Що таке тачскрин на телефоні

Anonim

Кожний користувач бачив у характеристиці свого телефону таку назву «touch screen». З великою ймовірністю він відразу замислювався про те, що таке тачскрин на телефоні, що показує дана характеристика, впливає вона на роботу телефону чи ні.

Що таке тачскрин на телефоні

Сам термін «touch screen» прийшов до нас із Америки, складається з двох англійських слів, перше з яких – це «дотик», а друге – «екран», тобто дослівно тачскрин називається як дотик до екрану. Це дійсно так, тому що це словосполучення відображає головне призначення тачскріну.

Це особливий вид екрану, який реагує на кожен дотик користувача. Сам термін запроваджено ще 1970 року, коли було видано перший сенсорний екран. Зараз тачскрин є на кожному телефоні, незалежно від того, який це бренд.

Кожен 9 чоловік з 10 у світі стикався з сенсорним екраном, чіпав його, тому що застосовують цю технологію в різноманітних пристроях:

  • У смартфонах;
  • В планшетах;
  • У банківських та платіжних терміналах;
  • У пристроях для придбання електронних квитків;
  • У дисплеях комп'ютера, холодильника, іншої побутової техніки.

Це дуже зручно для введення інформації, саме тому користувачі часто використовують цю технологію, а виробники охоче встановлюють її. Існують спеціальні розробки, де тач скрін впроваджується у звичайні пристрої, а й у великі за площею технології.Загалом, призначень у тачскрину досить багато, варто розібратися в тому, як він працює, за якими принципами це відбувається, які види тачскрину існують і таке інше.

Як працює тачскрин

Основний елемент сенсорного екрана – це матриця. Матриця складається із рідких кристалів, аналогічна технологія виготовлення використовується у телевізорах, моніторах. Мікродіоди розташовуються під другим шаром матриці, служать для підсвічування робочої поверхні. Діоди, що знаходяться на поверхні шару відображення – головний інструмент, щоб сам екран розпізнав торкання, обробив його надалі. Також у складі є скло, яке є захистом для всієї поверхні, саме скло запобігає різним ушкодженням і робить так, щоб нічого не трапилося з основним шаром. Заключний і верхній шар - це покриття. Найчастіше воно антивідблиску, щоб комфортно дивитися на екран у сонячну погоду. Цього шару може і не бути, все залежить від того, яка ціна цього пристрою.

Це досить проста схема пристрою, вона представлена ​​на малюнку вище та в описі. Варто зазначити, що сенсор має як свої плюси, так і свої мінуси. Наприклад, з плюсів можна виділити високу зручність використання, швидкий відгук, наявність тактильних відчуттів, пилозахищеність та багато іншого. З мінусів - псуються очі, такий пристрій легко розбити або потрібно купувати додатковий захист. У будь-якому випадку є свої плюси та мінуси.

Размер тачскріна, його характеристики залежать від того, на яку вартість телефону користувач розраховує, тому що не кожен екран буде дорогий за ціною і навпаки.

Види тачскринів

Основні види тачскринів, кожен з яких має свої переваги та недоліки:

  • Резистивні;
  • Ємнісні;
  • Проекційно-ємнісні;
  • З визначенням поверхнево-акустичних хвиль.

Резистивні екрани – це найпростіший тип, який можна зустріти на ринку. При цьому це така панель, яка складається з провідної підкладки, пластикової мембрани. Сама мембрана має таку властивість, як опір. При натисканні виникає замикання між підкладкою, а електроніка, що управляє, виникає в тому випадку, якщо опір сильно великий по краях.

Даний тип екрану має свої відмінні плюси та мінуси. До основних плюсів резистивного сенсорного екрану відносять те, що він простий і мало стоїть, у нього непогана чутливість, але при цьому користувач помітить, що такий екран погано пропускає світло, погано підтримує численні натискання.

Ємнісні екрани поділяються на два типи:

  • Поверхнево-ємнісний;
  • Проекційно-ємнісний.

Варто розглянути другий тип , який застосовується в екранах телефонів та смартфонів. Називають його проекційно-ємнісний. Це таке скло, яке має нанесені на нього горизонтальні провідні лінії та вертикальні лінії. Створюється якась сіточка, яка оброблена шаром діелектрика. Працює цей екран добре, має багато переваг, наприклад, підтримка мультитача, точне визначення координат натискання і тому дані екрани відмінно використовуються в таких пристроях, як iPhone та інші пристрої iOS. Недоліком можна назвати те, що стосуватися варто лише пальцями та спеціальними стілусами.

Який тачскрин краще

Якщо розібратися в тому, який тачскрин краще, то варто зазначити, що не дарма на Айфонах використовують ємнісні тачскрини, а не резистивні. Можливо, це відіграє велику роль у смартфоні, однак якщо техніка Еппл досить популярна, то і цей екран краще. Якщо розглянути основні плюси та мінуси, то так і виходить. Однак на більшості андроїдів використовується резистивний екран.

Назва види Принцип роботи та склад Призначення Основні плюси Основні мінуси
Резистивний екран Обкладинка, що проводить, пластикова мембрана. Використовується найчастіше в стільникових телефонах, КПК, смартфонах, терміналах, медичному обладнанні. Маленька вартість та непогана чутливість. Не підтримує мультитач, швидко розбивається.
Ємнісний екран Скло з горизонтальними та вертикальними лініями. Платежні термінали, кіоски на вулицях, тачпади ноутбуків та iPhone, iPad. Швидка швидкість відгуку, підтримка мультитач. Торкання тільки пальцями або стілусом.
Проекційно-ємнісний екран Скло з тонким провідним покриттям, на краях знаходяться діоди. Інформаційні кіоски та деякі банкомати. Хороше світлопропускання, великий ресурс торкання. Не підходить для мобільних пристроїв через діоди.
З визначенням поверхнево-акустичних хвиль. Розташування світлодіодів таким чином, що пропускаються інфрачервоні промені. Інформаційні кіоски, медичне обладнання. Прозорість екрану, довговічність. Боязнь бруду.

Несправності тачскринів та їх усунення

Існує величезна кількість проблем, з якими можна зіткнутися при використанні екрана телефону. До основних особливостей відносять те, що екран може різко перестати працювати через ряд причин:

  • Внутрішня поломка;
  • Окислення контактів;
  • Потрапляння води;
  • Порушення роботи ПЗ;
  • І так далі.

Найкрайній метод рішення - зміна тачскріна. Це тільки в тому випадку, якщо все розбито. Щоб замінити непрацюючий екран, користувачеві необхідно звертатися до фахівців. Варто зазначити, що цим займаються багато ремонтних служб.

Также можна спробувати використовувати такі методи, як:

  • Перезавантаження пристрою;
  • Калібрування екрана;
  • Перезавантаження через ресет;
  • Просушити, якщо потрапила волога.

У будь-якому випадку необхідно вжити будь-яких заходів, щоб убезпечити екран, не окислити контакти. Після запобігання всіх небезпек необхідно звернутися до фахівця за допомогою.

Запитання експерту Що робити, якщо потрапила волога на екран?

Перше, що необхідно зробити - це відключити апарат і вийняти з нього акумулятор (якщо є можливість) і всі сім-картки. Також необхідно протерти пристрій серветками, перемістити його в пакет із рисом, тому що він зможе витягнути всю вологу.Залишити пристрій потрібно мінімум на 12 годин. Чи можливо замінити екран самостійно?

Так, якщо є навичка або чітка інструкція, а також всі необхідні інструменти для цього. У яких випадках варто звертатися до фахівця?

Тільки тоді, коли екран не працює, а самостійно це складно виправити.