Що таке SIP-аккаунт і як отримати безкоштовно

Anonim

При бажанні підключити телефонію багато клієнтів приходять до висновку, що краще вибрати SIP-телефонію. Але в деяких виникають труднощі в тому, щоб розібратися, як вона працює, і що необхідно для підключення SIP-акаунту.

Що таке SIP-телефонія

SIP-телефонія – це один із протоколів (всього їх три), за принципом якого працює IP-телефонія. Назва абревіатури SIP розшифровується як "протокол ініціювання сеансу". Цей протокол використовується для різних цілей – аудіо та відеоконференцій, потреб телефонії, онлайн-ігор тощо.Обмін даних відбувається у форматі мультимедіа, при цьому можна проводити скільки завгодно сеансів зв'язку в один момент. SIP-технологія забезпечує надійне шифрування, а також працює з іншими транспортними протоколами без втрат якості та швидкості з'єднання.

Технологія SIP особливо популярна в бізнес-середовищі через можливість здійснювати та приймати дзвінки (аудіо та відео) у високій якості, вести запис розмов, контролювати роботу співробітників та аналізувати їх ефективність.

SIP-телефонія працює на персональному комп'ютері (телефоні) через спеціальну програму під назвою софтфон, а функціонує за моделлю «клієнт-сервер-клієнт». До архітектури SIP-телефонії належать кілька елементів:

  • Термінал. Цей пристрій оснащений всім необхідним функціоналом для встановлення робочого ПЗ. Терміналом може бути як комп'ютер, так і SIP-телефон.
  • Проксі-сервер. Він відповідає безпосередньо за передачу інформації та обмін даними. Проксі-сервер приймає та обробляє абонентські запити, а потім виконує необхідні дії (наприклад, розподіляє потоки викликів, шукає вільного користувача та викликає його тощо).
  • Сервер переадресації. Він визначає нинішню адресу абонента, що викликається, потім переадресує запит від того, хто телефонує на адресу.
  • Сервер відстеження положення. Він потрібен на той випадок, якщо абонент їде до іншого міста. Тоді сервер відстежує його нове місце розташування та відповідну адресу в мережі, аналізуючи відкриті дані.

Чаще всього SIP-телефонію підключають корпорації, але вона також підійде і для фізичних осіб, оскільки обійдеться дешевше стандартного мобільного зв'язку. Нею активно користуються власники бізнесу різних розмірів, інтернет-магазини, різні торгові підприємства, а також державні установи.

Що таке SIP-аккаунт

SIP-технологія має власну телефонну мережу. Таким чином, SIP-аккаунт – це обліковий запис користувача у цій мережі. Саме завдяки їй абонент може здійснювати/приймати дзвінки, спілкуватися у відеоконференціях, а також при налаштуванні телефону абонент авторизується в мережі за допомогою свого SIP-акаунта.

SIP-акаунт має свій SIP ID – це іденти

фікаційний номер конкретної особи, схожий на звичайний номер телефону. У ньому міститься від 5 до 9 цифр, але якісь провайдери вважають за краще робити номер довшим. Для кожного SIP-акаунта передбачено баланс, кошти з якого йдуть на оплату зв'язку. Тобто. сам по собі SIP-акаунт - це звичайний обліковий запис на офіційній сторінці обраного раніше провайдера.

Як працює SIP-телефонія

SIP – це своєрідний спосіб обміну інформацією між двома гаджетами. За цим протоколом вони розпізнають один одного в базі та обмінюються даними. Спілкування двох людей буде відбуватися за наступним алгоритмом:

  1. Перший абонент починає говорити, і голосове повідомлення, що передається їм, за допомогою спеціальних програмних кодеків стискається. Таким чином знижується навантаження на Інтернет-з'єднання і воно залишається стабільним.Користувач не помічає при цьому роботи програмних скриптів, тому що все відбувається швидко.
  2. Далі стиснена інформація у цифровому вигляді потрапляє на другий приймач інформації – це може бути SIP-телефон, комп'ютер або мобільник.
  3. Другий пристрій ловить сигнал від першого, між ними встановлюється зв'язок – спочатку гаджети знаходять один одного за IP-адресами, потім встановлюють взаємодію протоколу SIP. Сеанс зв'язку починається.
  4. Після цього цифровий сигнал, що надійшов на другий пристрій, перетворюється на аналоговий, і другий співрозмовник чує промову першого.

