Безкоштовна IP-телефонія

Anonim

Безкоштовна IP-телефонія функціонує завдяки підключенню до мережі інтернет і не потребує телефонних ліній. Для роботи може використовуватися як робочий або домашній інтернет-канал, так і мобільний зв'язок, підключений до гаджета. IP телефонія надається SIP-провайдерами, які мають все необхідне обладнання, що допомагає з'єднувати абонентів по всьому світу.

Принцип роботи безкоштовної IP-телефонії

Після того, як одна людина набрала номер, абонентське обладнання автоматично надсилає запит на сервер оператора. Цієї ж секунди сервіс починає шукати необхідного абонента, який може перебувати в цій же мережі, так обслуговуватися стільниковим або міським оператором телефонії.

Устаткування на сервері запрограмоване таким чином, що воно вміє самостійно маршрутизувати дзвінки і виявляти абонентів, що викликаються. Як тільки зв'язок на стороні буде встановлено, надсилається запит з викликом. У цей час абонент, що викликає, чує гудки в очікуванні відповіді на дзвінок.

Завдяки цьому типу телефонії користувачі можуть здійснювати дзвінки в різних напрямках. Наприклад, дзвінки можуть здійснюватися всередині мережі – це абсолютно безкоштовно, оскільки для з'єднання абонентів потрібні лише інтернет-канали. Також, з'єднання абонентів може відбуватися за допомогою SIP провайдерів та за допомогою мобільних та стаціонарних телефонів по всій планеті.

Переваги та недоліки IP-телефонії

Плюси та мінуси Безкоштовний зв'язок між абонентами по всьому світу. Відсутня географічна прив'язка, тобто користувачі телефонії можуть здійснювати дзвінки з будь-якої точки Росії і світу, якщо у них є стабільне підключення до мережі інтернет.За бажанням абоненти можуть підключати віртуальний номер і потім приймати на нього вхідні дзвінки. Легке підключення та налаштування зв'язку. Незважаючи на те, що комусь IP телефонія може здатися складним механізмом, до неї може підключитися кожен самостійно. Більше того, процес реєстрації такий самий легкий. Певні міжнародні напрямки в IP телефонії все ж таки можуть бути платними. Наприклад, виклик до Білорусі може коштувати приблизно 25-30 рублів за хвилину. IP телефонія може функціонувати лише за умови стабільного підключення до мережі інтернет. При поганій якості інтернет-каналу під час дзвінка можуть бути затримки голосу співрозмовника, можливі спотворення. Не кожен провайдер підключає фізична особа на вигідних тарифних планах. У цьому випадку корпоративні клієнти мають більший пріоритет.

Можливості безкоштовної IP-телефонії

Завдяки завдяки безкоштовній IP телефонії абоненти отримують реальну можливість ефективно заощадити кошти на викликах. Безкоштовна IP телефонія має такі можливості:

  • Оператори можуть надавати пакети безкоштовних хвилин для дзвінків за певними напрямками. Наприклад, якщо цей напрямок актуально;
  • Оператори нерідко надають грошові бонуси новим клієнтам. Цих бонусів буває цілком достатньо для здійснення безкоштовних викликів у певних напрямках;
  • Оператори дають можливість здійснювати безкоштовні дзвінки всередині мережі. Для цього потрібно лише підключити всіх близьких друзів та родичів, після чого можна буде спілкуватися з ними безкоштовно, використовуючи підключення до інтернету. Також не тарифікуються внутрішньомережеві дзвінки підтримуються багатьма операторами телефонії, не вимагаючи при цьому додаткової абонентської плати. В даному випадку абоненти також можуть перебувати в будь-якій точці світу, як у Російських регіонах, так і в Бельгії.

Крім цього, IP телефонія дозволяє абонентам здійснювати відеодзвінки. Для їх здійснення необхідно встановити на мобільний пристрій або персональний комп'ютер спеціальний додаток, який має підтримку відеодзвінка та веб-камеру.

Налаштування безкоштовної IP-телефонії на комп'ютері

На прикладі Задарми буде представлений принцип підключення безкоштовної IP телефонії. Для цього необхідно:

  • Персональний комп'ютер. Він може бути не з високою потужністю. Крім того, підійдуть будь-які ноутбуки;
  • Навушники з мікрофоном. Рекомендується підбирати мікрофон з гарним рівнем чутливості та спрямованості;
  • Інтернет канал. Його мінімальна швидкість повинна становити не менше 128 Кбіт на секунду;
  • Мобільний пристрій. Смартфон необхідний для отримання бонусу від сервісу.

Процес підключення телефонії на персональному комп'ютері включає наступні кроки:

  • Реєстрація облікового запису та отримання бонусу;
  • Вибір тарифного плану;
  • Налаштування обладнання.

Для реєстрації облікового запису необхідно заповнити реєстраційну форму на сайті оператора. У ній потрібно вказати адресу особистої електронної майже, справжнє ім'я абонента та пароль. Потім дані необхідно надіслати та дочекатися підтверджуючого листа. У нього буде вкладено посилання, яким потрібно буде перейти. Після цього реєстрацію буде завершено. Однак, здійснити дзвінок не вийде, оскільки на балансі нічого немає.

