Як підключити та налаштувати SIP-телефон

Anonim

Для того, щоб абоненти могли зв'язатися один з одним, можна використовувати доступ до Інтернету. Для цього використовується протокол SIP. Він передбачає передачу не лише голосових даних, а й повідомлень, відео чи файлів довільної природи.

Що таке SIP-телефон

Такий спосіб зв'язку набуває все більшого поширення завдяки тому, що має ряд важливих переваг. Основними є такі:

  1. Такий вид зв'язку істотніше дешевше порівняно із застосуванням звичайних телефонів.
  2. Розгорнути та налаштувати такий зв'язок можна за лічені хвилини.
  3. Можна організувати спілкування практично з будь-якою кількістю абонентів.
  4. За необхідності доступне розширення функціоналу.
  5. Абонент не прив'язаний до певного розташування і може дзвонити скрізь, де є доступ до інтернету.

Для спілкування відповідно до протоколу зазвичай використовують SIP-телефон, однак цей спосіб зв'язку може здійснюватися також за допомогою інших пристроїв. Для того, щоб організувати переговори, необхідно вибрати SIP-провайдера і отримати обліковий запис. З телефону сигнал передається йому, а потім пересилається через інтернет другого співрозмовника. Він приймається SIP-оператором другого абонента і перетворюється на сигнал, який отримує співрозмовник.

Вибір SIP-телефону

Щоб вести розмову, користувач повинен використовувати відповідний апарат. Він може бути програмним або виконаним у вигляді окремого пристрою. У першому випадку потрібно постійно тримати комп'ютер увімкненим.

При використанні спеціалізованих апаратів користувач отримує наступні переваги:

  1. За рахунок відсутності необхідності тримати комп'ютер увімкненим досягається економія електроенергії.
  2. Є можливість одночасної роботи з кількома провайдерами.
  3. У деяких моделях застосовуються зручні бездротові трубки.

Існують моделі SIP-телефонів, які завоювали заслужену популярність.

Назва Опис Середня ціна Рейтинг
Grandstream GXP1610 Ця модель заслужила славу простою, надійною та якісною. Передбачено підключення за допомогою роз'єму Ethernet, яких є два. Можна використовувати для зв'язку за двома лініями. Є можливість підключення бездротової гарнітури. 2100 руб ★★★★★
Yealink SIP-T21 E2 Користувачі у своїх відгуках відзначають простоту налаштування та використання. Під час використання можна одночасно підключатися до кількох серверів. Доступне використання двох ліній. У телефонній книзі може бути збережено до тисячі ідентифікаторів абонентів. 2850 руб ★★★★★
Yealink SIP-T19 ​​E2 Використовуються роз'єми для інтернету, розраховані на максимальну швидкість 100 Мбіт/сек. Доступний зв'язок тільки з використанням однієї лінії. 2400 руб ★★★★★
Yealink W52P У цій моделі використовується бездротова трубка, обладнана кольоровим дисплеєм. Користувачеві доступне з'єднання по чотирьох лініях. Передбачено використання технології перетворення IP адрес. 6400 руб ★★★★★
Gigaset C530A IP Трубка працює з двома цифровими та однією аналоговою лінією. Одна з найдешевших бездротових моделей. Як недолік відзначають виникають іноді проблеми з налаштуваннями, а також маркість. 4084 руб ★★★★★
Yealink SIP-T41S Ця провідна трубка оснащена телефонною книгою на 1000 контактів. Є USB роз'єм, що дозволяє підключати модулі для Wi-Fi або Bluetooth зв'язку. 7500 руб ★★★★★
Yealink SIP-T27G Тут є гігабітний мережевий порт. Є можливість підключення шести ліній зв'язку. Як незручність користувачі відзначають невеликий розмір екрану. 8000 руб ★★★★★
Yealink SIP-T29G Ця трубка дозволяє підключити до 16 ліній зв'язку. Можливість бездротового з'єднання Bluetooth. Тут є значна кількість кнопок управління, що дозволяють зробити роботу з апаратом більш комфортною. 12750 руб ★★★★★
Gigaset A540 IP При роботі з невеликою бездротовою трубкою цієї моделі є дві цифрові і одна аналогова лінії зв'язку. Як недолік відзначають невеликий обсяг телефонної книги в ній є місце тільки для 150 номерів. 3644 руб ★★★★★
Yealink SIP VP-T49G Ця модель поєднує високу ціну та хорошу функціональність. Трубка оснащена восьмидюймовим сенсорним дисплеєм LCD. Є можливість використання 5 ліній зв'язку. Через USB-порт можна підключити модулі бездротового зв'язку. Можна додати зовнішній екран, підключивши його до роз'єму HDMI. 50000 руб ★★★★★

