SIP-trunk у телефонії

Anonim

Коли бізнес розширюється, людей і клієнтів, що працюють у компанії, стає дедалі більше, тому виникає потреба в налагодженні якісного та швидкого зв'язку як між співробітниками, так і при взаємодії з клієнтами. У цьому випадку варто звернути увагу на такий корисний сервіс, як SIP Trunk.

Що таке SIP Trunk у телефонії

SIP Trunk – це спеціальний віртуальний канал для бізнес-зв'язку, що використовується як для спілкування з клієнтами, так і всередині компанії між співробітниками.До нього можна підключити необхідну кількість номерів, причому кожен номер може мати безлімітну кількість каналів зв'язку. Простіше кажучи, за допомогою сервісу обробляється більше одного дзвінка миттєво. SIP Trunk зазвичай підключають великі корпорації.

Після підключення функції клієнт отримує від провайдера крім стандартного телефонного зв'язку деякі додаткові можливості: голосову пошту, месенджер, канал для відеозв'язку. Перевага в тому, що провайдер може розташовуватись навіть на території іншої країни. Усі телефонні номери видаються провайдером, а для зв'язку використовується певна мережа IP. Ще одна перевага пов'язана із закріпленням номера за компанією, тому номер залишиться тим самим навіть при переїзді в інше місто. У зв'язку з цим усувається необхідність сповіщати клієнтів про зміну номера, змінювати блоки реклами, візитки та платити за операторські послуги з переадресації.

У СІП транка є безліч переваг у використанні.

  • Абонентська плата за канал, що використовується, зазвичай невисока, що порадує користувачів;
  • IP-шлюз не потрібно купувати та підтримувати, оскільки дзвінки через мережу передаються безпосередньо по SIP-каналу. Також плюсом є те, що перетворення зв'язку відсутня і якість інформації, що передається, стає набагато вищою;
  • Якість послуг, що надаються висока – для передачі даних використовуються цифрові протоколи, завдяки чому якість голосу під час дзвінків покращується, а інформація передається швидше через високу швидкість з'єднання;
  • Ємність каналів масштабується. Це означає, що при зростанні кількості дзвінків, можна легко придбати додатковий канал зв'язку до SIP Trunk. Це набагато швидше, ніж оформлення замовлення на встановлення аналогових ліній, плат та підключення аналогової АТС;
  • Номер, що видається провайдером, не прив'язується до робочого місця, що буде зручно при переїзді в інше місто або навіть країну. Однак тут є момент: деякі провайдери не працюють на певних територіях, і тоді при переїзді від них доведеться відключитися, а після змінити оператора.

ознайомитися з тим, що таке СІП транк, можна у відеоролику

Для чого потрібен SIP-Trunk

Дана технологія має безліч переваг у використанні:

  • Встановити загальний канал зв'язку для аудіо, відео дзвінків, а також голосових. За допомогою цього усувається необхідність додаткового обладнання для кожного з каналів окремо, що знижує загальні витрати компанії. Також з'являється узгодженість між цими сервісами.
  • За допомогою SIP транка можна здійснювати та приймати виклики, як внутрішні, так і зовнішні; завести корпоративну книгу з адресами мобільних та стаціонарних телефонів, а також обзавестися електронною поштою та чат-месенджером для отримання та надсилання миттєвих повідомлень.З SIP Trunk це вийде значно дешевше, ніж при підключенні кожної функції окремо.
  • Сервіс підключається вже в наявну мережу, тому підключення здійснюється швидко і не потрібно проводити нові лінії зв'язку.
  • Завдяки SIP Trunk можна організувати кол-центр і віддалену роботу співробітників, а також легко налагодити внутрішній зв'язок між ними.
  • Забезпечити співробітникам та клієнтам надійний, швидкий та якісний зв'язок, заощаджуючи на витратах.

Як створити SIP Trunk

Підключити SIP Trunk можна трьома способами:

  • За допомогою інтернету з резервуванням маршрутів. Це найпростіший і популярніший спосіб створення СІП транку. Скориставшись ним, можна організувати та налагодити зв'язок протягом дня.
  • Підключити персональну віртуальну мережу VPN (з шифруванням, якщо потрібно). Цей варіант підійде, якщо у замовника підвищені вимоги щодо встановлення безпеки з'єднання та захищеного зв'язку між співробітниками та при роботі з клієнтами.
  • Підключити SIP транк у дата-центрах. У такому разі мережа безпосередньо підключається до операторського обладнання (або провайдера послуги). Тоді буде забезпечена незалежність телефонії конкретної компанії від каналів зв'язку між різними компаніями.

