Оператори знову прибрали безлімітний інтернет

Anonim

Пройшли ті часи, коли у кожного мобільного оператора можна було знайти хоч один пакет із безлімітним інтернетом. Наразі такі тарифи практично зникли, їх пропонують одиниці, та й ціна значно зросла. Оператори пояснюють відмову від такої опції тим, що багатьом абонентам не потрібні безкоштовні гігабайти, оскільки більшість ліміту залишається невитраченою. Усе це може привернути увагу ФАС. Рік тому великі мобільні оператори теж скасовували безлімітний інтернет, але пізніше все-таки повернули цю опцію.

Гігабайтів може всім не вистачити

Оператори так званої великої четвірки практично позбавив росіян безлімітного інтернету.

Вигідні тарифи повністю зникли у Білайна та Теле2, а МТС та Мегафон ще пропонують такі послуги, але з певним застереженням. Теле2 підтвердили, що підключити тариф із безлімітом у них зараз неможливо, це правило поширюється як на старих, так і на нових абонентів. Компанія МТС пропонує таку опцію, але вартість подібного тарифу становить понад 2 тисячі рублів на місяць, що дуже дорого для більшості росіян. А ось абоненти Мегафону можуть спробувати підключити безлімітний інтернет, але для цього доведеться зателефонувати в кол-центр оператора та переконати консультанта активувати цю опцію.

Куди бігти, що робити

Представники великої четвірки запевняють, що всі абоненти діючих, але вже недоступних до підключення тарифів, як і раніше, можуть користуватися безлімітним інтернетом, якщо така опція була в пакеті спочатку.Але точно сказати, скільки триватиме така «щедрість» ніхто не може. На думку експертів, незабаром такі обмеження можуть торкнутися і тих, хто не збирається змінювати тариф.

Заради справедливості варто зауважити, що безлімітний інтернет можна знайти навіть в архівних тарифах, принаймні у оператора Білайн. Наприклад, у 2016 році Білайн запустив тарифи з післяплатою послуг, ось там був включений безлімітний інтернет. Це була основна фішка таких тарифів. При цьому оператор навіть за роки не може змінити абоненту умови тарифу без його згоди. Завдяки цьому багато абонентів на таких тарифах і зараз продовжують вигідно користуватися безлімітом.

Не всім абонентам потрібно багато гігабайт

За оцінками фахівців, з усіх абонентів мобільних мереж лише третина має доступ до безлімітного інтернету. І лише 5% цих абонентів витрачає понад 100 ГБ трафіку за місяць. При цьому 80% абонентів витрачають близько 12 ГБ трафіку, а 10% споживає близько 20 ГБ трафіку.Аналітики компанії Мегафон вважають, що абоненти рідко споживають більше 50 ГБ трафіку. При цьому представник оператора заявив, що така кількість є в тарифах, що діють. Але вивчивши лінійку тарифів, з'ясувалося, що 50 ГБ безлімітного інтернету для Москви є тільки в пакетах преміум класу «Максимум», VIP та «Преміум». Їхня вартість варіюється від 850 до 2000 тисяч рублів на місяць. Білайн пропонує тариф "Твоє рішення", де можна підключити 75 ГБ трафіку. Але вартість залежить від обраних опцій та регіону проживання абонента.

Безліміт вигідний тільки для абонентів

Оператори говорять про те, що для них безлімітний інтернет невигідний, тому що заробити на цьому неможливо. А ось абонентам це дуже вигідно, вони можуть витрачати більші обсяги трафіку. Мобільні оператори проти безліміту і з тієї причини, що при витрачанні великих обсягів трафіку підвищується навантаження на мережу, що відбивається на коректній роботі.Так операторам вигідніше давати певний ліміт трафіку, тим паче на цьому можна заробити. ФАС Росії уважно стежить за роботою мобільних операторів і виключення безліміту зі списку послуг може спричинити низку питань. Але навіть якщо так станеться, компаніям є що відповісти. Вони можуть аргументувати таке рішення тим, що зараз можуть повноцінно перейти на формат зв'язку 5G, а значить, якість послуг буде під великим питанням.

Все повторюється

Абоненти вже не раз стикалися зі скасуванням безлімітного інтернету. Але, як правило, згодом цю опцію повертали. У 2014 році Мегафон запустив віртуального оператора Yota. Саме тоді вперше росіяни довідалися, що таке безлімітний інтернет. Після цього такий приклад наслідували й інші російські оператори. Наприкінці 2016 року колишній генеральний директор Білайн заявив, що незабаром безлімітні гігабайти будуть скасовані. Його прогноз здійснився за кілька місяців, спочатку безлімітну опцію прибрала Yota, а потім і всі інші.Влітку 2018 року усі великі оператори вирішили повернути безлімітний інтернет. Минуло три роки і знову історія повторюється. Звичайно, можна очікувати, що компанії повернуть цю опцію, тільки коли це станеться, ніхто сказати не може.