Приставка для цифрового телебачення

Anonim
Практично всі сучасні телевізори підтримують новий формат мовлення, і тільки моделям старого зразка цифровий стандарт виявився недоступним. Щоб не витрачатися на покупку нового ТВ-приймача, рекомендується придбати приставку для перегляду програм у цифровому форматі. Пристрій допоможе покращити якість трансляції, передачі зображення та звуку.

Які бувають приставки для цифрового телебачення

Зовні приставка нагадує роутер, управління яким здійснюється з пульта дистанційного керування. Будучи проміжною ланкою, вона з'єднується з антеною та телевізором, і виконує функцію прийому та обробки сигналу. Сучасний ринок пропонує кілька видів подібної техніки.

  • Приставка DVB-T2. Найпростіший пристрій з базовим набором функцій служить прийому ефірного цифрового ТВ. Деякі моделі мають можливість відтворення мультимедіа із зовнішнього жорсткого диска або USB-флешки. Окремі апарати здатні записувати телеефір на знімний носій.

  • Кабельний ресивер. Призначений для отримання сигналу у форматі DVB-C. Популярна у абонентів цифрового кабельного телебачення. Функціонал приставки також обмежений показом програм, відтворенням медіаконтенту зі знімного носія та записом ефіру. Відмінністю від попередніх моделей є наявність слота для карти, за допомогою якої можна розблокувати канали, що входять до розширеного пакета, та оформлені за передплатою.

  • Супутниковий ресивер. Подібні пристрої ділять на кілька груп: «SD» – з підтримкою стандарту DVB-S, «HD», що приймає сигнал у форматі DVB-S2, та універсальні тюнери, що підтримують обидва стандарти.Останні зазвичай оснащені потужним процесором, мають приймач для карти CL+, один або кілька роз'ємів USB. У більш дорогих моделях реалізовано підтримку популярних онлайн-сервісів типу YouTube та трансляцію додаткових каналів, оформлених за підпискою.
  • «TV Box» або розумна приставка. Це особливий тип апаратури, що функціонує під керуванням операційної системи Android. У плані «начинки» прилад має схожість зі смартфоном, тобто має вбудований процесор –ARM, оперативну пам'ять, Wi-F-модуль та інші аналогічні компоненти. Після підключення такої приставки користувач отримує можливість розширювати функціонал за рахунок встановлення корисних програм. Однак при виборі потрібно орієнтуватися на можливість підключення антени, оскільки низка моделей забезпечує перегляд контенту через інтернет, DLNA або зовнішній носій, підключений до порту USB.

Щоб мінімізувати фінансові витрати та забезпечити перегляд цифрових каналів, достатньо придбати найпростішу ТВ-приставку з базовим набором функцій та підтримкою стандарту DVB-T2. Більш просунуті пристрої можна придбати у спеціалізованих магазинах або у провайдерів кабельного чи супутникового мовлення. Останні пропонують орендувати обладнання на якийсь час, стягуючи за використання символічну плату.

Як вибрати приставку

Приставку для цифрового ТБ варто вибирати з урахуванням каналу прийому сигналу та категорії, до якої належить пристрій. Іноді бюджетний варіант здатний перевершити всі очікування, тоді як дорога модель не виправдати надій. Не менш важливо враховувати технічні параметри телевізора. Якщо виявиться, що вони не відповідають характеристикам тюнера, більшість функцій виявиться незатребуваною.

Виробник

Перше, на що покупці звертають увагу при виборі тюнера для цифрового ТБ, це бренд. Репутація у бізнесі грає не останню роль, хоча трапляються винятки, коли відома марка відповідає заявленим характеристикам. І все ж, знаючи ім'я виробника техніки, можна визначити, якої якості варто очікувати.