Найпростіший і найшвидший процес створення СІП транка складається всього з п'яти пунктів:

  1. Спершу потрібно зареєструватися та авторизуватися на сайті, зайти у списку налаштувань у підналаштування SIP. Там натискається кнопка «додати».
  2. У порожньому рядку вводиться назва SIP транка, вибирається логін зі списку доступних. Не слід забувати, що використовувати обраний логін для вхідних викликів не можна.
  3. На наступному етапі потрібно додати статичну IP-адресу або, якщо потрібно, групу адрес.
  4. Далі необхідно підтвердити нову IP-адресу. Щоб це зробити, потрібно зателефонувати своєму провайдеру за номером, вказаним на сайті.
  5. Після підтвердження IP-адреси, він буде присвоєний. Тепер по ньому можна здійснювати вихідні дзвінки, при цьому інвайт відправляється з номером CallerID. Це робиться для того, щоб спростити налаштування, коли номерів занадто багато, і зробити більш зрозумілими дії вихідної маршрутизації.

про налаштування сип транка розказано у відеоролику за посиланням

Скільки коштує SIP Trunk

В залежності від провайдера вартість установки буде відрізнятися. Крім того, ціна залежить від того, яку версію хоче придбати користувач. SIP Trunk з розширеними можливостями обійдеться клієнту дорожче за стандартний. Варто звернути увагу на те, що деякі провайдери надають можливість безкоштовного пробного періоду, щоб клієнт міг краще зрозуміти, чи підходить йому даний сервіс. Для російських клієнтів абонентська плата в середньому починається від 0,70 рублів на місяць за спрощений тариф і закінчується 1,55 рублями на місяць для професійних розширених тарифів.

Вартість деяких тарифів буде розраховуватися індивідуально для кожного клієнта, оскільки залежатиме від функцій, які користувач воліє додати до обраного тарифу.

Наприклад, SIP Trunk від провайдера MANGO telecom обійдеться приблизно в 680 рублів. Номери операторів діятимуть по всій території Росії. Крім того, провайдер пропонує до використання і багатофункціональну АТС, а номери йдуть у комплекті з віртуальним офісом.

Дешево встановити даний сервіс можна у компанії Zadarma - його ціна складе близько 300 рублів. Провайдер пропонує користувачам SIP-номери, а їх коди будуть дійсні на території практично всіх регіонів Росії.

Часті питання

Питання експерту Чи є мінуси SIP Trunk?

Так, без мінусів цей сервіс не обходиться.Якщо в тарифі доводиться платити за мегабайти, а канали використовуються для голосових дзвінків, оплата може суттєво зрости. Також якщо оператори не надали гарантії якості або канали не резервуються, якість зв'язку може впасти. Крім цього, оскільки для зв'язку та передачі даних використовується один канал, то при його несправності співробітники залишаться без доступу до Інтернету. Але це вирішується підключенням додаткового каналу. Якщо у мене велика компанія, чи обов'язково мені підключати SIP Trunk, чи можна обійтися без нього?

Якщо у вашій компанії працює багато людей, то між ними просто необхідно налагодити якісний зв'язок. Крім того, ви напевно зацікавлені у швидкій та корисній взаємодії з клієнтами. Підключення СІП транку дозволяє забезпечити і співробітникам, і клієнтам гарний зв'язок, дає можливість створити кол-центри, отримати «розумні» виклики, їхню переадресацію тощо. Якщо я встановлю сип транк, мені присвоять номер, а потім я поміняю територіальне становище, то що станеться з номером – його доведеться міняти?

Одна з переваг SIP Trunk саме полягає в тому, що змінювати номер телефону при переїзді не доведеться - він залишиться закріпленим до корпорації, а не певного робочого місця. Також це позбавляє необхідності повідомляти клієнтів та співробітників про зміну номера та змінювати рекламні блоки та візитки.