Смарт-годинник як спосіб контролю свого здоров'я. Чому цей гаджет стає незамінним

Anonim

Розумні пристрої поступово витісняють з ринку класичні продукти, які раніше, начебто, був конкурентам. На зміну механічним годинникам прийшли розумні, і з кожним роком все більше людей відмовляється від аксесуару, призначеного виключно для відображення часу. Купуючи смарт-годинник, людина не тільки віддає данину сучасним трендам, а й отримує масу функцій, які дозволяють їй контролювати здоров'я.

Які функції дозволяють контролювати здоров'я

Людині, яка ніколи не користувалася розумним годинником, може здатися, що більшість їх функцій – маркетинговий прийом виробника, який не має нічого спільного з медичними показаннями. Звичайно, наручний аксесуар не здатний надати вам такі ж точні відомості про стан здоров'я, як вузькоспеціалізований прилад, проте гаджет стає чудовим засобом для повсякденного моніторингу.

Смарт-годинник оснащується величезною кількістю датчиків, призначення якого безпосередньо залежить від обраної моделі. На сьогоднішній день лідером у цій галузі є Apple Watch, і вони мають у своєму розпорядженні найпросунутіші можливості контролю за здоров'ям. Багато хто з них готовий запропонувати конкуруючі компанії, тому перед вибором пристрою проаналізуйте, в яких функціях ви зацікавлені, і якими опціями має модель, що сподобалася.

Контроль частоти серцевих скорочень

Це базова функція, яку мають практично всі моделі. Суть її роботи полягає у постійному визначенні частоти серцевих скорочень або на запит власника. Для контролю здоров'я бажаний постійний моніторинг, так як з його допомогою годинник може попередити людину про високий або низький пульс, виходячи з чого сам користувач може зробити висновки.

Визначення миготливої ​​аритмії

На підставі показань датчика пульсу гаджет здатний попередити виникнення серйозних кардіологічних захворювань, включаючи миготливу аритмію.Вона виражається в нестабільному пульсі, і смарт-годинник обов'язково попередить користувача про ознаки миготливої ​​аритмії, після чого рекомендується відразу ж звернутися до лікаря.

ЕКГ

Когось цей факт може здивувати, але смарт-годинник може складати електрокардіограму. Так, роблять вони це не з такою точністю, як професійне обладнання, але попередити синусову аритмію можуть. Якщо ви знаходитесь на зв'язку зі своїм лікарем, то зможете навіть відправити йому PDF-файл з діагностикою.

Насиченість крові киснем

Як ніколи актуальна функція, що дозволяє виміряти рівень сатурації крові. Низькі показники можуть свідчити про проблеми з органами дихання, а саме легкими.Смарт-годинник попередить користувача, якщо насиченість крові киснем виявиться не в нормі, після чого вам відразу ж варто звернутися до лікаря за детальнішою діагностикою.

Перерва на дихальні вправи

Навіть найпростіший годинник навчився сповіщати користувача про необхідність руху, якщо власник веде не надто активний спосіб життя. Але це тільки одне з нагадувань, корисних користувачеві. Також у розумному годиннику є сповіщення про необхідність виконання дихальних вправ. Всі інструкції відразу ж виводяться на екран, і людині залишається просто дихати у такт із гаджетом. Словом, ще одна актуальна функція за часів COVID-19.

Попередження про гучний шум

Також людині важливо піклуватися про свої вуха, адже занадто гучний звук здатний завдати непоправної шкоди органам слуху.Для цього гаджет вимірює рівень навколишнього шуму та попереджає, коли він перевищує норму, щоб ви могли вчасно відійти від джерела гучного звуку.

Контроль сну

Функція, що є у більшості сучасних смарт-годин. Поки людина спить, її аксесуар уважно стежить за ЧСС, рухами тіла та іншими показниками, що дозволяють оцінити якість сну. Вранці власник пристрою може ознайомитися зі звітом та отримати рекомендації щодо покращення сну.

Контроль менструальних циклів

Опція, вкрай корисна для дівчат. Господиня гаджета за допомогою смарт-годин і супутнього застосування зможе вести облік менструальних циклів і, наприклад, розрахувати період настання овуляції. Також у додатку є пункти для самостійного обліку, щоб при необхідності можна було розповісти всі подробиці лікарю.

Регулярні тренування – запорука міцного здоров'я

Щоб тримати своє тіло в тонусі, необхідно постійно тренуватися, застосовуючи на практиці різні фізичні навантаження. Смарт-годинник у цьому сенсі виступає чудовим компаньйоном і веде облік більшості існуючих тренувань. Так, гаджет вміє рахувати кількість гребків у басейні або пройдену дистанцію під час ранкової пробіжки. Це лише мала частина функцій, спрямованих на підтримку активності, а тому, чим би ви не займалися, пристрій вестиме підрахунок дій і додасть їх до підсумкового звіту про завершене тренування.

Чим ще можуть бути корисні смарт-годинник

Также розумний годинник є пристрій, що дозволяє звільнити руки. Власнику гаджета не доведеться діставати смартфон, щоб здійснити оплату покупок, відповісти на дзвінок/повідомлення або переключити музичну композицію в плеєрі.Все це вміє робити наручний аксесуар, який завжди знаходиться на очах. Перелік hands free функцій безпосередньо залежить від моделі годинника.

Який годинник вибрати

Очевидно, що сьогодні смарт-годинник є незамінним пристроєм як для контролю за здоров'ям, так і для скорочення рутинних дій. У цьому важливо правильно підібрати модель, яка б задовольняла всім вимогам користувачам. З високою ймовірністю покупець буде задоволений, якщо вибере смарт-годинник з представленого рейтингу.
Найменування Опис Ціна Рейтинг
Apple Watch Series 7 Найпросунутіша модель, серед усіх представлених на ринку. Має максимум функцій контролю за здоров'ям. Від 40 000 руб ★★★★★
Samsung Galaxy Watch4 Classic Головний конкурент Apple Watch, який має вбудований тонометр, вміє складати ЕКГ, а також підтримує NFC. Від 24 000 руб ★★★★★
Apple Watch SE Економ-варіант для любителів техніки Apple, що пропонує максимум hands free можливостей, але тільки базовий набір функцій контролю здоров'я. Від 23 000 руб ★★★★★
Huawei Watch GT 2 Pro Одна з кращих моделей Huawei, готова похвалитися стильним дизайном та базовим функціоналом без надмірностей. Від 15 000 руб ★★★★★
Xiaomi Mi Band 6 Найпростіший гаджет, який можна вибрати для контролю за здоров'ям. Вміє вимірювати сатурацію, а також ЧСС разом з якістю сну. Від 3 000 руб ★★★★★

На закінчення ще раз варто нагадати, що при виборі годинника важливо відштовхуватися від тих функцій, яких ви потребуєте. Якщо майбутній власник має міцне здоров'я і лише хоче його підтримувати, підійде базова модель типу Apple Watch SE. За наявності проблем і необхідності постійного моніторингу краще не поскупитися і вибрати Series 7, які пропонують повний набір опцій.