На сучасному ринку цифрового обладнання лідируючі позиції займають такі компанії:

  • «Lumax». Вважається офіційним постачальником техніки для РТРЗ. Купуючи ресивер, можна бути впевненим, що приставка підтримуватиме необхідний стандарт мовлення.
  • «Harper». Порівняно молодий, але швидко розвивається бренд. Компанія, заснована в Тайвані, свою діяльність на російському ринку почала здійснювати з 2014 року.
  • «BBK». Найбільша в Китаї компанія, що спеціалізується на виробництві побутової електроніки від портативних антен та тюнерів до сучасних ТВ-панелей. Продукція відрізняється надійністю та доступною ціною.
  • «Selenga». Вітчизняна компанія, що займається випуском обладнання для ЦЕТВ.
  • «World Vision». Найбільший виробник обладнання для супутникового та ефірного мовлення. Штаб квартира розташовується в США.

Функціональність

Не менш важливим критерієм вибору ТВ-ресивера є його функціональні можливості. Чим більше корисних опцій, тим вища ціна. Тому, щоб не переплачувати, слід вивчити набір стандартних функцій будь-якої приставки.

  • Безкоштовний перегляд цифрових каналів (у форматі DVB-T2).
  • Трансляція медіаконтенту із зовнішнього USB-носія. Надає можливість створення домашньої колекції фільмів та передач.
  • Режим відкладеного перегляду «Time Shift». Дає можливість встановити трансляцію на паузу та продовжити перегляд у вільний час.
  • Опція «Планувальник». Дозволяє програмувати час початку та кінця запису улюблених програм, щоб дивитися їх у будь-який зручний час.
  • Підтримка Full HD і Quad HD. Безкоштовні канали поки що не транслюються у високій якості, але подібна можливість має з'явитися в найближчому майбутньому.
  • Підключення через HDMI. Сучасний інтерфейс, що дозволяє дивитися програми з високою роздільною здатністю і з багатоканальним звуком, стрімко витісняє старі типи з'єднань SCART і RCA.
  • Наявність слотів під карту CL+. Залежно від регіону мовлення для безкоштовного перегляду є 16-30 каналів. Якщо планується прийом додаткових програм, слід придбати пристрій із вбудованим картоприймачем «Cam module».
  • Дистанційне керування технікою за допомогою універсального пульта. Цю можливість мають будь-які, навіть найдешевші моделі.

Багато ресиверів крім базових, мають цілу низку додаткових функцій.

  • Телетекст. Надає доступ до інтерактивної програми.
  • Вбудований модуль Wi-Fi. Дозволяє дивитися телепередачі через IPTV або на зовнішніх пристроях.
  • Об'ємний звук Dolby Digital. Корисна функція для тих, хто планує підключати ресивер до домашнього кінотеатру.
  • Підтримка кабельного ТБ. Доступними (і безкоштовними) для будь-якого користувача вважаються два базові та один додатковий мультиплекс. За наявності цієї опції до цього набору програм можна додати пакет кабельних каналів від оператора – постачальника послуг ТБ.
  • Вихід RF-OUT. Наявність даного роз'єму дозволяє перенаправити сигнал на телевізійний вхід RF-IN., І забезпечити трансляцію як федеральних цифрових, а й місцевих аналогових каналов.

Швидкість та стабільність роботи обладнання

Відмінність цифрового сигналу від аналогового полягає в тому, що для отримання зображення та звуку його необхідно декодувати. Виконання цього процесу потребує тимчасових та апаратних ресурсів. Любителям комп'ютерних розваг знайома ситуація, коли на одному пристрої гра літає, а на іншому завантажується годинами. Те ж саме відбувається і з приставками, які займаються обробкою цифрового сигналу. Залежно від потужності та технічних параметрів одні виконують цю операцію за частки секунд, іншим для цього потрібні хвилини.

Тому перед покупкою доцільно перевірити працездатність ресивера, звернувши увагу на те, скільки часу йде на перемикання каналів в рамках одного мультиплексу (у якісних тюнерів на це йде 1, 5-2 секунди).

