Як працює AirTag в Росії

Anonim

AirTag – це невеликий трекер від компанії Apple, який користувачі можуть прикріплювати до ключів, рюкзака, бездротових навушників або будь-якої іншої речі для того, щоб відстежувати її місцезнаходження на карті в додатку під назвою Find My.

Що таке AirTag

Зовнішньо представлений пристрій виглядає як магніт, за допомогою якого можна прикріплювати важливі записки на холодильнику. Розміри пристрою трохи більші за розміри п'ятирублевої монети, а вага приблизно як кілька таких монет. Одна сторона аіртагу виконана з глянсового пластику білого кольору, друга виконана з металу, а також на ній зображено логотип Apple.

Як стверджує виробник, акумулятора в гаджеті вистачає приблизно на один рік роботи, після якого власник трекера може самостійно замінити батарею. Для цього потрібно просто прокрутити металеву кришку проти годинникової стрілки. Відкрийте відсік, в який можна вставити стандартний акумулятор CR2032.

Також, всередині представленого гаджета знаходиться передавач модуля Bluetooth, чіп під назвою U1, NFC та спеціальний динамік, який може генерувати звуки, використовуючи пластиковий корпус аиртага.

Як працює AirTag

Пристрій безперервно передає сигнал через Bluetooth модуль, а смартфони, планшети та персональні комп'ютери від компанії Apple виступають у ролі мобільних станцій, які можуть приймати сигнали і надсилати отриману інформацію далі на спеціальні сервіси. В результаті збирається величезне павутиння з понад мільярд пристроїв, за допомогою яких трекери зв'язуються зі своїми власниками.

При цьому, варто зазначити, що сам AirTag не зберігає інформацію про місцезнаходження речі, оскільки її геолокація визначається за допомогою пристрою iPhone, iPad або Mac, розташованого поруч. Більше того, навіть компанія Apple заявила, що не має доступу до цієї інформації. Отже, тільки власник трекера може дізнатися про його розташування.

У містах з високою щільністю населення існує ймовірність того, що трекер досить швидко зможе вийти на зв'язок. Так, повідомлення від приладу можуть надходити кожні 15 хвилин протягом дня. Частота оновлення повністю залежить від кількості людей, які проходять повз трекер з пристроєм від Apple.

Компанія Apple стверджує те, що всі дані передаються зашифровано і анонімно.При цьому гаджет споживає мінімальну кількість енергії та інтернет трафіку. А за бажання власник пристрою може відмовитися від участі у ланцюжку Find My, відключивши відповідну функцію в налаштуваннях iCloud.

Особливості AirTag

Плюси та мінуси Гарний дизайн. Пристрій неймовірно легко сполучається зі смартфоном. AirTag оснащений захистом від вологи, завдяки чому може перебувати під водою до 30 хвилин. Якщо батарея гаджета зноситься, власник може самостійно замінити її. При необхідності можна натиснути кнопку «Відтворити звук», після чого трекер кілька разів пискне. Це значно полегшує процес пошуку пристрою. Для використання трекера потрібно придбати зовнішнє обладнання, оскільки пристрій самостійно не кріпиться до речей. Трекер не може відстежувати місцезнаходження об'єктів, що рухаються в реальному часі. У зв'язку з цим користувач не зможе спостерігати за тим, як пересувається містом його річ з AirTag. У певних містах та регіонах ще не працює опція точного позиціонування.Опція точного розташування об'єктів працює тільки на нових моделях пристроїв від компанії Apple. Гаджет не може взаємодіяти із сторонніми геолокаційними сервісами. Знайти мітку можна лише у додатку під назвою «Локатор» із фірмовими картами від компанії Apple.

Чи працює AirTag в Росії

В даний момент трекер AirTag доступний до продажу тільки в деяких країнах світу. Однак, в Росії, як і раніше, придбати представлений пристрій неможливо. Періодично компанія AirTag випускає товари для Російської Федерації у другій хвилі виробництва, тобто пізніше, ніж для інших країн.

В Росії заборонено технологію надширокосмугового зв'язку UWB (Ultra-wideband), яка і встановлена ​​у представленому аіртазі. Завдяки їй користувачі можуть обчислювати максимально точне розташування аиртагу, аж до кількох метрів та сантиметрів.Варто зазначити, що подібна технологія встановлена ​​не тільки в новому гаджеті від компанії Apple, але і Samsung Galaxy SmartTag +. У Росії продаж даного пристрою також заборонено.

Чи працює AirTag з Android

Розробники представленої смарт-мітки впровадили в неї опцію виявлення смартфоном на операційній системі Android. Однак, повноцінно використовувати представлену опцію все ж таки не вийде.

Як стверджує компанія Apple, всередині трекерів вбудований розумний «режим зникнення», за допомогою якого користувачі зможуть повертати речі їхньому власнику. Так, якщо користувач піднесе будь-який мобільний пристрій з NFC, навіть якщо він функціонує на операційній системі Android до чужого AirTag, він зможе відкрити персональне посилання його власника. Спеціальна адреса з'явиться на екрані мобільного пристрою в автоматичному режимі, що дуже нагадує процес сканування QR-коду.Перейшовши за персональним посиланням власника мітки, користувач зможе переглянути інформацію про знайдений пристрій, наприклад, його серійний номер.

