Мобільний етикет

Anonim

Мобільними телефонами користуватися вміють начебто все. Мобільники з'явилися досить давно, тому вже встиг з'явитись і так званий мобільний етикет. Основні правила спілкування по телефону знайомі будь-якій вихованій людині, оскільки вони базуються на нормальних спілкування. Але не зайвим буде ще раз нагадати ці правила, тим більше з кожним роком додається щось новеньке.

1. Відключаємо телефон

У ряді громадських місць необхідно відключати мобільник або ставити на беззвучний режим. Це стосується літаків і лікарень, де телефон може заважати роботі високоточного обладнання.Крім цього, мобільник слід вимкнути в музеї, кінотеатрі або театрі, щоб не заважати іншим відвідувачам.

2. Безпека понад усе

Не варто розмовляти по телефону, перебуваючи за кермом автомобіля. Це можна вважати не просто етикетом, а одним із правил безпеки дорожнього руху. Навіть якщо у вас є гарнітура, яка позбавляє необхідності тримати телефон в руці, від розмов краще відмовитися і не наражати себе і навколишніх небезпеки.

3. Зверніть увагу на рінгтон

Чи варто говорити, що минули вже ті часи, коли можна було виділитися в натовпі за допомогою оригінального рингтона. Зараз різкі та гучні мелодії на дзвінки дратують оточуючих і зовсім не виглядають дотепними. Особливо дратують пісні, в яких використовується ненормативна лексика.

4. Давати номер – лише з дозволу

Доволі часто можна бачити ситуацію, коли номер якоїсь людини роздають праворуч і ліворуч. Робити це категорично не можна, без дозволу. Виняток становлять лише випадки, коли номер телефону надрукований на якомусь сайті або на візитівках, тобто вважається відкритим.

5. Не треба кричати в трубку

Багато хто з нас думають, що говорити в слухавку потрібно якомога голосніше, інакше співрозмовник може не почути. Але це зовсім не так, всі сучасні мобільні пристрої мають відмінні характеристики та дозволяють розмовляти спокійним голосом. Тобто абонент на тому кінці дроту вас і так чудово почує, а ось траплятися ваші крики навколишнім людям зовсім нема до чого.

Не кричати в трубку, не означати, що треба мямлити або говорити невиразно слова. Це теж неповага до співрозмовника.

6. Не можна знімати на камеру сторонніх людей.

Правила гарного тону забороняють без дозволу людини знімати його на телефон і тим більше кудись потім викладати.Хоча зараз досить часто можна зіткнутися з тим, що хтось потрапляє в безглузду чи небезпечну ситуацію, а оточуючі замість допомоги скоріше направляють на об'єктиви смартфонів, що постраждали.

7. При сторонніх особистих темах не говоримо

Чи варто говорити про те, що автобус чи вагон метро – це не найкращі місця для обговорення особистих питань. Для з'ясування сімейних відносин або вирішення проблем краще десь усамітнитися і поговорити спокійно.

8. Зверніть увагу на імена телефонної книги

Доволі часто багато хто з нас записує контакти в телефонну книгу, використовуючи смішні прізвиська. Цього робити не варто, зараз є багато програм, які дозволяють дізнатися, як ти записаний у телефоні у друзів та знайомих. Це може бути дуже прикро.

9. Не варто показувати себе суперекспертом

Не варто всім розповідати характеристики нових смартфонів, що з'явилися на ринку.Якщо вам хочеться поговорити на цю тему, краще зробити це в колі за інтересами. Більшість людей сприймає мобільник просто як засіб спілкування і не більше. Самостверджуватись поруч із ними, як мінімум, безглуздо.

10. Не можна класти телефон на стіл.

Якщо ви обідаєте в ресторані, то не можна класти телефон на стіл, йому не місце. Це ж правило стосується і навчальних аудиторій та ділових зустрічей. За їжею розмовляти телефоном непристойно. Якщо вам зателефонували під час прийому їжі, можна вийти із зали та поговорити. Але тільки якщо розмова дуже термінова і ви обідаєте одну.

Окрім цього необхідно пам'ятати, що звичайна ділова розмова зазвичай триває не більше 10 хвилин. За цей час до співрозмовника потрібно встигнути звернутися кілька разів на ім'я. Не можна затягувати і мовчання, оскільки емоцій співрозмовника при такому способі спілкування не видно, то тишу в трубці розцінюють як неповагу.