Интерфейс

Ще одним важливим критерієм вибору є зручність налаштування роботи ресивера та управління функціоналом. Деякі виробники намагаються створити такий інтерфейс, який був би простим та інтуїтивно зрозумілим і дозволяв налаштовувати параметри як автоматично, так і в ручному режимі. Однак більшість компаній у своєму прагненні спростити завдання, насправді його ускладнюють. Занурюючись на 5-10 позицій у глиб розділу налаштувань, користувачеві доводиться годинами розбиратися в численних функціях, докладно вивчаючи інструкцію із застосування приставки.

Не менш актуальною вважається можливість увімкнення та відключення приставки, управління функціоналом за допомогою кнопок, розташованих на її корпусі. Така функція буде корисною тим, хто часто втрачає пульт ДК в квартирі. Крім панелі керування, ресивер повинен мати стандартний набір роз'ємів, а також USB-порт для флеш-накопичувачів.

ТОП-10 бюджетних приставок для цифрового ТБ

Щоб вибрати хороший якісний ресивер для прийому цифрового ТБ з оптимальним набором функцій, необхідно ретельно вивчити ринок і ознайомитися з характеристиками окремих моделей. Нижче наведено рейтинг, який допоможе визначитися з покупкою та заощадити час. До нього увійшли пристрої вітчизняних та зарубіжних виробників.
Модель Характеристики
HARPER HDT2-1202 Компактна приставка розмірів 90х27х60 см і вагою 350 г відноситься до цінової категорії «нижче середнього». Підтримуючи стандарт DVB-T2, добре ловить сигнал у всіх діапазонах, навіть слабкий і через кімнатну антену. Це дозволяє використовувати тюнер у сільській місцевості, на дачі.Роз'єм HDMI дозволяє отримати зображення у високій роздільній здатності.
BBK SMP015HDT2 Бюджетна модель підходить тим, хто хоче підключити та дивитися стандартний пакет каналів. Призначена для мовлення у форматі DVB-T та DVB-T2. Набір роз'ємів входять: HDMI, RCA, USB 2.0. Перемикання каналів здійснюється швидко та плавно. Управління – тільки з пульта ДК.
SELENGA HD950D Пристрій підтримує два формати мовлення: DVB-T2 і DVB-C, тому його можна застосовувати як декодера цифрового ефірного, а також кабельного ТБ. Має:

можливість підключення модуля Wi-Fi, що дозволяє користуватися необмеженими можливостями IPTV:

підтримувати шестиканальний звук у форматі AC3;

транслювати контент, завдяки наявності доступу до інтернет сервісів.

World Vision T62A Приставка, що має необмежені можливості прийому вітчизняних, зарубіжних каналів, а також безкоштовних програм кабельного ТБ. Підтримує ряд бездротових адаптерів та інтернет-функцій. На корпусі, який виконаний із металу, розташована панель з кнопками управління. Комплектується пультом, який можна налаштовувати під конкретні задачі.
LUMAX DV-3215HD Бюджетна модель вражає великою кількістю корисних функцій, серед яких:

  • підтримка прийому всіх цифрових каналів та бездротових функцій;
  • доступ до «Кінозалу LUMAX»;
  • можливість підключення до інтернету через адаптер бездротового зв'язку;
  • наявність пульта дистанційного керування;
  • міцний металевий корпус, на якому є індикатор, що відображає номер каналу та час роботи пристрою.

В стандартний набір роз'ємів входять: HDMI, RCA, RF LOOP.

Не менш популярними є такі приставки.

  • TELEFUNKEN TF-DVBT224
  • World Vision Premium
  • Cadena CDT-17535B
  • Openbox T2-07
  • Selenga T81D.

ТОП-10 приставок преміум класу

Бажаючим придбати багатофункціональні ресивери з широкими можливостями, варто звернути увагу на рейтинг приставок TV Box, складений на підставі відгуків покупців.

