IP-телефонія з мобільного телефону

Anonim

Стільниковий зв'язок сьогодні не назвеш найдешевшим, але сучасна реальність вимагає все більшої взаємодії людей один з одним. Тому багато хто шукає більш зручний варіант, бажаючи відійти від використання звичайних стільникових та телефонних мереж. Таким людям прийде на допомогу IP-телефонія.

Як працює IP-телефонія для мобільного телефону

За допомогою мобільної IP-телефонії з'явиться можливість конвертувати виклики, здійснені через інтернет, у мобільну мережу і навпаки завдяки VoIP-технології, що передає голос через IP.

Для зв'язку людей один з одним використовуються інтернет-канали, при цьому для роботи підійдуть громадські та приватні мережі Wi-Fi, мобільний інтернет 3G та 4G. Дзвінки можна здійснювати за всіма напрямками: з IP-телефону на стаціонарні та мобільні телефони (і навпаки в тому числі), з одного IP-телефону на інший.

Вхідні дзвінки приймаються за рахунок віртуального номера, який підключається разом із функцією телефонії. Цей номер нічим не відрізняється від звичайного міського, він купується у того ж оператора, що й сама функція. Людина дзвонить за цим номером, а дзвінок переадресовується за допомогою IP-телефонії на мобільний номер або додаток смартфона/комп'ютера. Плюсом такої системи є те, що номер підключається для одного міста, а абонент може знаходитися в будь-якій точці світу, оскільки номер не прив'язаний до території.

IP-телефонія працює на мобільних телефонах так само, як і на стаціонарних комп'ютерах і телефонних апаратах. Для нього потрібно встановити софтфон - програму, що імітує звичайний телефон. Він взаємодіє з серверами вибраного оператора і дозволяє таким чином здійснювати дзвінки. Сервера IP-телефонії при здійсненні дзвінка знаходять необхідного абонента в стільниковій або звичайній телефонній мережі та підключаються до нього.

Переваги IP-телефонії для мобільного

Цей сучасний сервіс має безліч переваг у використанні:

  • Низька вартість підключення – зазвичай для підключення функції телефонії немає необхідності купувати додаткове обладнання, підключення проводиться швидко та легко.
  • Низька вартість використання. Оскільки для дзвінків не потрібно підключатися до дорогих тарифів для мобільних мереж, а дзвінки проходять через інтернет, оплата за них сильно знижується в порівнянні зі звичайною абонентською платою.Крім того, не доведеться додатково платити за міжнародні дзвінки.
  • Телефонні дзвінки всередині компанії повністю безкоштовні. Співробітникам також надаються номери швидкого набору для зручності зв'язку.
  • Віртуальний номер не закріплений за територіальним становищем офісу – це означає, що у разі переїзду не доведеться змінювати свій номер та повідомляти клієнтів про зміну.
  • Необов'язково замінювати звичну мобільну мережу на мобільний додаток – цілком можна здійснювати виклики «по-старому».
  • Зручно використовувати при дистанційній роботі, коли працівник не знаходиться поряд з VoIP-адаптером та стаціонарним комп'ютером, оскільки всі номери об'єднуються в одну корпоративну мережу.
  • Можливість заощадити на заплаті співробітників – частина роботи тепер виконуватиметься автоматично – наприклад, автоматичні відповіді на дзвінки та переадресація викликів.
  • Якість зв'язку IP-телефонії значно вища, ніж при звичайних дзвінках по мобільній мережі, оскільки тепер вони переводяться в цифровий формат.

Як підключити IP-телефонію на мобільний телефон

Насамперед потрібно вирішити, якого саме оператора вибрати – сьогодні їх представлено достатньо. При виборі оператора рекомендовано звертати увагу на:

  • Обладнання, яке підтримує даний провайдер. Іноді дешевше купити його окремо, ніж безпосередньо у обраного оператора. Крім того, якщо вже є якесь обладнання, варто уточнити у оператора, чи підтримується воно: можливо, витрачатися не доведеться.
  • Достатню безпеку. Оскільки дані передаються через інтернет, їх можуть перехопити, тому варто вивчити методи захисту інформації у оператора, а також чи входить у вартість забезпечення безпеки.
  • Функціонал. У різних операторів набір функцій може відрізнятися, тому рекомендується вивчити перелік послуг заздалегідь, щоб вибрати найбільш корисного провайдера.

