телефонах. Комп'ютери та смартфони використовують ОЗУ для зберігання даних, до яких програма звертається під час роботи.До цього модуля пред'являється багато вимог, серед яких найважливішим вважається обсяг. Відрізняється він від накопичувача високою швидкістю читання та запису.

Розглядаючи що таке ОЗУ в телефоні варто враховувати, така пам'ять набагато швидше за будь-яку флеш-пам'ять. Центральний процесор мобільних пристроїв має свій кеш для зберігання тимчасових файлів. Але цього здебільшого недостатньо. Навіть остання модель Qualcomm Snapdragon не може працювати без ОЗУ.

Робота мобільного телефону відбувається за наступною схемою. Вона така:

  • Ядро операційної системи виступає в ролі координатора.
  • При запуску програми всі дані надходять до ОЗП.
  • Частина інформації аналізується та підключається процесор разом з графічним ядром.

Тільки після цього відбувається виведення інформації на екран пристрою. Інформація про те, що таке ОЗП у смартфоні вказує на важливість цього елемента. Багато хто цей показник враховують при виборі мобільного телефону.

Навіщо потрібна оперативна пам'ять

На момент виходу з програми або при перезавантаженні смартфона вся інформація стирається. Всі важливі дані перезаписуються на накопичувачі.

Швидка пам'ять для використання інформації потрібна і операційній системі. Виробники мобільних пристроїв намагаються додавати її так, що OS працювала плавно. Що таке ОЗП у смартфоні – центр зберігання даних для швидкої її обробки.

Виділяють кілька процесів, де задіюється ОЗУ на момент першого запуску. Вони такі:

  • Віртуальні файли. Якщо знайти інформацію, що таке оперативна пам'ять телефону, зустрічаються дані про створення окремих файлів для відображення інформації про швидкість процесора та заряд батареї. Операційна система Android зберігає такі дані у каталозі proc.Під них резервується вільний простір.
  • Ядро. Воно зберігається у спеціальному стиснутому файлі, який витягується на момент увімкнення пристрою. Потрібен великий обсяг ОЗУ для отримання драйверів та іншої інформації. Вони потрібні для керування телефоном.
  • Графічний процесор. Розглядаючи, що таке ОЗУ в смартфоні, слід враховувати, що після обчислення потрібної інформації графічне ядро ​​відповідає за відображення даних. Воно має вбудовану пам'ять VRAM. Однак він є тільки у дорогих смартфонів. Тому ядро ​​надсилає дані в RAM.
  • Зв'язок та інформація. Є певні дані, які не стираються під час перезавантаження телефону. З огляду на те, що таке оперативна пам'ять телефону потрібно звернути увагу на наявність NVRAM. У ній зберігаються налаштування зв'язку. Іноді відбувається обмін інформації з RAM.
  • Системний кеш. Він створюється у процесі роботи основних додатків. Знаходиться у папці cache. Вплинути на неї не варто, оскільки це порушить роботу операційної системи та всіх програм.
  • Кеш додатків. Він формується всім софтом, встановленим на пристрій. В оперативну пам'ять кеш завантажується лише під час запуску програми. Очищення цих файлів здійснюється вручну або за допомогою спеціального софту.

Під Android створюється велика кількість різних оболонок. Наприклад, Samsung Galaxy має свої приховані процеси, які завантажують на оперативну пам'ять інформацію. Вони резервують певний простір на момент старту смартфона. Цей момент визначає, чому користувачу не доступний весь простір.

Як дізнатися, скільки пам'яті на вашому пристрої

Після визначення, що таке ОЗП у смартфоні потрібно перевірити скільки цієї пам'яті. Для цього роблять таку процедуру:

  • для пристрою, що працює на платформі Android, з офіційного магазину на Play Market потрібно завантажити спеціальну програму CPU-Z або інший тестер;
  • для операційної системи iOS у магазині AppStore є програма Antutu Benchmark;

Після відкриття програми відкривається список інформації, серед якої є розділ RAM. Подібні дані включаються і в інструкції з експлуатації або в описі, що наноситься на коробку.

Не достатньо знати, що таке оперативна пам'ять телефону. Її треба контролювати. Недостатній обсяг стає причиною, через яку виникають проблеми під час запуску програми, телефон починає перезавантажуватися. Дізнатись обсяг оперативної пам'яті декількома способами:

  • для OS Android встановлюється програма Clean Master, у головному меню є пункт «Менеджер додатків» та інформація про задіяну пам'ять;
  • на iOS є спеціальні програми, наприклад, «Система зсередини» від Anna Negara.