При цьому SIP-телефонія підтримує три види дзвінків:

  • Внутрішньомережеві – це дзвінки між співробітниками офісу;
  • Междугородние/международные – коли дані SIP-оборудования підключаються до мереж загального користування;
  • Вхідні з мобільних та стаціонарних телефонів – діють за тим же принципом, що й міжміські дзвінки, підключення відбувається до мобільних телефонних мереж.

Переваги використання технології SIP

Як і у будь-якого сервісу, у SIP-телефонії є як переваги, так і недоліки.

Плюси та мінуси Дешевизна. У порівнянні з традиційним мобільним зв'язком, SIP-телефонія обійдеться значно дешевше. Створення окремої телефонної мережі коштує дорого на відміну використання додаткової мережі по Wi-Fi. Оплата відбувається лише за підключення, а сама програма зазвичай безкоштовна. Тарифи дешеві, особливо для дзвінків Росією. Залежно від тарифного плану абонентська плата йде щохвилини або посекундно. Також є можливість придбати безлімітні пакети для тих, хто активно використовує мережу. Немає складних налаштувань – інтерфейс програм простий у використанні, а підключення відбувається не довше кількох хвилин.Сучасний ринок телефонії активно розвивається, це означає, що з'являється величезний вибір провайдерів, що пропонують різні функції, які можна підібрати точно під себе. SIP-телефонія не прив'язана номером до конкретної території - це означає, що можна залишатися на зв'язку, перебуваючи в будь-якій точці світу, а при переїзді в інше місто/країну не доведеться змінювати віртуальний номер. Є можливість підключити віртуальну АТС, що має безліч корисних для бізнесу функцій - запису та аналізу дзвінків, інтеграції з CRM, підключення віртуальних номерів і т.д. Пряма залежність від Інтернету. Оскільки для того, щоб був можливий зв'язок, необхідний інтернет, його якість залежатиме від стійкості підключення до Інтернету. Якщо Інтернет гальмуватиме, якість зв'язку значно погіршиться, а при його відключенні – зв'язок зовсім пропаде. Крім того, для якісного зв'язку потрібне високошвидкісне підключення. Те саме діє і щодо мобільного інтернету – якщо 3G/4G погано ловлять, якісного зв'язку не буде.Залежність якості зв'язку від обладнання, обраного оператора та місця призначення. Іноді користувачі можуть викликати шуми, перешкоди та інші проблеми. Крім цього, оскільки голос під час передачі даних стискається і «розтискається» назад, достатньо однієї секунди затримки, щоб зв'язок постраждав, а людина почала чути відлуння власного голосу. Труднощі, що виникають при спільному з'єднанні. Оскільки найчастіше телефонію підключать до офісу, у період максимального навантаження на мережу якість зв'язку значно знижується. При цьому передбачити, коли більшість співробітників будуть підключені до мережі, неможливо. Вирішити таку проблему можна лише зниженням загального навантаження на IP-мережу. Оскільки мережа телефонії проходить через глобальну інтернет-мережу, вона схильна до тих же загроз безпеці, що і звичайне інтернет-підключення. Можливий витік даних, загроза дій шахраїв можуть відлякувати потенційних клієнтів, тому важливо переконатися, що оператор надає надійний захист від Інтернет-загроз.Висока вартість дзвінків на довколишні території. Наприклад, дзвінки в Україну та Білорусь обійдуться значно дорожче, ніж дзвінки до США та Канади.

