Що таке лаунчер на Андроїд

Anonim

Окрема категорія користувачів цінує операційну систему Android за великі можливості внесення змін. Відкритий вихідний код дозволяє багатьом компаніям, що випускають мобільні пристрої, вносити свої зміни до оформлення та деяких інших функцій. В iOS кастомізація обмежена лише у використанні певних віджетів та зміною іконок програм. Багато хто задається питанням, що таке лаунчер для Андроїд? Він представлений оболонкою, яка використовується розробниками для зміни стилю відображення інтерфейсу та введення нових функцій.

Що таке лаунчер на Андроїд

Зрозумівши, що таке лаунчер на Андроїд можна суттєво розширити можливості мобільного пристрою. Незважаючи на створення власних оболонок усіма виробниками, за бажання їх можна перевстановити. Саме за це цінується Андроїд.

Функції Launcher дуже великі. Ця програма використовується для зміни зовнішнього вигляду робочого столу, глобальної зміни іконок, віджетів та оформлення екрану блокування. Деякі варіанти мають додаткові функції, наприклад, очищення пам'яті лише одним тапом по відповідній іконці.

Встановити лаунчер на Android можна з Play Market. Не всі вони безкоштовні, деякі розповсюджуються за передплатою. Якщо оболонка подобається, можна купити Pro-версію з розширеними функціями та додатковими стилями оформлення робочого столу.

Навіщо потрібен лаунчер для Android

Розглядаючи Launcher, що це за програма слід враховувати, що вона відповідає за відображення всіх елементів, які бачить користувач на своєму екрані.Це стосується блокування, меню та інших системних компонентів. Спочатку програма відповідала лише за зовнішній вигляд, але після розробники додали й інші функції для розширення можливостей пристрою.

Прикладом ексклюзивних лаунчерів прийнято вважати UI, EMUI, MIUI. Вони встановлюються лише на фірмові пристрої. Деякі інші виробники роблять свої програми доступними для встановлення з Play Market.

Плюси та мінуси лаунчерів

Плюси та мінуси За допомогою встановлення однієї програми можна змінити свій пристрій до невпізнання. Додаються нові корисні функції. Пристрій починає виводити розширену статистику за багатьма параметрами. Важливі програми завжди будуть на веду. Використовується різна анімація, яка робить операційну систему цікавішою у використанні. Збільшується споживання заряду батареї. Тяжка програма зі складним графічним інтерфейсом більше навантажує пристрій.Виглядає таке рішення красиво, але створює низку проблем під час використання. Якщо лаунчер непопулярний, творці поширених програм не тестують його на сумісність. Це часто призводить до виникнення проблем під час роботи. Більшість якісних варіантів поширюються за передплатою. При цьому у безкоштовній версії функціонал досить обмежений. Це призводить до того, що доводиться платити за придбаний пристрій. Проблеми з лаунчером можуть поширюватись і на операційну систему. Це часто проявляється на момент видалення програми. Якщо виконати процедуру неправильно, доведеться перевстановити операційну систему.

Види лаунчерів

Всі види інтерфейсів можна розділити на передвстановлені та сторонні. Також виділяють чисту операційну систему. Її перевага пов'язана з низьким навантаженням, яке виявляється на процесор. За рахунок цього інтерфейс плавно працює навіть на слабкому пристрої.

Ще одна ознака відмінності полягає у зовнішньому вигляді. Багато творців такого програмного забезпечення вбудовують власні сервіси зі скачування та встановлення тем.

Перш ніж розглядати, як встановити лаунчер потрібно враховувати рекомендації щодо вибору. Основними критеріями прийнято вважати оптимізацію, ступінь персоналізації та спосіб встановлення. Переважно, це стосується програм, які можна встановити з Google Play. Цей процес простий, а ймовірність появи пристрою вірусної програми дуже мала. Встановити лаунчер можна і стороннім файлом APK.

Який лаунчер вибрати

При виборі лаунчера потрібно враховувати кілька моментів. Вони такі:

  • сумісність з пристроєм;
  • навантаження на процесор і графічний чіп;
  • набір функцій, доступних тем;
  • можливість безкоштовної установки.

Часто вибір здійснюється за стилем робочого екрану та елементів інтерфейсу. Перш ніж завантажувати та встановлювати програму, потрібно докладно вивчити залишені відгуки. Саме ця інформація вказує, наскільки стабільно працює лаунчер і чи виникають проблеми при його використанні.