На деяких пристроях є власна оболонка з менеджером завдань. Він дозволяє швидко звільняти RAM і простір накопичувача.

Скільки потрібно оперативної пам'яті

Розглядаючи що таке ram у телефоні потрібно враховувати і рекомендований її обсяг. Вона виконує ту ж функцію, що й у комп'ютері. Для багатозадачності потрібен більший обсяг. Якщо при 4 гб запустити відразу кілька важких програм, пристрій починає сильно гальмувати, може вимкнутися. Здатність смартфона будь-якої миті повернутися до раніше запущеного процесу істотно знижується. При розміщенні чергового файлу з даними, Samsung Галаксі починає вивантажувати інші.

Деякі користувачі говорять про те, що їм не потрібно багато гігабайт ОЗУ. Тому показове дослідження провів один із популярних ресурсів Android Authority. Більшість найпоширеніших ігор задіє до 400 Мб, але лише найскладніші проекти з'їдають гігабайт. Миттєве перемикання між PUBG потрібно рідко.

У більшості випадків достатньо 3 Гб пам'яті.З урахуванням використовуваної оболонки та Android, при 4 Гб все працює плавно. Флагмани зі складним ІІ обробки фотографій використовують більше ресурсів. Тому на них встановлюють 6 Гб ОЗП. Оперативна пам'ять смартфона розрахована на одночасний запуск не більше дев'яти додатків.

Активні геймери віддають перевагу мобільним пристроям з 8 Гб. Це виключає можливість падіння FPS на момент важких моментів у мережному режимі. При цьому можна запустити і додаткові програми, які призначені для захоплення екрану та запису відео під час стримування, спілкування.

У продажу з'явилися смартфони з об'ємом 10-12 Гб. Це місце заповнити повністю виходить рідко. При цьому проміжні дані містяться у файлі підкачки. Додатковий обсяг призводить до збільшення споживання енергії.

При виборі мобільного телефону приділяється увага декільком характеристикам пристрою. Розглядаючи RAM потрібно враховувати:

  • якщо на пристрої запускаються складні програми, наприклад, робочий софт, потрібно купувати модель з 6 Гб і більше;
  • збільшення обсягу оперативної пам'яті не вказує на високу швидкість обробки даних, виробники вказують ще й її тип;
  • найбільше навантаження виявляється іграми;
  • топовые моделі мають показник щонайменше 6 Гб, інші варіанти розглядати не стоит;
  • 512 мегабайт вважається долею найбільш бюджетних і старих мобільних телефонів, цього недостатньо для роботи з багатьма додатками;
  • 1 гігабайт дозволяє успішно працювати одночасно з 3-5 програмами;
  • 2 гігабайти зустрічається на мобільних пристроях середнього класу, цього достатньо для запуску багатьох ігор при середніх налаштуваннях;
  • покращення параметра призводить до збільшення вартості самого смартфона;
  • розширити це значення надалі не вийде.

Наведені вище висновки компанії, яка проводила дослідження, не стосуються смартфонів iPhone. Для топових моделей на операційній системі iOS достатньо 4 Гб. Це з іншою організацією використання оперативної пам'яті. Тому розглядаючи ОЗП, що це в телефоні Samsung потрібно враховувати, для плавної роботи цих пристроїв потрібно більше простору.

На що впливає обсяг оперативної пам'яті

Оперативна пам'ять відповідає за роботу всіх функцій пристрою. Тому нестача оперативної пам'яті впливає на наступне:

  • плавність роботи операційної системи;
  • можливість одночасного запуску відразу кількох додатків;
  • чуйність смартфона на дії користувача;
  • стоимость;
  • підтримка додатків.

Зі збільшенням обсягу RAM телефону починає працювати плавно. При цьому одночасно можна запускати відразу кілька додатків та згортати їх у трей. Понад 6 Гб встановлюють лише на топові пристрої, які коштують дорого. Деякі ігри не можна запустити з високими параметрами.

Як звільнити ОЗУ

Переконавшись у тому, що ОЗП є важливою частиною мобільного пристрою, власникам бюджетних моделей доводиться проводити її очищення. В іншому випадку проявляються лаги та інші проблеми.

Вбудовані методи очищення

Процес очищення ОЗП на телефоні багато в чому залежить від типу операційної системи. На Android це робиться за кілька кроків:

  • відкривається панель запущених додатків, навіщо досить зробити свайп вверх;
  • свайпом убік видаляються непотрібні програми.

Таким чином відбувається закриття активних процесів з видаленням даних із ОЗУ. Це дуже впливає на продуктивність пристрою.

