Як видалити Microsoft Edge у Windows 10 повністю

Anonim

Компанія Microsoft в останні версії Windows інтегрувала власний браузер Edge. Потреба в цій програмі виявилася низькою, багато хто давно користується лідерами ринку Chrome або Opera. Тому одним із поширених питань вважається, як видалити Microsoft Edge у Windows 10. Штатний менеджер програм не дозволить це зробити, але цю настирливу програму стерти все ж таки можна декількома способами.

Що таке Microsoft Edge і навіщо його видаляти у Windows 10

Браузер найчастіше використовується для перегляду Web-сторінок та відкриття pdf-файлів, рідше розробниками при написанні коду та тестування сайтів або додатків.Довгий час Microsoft не приділяла уваги раніше розробленому Internet Explorer, але з виходом Windows 10 анонсувала заміну - Microsoft Edge. Загалом цей браузер нічим не відрізняється від своїх конкурентів, проте програма навіть після вибору, наприклад, Opera за замовчуванням часто з'являється в повідомленнях або запускається при відкритті файлів.

Питання експерту Чи багато займає браузер пам'яті?

Якщо не використовувати Microsoft Edge, то на жорсткому диску він займає не більше 50 Мб. Ситуація змінюється у разі регулярного використання, але ця проблема стосується всіх браузерів. Чи виникають проблеми з Windows після видалення програми?

У разі видалення браузера з урахуванням усіх рекомендацій проблем з операційною системою не виникне. Чи є вагома причина видаляти браузер?

Якщо не використовувати Microsoft Edge, про його наявність нагадуватимуть лише піктограми на екрані, які також приділяються. Для цього достатньо перепризначити інший браузер за промовчанням. Чому не використовують Microsoft Edge та прагнуть його видалити?

Багато хто вибирає програмне забезпечення через звички. Однак, якщо приділити увагу тестам, що проводяться різними компаніями, Microsoft Edge поступається своїм конкурентам за швидкістю та ступенем завантаження комп'ютера.

Ще видалити браузер Edge з Windows 10 можна у разі його неправильної роботи.

Як видалити Microsoft Edge у Windows 10

Для просування власного продукту розробники Microsoft вирішили вшити його в саму операційну систему, і видалити Edge в Windows 10 повністю стандартними інструментами не вийде. Відповідної функції немає у самого браузера та меню налаштувань OS.Проте вже практично відразу було знайдено кілька рішень поставленого завдання. Тому відключити Microsoft Edge в Windows 10 можна за допомогою стороннього софту або повністю стерти його файли з комп'ютера.

Через Провідник

Всі файли встановлюваних програм зберігаються у відповідних папках. Тому можна вимкнути Microsoft Edge через провідник. Для цього потрібно знайти папку на системному диску (за замовчуванням "Локальний диск (С)"), у підпапці "SystemApps". Перейменування файлів MicrosoftEdge.exe і MicrosoftEdgeCP.exe назавжди відключить браузер Майкрософт Едже. Для цього необхідно отримати права доступу:

  • На файлі «MicrosoftEdge.exe» потрібно натиснути праву клавішу миші та вибрати внизу вікна «Властивості».

  • У вкладці «Безпека» слід натиснути кнопку «Додатково».

  • На проти пункту «Власник» робиться клік по команді «Змінити».

  • Вибирається назва облікового запису адміністратора.

  • Повторно відкриваються панель із властивостями файлу, на вкладці «Безпека» у розділі слід натиснути клавішу «Додати».

  • У вікні, що відкриється, робиться клік за посиланням «Виберіть суб'єкт».

  • Натискається клавіша «Додатково» і в полі пошуку знову відзначається назва імені облікового запису адміністратора.

  • Після цього ім'я з'явиться у попередньому вікні у рядку «Суб'єкт», у секції налаштувань вибирається пункт «Повний доступ».

Після виконання цих дій з'явиться повідомлення про зміну дозволів для системної папки, з якими потрібно погодитись. Ті ж маніпуляції відбуваються з файлом MicrosoftEdgeCP.exe.

Встановлений браузер Microsoft Edge не запуститься, якщо перейменувати його файли з роздільною здатністю «exe», оскільки операційна система не зможе знайти шлях до них для звернення при виконанні стандартних команд. Для цього по черзі після лівого кліку за файлами «Microsoft EdgeCP.exe» та «Microsoft Edge.exe», натискається клавіша «f2» і вводиться інша назва, у вікні попередження потрібно підтвердити свої дії.

За допомогою PowerShell

Цей спосіб передбачає введення спеціальної команди в консолі. Порядок дій:

Запуск консолі PowerShell з правами адміністратора проводиться шляхом натискання правою кнопкою миші на кнопці Пуск, в панелі керування вибирається розділ Windows PowerShell. Також меню з розділами відкривається при натисканні клавіш «Windows» + «X».

  • У вікні, що з'явилося, можна віддавати команди Віндовс. У цьому випадку вводиться Get-AppxPackage. Вона призначена для відображення всіх системних програм операційної системи.
  • У рядку «Name» слід знайти назву «Microsoft.MicrosoftEdge». Текст, що знаходиться навпроти колонки «PackageFullName», копіюється в буфер обміну після виділення та натискання клавіш «Ctrl» + «C».