Підключення відбувається швидко, особливо, якщо необхідний лише віртуальний номер (тоді обладнання зовсім не потрібно). Необхідно зайти на сайт провайдера, заповнити реєстраційну форму - ввести ПІБ, логін, пароль, електронну пошту, а також сервер оператора (він видається при покупці). Далі на пошту автоматично відправиться лист, потрібно буде підтвердити реєстрацію, а потім зайти до свого особистого кабінету.

Потім проводиться налаштування вже з самим сервером. Потрібно зайти на вкладку "налаштування", перейти в пункт "підключення по SIP", переписати свій ID в рядку логіна. Пароль вибирається самостійно.

Залишиться тільки встановити програму на смартфон, запустити його та увійти в мережу з використанням логіна-ID та раніше придуманого пароля. Після виконання цих дій можна здійснювати та приймати дзвінки. Якщо щось пішло не так чи спричиняє скруту, завжди можна звернутися в техпідтримку свого оператора та уточнити питання.

Як підключитися до надійного та недорогого провайдера

Ми рекомендуємо користуватися послугами Задарма. Переваги даного оператора:

  • Працює з 2006 року, що вказує на надійність компанії. Кількість абонентів перевищує 100 тис;
  • Гарантовано висока якість зв'язку – оператор використовує преміум-маршрути, роблячи голосовий зв'язок максимально чистим та якісним;
  • Гранично низькі ціни на міжміський і міжнародний зв'язок - від 1, 65 руб/хв по Росії та від 0, 54 руб/хв по світу, в залежності від напрямку;
  • Дешеві віртуальні прямі номери, російські та міжнародні – від 120 руб/міс з безкоштовним підключенням. Також абонентам доступні номери формату 8-800 для організації гарячих ліній;
  • Легке підключення – достатньо зареєструвати аккаунт та поповнити рахунок у системі карткою, електронними грошима або через термінал;
  • Власний додаток для мобільних без складних налаштувань – він доступний для смартфонів та планшетів на Android та iOS.

Підключення займе менше хвилини – заповніть реєстраційну форму (реальне ім'я користувача, адресу електронної пошти та пароль), підтвердіть реєстрацію за посиланням у листі та пройдіть до особистого кабінету. Новим абонентам Задарма покладено бонус у розмірі 20 рублів – для цього необхідно вказати в особистому кабінеті номер мобільного телефону із SMS-підтвердженням.

Наступний етап – отримання SIP ID та пароля для налаштування програми. Зайдіть в розділ «Налаштування - Підключення по SIP», SIP ID прописаний у рядку з логіном, пароль задається самостійно.

Тепер встановіть програму для Android та iOS, запустіть її та введіть логін (SIP ID) з паролем.Все готове – можна братися до дзвінків. Для отримання вхідних дзвінків уточніть на сайті Задарма номери міських шлюзів – запишіть номер з обраного міста на візитівці та вкажіть там свій додатковий номер (им виступає SIP ID). Також можна орендувати в особистому кабінеті віртуальний номер та приймати дзвінки на нього.

Види софтфонів

Софтфонами називається програмне забезпечення, схоже на телефон, але без фізичного корпусу та плати. З його допомогою можна також приймати/здійснювати дзвінки, обмінюватися поштою, відео-повідомленнями, використовуючи спеціальну технологію VoIP. Їхня головна перевага перед телефонами – можливість встановлення ПЗ на практично будь-які гаджети, величезний функціонал, тепер не обмежений екраном мобільного телефону.