Що потрібно, щоб підключити SIP-телефонію

Насамперед потрібно визначитися з оператором, оскільки зараз їх дуже багато. Застосовувати ж SIP-протокол можна у кількох варіантах залежно від обраного устаткування роботи:

  • Використовуючи стаціонарний комп'ютер або ноутбук – при цьому необов'язково купувати дорогу техніку, достатньо буде найпростішим. Тоді на пристрій слід встановити спеціальний програмний клієнт, що імітує телефонний зв'язок – софтфон, а потім оснастити комп'ютер гарнітурою, якщо його немає – навушниками та мікрофоном. Якщо на пристрої передбачена веб-камера, також з'явиться можливість проводити відеоконференції.
  • Використовуючи смартфони, планшети з операційною системою, які мають доступ до Інтернету.Процес підключення схожий – на пристрій встановлюється програма для роботи SIP-протоколу, потім проходить підключення та нарешті реєстрація згідно з інструкцією. Виклики можна здійснювати як через Wi-Fi, так і за допомогою мобільного інтернету 3G і 4G.
  • Підключаючи до Wi-Fi роутера стаціонарний SIP-телефон, а він у свою чергу підключається або до Інтернету, або до корпоративної SIP-мережі. Після цього потрібно пройти реєстрацію на сайті провайдера (усі необхідні для реєстрації дані або видані оператором, або беруться на сайті). Після цього апарат буде готовий для повноцінної роботи.
  • Використовуючи підключений дротовий телефон та VoIP-шлюз, який сам приєднується до роутера. Після цього будуть доступні всі заявлені оператором функції. Телефонів може бути і кілька, це залежить від провайдерів, але для домашнього використання точно вистачить і одного.

Як отримати SIP-аккаунт

Щоб користуватися всіма перевагами SIP-телефонії, необхідно в першу чергу отримати, а точніше створити SIP-аккаунт.

Створити свій SIP-акаунт можна на реєстраційних сайтах операторів, відповідно, потрібно зайти на сайт обраного раніше оператора. Там перейти у вкладку співробітників, натиснути на «створити аккаунт» (у різних операторів назва пунктів може відрізнятися, але сенс той самий). Після цього в реєстраційній формі потрібно вказати існуючі ПІБ, адресу електронної пошти, пароль та адресу сервера (яка зазвичай видається провайдером заздалегідь). Певні провайдери можуть запросити ще додаткову інформацію, але це зустрічається рідко. Потім клієнту буде надіслано повідомлення про підтвердження реєстрації на електронну пошту. Потрібно перейти за посиланням з листа, і реєстрація буде завершена, з'явиться діючий SIP-аккаунт.

Ім'я користувача під час реєстрації може включати і літери, і цифри.Воно стане частиною SIP-адреси, яка на свій вигляд нагадує адресу електронної пошти, оскільки домен з ім'ям користувача розділені знаком «@». SIP-адреса унікальна для кожного мережевого клієнта, оскільки вона необхідна для ідентифікації абонента, щоб інші могли зв'язатися з ним.

Также клієнт далі може вибрати номер, який буде показуватися у тих, хто телефонує з цього акаунта. Цим номером після активації облікового запису можна керувати через особистий кабінет. За необхідності можна підключати додаткові номери, керувати переадресацією викликів, підключати-відключати різні бізнес-функції та багато іншого.

SIP-акаунт Задарма - вигідний варіант

Ми рекомендуємо скористатися послугами Задарма – це дійсно недорога та якісна SIP-телефонія. Реєстрація здійснюється на цій сторінці – вкажіть в анкеті своє справжнє ім'я, адресу електронної пошти та пароль, підтвердіть реєстрацію за посиланням з листа.Зайдіть в SIP-аккаунт, додайте та підтвердіть номер мобільного телефону для отримання бонусу в розмірі 20 рублів. Отриманий бонус використовується для дзвінків у будь-яких напрямках.

Чи можна отримати SIP-аккаунт безкоштовно

Будь-яка реєстрація SIP-акаунту відбувається абсолютно безкоштовно, оскільки немає необхідності в покупці СІМ-картки або миттєвому поповненні балансу. Однак деякі оператори можуть запропонувати зареєструвати преміум-аккаунт, який матиме розширені функції. За преміум-акаунт вже доведеться доплачувати.