Підключення SIP-телефону

Процедура підключення SIP-телефону передбачає такі дії:

  1. Для роботи апарату необхідне електроживлення. Гніздо для підключення виконане у вигляді невеликого круглого отвору.
  2. Потрібно провести підключення до мережі. Найчастіше це робиться за допомогою використання мережного кабелю, який підключають до Ethernet. У деяких моделях може бути використане бездротове підключення, яке забезпечують за допомогою підключення відповідного адаптера до USB-роз'єму.

Як налаштувати SIP-телефон у провайдера Zadarma можна дізнатися, переглянувши цей відеоролик

Налаштування телефону

Після того, як SIP-телефон буде підключений, потрібно правильно налаштувати апарат. Потрібно пам'ятати, що зв'язок забезпечується вибраним SIP-провайдером шляхом надання користувачеві облікового запису. Для налаштування потрібні такі дії:

  1. Потрібно забезпечити доступ пристрою до Інтернету. Найбільш поширеним способом цього є використання мережного кабелю. Його підключають до роз'єму Ethernet, промаркованого написом LAN. Кабель може бути підключений до комп'ютера або роутера. У деяких випадках для підключення може бути використаний мережний кабель, через який провайдер надає інтернет в офіс або додому до користувача.
  2. Далі здійснюється підключення до мережі.
  3. Телефонна трубка має свою IP адресу. Щоб дізнатися, потрібно скористатися кнопкою MENU. На монохромному екрані з'являться дані. Іноді для отримання потрібної інформації необхідно перегорнути кілька рядків.
  4. Далі потрібно продовжити налаштування на комп'ютері. Тут необхідно відкрити браузер і ввести в адресний рядок отриману IP-адресу. Після цього відкриється сторінка входу до телефону. Тут буде необхідно ввести стандартні логін та пароль.Зазвичай в обох випадках використовується «admin».
  5. Після входу в налаштування потрібно замінити пароль на більш надійний.

  6. Для доступу до потрібних налаштувань необхідно використовувати головне меню, розташоване у верхній частині сторінки.

  7. Спершу переходять до розділу «Облікові записи» і натискають на «АККАУНТ 1».
  8. Переходять у «ЗАГАЛЬНЕ».

  9. Необхідно заповнити основні поля на цій сторінці. У графі SIP-сервер вказують IP-адресу сервера для зв'язку. Потрібно вказати SIP User ID, ім'я облікового запису, автентифікаційний ID, ім'я та пароль відповідно до правил SIP-провайдера. Після натискання кнопки «Зберегти та застосувати» зміни набудуть чинності.
  10. Далі, для продовження, в меню, розташованому з лівого боку екрана, потрібно вибрати рядок «Налаштування SIP», а потім «Основні налаштування».
  11. Потрібно вказати такі дані: «Закінчення часу реєстрації» - 3 хвилини, «Локальний SIP порт» - 5555. Потім клацають по «Зберегти та застосувати».

Тут описані лише базові налаштування. У міру накопичення знань та досвіду користувач зможе користуватися також і всіма іншими.

У відео докладно розказано про телефон Grandstream GXP1610 та його налаштування

Налаштування VoIP-шлюзу

Дані на телефон надходитимуть через VoIP-шлюз. Для забезпечення його правильної роботи необхідно виконати його налаштування. У разі використання консольного інтерфейсу користувач може виконати її в максимальному обсязі. Однак для її проведення він повинен добре розумітися на тому, як проводиться така процедура. Для новачка вона може здатися складною.

Застосування веб-інтерфейсу спрощує виконання налаштування, але при цьому користувач отримує доступ лише до найважливіших параметрів. Цей варіант є найкращим для більшості клієнтів.

Для прикладу буде описано процедуру, яка застосовується при використанні обладнання Cisco/Linksys SPA8000-G5-XU. Для інших систем дії з налаштування VoIP будуть виконуватися аналогічно.

Щоб виконати цю процедуру потрібно зробити наступні кроки:

  1. SIP-телефон потрібно підключити до мережі та електроживлення.
  2. Підключивши апарат до сервера безпосередньо, набирають код «