Деякі оболонки дозволяють очистити ОЗУ через меню налаштувань. Для вирішення задачі потрібно зробити кілька кроків:

  • відкривається розділ налаштувань;
  • вибирається розділ «Додатки»;
  • відкривається секція «Працюючі»;
  • В вікні, що відкрилося, є інформація про кількість займаного ОЗУ;
  • вибирається програма, яка займає більше простору;
  • натискається кнопка «Зупинити».

При використанні оболонки від стороннього розробника можуть бути вбудовані додаткові функції для очищення пристрою та прискорення його роботи.

За допомогою додатків

Альтернативний спосіб передбачає використання спеціального ПЗ. Багато розробників спеціалізуються на створенні програм, які прискорюють роботу пристрою. Найпопулярнішими вважаються:

  • Clean Master – універсальна програма, яка використовується для автоматизації смартфона. Серед функцій слід відзначити чищення смартфона, захист від вірусів, зниження витрати енергії та прискорення апаратної начинки.
  • CCleaner – дуже популярне програмне забезпечення, яке з'явилося на Android. На головному екрані відображаються різні графіки щодо стану RAM. Після аналізу доступна функція швидкого очищення. Програма зарекомендувала себе як якісний софт.
  • RAM Cleaner Lite – один із лідерів в офіційному магазині. Встановлюється для закриття фонових програм. Популярна через швидкий і простий інтерфейс. Після встановлення можливе використання спеціального віджету.Переваги полягають у відсутності реклами та зайвих функцій.
  • RAM Cleanup – легка та проста програма, яка очищає оперативну пам'ять по одному кліку. Є також додаткові функції для налаштування кольорів та фону.

Подобный софт істотно спрощує завдання. Вони не тільки відображають значення зайнятого RAM, але і виконують чищення та прискорюють роботу пристрою.

Як збільшити пам'ять

Питання експерту Чи можна фізично збільшити RAM на мобільному телефоні?

Фізично збільшити оперативну пам'ять не вдасться. Це з тим, що багато пристроїв мають монолітний корпус, а пам'ять напаяна на основний платі. За таку роботу не беруться сервісні центри через складність. У свій час з'являлися моделі, які дозволяли збільшувати ОЗУ фізично.Але такі моделі залишилися лише концептом і не стали популярними. Як збільшити вільну оперативну пам'ять?

У Play Market є програми, які можуть використовуватись з такою метою. Принцип полягає у створенні файлу підкачування. Його розмір сягає близько 2,5 Гб. Однією з найпопулярніших програм вважається SWAPit RAM EXPANDER. Файл підкачки сприймається як RAM, але при цьому займає простір на флеш-пам'яті. При цьому є один недолік – швидкість значно нижча. Програма дозволяє інформацію з фонового режиму завантажувати як файл підкачування. Чого не варто робити?

Самостійно намагатися збільшити ОЗУ не варто. Плати мобільних пристроїв дуже сприйнятливі до тепла. Тому потрібно вибирати телефон з урахуванням, які завдання виконуватимуться. Які програми не варто встановлювати?

Через поширення проблеми з нестачею ОЗУ зустрічається багато програм, які мають збільшити вільний простір. Встановлювати потрібно лише з офіційного магазину. Часто зустрічається ситуація, коли в APK зашивають вірус або шпигунську програму.

Проблеми та способи їх вирішення

Проблеми та рішення Операційна система постійно зависає через відсутність вільної пам'яті

Багато запущених процесів призводить до того, що операційна система починає підвисати. Для вирішення проблеми потрібно лише звільнити простір. Для цього можна скористатися спеціальними програмами чи штатними функціями. Кількість вільного RAM не відповідає значенню, зазначеному в інструкції з експлуатації.

Багато користувачів помічають, що відразу після запуску пристрою частина оперативної пам'яті вже зайнята.Це не означає поява вірусу чи іншої програми. Операційна система теж завантажує у RAM свої файли. Вирішити проблему можна у разі використання важкої оболонки. Для цього встановлюється легша версія. Не можна відразу запустити кілька додатків.

Багатозадачність мобільного пристрою багато в чому пов'язана саме з RAM. Якщо у фоновому режимі не можна надіслати кілька програм, це означає нестачу пам'яті. В операційній системі Android є функція розробника, що дозволяє обмежувати кількість фонових процесів. При запуску нового стара інформація стирається. У такій ситуації можна відповісти на дзвінок швидко, інтерфейс не гальмуватиме. Також можна зовсім відключити фоновий режим, але значну інформацію слід заздалегідь зберігати.