Більше того, якщо власник трекера помітив свій пристрій як втрачений, то на цій же сторінці користувач зможе дізнатися його особисту інформацію, яку власник гаджета заздалегідь вказав у додатку під назвою «Локатор».

Скільки коштує AirTag

Зараз користувачі можуть придбати представлений у статті пристрій за такими цінами:

  • AirTag 1 штука - за 2 990 рублів;
  • AirTag 4 штуки - 9990 рублів.

Гаджет працює в парі з мобільним додатком «Локатор», за допомогою якого користувач може відстежувати місцезнаходження різноманітних предметів.Крім цього, для більш комфортного використання аіртагу власник може придбати до нього спеціальний брелок або підвіску. За допомогою цього користувач зможе прикріплювати трекер до різних речей, наприклад, до валізи або ключів.

Як шукати втрачені речі з AirTag

Користувач може шукати втрачені речі як у приміщенні, так і на карті.

Знайти необхідну річ у приміщенні можна наступним чином:

  1. Спершу відкрийте раніше встановлену програму «Локатор» на своєму мобільному пристрої;
  2. Відкрийте вкладку під назвою «Речі» та виберіть необхідну позначку;
  3. Якщо пристрій, що використовується від компанії Apple, зможе побачити сигнал від трекера, на екрані мобільного пристрою користувач зможе побачити мітку з точною відстанню до неї.

Варто відзначити, що точність навігації залежить від технології Bluetooth і моделі мобільного пристрою. Дійти до потрібного місця користувач зможе за допомогою підказок про напрямок, які змінюються в режимі реального часу. Більше того, при необхідності користувач може активувати звуковий сигнал від приладу, натиснувши спеціальну кнопку.

Крім цього, пошук AirTag можна значно спростити, заздалегідь вказавши для нього ім'я і створивши голосову команду для Сірі. Так, сказавши: «Привіт, Сірі, знайди (ім'я трекера)», власник гаджет зможе увімкнути звуковий сигнал пристрою, а також запустить процес пошуку певної мітки у додатку «Локатор».

У великих приміщеннях користувачі можуть відкривати карту в цьому ж додатку. І якщо AirTag активно підключатиметься до сторонніх гаджетів від компанії Apple, пристрій буде відображатися на глобальній карті.

Таким чином, всі прив'язані до облікового запису в iCloud пристрої відображаються на цій карті в режимі реального часу до тих пір, поки вони знаходяться в радіусі дії Bluetooth у пристрої, через який шукають локатор. У цьому випадку пошук також здійснюється через програму.

Однак, якщо прямий зв'язок з пристроєм втрачається (що відбувається, якщо людина знаходиться на відстані 10-20 метрів від трекера), гаджет може зникнути з карти. У такому разі власник може використовувати інші опції. Наприклад, опцію «Знайти поточні координати», «Знайти останні координати». Крім цього, можна також активувати режим зникнення.

Після натискання на кнопку «Знайти поточні координати» буде здійснено пошук мітки на глобальній карті, який проходить за допомогою сусідніх приладів від компанії Apple з увімкненою опцією «Мережа Локатора», увімкненим модулем Bluetooth, а також з активним підключенням до Інтернету.

Де купити AirTag

В даний момент придбати трекер неможливо. Однак більшість мережевих магазинів вже пропонують покупцям оформити попереднє замовлення. Крім того, ви можете спробувати замовити пристрій з офіційного сайту Apple з доставкою.

Бонус: доступні аналоги AirTag

Tile Mate

Представлений трекер коштує помітно дешевше, ніж пристрій від Apple, але при цьому є його гідним суперником. Для роботи гаджет використовує підключення до модуля Bluetooth. Радіус дії трекера становить 60 метрів, що навіть більш ніж достатньо більшості користувачів. Ну а у випадку, якщо трекер опиниться за межами даного радіусу, власник може активувати режим зникнення для того, щоб знайти гаджет через інших користувачів.

Tile Pro

Tile Pro – це дорожча модель трекера від компанії Tile. Перевагою даного приладу є розширений функціонал, а також збільшений радіус дії. Тепер пристрій може функціонувати на відстані до 120 метрів, а також голосніше звучить.

Tile Sticker

Представлений гаджет відмінно підійде тим користувачам, які хочуть знайти невеликий та дешевий трекер, що прикріплюється до будь-якої поверхні. Цей трекер називається стікером, оскільки власник може прикріпити його буквально до чого завгодно. Як заявляють виробники, аіртаг може прикріплюватися протягом трьох років. На такий же термін вистачає акумулятора.

Запитання експерту Чи можна стежити за людиною, використовуючи пристрій AirTag?

Якщо поряд із людиною довгий час буде знаходитись цей пристрій, до нього на телефон прийде повідомлення про знайдений AirTag. Отже, непомітно стежити за людиною не вдасться. Як часто потрібно заряджати прилад?

Необхідно відразу відзначити, що зарядка пристрою не передбачена виробником, оскільки в ньому встановлено змінний акумулятор. На даний момент точний термін роботи батареї маяка поки що не відомий. Виробник стверджує, що термін служби приладу становить понад рік.