Чому не варто підключатися до публічних мереж Wi-Fi

Anonim

Багато хто з нас, не замислюючись, підключається до безкоштовного Wi-Fi в публічних місцях. Безкоштовним інтернетом можна користуватися в ресторанах, торгових центрах, готелях та аеропортах та рідкісний власник смартфона не спокуситься. Тільки краще цього не робити, на думку фахівців, саме публічні мережі часто працюють без належного шифрування. Це може призвести до перехоплення даних зловмисниками.

Безкоштовний Wi-Fi таїть небезпеку

Не всі користувачі добре знаються на тонкощах роботи бездротового доступу в інтернет.Саме тому вони радо підключаються до будь-якої мережі, незахищеної паролем. Далі проводяться фінансові операції, водяться логіни та паролі від особистих акаунтів. В результаті шахраї цілком можуть отримати ваші дані і навіть зняти гроші з банківського рахунку.

«Лабораторія Касперського» провела опитування, в ході якого стало відомо, що більше половини власників смартфонів завжди підключаються до публічних точок доступу до інтернету. Зловмисникам це дуже на руку.

Як захистити себе

Щоб не стати жертвою кібершахраїв, треба дотримуватись певних правил при користуванні публічними мережами.

  1. Бажано не використовувати публічні мережі Wi-Fi для передачі дуже важливої ​​інформації. Якщо ж необхідно передати щось важливе, слід попередньо переконатися, що мережа працює за протоколом https (це можна визначити по зеленому замочку в адресному рядку).
  2. За необхідності користуватися можна лише тими ресурсами, де є механізми WPA/WPA2. Про механізми шифрування зазвичай повідомляє мобільний пристрій.
  3. Перед використанням громадської мережі в готелі або ресторані рекомендується уточнити назву мережі у обслуговуючого персоналу. Це дозволить уникнути підключення до мережі кіберзлочинців.
  4. Надсилати електронну пошту необхідно лише через веб-інтерфейс. Не варто користуватися різними поштовими сервісами, наприклад Microsoft Outlook.
  5. Встановіть хорошу антивірусну програму. Антивірусник вчасно попередить, якщо мережа, до якої ви намагаєтесь підключитися, таїть небезпеку. Також ця програма не дозволить передати логіни або паролі, якщо є ризик витоку інформації.
  6. Бажано скрізь, де тільки можливо, активувати підтвердження пароля SMS або використовувати інші методи двофакторної авторизації.
  7. Не варто завантажувати файли з сайтів, до яких немає 100% довіри. Не можна погоджуватися і на термінове оновлення будь-якого програмного забезпечення або інсталювати оновлення програм.

Можна скористатися і віртуальною приватною мережею, яка називається VPN. Така технологія вибудовує окремий зашифрований канал, яким передача даних точно буде конфіденційною.

Чому варто вимикати Wi-Fi

В той час, коли інтернет не потрібен, Wi-Fi рекомендується вимикати. Це пов'язано не тільки з економією заряду акумулятора, але і з особистою безпекою. Також обов'язково деактивуйте функцію автопідключення до доступної мережі. Тут небезпека криється не тільки в можливій витік інформації, є ще один недолік - за вами можуть стежити сторонні організації.

Наприклад, ви зайшли до якогось торгового центру.Смартфон відразу починає шукати точку доступу, до якої можна підключитися, при цьому транслюється унікальна MAC-адреса пристрою. Після цього всі публічні мережі, які отримали запит на підключення від вашого смартфона, можуть внести такі дані до журналу. За підсумками цих записів маркетологи нерідко будують маршрут пересування клієнтів. Це дозволяє відстежити, скільки часу та чи інша людина проводить у кожному відділі. Наприклад, ви дещо затрималися у відділі з парфумерією, не дивуйтеся, якщо через час на смартфон приходитиме реклама парфумів та туалетної води.