Як встановити лаунчер

У Play Market є кілька десятків лаунчерів. Тому з вибором не має виникнути проблем. Інсталяцію можна провести і з комп'ютера. Однак цей варіант складний у виконанні.

Со смартфона

Установка програми можлива з Play Market. Після відкриття офіційного магазину операційної системи:

  • У пошуковій системі вводиться запит лаунчер.
  • Вибираємо потрібний.
  • Встановлюємо його.
  • Натискаємо кнопку «Відкрити».
  • Надаємо програмі всі запитані права.
  • Вибираємо потрібний стиль оформлення.

На всю процедуру йде всього кілька хвилин. Подібним чином можна встановити будь-яку оболонку. При цьому можна бути впевненим у відсутності вірусу.

З комп'ютера

Розглядаючи, як встановити лаунчер, потрібно врахувати, що при завантаженні інсталяційного файлу з комп'ютера потрібно додаткове програмне забезпечення. Файловий менеджер повинен мати права root для відкриття файлів APK та інсталяції сторонньої програми.

Важливо завантажувати файли з перевіреного джерела. В іншому випадку є ймовірність попадання вірусу на мобільний пристрій.

Як видалити

Видалити оболонку можна будь-якої миті. Для цього достатньо перейти до програми та вибрати функцію відкату до заводських параметрів. Після цього повернеться стандартний вид операційної системи.

Зупинивши лаунчер можна його видалити. Для цього достатньо перейти до Play Market і вибрати вкладку всіх встановлених програм. У списку вибирається потрібне та натискається клавіша «Видалити»

Перед видаленням слід почистити кеш програми. Видалення можливе лише після вибору стандартного екрана. Якщо лаунчер активний, процес буде неможливим або може призвести до серйозних проблем у роботі операційної системи.

Бонус: найпопулярніші лаунчери

Найменування Опис Рейтинг
NOVA Launcher Одна з найпопулярніших сторонніх оболонок з можливістю глибокого налаштування. Вона підтримує стандартні жести та додаткові ефекти під час прокручування. Перевагою вважають високу стабільність, тонке налаштування палітри кольорів і сітки з іконками. Програма створює резервну копію раніше прийнятих установок. До суттєвих плюсів відносять відсутність реклами навіть у безкоштовної версії. Однак, для використання всіх функцій потрібна платна підписка. Розробники намагаються оптимізувати програму під нові версії операційної системи. ★★★★★
Launcher 8 Ця програма імітує операційну систему Windows Phone в останній редакції. Вона була розроблена спеціально для Nokia і лише за кілька років стала популярною. Через те, що компанія зазнала невдачі, розвивати її перестали. До переваг відносять плитковий інтерфейс. Живі іконки показують інформацію про програми.Кожна плитка може бути індивідуально налаштована. Незважаючи на серйозні зміни, інтерфейс працює плавно та помилок не спостерігається. Єдина проблема – лаунчер був створений під англійську мову, тому після перекладу інформація може відображатися некоректно. ★★★★★
Holo Launcher Поставити цю програму вирішують через те, що імітує популярний інтерфейс Android ICS. Розробники досягли повної імітації ICS. При цьому є підтримка керування жестами, функція резервного копіювання, встановлені набір сіток. Програма працює в альбомному та портретному режимі. До мінусу відносять проблеми із сумісністю на деяких пристроях. Іконки, пов'язані з дзвінками та надсиланням повідомлень не відображають кількість перевіреної інформації. ★★★★★
Яндекс з Алісою Російська компанія розробила власний Лаунчер з мінімалістичним дизайном.Його особливості пов'язані з глибоким інтегруванням пошукової системи, великою кількістю налаштувань дизайну. Перевагами вважають незвичайний ефект переходу під час перегортання робочого столу та пунктів меню. У порівнянні з іншими лаунчерами працює стабільно. Недолік полягає у невеликій кількості шпалер. Окрім цього, помічник Аліса не завжди працює коректно. Іноді програма сама вносить корективи у роботу пристрою. Це створює безліч проблем користувачам. ★★★★★
OS10 Launcher Ця оболонка виконана в стилі iOS 10. Вона дозволяє відкривати іконки з робочого столу та є пошук запущених програм. Плюсами прийнято вважати легке управління та просте встановлення, вбудовані утиліти для очищення пам'яті та підвищення швидкодії пристрою. Недоліком є ​​неможливість зміни іконок робочого столу та меню налаштувань. Користувачі спостерігають періодичний виліт із програми.Це призводить до серйозних проблем. Тому встановлювати цей лаунчер потрібно з урахуванням цих недоліків. ★★★★★