IP-телефонія для офісу

Anonim

У міру зростання масштабів бізнесу все більш актуальною є необхідність використання власної АТС. Зазвичай вибір робиться між звичайною (аналоговою) та віртуальною (із застосуванням IP телефонії).

IP-телефонія для бізнесу

У першому випадку потрібно більш дешеве обладнання, але зв'язок при цьому є більш витратним. Для використання IP телефонії потрібно більше початкових вкладень, але розмови по телефону обійдуться значно дешевше.

Треба також враховувати, що в порівнянні зі звичайною інтернет-телефонія забезпечує користувачів важливими додатковими функціями. Часто надається можливість використовувати не лише голосові, а й відеодзвінки.

Як можна дзвонити по всьому світу за допомогою провайдера в Zadarma, можна дізнатися з цього відеоролика

У компанії застосування віртуальної АТС дає можливість гнучко змінювати конфігурацію залежно від потреб фірми. Зазвичай передбачено можливість отримання різних звітів, пов'язаних із дзвінками співробітників. Є можливість записувати бізнес-дзвінки, що дозволяє документувати їх, а також проводити аналіз якості ведення переговорів.

Важливо відзначити, що віртуальна АТС дозволяє користуватися звичайними телефонами без необхідності прокладання звичайного телефонного кабелю. Для цього потрібно підключити стаціонарний телефон через спеціальний адаптер.

Місце Назва Ціна мінімального пакета Рейтинг
1 Манго Офіс 300 руб ★★★★★
2 Zadarma 190 руб ★★★★★
3 Beeline 500 руб ★★★★★
4 Megafon 0 руб ★★★★★
5 MCN 199 руб ★★★★★

Що таке IP-телефонія

Принцип роботи IP-телефонії передбачає, що телефонні розмови здійснюються за допомогою Інтернету. Тому немає необхідності здійснювати прокладку телефонних ліній. Використання мережі впливає такі особливості роботи віртуальної АТС:

  1. Під час переговорів між співробітниками компанії зв'язок здійснюється безкоштовно. Так відбувається тому, що спілкування здійснюється за допомогою інтернету.
  2. Якщо виникає необхідність скористатися послугами сторонніх SIP операторів, то вони в деяких випадках є платними або безкоштовними в залежності від існуючих тарифів.
  3. Використання IP-телефонії дозволяє забезпечити зв'язок практично по всьому світу.

У тих випадках, коли розмов у співробітників компанії багато, економія може бути дуже суттєвою. Ще однією сильною стороною такого варіанта є простота підключення до того чи іншого оператора. Вона може займати лише кілька хвилин. Серед SIP-операторів використовуються не лише щохвилини, а й пакетні тарифи. Основною умовою застосування IP-телефонії є наявність інтернету, що в сучасному світі не є проблемою.

Подивившись відеоролик, можна дізнатися, що є IP-телефонія для бізнесу

Як працює IP-телефонія

Для підключення АТС можуть бути застосовані різні схеми. Найбільш поширеною є така.

При використанні класичного варіанту кожен співробітник має свій номер. Цей варіант є найбільш поширеним серед невеликих компаній, де кількість дзвінків незначна. Зазвичай у разі вистачає однієї чи двох ліній.

Застосування багатоканальної АТС передбачає, що з кожній розмові співробітнику буде виділено окремий канал. У такій ситуації у кількох працівників може бути той самий телефонний номер. При здійсненні дзвінка, що говорить, буде призначений певний канал. Кількість розмов, що одночасно проводяться, не перевищуватиме чисельності каналів.

Цей варіант найбільше влаштує ті фірми, де основна частина дзвінків є внутрішньофірмовими, а кількість дзвінків від клієнтів незначна. Така АТС прив'язана до місця, де розташована компанія. У разі переїзду в її роботу доведеться вносити значні зміни.

Використання IP-телефонії знімає обмеження попередніх варіантів роботи АТС. При створенні віртуальної АТС усі співробітники можуть застосовувати окремі номери одночасно з використанням переваг багатоканального зв'язку.Цей варіант підійде як компанії, так і малому бізнесу. Така організація зв'язку залежить від розташування фірми і за переїзді вимагає проведення додаткової настройки.

