VOIP обладнання для IP-телефонії

Anonim

Високотехнологічне VoIP або SIP обладнання дозволяє швидко підключати автоматичні телефонні станції офісного типу або побутові пристрої до міжмережевого протоколу. Функціональним посередником передачі виступає шлюз.

Що таке voip обладнання

Технологія VoIP використовується для ефективної передачі голосу за допомогою комп'ютерних мереж та інтернету. Незважаючи на те, що дане визначення схоже на IP-телефонію, відмінною особливістю VoIP є можливість використання технології в онлайн-трансляціях, відеоспостереженні або будь-яких інших системах, які не потребують спілкування між людьми.

Різновиди пристроїв для мережевої телефонії

Технологічні пристрої для передачі голосу по IP телефонії умовно класифікуються виходячи з функціональних та конструкційних характеристик. Існуючі види обладнання:

  1. IP-ATC. Встановлюються з метою організації телефонії в офісних приміщеннях.
  2. VOIP шлюзи. Застосовуються для підключення традиційного способу телефонії до протоколу.
  3. GSM шлюзи. Дозволяють з'єднати мережеве обладнання з операторами стільникового зв'язку.
  4. IP телефони. Телефонне обладнання з прямим доступом до серверів VoIP.
  5. Плати для IP телефонів. Дозволяють перетворити персональний комп'ютер на повноцінний сервер VoIP.
  6. Плати, що використовуються в автоматичних телефонних станціях. Підключаються до розширення функціональних можливостей АТС.
  7. Допоміжні модулі. Використовуються для доступу до різних портів.

Крім перерахованих вище різновидів, до комплексу VoIP пристроїв можна додати телефонні гарнітури та додаткові аксесуари, що підключаються до комп'ютера або телефонних пристроїв.

IP-АТС

Є автоматизованою телефонною станцією, що використовується для певних потреб компаній. Ця технологія забезпечує безперебійний голосовий зв'язок між працівниками організацій та дозволяє:

  • вести докладну статистику та складати звітність дзвінків;
  • слухати голосові повідомлення;
  • розподіляти виклики виходячи з програмних алгоритмів;
  • записувати розмови співробітників із клієнтами;
  • блокувати або переадресовувати дзвінки.

На ринку існують як базові IP-ATC, так і багатофункціональні системи, за допомогою яких можна швидко інтегрувати телефонію в CRM, використовувати різну мультимедію, групувати клієнтську аудиторію та багато іншого.

VOIP-шлюзи

Шлюзи VoIP - це вузькоспеціалізовані пристрої, основним завданням яких є трансформація голосового сигналу з аналогової технології в цифровий тип і навпаки. Відмінна риса подібних систем - наявність додаткових портів типу FXS і FXO, за допомогою яких здійснюється приєднання телефонних пристроїв або ліній.

Основною перевагою даної технології є оперативне підключення аналогових телефонних станцій до мережного протоколу без великих фінансових витрат. Не менш важливими перевагами є:

  • проста експлуатація та налаштування;
  • функція передачі факсів;
  • швидке підключення до обладнання;

Відмінною перевагою VoIP шлюзів також є можливість забезпечення філій різних областей, міст або країн безкоштовним голосовим зв'язком. Дане обладнання підключається як до аналогових, так і до цифрових АТС.

GSM-шлюзи

Основна мета подібних шлюзів - це підключення обладнання VoIP до міжнародного стандарту цифрового зв'язку GSM. Відмінні переваги технології:

  • зниження фінансових витрат на зв'язок корпоративного формату;
  • забезпечення якісної голосової комунікації між віддаленими та офісними працівниками компанії;
  • швидкий прийом вихідних дзвінків від клієнтської аудиторії;
  • можливість автоматичної переадресації дзвінків.

У пристрої шлюзу розташовується слот для SIM-карти, за допомогою якого здійснюється обробка вхідних або вихідних дзвінків. Подібне обладнання підключається до телефонного апарату або системи типу IP-АТС.

IP-телефони

Телефони, що працюють за мережним протоколом, зазвичай використовуються для заміни незручних програмних компонентів. Виробляються у вигляді пристроїв, що зовні нагадують стаціонарне телефонне обладнання. Можуть оснащуватися портами для приєднання дротових гарнітур або бездротовими трубками.