Для отримання доступу до безкоштовних дзвінків потрібно перейти у створений обліковий запис і додати до нього мобільний телефон, який потім потрібно підтвердити за допомогою СМС-коду. Після цього на балансі користувача з'явиться 20 рублів.

Як здійснювати дзвінки

Абоненти IP телефонії можуть не використовувати додаткового обладнання – для дзвінків буде цілком достатньо персонального комп'ютера.Крім того, в більшості випадків не потрібне встановлення додаткового програмного забезпечення, оскільки здійснювати дзвінки можна безпосередньо через браузер.

Дзвінки відбуваються наступним чином:

  1. Для початку необхідно перейти в особистий аккаунт Задарма;
  2. Потім до персонального комп'ютера необхідно підключити гарнітуру або навушники з вбудованим мікрофоном. У випадку, якщо використовується ноутбук, підійде вбудований динамік і мікрофон;
  3. Потрібно відкрити меню «Послуги – Дзвонити з сайту». У меню, що відкрилося, потрібно набрати на клавіатурі номер викликаного співрозмовника, після чого йому можна дзвонити.

У цьому ж вікні відображається телефонна книга. Абоненти можуть вписати в неї мобільні номери, які найчастіше використовуються, якщо в майбутньому також збираються здійснювати дзвінки через веб-телефон.

Налаштування програм для дзвінків з комп'ютера

Здійснювати дзвінки безпосередньо через браузер не зовсім зручно. У зв'язку з цим рекомендується використовувати додаткове програмне забезпечення. Оскільки вищенаведений принцип налаштування описувався на прикладі Задарми, принцип налаштування програм описуватиметься на інструменті «Задарма для Windows». Ця програма відрізняється наступними перевагами:

  • Підтримуються відеодзвінки за допомогою веб-камери;
  • Відображається баланс рахунок, якщо користувач запросить його з сервісу Задарми;
  • Абоненти можуть надсилати SMS-повідомлення. Однак, варто зазначити, що ця опція доступна не для всіх країн;
  • Простий і зрозумілий інтерфейс.

Перед налаштуванням програми потрібно встановити його на персональний комп'ютер. Потім його потрібно запустити та ввести логін, пароль.Однак, у цьому випадку логін та пароль від облікового запису Задарми не підійдуть. Необхідно ввести SIS ID у розділі «Меню – Підключення до SIP». Потрібно скопіювати дані з рядка «Логін» та згенерувати пароль. Скопійовані дані потім вставляються у встановлену програму, після чого можна здійснювати онлайн-дзвінки.

Сторонні інструменти, такі як X-Lite, Linphone, 3CX Phone, можуть функціонувати з різними операторами, у тому числі і з Задарма. Вони також мають безліч переваг та додаткових функцій. А саме: робота одночасно з кількома провайдерами, запис усіх викликів, максимально точне налаштування робочих протоколів тощо. Для налаштування таких інструментів знадобляться такі параметри:

  • Адреса сервера;
  • Пароль;
  • SIP ID.

Налаштувати програми можна завдяки розділу «Допомога», який можна знайти на офіційному сайті кожного оператора. У цьому розділі надано покрокову інструкцію з налаштування.

Варто зазначити, що все ж таки рекомендується використовувати фірмові програмні забезпечення від операторів. Вони максимально прості в налаштуванні і мають всі необхідні опції.

Найпопулярніші сервіси для безкоштовної телефонії

Нижче представлені оператори, завдяки яким абоненти можуть здійснювати безкоштовні дзвінки.

Zadarma

Цей оператор є одним із найкращих. Він працює на ринку з 2006 року. Безкоштовні дзвінки можна здійснювати в рамках бонусу 20 рублів, що надається під час реєстрації. А після того, як пакет бонусу буде вичерпаний абоненти можуть здійснювати дзвінки по Росії та всій планеті за найнижчими тарифами.Варто зазначити, що їх тарифи найнижчі, якщо порівнювати з послугами стільникового зв'язку та домашньою телефонією.

Окрім цього, клієнтам представленого оператора доступні безкоштовні внутрішньомережеві дзвінки – це означає, що дзвонити співрозмовникам можна за будь-якого позитивного балансу. Ще однією незаперечною перевагою цього оператора є відсутність абонентської плати та офіційні терміни дії облікового запису. Тобто, профіль клієнта працюватиме навіть через рік, тоді як стільникові оператори переносять номери до архіву, якщо той не активний кілька місяців.

Особливо варто відзначити тариф під назвою «Стандарт», який примітний тим, що до нього включено 100 щомісячних безкоштовних хвилин на сім напрямків – стаціонарні Москви, Великобританії, Польщі, Іспанії, мобільні Канади, США та Китаю. Ціла сотня хвилин – це більше півтори години зв'язку. А для того, щоб отримати безкоштовний пакет хвилин для зв'язку, необхідно лише поповнити баланс на акаунті на довільну суму коштів.