Работа IP-телефонії заснована на використанні SIP-протоколу. Вважають, що його вперше почали застосовувати у 1999 році. Він забезпечує можливість передачі різних видів даних: голосових, відео, текстових. Також передбачено можливість передачі файлів різної природи. Кодування сигналів відбувається з використанням поширених кодеків.

Кожен абонент отримує SIP ID. Він може містити від 5 до 9 символів. Кожна така комбінація призначена для ідентифікації того, хто говорить. Її набирають для того, щоб додзвонитися до відповідного абонента.

Робота з клієнтами організується за допомогою використання спеціального сервера, який визначає, як зв'язатися з викликом.Дані спочатку надходять на сервер переадресації, а потім система визначає параметри зв'язку для виклику. Якщо дзвінок здійснюється через міський телефон, він потрапляє у загальну міську мережу через спеціальний шлюз.

Фактично роль АТС грають комп'ютери SIP провайдера. Він здійснює технічну організацію зв'язку та передає інформацію корпоративному клієнту, який обробляє телефонні дзвінки відповідно до обраного ним алгоритму. Якщо зовнішній абонент прагне зв'язатися зі співробітником фірми, він повинен набрати звичайний телефонний номер для зв'язку зі шлюзом, потім вказати SIP-ідентифікатор.

У деяких випадках віртуальний номер може бути наданий певним співробітникам компанії. При цьому, при його наборі, зовнішній абонент зв'яжеться без використання додаткового коду.

Переваги та недоліки IP-телефонії

Выкористання аналізованого виду зв'язку має як позитивні, і негативні сторони. При ухваленні рішення про використання віртуальної АТС потрібно приймати рішення виходячи з конкретних планів та можливостей компанії.

Плюси та мінуси До мережі VoIP можливий доступ великою кількістю способом, з якого можна вибрати найбільш підходящі варіанти. Деякі SIP-провайдери, наприклад, дозволяють телефонувати за допомогою браузера. Простота налаштування та використання. Низька вартість розмов. Це особливо вигідно при дзвінках до інших регіонів або за кордон. Може працювати практично скрізь, де є інтернет. Тут відбувається дуже незначне споживання системних ресурсів та трафіку. Зазвичай з цією метою вистачає пропускну здатність до 128 кбіт/сек. Майже повністю відсутня географічна прив'язка. Єдиним винятком є ​​використання шлюзу для виходу до міської телефонної мережі. Доступність для корпоративного клієнта різних видів звітів про дзвінки співробітників. Наявність можливості документувати переговори. Можливість проведення не лише голосових, а й відео дзвінків. Часто всередині мережі дзвінки безкоштовні, що дозволяє корпоративному клієнту заощадити на забезпеченні зв'язку між співробітниками.Оскільки зв'язок здійснюється через інтернет, він суттєво залежить від швидкості доступу. У деяких випадках це може виражатися у затримці звуку або виникненні непередбачених пауз у розмові. За відсутності доступу до Інтернету, скористатися послугами IP-телефонії не вдасться. Щоб приймати дзвінки, потрібно придбати потрібну кількість віртуальних номерів, що підвищує витрати на підтримку зв'язку. Компанія істотно залежить від того, який набір послуг пропонує конкретний SIP оператор. Наприклад, провайдер, який підходить в інших відносинах SIP, може не підтримувати використання факсу.

Устаткування для IP телефонії

Для того, щоб здійснити підключення та безперебійну роботу віртуальної АТС може знадобитися різне обладнання:

  1. Щоб використовувати програмні телефони, потрібні настільні комп'ютери, планшети, ноутбуки або смартфони. Якщо є необхідна їх кількість, то докуповувати їх не потрібно.
  2. IP-телефони призначені для здійснення дзвінків через інтернет. Вони мають всі необхідні опції для розмов через мережу. Наприклад, модель Grandstream GPX1610 є трубкою, що має провідне підключення до комп'ютера, телефонну книгу на 500 номерів і надає можливість використовувати дротову гарнітуру.
  3. Наявність VoIP адаптерів дозволяє підключити до мережі телефонні апарати. При цьому кожен з них використовуватиме власний SIP ID.

