Як вибрати зарядку для смартфона з правильним роз'ємом

Anonim

Початковою тенденцією серед виробників мобільних телефонів було створення власних роз'ємів і штекерів. Подібне різноманіття було незручним для користувачів і одночасно підвищувало обсяг утилізованих відходів, оскільки старі зарядні пристрої були непридатними для використання при зміні бренду.

Micro-USB

Micro-USB - найпопулярніший варіант для смартфонів і планшетів, керованих Windows Phone, Android. Конструктивно він представляє сталевий осердя розміром 27 мм, де розташовано 5 контактів.Розташовують його в корпусі із пластику або алюмінію. Цей тип забезпечує зарядку із силою струму не більше 2 ампер, та якщо з переваг віднесемо:

  • велике поширення;
  • міцність;
  • компактность.

Недоліком подібного типу стало його моральне старіння в порівнянні з кабелем USB Type-C.

USB Type-C

Недоліком подібного типу стало його моральне старіння порівняно з кабелем USB Type-C. Він став логічним етапом еволюції роз'ємів для заряджання планшетів та смартфонів. Серія забезпечує можливість заряджання батареї потужністю в межах 100 Вт, а конектор отримав розміри 8, 42, 6 мм. Підвищено також швидкість передачі інформації, яка може обчислюватися гігабайтами за умови, що смартфон або планшет підтримують подібні технології.З переваг серії вкажемо на:

  • можливість заряджання підвищеним значенням сили струму;
  • швидкий обміну даними;
  • компактність;
  • відсутність залежності від орієнтації роз'єму при підключенні.

Рознімання Lightning

Роз'єм Lightning використаний у пристроях від Apple, яка часто йде своїм шляхом. Він був представлений у 2012 році та дозволяє передавати дані на тій самій швидкості, що й micro-USB. Одночасно для спрощення пошуку ЗУ на другому кінці фірмового дроту використано стандартну вилку USB. З переваг цього вкажемо на компактні розміри, можливість підключення незалежно від орієнтації штекера, можливість передачі струму потужністю в межах 10 Ватт.

Форм-фактори кабелів та їх захист

За геометрією перерізу провід, що з'єднує роз'єми, буває плоским і круглим. Перший варіант компактніший у складеному положенні, менше заплутується, але менш міцний до можливих пошкоджень. Додатково для використання автомобільних ЗУ від прикурювача кабель зазвичай звивають у вигляді пружини, що зменшує його розміри, запобігає заплутуванню. По довжині подібний кабель стандартно становить 30-40 сантиметрів, що достатньо для заряджання смартфона від роз'єму power-banka, ноутбука, розетки. Також є варіанти з довжиною 1, 2-1, 5 метра.

Для підвищення захисту від стирання ізоляції, перелому струмопровідних волосків з міді використовують обплетення. Останню виконують із синтетичного або натурального волокна, полімерів, металу. Сталевий варіант найкращі через стійкість до багаторазових згинальних навантажень, міцності вихідного матеріалу.Найбільш бюджетним варіантом тут залишається штучний каучук та інші полімерні композиції на його основі.

Основні моменти вибору

У загальному випадку, при покупці зверніть увагу на:

  • технічні характеристики (потужність, допустима сила струму), оскільки за їх недоліків зарядка смартфона чи планшета йтиме тривалої, а окремих випадках може бути повністю отсутствовать;
  • при покупці шнура для заряджання продукції від Apple проконтролюйте наявність позначки «MFI», що підтверджує проходження сертифікації.
Одночасно важливо перевірити якість виготовлення, оскільки сильно м'який і тонкий провід, ненадійні роз'єми будуть явними ознаками спроб заощадити. Підсумком буде недовговічність використання та необхідність у майбутньому купівлі нового шнура.