  • Вводиться команда Get-AppxPackage, вставляється скопійований текст (поєднання клавіш «Ctrl» + «V»), потім вводиться команда Remove-AppxPackage і натискається «Enter».

Таким чином можна відключити Ейдж, він не буде використовуватися для відкриття посилань або документів.

Після блокування операційна система не розпізнаватиме деякі файли, які раніше відкривалися в браузері за замовчуванням. На момент подвійного кліку по них слід перепризначити іншу програму.

За допомогою Командного рядка

Для того, щоб видалити все, що пов'язано з браузером, можна використовувати командний рядок. Швидкий запуск відбувається після натискання клавіш «Windows» + «R». Після цього:

  • Відкривається директорія браузера, навіщо вводиться команда CD і прописується стандартний шлях (наприклад, C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\83.0.478.58\).
  • Вводиться команда «setup.exe -uninstall -system-level -verbose-logging-force-uninstall».

Введена команда видалить програму, після чого потрібно закрити командний рядок.

Через розділ Параметрів

Стандартне видалення можливе лише у випадку, якщо програма встановлювалася самостійно з офіційного сайту. Майкрософт Едже, як і інші програми, після завершення інсталяції з'явиться у списку доступного програмного забезпечення. Повне його видалення проводиться за кілька кроків:

  • Відкривається розділ «Параметри», для чого на панелі Пуск натискається кнопка з шестернями.

  • У списку доступних розділів виберіть «Програми».

  • У додатковому вікні з'явиться список доступних програм. Швидко знайти потрібний браузер можна шляхом введення назви в пошуковому полі.

Після натискання лівою клавішею за назвою з'являться дві додаткові кнопки, потрібно натиснути «Видалити».

Щоб видалялися і всі пов'язані файли, потрібно поставити галочку на пункті «Також видалити дані браузера?»

Операційна система попросить підтвердити свої дії, далі почнеться стирання всіх файлів.

Шляхом стирання каталогу з файлами програми

Ще одна логічна відповідь на питання, Microsoft edge як видалити пов'язаний з повним видаленням всіх файлів програми. Для цього:

  • Потрібно перейти у відповідну папку шляхом «Локальний диск (С)», «Windows», «SystemsApps», директорія «Microsoft.MicrosoftEdge_».
  • Як у разі перейменування системних файлів, додаємо права доступу до «MicrosoftEdge.exe» та «MicrosoftEdgeCP.exe» власного облікового запису. Для цього потрібно перейти наступним шляхом: правою клавішею по файлу відкривається додаткове меню, після чого "Властивості", "Безпека", "Додатково", змінити навпроти пункту "Власник", "Додатково" і вибирається користувач у полі пошуку. Після цього знову «Властивості», «Безпека» у вікні «Додаткові параметри безпеки» «Додати» вибирається раніше доданий суб'єкт. Далі після натискання на посилання «Виберіть суб'єкт» у новому вікні натискається кнопка «Додатково», вибирається користувач, натискається кнопка «Ок» для підтвердження дій, встановлюється галочка навпроти розділу «Повний доступ».

Після отримання повного доступу достатньо клацнути правою клавішею по директорії браузера і натиснути на пункт «Видалити».

За допомогою сторонніх програм

Якщо виконання інструкцій Microsoft Edge, як видалити, викликає проблему, можна скористатися сторонньою утилітою «Edge Blocker». З її допомогою прибрати браузер можна всього в кілька кліків:

  1. Програма завантажується через офіційний сайт розробників (https://www.sordum.org/9312/edge-blocker-v1-7/) у вигляді архіву, який потрібно розпакувати та запустити файл .exe.
  2. вікно програми, що відкрилося, має тільки дві кнопки: «Block» для блокування стандартного браузера і «Unblock» для його повторного додавання.

Після блокування утиліту можна видалити.

Як відновити Edge після видалення

Як і з видаленням, з відновленням Edge можуть виникнути труднощі. Стандартним методом встановити знову браузер оригінальної збірки не вийде, оскільки він має бути інтегрований в операційну систему.

Відновити програму можна через PowerShell. Після відкриття контекстного рядка вводиться команда Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.Microsoft Edge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation) AppXManifest.xml" -Verbose} і натискається клавіша "Enter" для її виконання. Після завершення операції з'явиться повідомлення.

Запитання експерту Чи можна видалити програму через папку Program Files?

Microsoft Edge інтегрували до операційної системи. Тому всі файли знаходяться в системній папці, доступ якої за умовчанням обмежений. Як видалити пов'язані файли Microsoft Edge?

Якщо ви використовуєте метод видалення через консоль або PowerShell, всі дані видаляються автоматично. У розділі "Параметри" є відповідна галочка. Чи можна буде відновити втрачену інформацію?

Якщо історія, закладки та паролі від облікових записів були видалені, відновити їх вже не вдасться. Процес встановлення передбачає лише ініціалізацію програми зі стандартними налаштуваннями. Навіщо використовувати сторонню утиліту?

Незважаючи на наявність кількох способів видалення браузера стандартними методами, варіант використання сторонньої утиліти також популярний. Це пов'язано з тим, що для користувачів з мінімальним рівнем володіння комп'ютером зміна прав доступу до папки та файлів – досить складна процедура навіть за наявності покрокової інструкції. Для блокування браузера через утиліту достатньо зробити лише кілька кліків.