Видів софтфонів кілька. Розрізняють:

  • Фірмові софтфони - вони є у багатьох великих операторів, які пропонують послуги IP-телефонії. Вони прості в установці, достатньо ввести логін і пароль для роботи, стандартний функціонал, що відповідає вимогам клієнтів.
  • Універсальні софтфони – пропонуються незалежними постачальниками. Працюють майже з усіма операторами IP-телефонії, але налаштування для них потрібне тонше, зате функціонал розширений - можна підібрати софтфон на будь-який смак. Крім того, вони можуть працювати з кількома операторами одночасно. Також існують корпоративні софтфони – їхня відмінність полягає в тому, що для них забезпечується покращена безпека мережі та спілкування, але більшість із них платні та досить дорогі.
  • Вбудовані софтфони – у деяких телефонах на базі Android є вбудовані софтфони, проте ними не рекомендується користуватися: у них складне налаштування, телефон почне розряджатися швидше, а функціонал програм сильно обмежений.

Також залежно від протоколу, який використовують софтфони, вони поділяються на:

  • Софтфони закритого спеціалізованого протоколу. Зазвичай при цьому типі протоколу користувачі можуть безкоштовно спілкуватися за допомогою голосових та відео-повідомлень, решту функцій доведеться оплачувати.Головною перевагою цього є його доступність, зручність інтерфейсу, і навіть вихід регулярних оновлень програми. З мінусів – досить низька якість зв'язку в порівнянні з іншими софтфонами, обмежені можливості, неможливість взаємодії зі стороннім софтом та дорожнеча запропонованих тарифів.
  • Стандартні софтфони протоколу Н.323. Вони розроблені спеціально для інтернет-телефонії, а потім були адаптовані під мережі IP. Основні функції виконують добре, забезпечують стабільне з'єднання, якість інформації, що передається. Однак, у таких софтфонів є багато мінусів.
    • сама по собі технологія складна у використанні та установки, тому користувачі та розробники найчастіше стикаються з різними помилками системи;
    • щоб з'єднання під час виклику встановилося, має пройти чимало часу;
    • Щоб протокол працював стабільно і без помилок, рекомендується використовувати обладнання від того ж оператора, що буває зручним не завжди;
    • При взаємодії зі сторонніми додатками часто трапляються неполадки та системні помилки.
  • Софтфони SIP-протоколу ініціювання сеансу. До обміну інформацією сама технологія SIP не відноситься, але за рахунок цього протоколу забезпечується початок, керування та завершення сеансами обміну даних. Протокол найпрогресивніший з усіх, у нього є багато переваг: протокол можна необмежено розширювати та масштабувати, він не залежить від транспортних технологій, забезпечує надійне та швидке сполучення, обходиться значно дешевше.

Мобільні програми для IP-телефонії

На ринку на сьогоднішній день представлено безліч видів додатків для IP-телефонії, і віддати перевагу якомусь одному буває важко.

Одна з найпопулярніших програм - Zoiper. Вона уживається з будь-якими операційними системами (iOS, Android, Windows та ін.).). Набір функцій наступний: можна переглядати історію дзвінків, змінювати мелодії на викликі для різних облікових записів. Можливе перемикання між двома акаунтами, а також дзвінки у фоновому режимі. Підтримує інтеграцію із адресною книгою. Ще один плюс – додаток є повністю російською.

Ще одна програма – Linphone, що працює за протоколом IPv6. Вона підтримує будь-які ОП, підійде і користувачем iOS, і Android. До основних функцій відносяться: підтримка голосових та відео-повідомлень та надійна якість зв'язку, переадресація викликів, їх запис, інтеграція до адресної книги, статуси присутності, складне шифрування, а також підтримка одночасного використання IPv6 та IPv4.

Csip Simple працює тільки зі смартфонами на базі Андроїд і вважається однією з найкращих.Вона також адаптована під російських користувачів. До функціонала програми належать: можливість вибору дизайну набірної панелі, тем оформлення; надійне шифрування даних; велика кількість кодеків, а також можливість тонко налаштувати програму так, щоб це було зручно конкретній людині.