Модель Характеристики
TV Box Tanix TX6S Функціонує на базі операційної системи Android 10.0. Завдяки чотириядерному процесору Allwinner H616, а також відеоприскорювачу транслює високоякісний контент у форматі 4К. Приставка оснащена приємним та зручним інтерфейсом Alice UX. Комплектується багатофункціональним пультом з клавіатурою.
TV Box Beelink GT-King Pro Одна з найбільш потужних на сьогоднішній день приставок оснащена шестиядерним процесором Amlogic S922X-H і потужним відеочіпом Mali-G52 MP6. Зображення транслюється у форматі 4К із підтримкою 3D. Оснащена високоякісним звуком Dolby DTS, DTS Listen Surround.
Delta Systems DS-950HD Багатофункціональний пристрій для трансляції каналів цифрового ТБ. Приваблює компактними розмірами та елегантним зовнішнім виглядом. Підтримує:

  • систему Dolby Digital, що дозволяє отримати чистий та якісний звук;
  • трансляцію кабельного ТБ;
  • модуль Wi-Fi для з'єднання з інтернетом;
  • режим Multiple PLP.
World Vision Foros ComboT2/S2 Багатофункціональний ресивер підтримує стандарт мовлення DVB-S2 призначений для трансляції цифрових каналів супутникового, ефірного та кабельного ТБ. Оснащений аудіо та композитним роз'ємом, HDMI та RCA. Для підключення зовнішніх накопичувачів є два порти USB 2.0. На вбудованому дисплеї відображається інформація про поточну програму. Доступні функції запису та відкладеного перегляду.
D-Color DC705HD Цікава модель, що вміє працювати з сучасними стандартами мовлення. Зображення транслюється у форматі Full HD. Ресивер оснащений набором стандартних роз'ємів, порт USB 2.0. Комплектується пультом дистанційного керування, який можна налаштовувати під конкретні завдання.

Згідно з відгуками покупців, не меншою популярністю користуються такі приставки, як:

  • Apple TV 4K 64GB;
  • Mecool KIII Pro;
  • GS B528;
  • Oriel 421 UD;
  • Openbox AS4K CL Pro.

Яка приставка краща для цифрового телебачення

Цифрове мовлення безперечно краще ефірного, оскільки зображення транслюється у високій якості та супроводжується чистим звуком. Однак не варто забувати, що це досягається за рахунок правильно підібраної та налаштованої приставки. При виборі пристрою важливо враховувати цілі та умови його використання, а також звертати увагу на співвідношення ціни та якості.

Бюджетні моделі ідеально підійдуть для використання в літній період на дачі або в заміській місцевості. Набір функцій вони дещо обмежений, проте своє призначення вони виконують ідеально. Відмінним варіантом вважаються:

  • LUMAX DV-2120H;
  • COLOR DC1302HD;
  • Mystery MMP-76DT2;
  • Mezzo M7802T2.

Більш дорогі та багатофункціональні пристрої слід купувати, якщо планується використовувати весь спектр наявних можливостей. Для цих цілей найкраще підійдуть:

  • Selenga HD950D;
  • World Vision T62D;
  • Oriel 421 (підтримує стандарт DVB-T2/C).

Універсальні приставки слід вибирати, якщо планується дивитися не лише цифрові канали, а й приймати програми в аналоговому форматі. Відмінним вибором можуть стати:

  • LUMAX DV-2120H;
  • Oriel 421.

Мініатюрні пристрої підійдуть тим, кому важлива компактність і можливість мати цілодобовий доступ до «цифри» на будь-якому пристрої, а не лише на телевізорі. У цьому випадку варто звернути увагу на розробку компанії AVerMedia – AverTV Hybrid Voltar T2 – H831.

Асортимент приставок для цифрового ТБ широкий, і вибір, звичайно, залежить від індивідуальних переваг. Однак не варто забувати, що головним критерієм має стати не наявність великої кількості функцій, а здатність пристрою здійснювати якісний прийом сигналу, передавати чітке зображення та підтримувати всі сучасні аудіо та відео формати.