Крім цього, Задарма включає ще два не менш привабливі тарифи:

  • «Безкоштовний» - після переходу на поданий тариф клієнт отримує цілих 30 безкоштовних хвилин доступних у 40 напрямках. Однак, варто зазначити, що це лише разовий бонус. Також при поповненні балансу на суму від 350 рублів абонент може отримати 400 хвилин дзвінків на два місяці. У цьому, баланс клієнта залишається незмінним, оскільки це абонентська плата;
  • «Безлімітний» - даний тариф включає 2 000 хвилин на номери 80 країн планети і 500 хвилин на виклики на російські мобільні. Абонентська плата становить 790 рублів на місяць.

Рекомендується уточнити списки країн на офіційному сайті оператора.

Манго-офіс

Провайдер IP телефонії під назвою Манго Офіс надає онлайн зв'язок для різних комерційних організацій. Зараз провайдер займає одне з лідируючих місць серед своїх конкурентів завдяки стабільній якості зв'язку.

Представлений провайдер відрізняється такими ключовими особливостями:

  • Швидке підключення нових клієнтів – для запуску роботи телефонії потрібно лише 15 хвилин;
  • Великий пул телефонів у 67 містах;
  • Доступний визначити номери, завдяки яким клієнти можуть отримувати інформацію про вхідний дзвінок з відкритих джерел;
  • Наявна послуга FMC. Тобто організація може підключати до власної АТС мобільні пристрої співробітників, використовуючи їх особисті СІМ-картки. Завдяки цьому також може реалізовуватися спілкування всередині компанії;
  • Розроблено спеціальне програмне забезпечення для дзвінків з мобільних пристроїв та персональних комп'ютерів. Це програмне забезпечення підтримує найбільш популярні операційні системи.

Список послуг Манго Офісу досить широкий. Як мінімум, провайдер забезпечує абонентів величезним набором інструментів, які допомагають у веденні бізнесу.Крім того, користувачам доступний багатоканальний зв'язок, виклик номерів, що починаються з 8-800 (дзвінки на такі номери оплачуються з боку, який приймає вхідний дзвінок.)

Провайдер пропонує своїм клієнтам такі тарифи:

  • «Базовий» - у тариф входить до 50 функцій, клієнти можуть підключати три номери, а його вартість становить 685 рублів на місяць;
  • «Розширений» - клієнтам доступно до 120 функцій, може бути підключено 15 номерів. Абонентська плата - 1500 рублів на місяць;
  • «Максимальний» - користувачі отримують до 200 функцій і можуть підключати необмежену кількість номерів за 2 450 рублів на місяць.

Jaxtr

Це сервіс, завдяки якому користувачі можуть надсилати SMS-повідомлення та здійснювати дзвінки онлайн.Більше того, одержувачу повідомлення або дзвінка не обов'язково бути користувачем цього сайту або мати встановлене програмне забезпечення на персональному комп'ютері. Однак, для здійснення безкоштовного онлайн-дзвінка людина все ж таки повинна знаходитися в мережі підключення до мережі інтернет.

Після реєстрації в системі до облікового запису користувача прив'язується його особистий віртуальний номер телефону. Варто відзначити, що відправляти повідомлення можна лише за допомогою мобільного додатка провайдера. Інші функції доступні у вікні браузера.

Evaphone

В даний момент сервіс не працює – з нього встановлено пряме посилання на іншу телефонію Дзвінки.Онлайн. Провайдер обіцяє своїм клієнтам безкоштовні дзвінки в будь-які точки в рамках бонусів, які нараховуються за встановлення мобільних додатків.

Слід зазначити, що сервіс пропонує клієнтам щодо невисокі розцінки на тарифи. А дзвінки можна здійснювати через мобільний додаток для гаджета.

FreeCall

Це закордонний сервіс, завдяки якому можна безкоштовно дзвонити до Австралії та США. Всі дзвінки здійснюються за допомогою веб-інтерфейсу та мобільної програми. Крім цього, є підтримка платних дзвінків на номери інших країн.

Flash2Voip

Це скоріше веб-телефон, який має підтримку певних операторів IP телефонії. Основним завданням даного сервісу є забезпечення можливості здійснювати дзвінки через GTalk-To-Volp.

iCall

Використовуючи цю програму, можна здійснювати безкоштовні дзвінки тільки в США та Канаду. На решту напрямків встановлено платні тарифи. Варто зазначити, що тривалість виклику не повинна перевищувати 5 хвилин, а всього за добу доступно 12 дзвінків.

PokeTalk

Після того, як абонент зареєструється в системі представленого провайдера, йому будуть доступні дзвінки в будь-яку частину світу. Для цього знадобиться мобільний пристрій із встановленим на ньому спеціальним програмним забезпеченням.

У місяць клієнтам доступно до 50 дзвінків, а їх тривалість не повинна перевищувати більше 10 хвилин. Після вичерпання цього ліміту всі дзвінки стануть платними. Однак, цей сервіс не отримав досить широкої популярності на території Росії.

Додатки для онлайн-дзвінка

Спеціальних програмних забезпечення для здійснення безкоштовних дзвінків онлайн не існує. Більше того, більшість софтфонів у магазинах додатків для смартфонів належать певним сервісам та операторам.