Види та кількість різноманітного обладнання визначаються на етапі проектування системи IP-телефонії компанії.

Для організації роботи потрібні різні види обладнання

Етапи підключення та налаштування офісної телефонії

Для того, щоб провести встановлення віртуальної АТС, необхідно здійснити кілька етапів робіт. Насамперед потрібно скласти технічне завдання для впровадження IP-телефонії. Зокрема, слід визначити такі параметри:

  1. Потрібно визначити, які види техніки та в якій кількості будуть використовуватися для зв'язку. Наприклад, потрібно вирішити, чи підключатимуться міські телефони, наявні в компанії, чи планується використовувати для зв'язку планшети, смартфони чи ноутбуки та вирішити інші аналогічні питання.
  2. В систему буде входити певна кількість зовнішніх підключень. Потрібно вирішити, скільки співробітників будуть мати свої номери. Ці дані будуть потрібні при виборі відповідного шлюзу VoIP.
  3. Іноді на додаток до віртуальної АТС можуть додатково встановлювати аналогову. При плануванні визначають, чи є така потреба.

Потрібно визначити, який бюджет доступний для проведення робіт. На його основі обирають, до якого провайдера звернутися і який тариф краще підійде для проекту, що планується. Також рекомендується враховувати наявність планів щодо розширення віртуальної АТС та проводити планування з урахуванням цього.

Після того, як попередні роботи завершено, необхідно здійснити підключення. Воно починається з того, що здійснюється вибір SIP оператора і з ним підписується відповідний договір. У результаті корпоративний клієнт отримує особистий кабінет, в якому здійснюється конфігурація віртуальної АТС.

При цьому міським телефонам, що входять до системи, смартфонам, софтфонам, надаються індивідуальні номери. Під'єднаним апаратам надаються ідентифікаційні номери SIP та паролі, які прописуються у відповідних настройках.

Наприклад, якщо співробітники будуть користуватися для зв'язку смартфонами, то кожному надається відповідний доступ у рамках корпоративного облікового запису компанії. Далі виконуються налаштування, які забезпечать правильну організацію роботи віртуальної АТС. Зокрема, вони повинні визначати, як розподілятимуться дзвінки всередині компанії. Для цього, наприклад, мають бути встановлені правила переадресації.

Після виконання всіх необхідних налаштувань віртуальна АТС буде повністю готова до роботи. Таким чином фірма зможе забезпечити співробітникам якісний та дешевий зв'язок.

Підключення IP-телефонії - вибираємо провайдера

Існує значна кількість провайдерів, які пропонують послуги IP-телефонії. Важливо вибрати з них найбільш якісного та має помірні ціни. Процес вибору можна проілюструвати з прикладу оператора Задарма.

На першому кроці важливо чітко сформулювати вимоги компанії. Наприклад, часто вони бувають такими:

  1. Можливість забезпечення багатоканального зв'язку. Це необхідно для забезпечення можливості одночасно приймати велику кількість дзвінків.
  2. Якщо компанія успішно розвиває свій бізнес, вона зацікавлена ​​у можливостях для подальшого розвитку. Провайдер повинен для корпоративного клієнта це забезпечити.
  3. Провайдер повинен давати можливість підключення власної віртуальної АТС, що дає можливість забезпечити оптимальну організацію та якісний аналітичний облік роботи співробітників.

При виборі важливо мінімізувати витрати на купівлю нового обладнання. Після того, як сформульовані вимоги, необхідно ознайомитись із пропозиціями SIP провайдерів. Наведені тут умови задовольняють послуги провайдера Задарма. У нього якість поєднується з наявністю розумних цін.

Висновок

Віртуальна АТС дозволяє забезпечити більш високу якість зв'язку в порівнянні з аналоговим телефонним зв'язком. При цьому вартість дзвінків буде суттєво нижчою. Однією з найважливіших умов використання IP-телефонії є наявність доступу до Інтернету. Такий спосіб зв'язку практично не використовує системних ресурсів і незначною мірою використовує інтернет-трафік.