Основні можливості та переваги IP-телефонів:

  • прийом вихідних та вхідних дзвінків;
  • взаємодія з телефонією аналогового типу, контактною книгою та голосовою поштою;
  • надсилання та прийом повідомлень, що містять текст;
  • Зберігання та аналіз телефонних розмов;
  • корпоративний зв'язок.

Найпростіші моделі подібного обладнання практично нічим не відрізняються від стаціонарних телефонів. Вузькоспеціалізовані та дорогі моделі відрізняються ширшим функціоналом: відеодзвінки, вибір провайдера, підключення автоматизованих систем та керування через ОС Android.

Плати IP-телефонії

За допомогою подібних плат компанія може швидко підняти сервер для мережевої телефонії без необхідності купувати дороге серверне обладнання.Залежно від функціональних та експлуатаційних характеристик, плати можуть виступати в ролі основних шлюзів, створювати комутаційне підключення для абонентської бази та зберігати інформацію про дзвінки.

Плата, що встановлюється в комп'ютер із підключеною мережею, здатна замінити повноцінну АТС без втрати основних функцій та можливостей. Відмінна перевага подібного обладнання - це можливість використання різного програмного забезпечення та гнучка настройка.

Плати для АТС

Основним призначенням телефонних плат є розширення функціоналу автоматичних телефонних станцій. Використання цього обладнання дозволяє додати порт порти, необхідні для приєднання аналогових або мережевих пристроїв.

Не менш важливою перевагою спеціалізованих плат для АТС є можливість збільшити кількість аналогових або цифрових ліній без придбання дорогого обладнання.

Модулі для плат IP телефонії

Подібними конструкційними елементами забезпечується ефективне розширення функціоналу IP обладнання. За рахунок цієї особливості компанія може підключити до 4 додаткових голосових апаратів до корпоративного середовища без заміни автоматизованої телефонної станції.

Окрім класичних модулів для трансформації сигналу та розширення точок доступу, на ринку існують вузькоспеціалізовані пристрої, що дозволяють знизити рівень відлуння та шумів.

Телефонні гарнітури

Телефонні гарнітури зазвичай використовуються в тому випадку, коли необхідна швидка та продуктивна обробка клієнтської бази. Подібні пристрої виконані у вигляді мікрофона та навушників. Підключення відбувається безпосередньо до телефонної мережі.

Деякі гарнітури додатково оснащені фізичними кнопками для регулювання гучності, функцією придушення шумів та конструкційними елементами, що дозволяють швидко приймати вихідні дзвінки.

Аксесуари

Допоміжними аксесуарами для телефонії є такі комплектуючі елементи, як кабелі для приєднання обладнання, перехідники роз'ємів, зарядні штекери та накладки для телефонних гарнітур.

На ринку можна знайти блоки живлення для шлюзів і мережевого обладнання, спеціальні репітери сигналу, модулі розширення основного функціоналу та пристрої для апаратного відключення мікрофона.

Програмне забезпечення

Окрім стандартного IP обладнання, можна використовувати спеціальне програмне забезпечення, вартість яких значно нижче описуваних пристроїв - від 1900 руб.Подібні програми встановлюються на мобільні та десктопні операційні системи: MacOS, Windows, iOS або Android.

Використання віртуальної телефонної станції з метою зниження витрат

Враховуючи те, що ціна цифрової автоматизованої телефонної станції починається від 55 тис. руб., На практиці часто використовуються спеціалізовані мережеві плати. Крім подібних пристроїв існує ще один метод, що дозволяє заощадити значну кількість фінансів - віртуальна АТС.

Переваги та недоліки віртуальної автоматизованої телефонної станції:

Плюси та мінуси Безкоштовне та просте підключення Швидка інтеграція в CRM системи Відсутність тарифікації на внутрішній корпоративний зв'язок Великий функціонал, характерний для класичних АТС Неможливість використання у великих підприємствах або компаніях Низький рівень конфіденційності у зв'язку з обробкою інформації мережевими провайдерами Залежність та тонкого налаштування.

Віртуальна автоматизована станція телефонії позбавляє компанію від придбання дорогого офісного обладнання. Подібні системи чудово підходять для середніх та невеликих підприємств. Перед тим, як підключати віртуальну АТС, важливо визначитися з провайдером і вибрати оптимальний тарифний план.